Niedrogie i fajne miejsce na zimowy wyjazd z dzieciakami :-)
Zachęcony bardzo dobrymi efektami poszukiwania miejsca na letni wypoczynek, postanowiłem zapytać Was o jakieś fajne miejsce, w które mozna wybrać się z dwiema córkami (2 i 5 lat) na tydzień w zimie. Szukam miejsca, w którym starsza nauczy się szusować na nartach - więc powinna to być miejscówka z łagodnym stokiem, chętnie z wyciągiem "dywanowym". Może też macie przy okazji namiar na jakiś przyzwoity pensjonat czy kwaterę, która nie będzie nieprzyzwoicie droga? Słyszałem o Rytrze - tam podobno jest wyciąg dywanowy, a sama miejscowość cicha i spokojna...
Odpowiadałaby mi jakaś spokojna miejscowość, z której byłbym w stanie dojechać na stok w jakieś 15-20 minut (coś na kształt Piwnicznej, z której jeździłem do Wierhomli). No i chętnie z dobrym dojazdem z Warszawy.
Pomożecie? :szeroki_usmiech
Planujesz sezon narciarski w Beskidach Niskich? Sprawdź aktualne warunki na wyciągach narciarskich, ceny biletów, porady dla narciarzy oraz informacje o przygotowaniach do sezonu na Wyciag-Smerekowiec.pl.
byłem tam w zesżłym roku, moja córa w wieku 6 lat w ciągu 2 godzin śmigała już sama, do nauki idealne miejsce. Przy stoku jest pensjonat warunki przyzwoite, czysto i schludnie. Cisza spokój a do Krynicy 1 godzina drogi jak córa złapie tepmo. Polecam
Agamek12, tak jak mówie arenanarciarska w jaworkach cisza spokój i nikt ci dziecka nie rozjedzie a jak będziesz miał ochote poszalec to i stok tez sie znajdzie na palenicy jak i w kluszkowcach rzut beretem
agamek, sam nie wiem co Ci polecić. Jest tyle miejsc jak wspomniana Krynica, Tylicz, Muszyna, Jaworki itp. Bywałem tam i ogólnie jest fajnie.
Prawda jest taka, że ja na najbliższe kilka a może kilkanaście lat rzuciłem kotowicę w Korbielowie.
Czy to latem, czy zimą jest tam pięknie, trasy narciarkie dla każdego, latem (długi czerwcowy weekend) po drodze z Korbielowa na Pilsko spotkałem tyle osób, co w busie spod dworca w Zakopcu do Chochołowskiej
Sąsiedni Szczyrk w porównaniu do Zakopca to zadupie, a w porównaniu do Korbielowa to tętniący życiem kurort.
A gdzie do Korbielowa? Hmm... trudno mi powiedzieć, bo nie znam ośrodków. Ja mam tam swoją metę.
Agamek, tak sobie kombinuję że znając życie to na wyjazd zimowy bez założenia haka i dopięcia przyczepki się nie obędzie
Agamek12, Tak jak pisałeś znasz Piwniczną to właśnie całkiem niedaleko z tamtąd jest spokojna mieścinka Tylicz. Dużo małych stoków do nauki, a niedaleko na Jaworzynę i Azoty w Krynicy no i do Muszyny na Dwie Doliny też całkiem blisko. Ja przez ostatnie pare lat zatrzymuje się właśnie w Tyliczu. Ajak zachch mi się kurorty to Krynica obok :wink:
Pozdrawiam.
Stok ma ok. 600m długości, starsza córka na bank z niego zjedzie. Młoda na sankach z mama tez posmiga. Na miejscu dobrze zaopatrzona wypożyczalnia sprzętu, restauracjia itp.
Na nocleg musisz sobie sam coś wybrac ze strony
Ostatnie zimy pokazały to co pokazały, że tak naprawdę i w ferie zimowe mogą być poważne problemy ze śniegiem Świętokrzyskie jest tu szczególnie ryzykowne....
Pamiętam, że w 2-3 ostatnich latach planowanie na ostatnią chwilę polegało na szukaniu ośrodków, gdzie były w miarę znośne warunki narciarskie. Najbardziej pewna pod tym względem w ostatnich latach była Białka Tatrzańska.
BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
CR-V 2,2 i-ctdi
Perfectservice by Dobrygrześwawa
Odgrzeję kotleta.
Potrzebowałbym niedrogi pensjonat z kuchnią i łazienką w ramach "apartamantu". Chciałbym wyjechać przed lub po zimowym sezonie "wysokim" (wiadomo, cena... :? ) tak do 150-200zł za całość (2 osoby dorosłe + 2 maluchów).
Macie może namiary na konkretne pensjonaty?
Ja co roku jeżdżę do Kudowy Zdrój:
-dojazd z Wawy ok - rano po śniadaniu (bez zrywania się o 6:00) jesteś na miejscu po południu 16-17(trasa przepiękna a dzieciaki jak zaczęliśmy jeździć to jedno miało 2,5 a drugie 6 i nie było problemu)
-do Zieleńca około 15km (dużo parkingów)
-kilka stoków o róznym stopniu zaawansowania
-nauka dla dzieciaków z instruktorem lub bez na wyciągu taśmowym na oślej łączce
-można tam i na saneczkach pojeździć
-sama Kudowa warta zwiedzenia (park zdrojowy)
-Grota solna i atrakcje dla dzieciaków
-po drugiej stronie granicy Nahod - baseny itp itd - dużo atrakcji dla dzieciaków
-pensjonatów - apartamentów poszukaj w necie - na 100% coś znajdziesz i ceny są bardzo przystępne np tu :
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
stoki są w Zieleńcu - wg mapy 18 km od Kudowy ale jak pisałem - Łatwy i spokojny dojazd - zimą 15-25 min (mnóstwo parkingów i chyba tylko raz szukałem miejsca dłużej niż 5 minut)
info o zieleńcu jest tu :
jeżdżę na nartach od kiedy zacząłem chodzić (rodzice instruktorzy :szeroki_usmiech ) i teraz może dla mnie trasy już nie tak bardzo hardcorowe ale dzieciaki szaleją a to chyba najważniejsze
jeżdżę z rodziną tam od 3 lat i nie zanosi mi się na to abym na razie coś zmieniał :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Znów odgrzeję, bo mając nadzieję na to, że w tym "po-sezonie" nie trafi się mi (nam) znów jakaś operacja i w końcu wyjadę w góry po sezonie w 2014 roku.
Macie może jakieś nowe propozycje poza tymi wspomnianymi powyżej?
Zależy mi na kuchni/aneksie i łazience tylko dla nas (nie chcemy wspólnych kuchni i łazienek) w przystąpnej po sezonie cenie 100-150zł/doba...
Komentarz