No dzis, niebiescy koledzy pojawili się w mojej okolicy z przenosnym fotoradarem - coz zostalem zaskoczony. Wyhamowalem do 60 z jakis 75 w obszarze zabudowanym. Wiem wiem, że za szybko ale sie zdarzyło Zawsze mi sie zdawało, że przy takich fotoradarach to poznać że "cie mają" gdy mignie flesh, mnie nic nie mignęło. Zawsze miga czy niekoniecznie :?:
Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.
Przy tych typu ptasznik podobno miga, tzn widac blysk, ale to nie zawsze, bo duzo jest teraz na podczerwien i wtedy chyba nic nie bedzie widac. Generalnie jak ustawili dopiero co to limit bedzie co najmniej 20km/h bo by im sie ten sprzet zapchac w ciagu godziny :diabelski_usmiech
w stalowej mamy chyba 11 stanowisk ptaszniczych, a kamer chyba coś tylko 4 - więc jest ruletka gdzie działa, a gdzie nie ( cb rulez!!). jedno jest pewne : próg strzału ustawiony jest powyżej 20kmh ponad limit.
aha: w ptaszniku ( przynajmniej te które u nas montowali ) jest lampa błyskowa. wali po gałach jak trzeba.
Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Jeżeli to był VideoRadar czyli taki coto jest kamera i jakiś pecet który obraz przetwarza to niema żadnego błysku, bo i nie posiada on lampy błyskowej.
Jeżeli się załapałeś to zdjęcie dostaniesz w ciągu jak pamiętam do 5 dni.
Wszystkie urządzenia pomiarowe niepisaną decyzją skądś tam są ustawiane na +30km/h, żadko kiedy mniej z powodu zbyt dużej ilości robionych zdjęć.
A urządzenia typu FotoRapid mają pojemne twarde dyski i mogą robić zdjęcie każdemu pojazdowi jakby chciały i wcale się nie zatkają, nato nie należy liczyć.
niekoniecznie...mogles nie zauwazyc...czasami tylko delikatnie mrygnie na czerwono :?
Dokladnie, delikany blysk czerwonym swiatlem, cos jakby lekki laser... a potem w domku niespodzianka. Mnie zlapal taki w okolicach Chojnic, a mandat przyszedl po 4 miesiacach... nie ma to jak biurokracja :?
pzdr!
Żaden wiatr nie jest dobry dla okrętu, który nie zna portu swego przeznaczenia.
Mojemu ojcu z przenosnego nie błysnelo.. 200zł i 6pkt karnych.. przekroczenie o 30 (chyba)kmh... dostał zdjęcie po jakims czasie bo najpierw poleciało do poznania (VW leasing bank polska ) (nie chceli zapłacić grrrr) i dopiero potem komisariat i wezwanie ..
no to chyba pkt juz nie dostałes - przedawnieni czy jakos tak :roll:
Dodam, ze byly jeszcze opoznienia z mojej strony wynikajace z faktu iz pojazd jest zarejestrowany na inna osobe, wiec musialem napisac pismo, wyslac, znow czekac na odpowiedz, potem znow zlozyc dokument juz z moimi danymi i zaplacic... w sumie przedluzylo sie to do jakis 5 miesiecy od blysku :P A co do punktow to nieliczylbym ze nie naliczyli (bo kase wzieli) zastanawia mnie tylko od kiedy mi je naliczyli :wink:
pzdr!
A co do punktow to nieliczylbym ze nie naliczyli (bo kase wzieli) zastanawia mnie tylko od kiedy mi je naliczyli
Wg mojej wiedzy punkty powinny być naliczone zgodnie z datą wystąpienia wykroczenia drogowego, czyli około 5 m-cy temu.
Znając życie może byc inaczej, co urzędnik to odmienna interpretacja. Biąrąc pod uwage jeszcze ten okres 5 m-cy to na 100% ktoś coś spierdolił.
pozdrawiam
życze jazdy bez zdjęć. przecież błysk zdjęcia może oślepić kierowcę i spowodowac zagrożenie w ruchu drogowym, o które "nasi" policjanci tak dbają często z narażeniem życia... tylko czyjego? :lol:
Powiem tak, u nas w stolicy dostałem raz takowe zdjęcie i było to 105 na 50 - no cóż i to w dodatku od straży miejskiej bo też mają taki sprzęt i uprawnienia.
Pisałem o tym +30km/h bo gdzieś o tym słyszałem (choć było to z rok temu) - w jakimś dzienniku gdzie podsumowywali prace tych urządzeń.
Kilka razy przeleciałem około +20km.h przed takowymi fotoradarami i było to dawno i nie dostałem zdjęcia, czyli mnie nie zarejestrował.
Nie wiem jak gdzieindziej, ale u nas średnia przejazdowa miejska jest koło 60-70 więc ustawianie tego typu sprzętu na mniej nie ma sensu bo zarejestruje dosłownie wszystkich.
życze jazdy bez zdjęć. przecież błysk zdjęcia może oślepić kierowcę i spowodowac zagrożenie w ruchu drogowym, o które "nasi" policjanci tak dbają często z narażeniem życia... tylko czyjego? :lol:
Hehe dokladnie. Niedosc ze mnie lekko oslepilo, to jeszcze przez nastepne 10km zastanawialem sie co to do cholery bylo... takie fotoradary wiec stwarzaja zagrozenie na drodze hehe :wink:
Zamieszczone przez yoschua
Kilka razy przeleciałem około +20km.h przed takowymi fotoradarami i było to dawno i nie dostałem zdjęcia, czyli mnie nie zarejestrował.
Hehe nie mow hop... ja czekalem 4 miechy na fotke :P
pzdr!
dziś w Białym Borze "czarni zbóje" wystawili swoją maszynkę do trzepania kasiury (fot 1) w miejscu ,w którym napewno dochodzi do zajebistej ilości wypadków,czyli na końcu terenu zabudowanego przed dłuuuuugą prostą.załamka
w następnej metropolii- Brzeziu-zakamuflowali swój zasrany śmietniczek stawiając obok foliowy wór tak by wyglądało to na autentyczny śmietnik.(fot2)
słoń, ostatnio tamtędy jechałem..rzeczywiscie rejony tamte od Miastka po Piłę są nawalone tymi "głupotami". Ja przyczaiłem kolesia na drodze Człuchów - Złotów, wiocha dziurawa droga....ale śmietnik musi być.... i "texas ranger" pilnujący dobytku w pojeździe schowanym w krzakach. kiki, tam mają taki myk że jest znak fotoradar a na dole tabliczka (pomiar prędkości na np 900m)..czyli że mogą ustawić się , że śmietnikiem poprostu....problem polega na tym, że taki znak jest w zasadzie w każdej wsi...tam.
jesli znak jest to jeszcze pół biedy bo jeśli znaku nie ma to juz całkowite walenie w ciula :evil: . A przypadkiem nawet takie śmietniki nie powinny być oznaczone na żółto?
Kiedyś jechałem w terenie zabudowanym ok. 65 km/h i był wystawiony trójnóg. Jak go zobaczyłem, to zbaraniałem i nawet nie hamowałem. Nic nie przyszło, także pewnie była tolerancja 20 km/h. Z drugiej strony słyszałem, że zależy jeszcze kto wystawia radary. Jeżeli policja, to ok- jest tam jakaś tolerancja. Jeżeli straż miejska, to nawet o przekroczenie 10 można dostać.
Na dostosowanie się do ustawy co weszła o fotoradarach mają 3 lata, więc mogą z kierowcami walić jeszcze w h*ja. NA YoyTube są fajne filmiki pt "Straż biznesowo miejska". Koleś fajnie uprzykrza wykonywanie fotek SM i wszystko nagrywa. Zachęcam do oglądania.
Komentarz