Warszawa - Piotrkow Tr. - Czestochowa - Siewierz - (za siewierzem kierunek Bielsko Krakow) -Krakow (autostrada) - Zakopane,
wiekszosc trasy dwupasmowka (do Myslenic) Troche dalej niz Warszawa Krakow Zakopane ale moim zdaniem bezpieczniej.
Jedziesz zobaczyc muzeum Ilicza? :szeroki_usmiech
Chyba za Piotrkowem glupki zerwaly asfalt i lubia sie robic gigantyczne korki, w piatek na Czestochowe 10km, we wtorek na Warszawe 12km. Podobno mozna to jakos objechac, ale dokladnie nie wiem jak. To jest jakos na 398-410km, bo to pamietam z CB :wink:
Przed bramkami na Krakow za Katowicami (to sa chyba Myslowice) tez jest zwezka i jedzie sie jednym pasem, ale tam z reguly jakos to leci.
szkoda, ja jechałem w sobote do trzebini i widziałem szaleńców którzy mysleli że można zrobić trase kraków zakopne w 1h20min (można ale nie w sezonie urlopowo budowlanym) jeżdże tą trasą wielokrotnie
do krakowa jakoś zajedzie
od krakowa ma trzy drogi
zakopianka (odradzam różnie z nią bywa można jechać 1h30 lub 10godzin i wiecej mały odcinek drogi :diabelski_usmiech ) najłatwiejsza droga
druga alternatywna to skręcić w myslenicach n lewo na trzemieśnie wiśniową węglówke kasinke małą mszane dolną kamienice zabrzeż krościenko nad dunjajcem nowy targ białke tatrzańską bukowine i z bukowiny do murzasihla
trzecia
wieliczka dobczyce wiśniowa i potem jak wyżej
czwarta przez skawine wadowice jordanów i dojeżdżamy do zakopianki przed rabką
piąta mix czwartego plus druga od mszany dolnej
trasy fajne miłe dla oka i nie stresujące jak zakopianka
w weekendy zakopianka przypomina parking a nie droge najpierw do zjazdu z autostrady korek w krakowie potem do zwężki w myślenicach extremalne przypadki to te korki mają po około 10 do 15 km potem korek przed rabką odcinek dwu pasmowy i zwężka po wyjeździe na góre
potem w nowym targu podobny powód biały dunajec poronin i rondo w zakopanem razem jak sie ma szczęscie można stać jak sie je połączy w korku który ma około 60 km
jazda w ekstremalnych przypadkach może trwać do 12 godzin samo odcinek od myślenic do lubnia może zająć przy dobrym wietrze około 6 godzin a ten odcinek ma jakies niecałe 30 kilosów
axpol, w razie czego weż mój numer tel ze sobą jest w help liście to pomoge ci prztrwać odcinek kraków zakopane
Jabar1975, Hehe to zalezy jak dlugi ten korek byl i w ktore strone, bo tak jak mowie, ja go tam widzialem dlugi na 12km i te przepychanki miedzy tirami.
kurcze miałem gdzieś niemiecką stronke internetową z nawigacją, podajesz adres jednego miejca i drugiego a ona podaje ci którędy, gdzie skecić i ile czasu tylko po angielsku i adresu tej srony nie pamiętam
Jabar1975, No niestety, dlatego czasem mysle czy nie lepiej jadac nad morze leciec do Wawy, a potem na Gdansk, ale w sumie to wychodzi na to samo. Co do tego czasu to jakies 7godzin wiecej niz normalnie jedzie sie ten odcinek. :|
sorki za odkopanie teamtu ale ten jest zblizony do mojego zapytania ale do rzeczy ...
za kilka dni wyruszam z Białegostoku do Zakopanego i interesuje mnie najmniej "kolizyjna" droga z remontami i korkami ...
biorę pod uwagę dwie alternatywy tj
- z Białegostoku DK 8 w kier Ostrowi Maz i dalej DK 50 do Grojca a potem juz standardowowo 7 az do Krakowa i dalej zakopianką
- Z Białegostoku DK 19 az do Kocka, potem DK 48 przez Deblin - Pionki az do Radomia a dalej jak wyzej (zastanawiam się jak najlepiej i najszybciej przemknac z Deblina do Radomia - moze jakies sugestie)
i co proponujecie z Krakowem : smigac centralnie przez miasto jak pokazuje nawigacja czy moze cały czas sladem DK nr 7 czyli na Balice i kawałkiem A4 az do zakopianki
- Z Białegostoku DK 19 az do Kocka, potem DK 48 przez Deblin - Pionki az do Radomia a dalej jak wyzej (zastanawiam się jak najlepiej i najszybciej przemknac z Deblina do Radomia - moze jakies sugestie)
i co proponujecie z Krakowem : smigac centralnie przez miasto jak pokazuje nawigacja czy moze cały czas sladem DK nr 7 czyli na Balice i kawałkiem A4 az do zakopianki
z gory dzieki za podpowiedzi
Nie baw się w jazdę przez Deblin-Pionki, tam jest gówniana wąska droga z dużą iloscia zakrętów. Jeśli już chcesz w tym kierunku jechać, leć do Puław, potem 60km równej jak stolnica drogi na Radom i dalej E7 do Krakowa. Od Skarzyska do Chęcin masz ok. 50km ekspresowej trasy.
Nie baw się też w omijanie Krakowa obwodnica no chyba że trafisz na szczyt poranny lub popołudniowy, ale tez bym nie polecał. Wal przez centrum i tyle.
P.S. jeszcze jedna opcja pod rozwagę - dojezdżasz do Puław, dalej na Radom, tyle że w Zwoleniu odbijasz w lewo na Sandomierz i od Sandomierza na Kraków - wlatujesz w Nowej Hucie - wariant polecany ale raczej w weekendy i noca kiedy jest mniejszy ruch.
Nie baw się w omijanie Krakowa obwodnica no chyba że trafisz na szczyt poranny lub popołudniowy, ale tez bym nie polecał. Wal przez centrum i tyle.
Jak kolega mówi z północy na południe alejami nie ma tragedii praktycznie o każdej porze, gorzej w drugą stronę Jak już chcesz uciekać na obwodnice to nie od strony balic. Rondo Ofiar Katynia przy ulicy Josepha Conrada jest rozkopane tak, że masakra i brak słów. Lepiej pojechać na Nowohucką, bo tam już otwarli poziom 0 estakady i ruch w miarę płynnie idzie do samej zakopianki
Dużo zależy w jaki dzień i o jakiej godzinie będziesz jechał
Było: 117,5KM / 238,9 Nm
Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport -> MOJA SKODA <-
dzien roboczy i tak mysle ze Kraków bede przelatywał ok 14-15 ...
To możesz śmiało walić przez miasto Najgorzej jest 7-10 i wieczorem 16-18.
Jak na zakopiankę wpadniesz też koło 15-16 to się puściutko pojedzie
Jak już będziesz na zakopiance to za mc donaldem w Mogilanach jest zwężka, ale nic nie objeżdżaj tylko śmiało jedź na nią
Za to z powrotem szczególnie jak będziesz jechał w niedziele to warto objechać http://maps.google.pl/maps?q=49.9161...,0.043945&z=15 Mniej, więcej tutaj po prawej stronie jest jakiś taki salonik mody. Jak go miniesz to walisz w pierwszą w prawo, to będzie taka asfaltowa wąska droga dla traktorów itp. ona jest równo legła do zakopianki. Wpadasz na nią wyjeżdżasz zaraz za zwężką i omijasz +-1km korku Jak będziesz jechał to zobaczysz, że sporo aut tam skręca.
Było: 117,5KM / 238,9 Nm
Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport -> MOJA SKODA <-
w tym tygodniu wybieram sie z Białegostoku do Ustki .. bede jechał w ciągu dnia roboczego ... i teraz moje pytanko : jaką trasę polecacie ? ... z podlasia do Olsztynka droga jest w miare jasna i nie mam watpliwosci któredy jechac ... natomiast chetnie wysłucham sugestii co do dalszej trasy tj od Olsztynka do Ustki ? czy trzymac się DK 7 a potem obwodnica trojmiasta i DK 6 czy moze jakas alternatywa dla wielkiego placu budowy jakim aktulnie jest "siódemka" i obwodnica 3-miasta ?
Tez zapytam tutaj o trasę.
Jadę w przyszłą sobotę od siebie z Śląska do Zakopanego. Najgorsze jest to że jedziemy w sobotę, ktoś podpowie jak wygląda zakopianka od Krakowa do Zakopanego? ile trzeba czasu sobie zarezerwować? Czy lepiej może brać drogę przez Suchą Beskidzką?
Komentarz