Zamieszczone przez acero1964
Przemyslenia o kwocie brutto netto za odszkodowanie AC
Zwiń
X
-
Przemyslenia o kwocie brutto netto za odszkodowanie AC
Panie i Panowie.
Zarysowali mi auto.
Szkoda nie jest kosmiczna,ale jednak. Likwiduje z AC.
I teraz takie pytanie. Auto na dzialalnosci,wiec TU mowi-kwota netto (minus VAT). Ale na logike: sa 2 mozliwosci odliczenia VAT od auta-pelne odliczenie-w przypadku dawnych aut z kratka,badz max 60% ale nie wiecej niz 6 tys zl.
Ja korzystalem z tej 2 mozliwosci.
I teraz pytanie-to skoro calego VAT u nie moglem odliczyc przy zakupie,dlaczego mam dostac kwote odszkodowania pomniejszona o cala wartosc podatku VAT?
Dla mnie to jakis bubel.
Prosze o wypowiedzi w temacie :-)
-
-
Sprawa będzie wyglądać tak - dostajesz kwotę netto 1000zł na naprawę, w serwisie płacisz 1230zł brutto (czyli dopłacasz 230zł ze swojego portfela), ale potem te 230zł sobie odliczasz od podatku (VAT).
Proste jak budowa cepa
To jak odliczałeś sobie samochód przy zakupie nie ma moim zdaniem żadnego wpływu na sprawę.
Komentarz
-
-
Dokładnie tak;-)
mam dwa samochody w domu na firmę.. jeden był z pełnym odliczeniem, drugi do 6tys. W obu temat przerabiany. W obu sytuacja jest taka sama i można odliczać pełen vat za naprawy, części itp. Różnica była tylko przy paliwie.
Jak będziesz brał kasę to dostaniesz netto... jak potem komuś zlecisz naprawę to bierzesz na to fakturę od niego i możesz sobie vat odliczyć.
Natomiast jak robisz bezgotówkowo... to zakład dostaje kasę ale Ty musisz dopłacić podatek. Ale potem dostajesz z zakładu fakturę na całą kwotę i podatek [który dopłaciłeś] sobie odliczasz.
Jest to w sumie logiczne. Bo gdyby ubezpieczalnia wypłacała kwotę brutto to wychodziła by pewna niesprawiedliwa sytuacja... bo dostawałbyś więcej od zwykłego kowalskiego który nie może sobie kosztów naprawy odliczyć.Adam
Komentarz
-
-
ORA_DEV, to jest proste jak budowa cepa-zgadzam sie,ale nie zrozumiales mnie chyba.
Jakim prawem zabieraja caly vat jak moglem odliczyc tylko 60%?
No i ponoc rzecznik ubezpieczonych tez sie zajal juz ta sprawa.
Albo inaczej-zrob komus usluge np 1000+VAT. Gosc da Ci tylko 1000zl i powie,ze podatek VAT sobie odliczysz :-) Pojdziesz na to???
[ Dodano: Pon 21 Lis, 11 08:12 ]
b707, czemu niesprawiedliwa sytuacja? Place VAT to i dostaje na naprawe z VAT.
Teraz jestem w plecy,bo jestem platnikiem VAT,a dostaje netto jak Kowalski na etacie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LashloJakim prawem zabieraja caly vat jak moglem odliczyc tylko 60%?
Ubezpieczyciel płaci netto Ty dopłacasz VAT i Ty dostajesz na firmę fakturę VAT za naprawę który to VAT możesz sobie odliczyć. ostatecznie wychodzisz na "0"O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LashloJakim prawem zabieraja caly vat jak moglem odliczyc tylko 60%?
No i ponoc rzecznik ubezpieczonych tez sie zajal juz ta sprawa.
Albo inaczej-zrob komus usluge np 1000+VAT. Gosc da Ci tylko 1000zl i powie,ze podatek VAT sobie odliczysz :-) Pojdziesz na to???
Czyli te 230zł płacisz po prostu na inną kupkę (do mechanika).
IMO sytacja jest inna z częsciowym odliczeniem Vatu, gdy auto jest zakwalifikowane jako szkoda całkowita i mają Ci wypłacić wartość netto, wtedy możesz się ubiegać o wartośc netto powieszkona o 40 % vatu (z 23%). Mi tak sie udało dogadać z PZU gdy auto mojej żony zostało uszkodzone.
A w przyadku naprawy to jak koledzy ci pisali.
Komentarz
-
-
Te 60 % odliczyles tylko od zakupu. Od napraw odliczasz 100 % VAT. A jest to bardzo sprawiedliwe. Powiedzmy ze naprawa kosztuje 1000 zl + VAT i teraz tak, dostajesz 1000 zł od TU, placisz 1230 zł w serwisie i na koniec miesiaca nalezy Ci sie od US 230 zł. Czyli masz tak samo jak Kowalski Samochod naprawiony i jestes na 0Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Dobra, mysle,ze wystarczy tych dywagacji ;-)
Temat do zamkniecia.
A na marginesie-TU za 4 elementy do lakierowania przyznalo mi 1100zl na kosztorys :-)))))
Auto 4 letnie,bezwypadkowe itd. ,ale tematu wyceny poruszac nie bede,bo to temat rzeka. Dodam jedynie,ze AC full,ze zniesionym udzialem wlasnym itd.
Ubezpieczalnie sa ok jak sie ubezpieczasz,pozniej przy szkodzie dupa z tylu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Lashlo[ Dodano: Pon 21 Lis, 11 08:12 ]
b707, czemu niesprawiedliwa sytuacja? Place VAT to i dostaje na naprawe z VAT.
Teraz jestem w plecy,bo jestem platnikiem VAT,a dostaje netto jak Kowalski na etacie...
A obecnie jest tak, że dopłacasz VAT w zakładzie, ale odzyskujesz go płacąc niższy podatek.
Miej też na uwadze, że w zasadzie płacisz mniejszą składkę od Kowalskiego... bo ubezpieczenie też wrzucasz w koszty i odliczasz VAT od podatku.
pzdr
[ Dodano: Pon 21 Lis, 11 21:48 ]
Zamieszczone przez LashloDobra, mysle,ze wystarczy tych dywagacji ;-)
Temat do zamkniecia.
A na marginesie-TU za 4 elementy do lakierowania przyznalo mi 1100zl na kosztorys :-)))))
Auto 4 letnie,bezwypadkowe itd. ,ale tematu wyceny poruszac nie bede,bo to temat rzeka. Dodam jedynie,ze AC full,ze zniesionym udzialem wlasnym itd.
Ubezpieczalnie sa ok jak sie ubezpieczasz,pozniej przy szkodzie dupa z tylu.Adam
Komentarz
-
-
b707, taniej mam od Kowalskiego OC,AC,bo wrzucam w koszty-ale jednak...drozej,bo place 900zl ZUS,czego Kowalski nie robi,bo odprowadza za niego to zaklad pracy :-) . O zerowej emeryturze na dzialanosci nie wspomne.
Sa plusy i sa minusy jak mawial Rysio Ochudzki: "rozchodzi sie o to,zeby te plusy nie przyslonily nam minusow" :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b707Miej też na uwadze, że w zasadzie płacisz mniejszą składkę od Kowalskiego... bo ubezpieczenie też wrzucasz w koszty i odliczasz VAT od podatku.
Komentarz
-
-
Lashlo, jak Kowalski podpisuje umowe to podpisuje w kwocie brutto i pracodawca potraca mu na ZUS. Jak Kowalski zarobi na reke 5000 zł to ZUS bedzie pewnie ok 3000 zł (nie pamietam dokladnie) jak Ty zarobisz 5000 zł to ZUS-u musisz oddac ok 900 zł (mozesz wiecej i wtedy bedziesz mial przy okazji wieksza emeryture). Czyli Kowalski zarabia ok 8000 z ZUS-em plus podatki a Ty 5900 z ZUS-em plus podatki. Kto ma gorzej?Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
Komentarz