Jaka Skoda dla kobiety ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kodernet
    Drive
    • 2012
    • 74

Jaka Skoda dla kobiety ?

U mnie jest silnik TDI ASV/110
    Napiszcie jak wiecie, czy u mnie zaślepienie blaszką wystarczy, czy trzeba grzebać w kompie. Gdyby wystarczyło to chętnie sobie zrobię
    Pozdro
    0
    1,9 TDI
    0%
    0
    1,4 TDI
    0%
    0
    1,4 MPI
    0%
    0
    1,2 HTP
    0%
    0
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Zamieszczone przez Biszczu
    Autko ma służyć do jazdy po mieście
    Nie widzę racjonalnego wytłumaczenia dla kupowania Fabi z silnikiem diesla przy takim założeniu jak powyżej. Diesel w mieście wcale nie spali ci mniej niz benzyna, natomiast na 100% będize droższy w eksploatacji i bardziej podatny na awarie (zwłaszca jeśli ma tym autem jeździć kobieta).
    Czarny Elegance

Komentarz

• ahmed799
      RS
      • 2009
      • 6910
      • Ford

Biszczu, jestem za 1.4. Jeździłem kiedyś fabią z tym silnikiem i powiem, że mało spala i do tego ma jako taką moc. Teraz kumplowi też doradzałem aby kupił z tym silnikiem bo naprawde warto.

филип
      Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• loru
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4286
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Proszę nie polecajcie mi innych autek - skupiamy się już tylko na Fabii :lol:
        dlaczego ? ja żonce kupiłem Leona , tak samo zwinny a odrobinę większy w środku no i wybór silników jest większy.

oj zapomniałem dopisać, że raz na jakiś czas będzie robiło trasę ok 800 km ops:
        to coś w bezynce (milsze dla ucha i tak nie będzie męczył w trasie) i koniecznie z klimą jak trasy będą robione w okresie wakacyjnym.
        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dlatego, że wystarczająco już wszystkiego oglądałem i wreszcie zdecydowała się na skodę :lol: , nie mam zamiaru znowu wszystkiego oglądać i wszędzie jeździć... Poza tym to będzie pierwsze jej auto i ma być małe :lol:
          ok , to głos oddany na 1,4 , miałem coś takiego w Cordobie o ile to te same silnik, jakoś to dawało radę i silnik praktycznie bezawaryjny, na 13 lat ujeżdżania, tylko raz odmówił mi współpracy a okazało się, że wytarł się "palec" w rozdzielaczu zapłony.
          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• oolsztyniak
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6650
            • Superb II combi (3T5)
            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Dla kobiety proponuję skodę
            Niedroga eksploatacja i nie będzie żal jak gdzieś "przypakuje"
            Załączone pliki
            Była O2 RS 190 km / 436 Nm
            Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Biszczu jak dla Kobiety to 1,9 SDI - silnik nie do zajechania, pali mało a w trasie też da radę ( turbinki i dwumasy nie posiada więc dwa zmartwienia mniej).
              Jak by co może się moją benzynką 1,4 16V przejechać i sprawdzić czy jej pasuje.
              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Hipolita
                Ambiente
                • 2010
                • 130

Osobiście 1,4 MPI bym odradzał jeśli fabka ma być na miasto,
                miałem fabkę z tym silnikiem i jest dosyć paliwożerna w mieście.
                Octavia II Kombi 1.9 TDI BXE Ambiente była teraz Octavia III Liftback 1.4 TSI Ambition

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

zestawieniu nie ma 1,9 SDI
                  błąd ... :diabelski_usmiech
                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• demmsi
                    Elegance
                    • 2011
                    • 966
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

1.2HTP może mułowate ale do miasta sie nadaje
                    1.4MPI bez gazu lubi possać czasem paliwka
                    1.4TDI w 3 garach chodzi jak traktor
                    1.9TDI do miasta nieopłacalne.

Można poszukać 1.4 16V z LPG, ale mało kto takie auto teraz sprzeda.

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9943
                      • Ford

Biszczu, co do 1.2HTP - mój kuzyn miał praktycznie od nowości Polo z takim silnkiem (12V 64KM). Przy około 120-130kkm zaczęlo mu niedomagać wspomaganie kierownicy, w tym samym czasie padła sonda lambda - ale to oczywiscie przypadki losowe... Gorzej, że ten samochód palił mu mniej więcej 7,5-8l, czyli bardzo dużo zważywszy na fakt, że obecnie użytkowana przez niego Corolla Verso 1.8i pali w tych samych warunkach mniej...
                      Ja mimo wszystko obstawiam 1.4i (60/68KM) - moze nie jest najoszczędniejsze i najnowocześniejsze, ale tam nie ma się co popsuć - choć koledzy użytkujący służbowo F1 nie mieli również żadnych problemów z SDI czy też 1.4TDI (mimo, że niektórzy po 3-latach mieli przebiegi ponad 150kkm)...
                      Adam... Używam:
                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• maymer
                        Elegance
                        • 2010
                        • 839

Co do silnika 1.4 TDI to faktycznie w trasie jest ekonomiczny średnie z 300 km trasy miałem 3.9 ale spinałem się na eko jazdę normalnie w granicach 4,3. Natomiast w mieście jakoś specjalnie mało to nie paliło 7,1-7,8 zależnie od pory roku i ciężkości nogi. W gwoli ścisłości był to silnik 1.4 TDI 80KM zamontowany w VW Polo 9N3
                        Agamek12 wspomagania w tych polówkach to wcale nie takie odosobnione sytuacje :?
                        Biszczu najlepszym wyborem chyba będzie prosty i tani w eksploatacji silnik 1.4 MPI lub 1.9 SDI

Komentarz

• TomekRs
                          RS
                          • 2011
                          • 1670

lee mi 1.4 MPI (silnik czeski!) palil w trasie 6.5-7l benzyny przy dynaniczmej jezdzie 120-140 km/h a zdazylo sie poscigac nawet na niektorych odcinkach.
                          W miescie wychodzilo mi nie wiecej niz 8l. Jedyne co sie popsulo to na poczatku 1 wtryskiwacz i byl blad z komputerem.
                          Pozniej samochod jezdzil az milo i nic mu nie dolegalo. Znajomy ma w swojej firmie 1.4 MPI w gazie i ma juz nakulane ~300tys. km.
                          Nie bralbym 1.2 HTP bo to slabsze silniki wzg. konstrukcji Jezeli diesla to 1.9 tdi

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

maymer, co do spalania w 1.4TDI - kolega zamienił służbową zadbaną F1 1.4TDI na niemal nową O2FL 1.9TDI i ta O2FL pali mu... mniej :shock:
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• krzynol
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 11195
                              • Superb II combi (3T5)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez demmsi
                              troszkę, ale bez przesady
                              mamy polo 4 lata z takim silnikiem i nic! się nie dzieje
                              spalanie jakieś mizerne 6 w mieście, 4-5 na trasie
                              za to jak się wkręca od 2500 rpm :twisted:
                              ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                              ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                              poprzednie modele:
                              ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                              ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                              O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Zamieszczone przez krzynol
                                Zamieszczone przez demmsi
                                troszkę, ale bez przesady
                                mamy polo 4 lata z takim silnikiem i nic! się nie dzieje
                                spalanie jakieś mizerne 6 w mieście, 4-5 na trasie
                                za to jak się wkręca od 2500 rpm :twisted:
                                Czy ja wiem czy to spalanie jest takie mizerne Takie wartości spalania jakie podajesz dla 1.4 TDI (jak by nie patrzec silnika dość nowoczesnego) osiągało moje Clio II ph I które było z 1999 r. ze starym jak świat i poczciwym Renówkowym 1.9 d - bez turbiny i z komorą wstepną - pod maską. Także patrząc na to, że te silniki dzielą całe wielki oraz to, że oba zamntowane były w autach tej samej klasy (klasa B) to nie uznałbym spalania w 1.4 TDI za niskie.

A czy przypadkiem w 1.4 TDI nie występowały problemy z rozruchem w zimie i pękaniem głowic ?? Bo, parę lat temu były takie problemy w VW Polo i zdaje mi się, że właśnie dotyczyły tego silnika.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• Zorr
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2110

Biszczu,
                                  a kiedy planujesz zakup, bo Krakowska Emida właśnie maila wysłała z "wyprzedażą magazynów" Fabia od 36800zł (Family, combi + klima).

Co do silnika 1.4TDI w Roomsterze był on gościem Top Gear, gdzie wyszło im większe spalanie niż dwóch innych benzynowych małych autek.

PS Z ankiety brałbym 1.9TDI natomiast osobiście 1.2TSI
                                  Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                  Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• bohen
                                    L&K
                                    • 2009
                                    • 1260
                                    • Audi
                                    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

No to ja też dorzucę swoje 3 gr.
                                    Jakiś czas temu sporo jeździłem Fabią 1.4 16V (auto rodziców). I powiem tak fajnie się zbiera ale w mieście trzeba liczyć ok. 9 l a na trasie ok. 5 l.
                                    Jeśli miałbym wybierać to albo 1.2 HTP (pod względem spalania) albo 1.4 16V pod względem przyjemności z jazdy (ale spalanie jw.).

Mogę napisać też o awaryjności tego modelu, tj. Fabia I 1.4 16V Comfort (na przestrzeni 10 lat). Ogólnie auto bezawaryjne. Jedyna poważniejsza naprawa to wymiana czujnika skrętu (problem ze wspomaganiem), ale to standardowa przypadłość Fabii I przed FL.

P.S. Ponieważ w ankiecie nie ma 1.4 16V to oddałem głos na 1.2 HTP. :szeroki_usmiech

Komentarz

• Big Wojtek
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 440
                                      • Hyundai

Generalnie benzyna. Diesel na miasto bez sensu. Warto się przejechać obiema benzynami. Teść ma fabie 1,2 . Szału nie ma, ale o dziwo da się jechać.

A poza tym, co u Ciebie oznacza "auto dla kobiety"? :wink: Są kobiety które nie lubią aut dużych ( bo ciężko zaparkować) mocnych ( bo i tak nie jeżdzę szybko). Moja żona jest ich przeciwieństwem. Jak w garażu stoją oba auta, to yarisa (68KM) nie weźmie bo za słaby. Jak wybierałem samochód i przedstawiłem jej propozycje silnika TSI, to nawet chwili się nie zastanawiała.Dla niej 1.6 za słaby a 1,4 (80KM) to skandal

Komentarz

• Andja
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 596

koleżanka ze 3-4 lata jeździła polo 1.4 TDI i spalanie w mieście miała na poziomie 6-7 l/100km. ogólenie silnik do d***. nie jeździ to i mało nie pali, a na światłach budą trzęsie.

żona (prawko od marca) ujeżdża fabie 1.9 TDI i....innego auta nie chce!!! silnik elastyczny (zrobiony na 142KM/310Nm), spalanie ok 6,5 l/100km (pod moją nogą spalanie litr mniej). jedyna wada w jej oczach to to, że kombi; a nie krótsze 5 drzwi.

Komentarz

• Big Wojtek
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 440
                                          • Hyundai

dodatkowo zaznaczę, że to byłoby jej pierwsze auto
                                          No to 1,2 powinno wystarczyć

Komentarz

• Walt
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1065
                                            • Seat

Ojciec jeździ 1,2HTP i twierdzi że zużycie paliwa ma w granicach 6,5l. 1,4 na pewno spali więcej, a różnica dynamiki w mieście raczej nie będzie odczuwalna. Diesel to moim zdaniem nie jest dobre rozwiązanie z powodu wyższych kosztów obsługi samochodu i wątpliwej oszczędności w zużyciu paliwa w stosunku do benzyniaka.
                                            SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• ruwado
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 14909
                                              • Octavia IV (NX3)

1.2HTP - jeżeli faktycznie tylko do miasta. Jeśli to pierwsze autko dla kobiety, to nie ma co wyszukiwać technologii i testów spalania. I tak w mieście, przy początkowym stylu jazdy nie będzie wzorem oszczędności.

Mojej małżonce (też do miasta) kupiłem używane Polo 1,4 60 KM. Chciałem Polo 1,0 (właśnie dlatego, że dla kobiety i jako pierwszy samochód - mało mocy, nie za szybki na początek, ale nie znalazłem godnego uwagi egzemplarza). Normalnie 1,4 powinien palić mniej niz moja Octavka - ale nie przy jej stylu jazdy Może kiedyś.....
                                              pozdrawiam - Darek
                                              ​​

Komentarz

• BADYL
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2398
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

W mojej ocenie na pewno nie brałbym diesla......Pod rozwagę tylko benzyna......co do tego, która bena to zostawiam w ocenie klegi....sam pomykałem prawie dwa lata fabką kombi 1.2 12V 64KM i powiem tak.....na miasto autko w 100% wystarczające co do spalania nie zgodze się z Walt, że spalanie 6,5l u mnie wychodziło w granicach 8l. a zimą jeszcze więcej....na trasie załadowana fabia + 4 osoby z klimą 6,1l. Praca silnika 1.2 HTP jest dość specyficzna (delikatny turkot) mnie osobiście się podobała :wink: Obecne silniki 1.2 HTP zostały wzmocnione i posiadają o te parę kucy więcej, więc moim zdaniem ten mocniejszy 1.2 70KM w 100% żonie wystarczy.... :wink:Różnica cenowa między 1.4 MPI a 1.2 HTTP jest niewielka więc proponuję jazdę próbną i wtedy podjąć decyzję pozdrowinka
                                                nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

Pracuję...