Zepsuty laptop
Zwiń
X
-
Zepsuty laptop
Mam popsutego laptopa -Acer Aspire 5635Z :roll: przyszła matryca (tym razem przynajmniej świeci) ale przejdźmy do sedna ops: Po podłączeniu matryca rozświetla się, ale komputer wogóle "nie reaguje" tzn nie załącza się nawet bo moge go wyłączyć jednym dotknięciem, po podłączeniu do tv sygnał jest ale nie włącza się nawet strona startowa( ta zaraz po włączeniu co powinna). Problem pojawił się po awarii matrycy - została uszkodzona mechanicznie, ale laptop nie spadł ani nic, poprostu została przypadkowo uderzona. Oddając do serwisu obawiam się wysokich kosztów, więc poradźcie żebym się naciągnąć nie dał.
-
-
Przyczyn może być wiele. Na podstawie Twojego opisu, stwierdzenie usterki to jak wróżenie z fusów. Uszkodzona może być płyta główna. Sprawdź, czy po włączeniu notebooka i wciśnięciu kilkakrotnie klawisza F2 załaduje się Setup BIOS. Jeżeli tak - będzie można "gdybać" dalej, jeżeli nie - najprawdopodobniej masz uwaloną płytę główną (o ile wszystko zostało - przy wymianie matrycy - prawidłowo popodłączane i poskładane).Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez delanopljeśli to płyta to opłaca się to naprawiać? laptop wart teraz +/- 800zł->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Raczej nie obstawiałbym problemów z BIOS-em. Gdyby BIOS samoistnie padł (rozprogramował się), prawdopodobnie miałbyś padniętą kość pamięci BIOS-u - a więc uszkodzoną płytę główną. Chyba, że wcześniej nieumiejętnie bawiłeś się w uaktualnianie BIOS-u...?
Zamieszczone przez Geraltpodlacz pod zewnatrzny monitor - powiniennes miec gniazdo VGA, jak bedzie obraz na 95% plyta jest ok
Zamieszczone przez delanoplMam popsutego laptopa -Acer Aspire 5635Z... bo moge go wyłączyć jednym dotknięciemDoświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Komentarz
-
-
A więc płyta główna jest ok, łącznie z grafiką(rozumiem, że po podłączeniu do TV załadował Ci BIOS i system ?). Jeżeli tak - winna musi być matryca, lub taśma łącząca matrycę z płytą główną (wykluczam uszkodzenie inwertera, bo wtedy matryca nie byłaby podświetlana). Dochodzi do jakiegoś zwarcia, które "blokuje" płytę główną, co uniemożliwia załadowanie BIOS-u.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Komentarz
-
-
Najlepiej, gdyby spec sprawdził matrycę na innym notebooku. Jedynym wyjściem jest eliminowanie po kolei podejrzeń uszkodzenia poszczególnych podzespołów. Jest mało prawdopodobne, aby dwie nowe matryce były uszkodzone (choć w przypadku sprowadzanych z Chin matryc do paneli operatorskich powoli staje się normalne, że na 10 matryc 4-6 jest uwalonych na starcie). Jeżeli chodzi o taśmę - można spróbować sprawdzić ją miernikiem (chodzi o przewodność poszczególnych żył). Ewentualnie zakupić nową (to nie jest wysoki koszt) i dokonać podmianki. Bo z Twojego opisu wynika, że inwerter jest ok (matryca jest podświetlona), ale żaden sygnał z grafiki nie dochodzi do samej matrycy... Kurcze - ciężko jest diagnozować sprzęt na odległość, nie mając go "w łapach"...Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Komentarz
-
-
Eidos71, a może Ci go wyśle :szeroki_usmiech :?: dogadalibyśmy sie co i jak z $ bo takie wałki jak robią w niektórych takich typowo prywatnych serwisach to ja dziękuje :roll:
[ Dodano: Czw 15 Gru, 11 19:26 ]
dziwi mnie jedynie fakt że sama że padło coś więcej niż matryca bo laptop dostał "strzała" centralnie w matrycę :wink:
tudzież potwierdza się, że może ten macher co na początku robił latopa schrzanił taśmę, lece po miernik do garażu
[ Dodano: Czw 15 Gru, 11 19:42 ]
kurde ta taśma ma takie drobne styki ;/
Komentarz
-
Komentarz