Zepsuty laptop

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kpawel17
    Drive
    • 2010
    • 43

Zepsuty laptop

Witam,
    Wszystko jest napisane w aukcji:
    kpawel17
  • delanopl
    Elegance
    • 2009
    • 831

Zepsuty laptop

Mam popsutego laptopa -Acer Aspire 5635Z :roll: przyszła matryca (tym razem przynajmniej świeci) ale przejdźmy do sedna ops: Po podłączeniu matryca rozświetla się, ale komputer wogóle "nie reaguje" tzn nie załącza się nawet bo moge go wyłączyć jednym dotknięciem, po podłączeniu do tv sygnał jest ale nie włącza się nawet strona startowa( ta zaraz po włączeniu co powinna). Problem pojawił się po awarii matrycy - została uszkodzona mechanicznie, ale laptop nie spadł ani nic, poprostu została przypadkowo uderzona. Oddając do serwisu obawiam się wysokich kosztów, więc poradźcie żebym się naciągnąć nie dał.

Komentarz

• Eidos71
      RS
      • 2011
      • 2050
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Przyczyn może być wiele. Na podstawie Twojego opisu, stwierdzenie usterki to jak wróżenie z fusów. Uszkodzona może być płyta główna. Sprawdź, czy po włączeniu notebooka i wciśnięciu kilkakrotnie klawisza F2 załaduje się Setup BIOS. Jeżeli tak - będzie można "gdybać" dalej, jeżeli nie - najprawdopodobniej masz uwaloną płytę główną (o ile wszystko zostało - przy wymianie matrycy - prawidłowo popodłączane i poskładane).
      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• delanopl
        Elegance
        • 2009
        • 831

Eidos71, jeśli to płyta to opłaca się to naprawiać? laptop wart teraz +/- 800zł :|

Komentarz

• Geralt
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 589

podlacz pod zewnatrzny monitor - powiniennes miec gniazdo VGA, jak bedzie obraz na 95% plyta jest ok
          pozdrawiam
          Adam W.

Komentarz

• krzynol
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 10996
            • Superb II combi (3T5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez delanopl
            jeśli to płyta to opłaca się to naprawiać? laptop wart teraz +/- 800zł
            nie bardzo, chyba, że używka z allegro
            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
            poprzednie modele:
            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• delanopl
              Elegance
              • 2009
              • 831

a możliwe ze jakoś się bios rozprogramował :?:

Komentarz

• Eidos71
                RS
                • 2011
                • 2050
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Raczej nie obstawiałbym problemów z BIOS-em. Gdyby BIOS samoistnie padł (rozprogramował się), prawdopodobnie miałbyś padniętą kość pamięci BIOS-u - a więc uszkodzoną płytę główną. Chyba, że wcześniej nieumiejętnie bawiłeś się w uaktualnianie BIOS-u...?

Zamieszczone przez Geralt
                podlacz pod zewnatrzny monitor - powiniennes miec gniazdo VGA, jak bedzie obraz na 95% plyta jest ok
                Grafika jest zintegrowana na płycie, więc niesprawna grafika=uszkodzona płyta główna. Gdyby to jednak była grafika, komputer ładowałby BIOS i system, a nie byłoby po prostu obrazu. A w takim wypadku komputer nie wyłączałby się po wciśnięciu (bez 5-6 sekundowego przytrzymania) włącznika ON/OFF.
                Zamieszczone przez delanopl
                Mam popsutego laptopa -Acer Aspire 5635Z... bo moge go wyłączyć jednym dotknięciem
                W przypadku problematycznego notebooka na pewno nie ładuje się system (a więc dysk twardy na razie można dosunąć na bok), a czy w ogóle rusza BIOS - nie wiadomo nadal.
                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                MOJA FURKA

Komentarz

• delanopl
                  Elegance
                  • 2009
                  • 831

Eidos71, bios staruje, właśnie podłączyłem do TV
                  Teraz z podpiętym dyskiem poszło, ale po odłączeniu od TV i podłączeniu matrycy dalej system nie startuje ;/

Komentarz

• Eidos71
                    RS
                    • 2011
                    • 2050
                    • Octavia II (1Z3)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A więc płyta główna jest ok, łącznie z grafiką(rozumiem, że po podłączeniu do TV załadował Ci BIOS i system ?). Jeżeli tak - winna musi być matryca, lub taśma łącząca matrycę z płytą główną (wykluczam uszkodzenie inwertera, bo wtedy matryca nie byłaby podświetlana). Dochodzi do jakiegoś zwarcia, które "blokuje" płytę główną, co uniemożliwia załadowanie BIOS-u.
                    MOJA FURKA

Komentarz

• delanopl
                      Elegance
                      • 2009
                      • 831

Eidos71, po krótce:
                      przyszła mi jedna matryca, spec co montował stwierdził że popsuta, odesłałem - dostałem nową - dalej to samo :roll: czyli zostaje taśma :?:

Komentarz

• Eidos71
                        RS
                        • 2011
                        • 2050
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Najlepiej, gdyby spec sprawdził matrycę na innym notebooku. Jedynym wyjściem jest eliminowanie po kolei podejrzeń uszkodzenia poszczególnych podzespołów. Jest mało prawdopodobne, aby dwie nowe matryce były uszkodzone (choć w przypadku sprowadzanych z Chin matryc do paneli operatorskich powoli staje się normalne, że na 10 matryc 4-6 jest uwalonych na starcie). Jeżeli chodzi o taśmę - można spróbować sprawdzić ją miernikiem (chodzi o przewodność poszczególnych żył). Ewentualnie zakupić nową (to nie jest wysoki koszt) i dokonać podmianki. Bo z Twojego opisu wynika, że inwerter jest ok (matryca jest podświetlona), ale żaden sygnał z grafiki nie dochodzi do samej matrycy... Kurcze - ciężko jest diagnozować sprzęt na odległość, nie mając go "w łapach"...
                        MOJA FURKA

Komentarz

• delanopl
                          Elegance
                          • 2009
                          • 831

Eidos71, a może Ci go wyśle :szeroki_usmiech :?: dogadalibyśmy sie co i jak z $ bo takie wałki jak robią w niektórych takich typowo prywatnych serwisach to ja dziękuje :roll:

[ Dodano: Czw 15 Gru, 11 19:26 ]
                          dziwi mnie jedynie fakt że sama że padło coś więcej niż matryca bo laptop dostał "strzała" centralnie w matrycę :wink:

tudzież potwierdza się, że może ten macher co na początku robił latopa schrzanił taśmę, lece po miernik do garażu

[ Dodano: Czw 15 Gru, 11 19:42 ]
                          kurde ta taśma ma takie drobne styki ;/

Komentarz

Pracuję...