Prawa autorskie na filmy na Youtube

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

Podziekowanie, temat już ogarnięty.
    Wcześniej własnie tam ( pod nogami pasażera ) odkrecałem 2 nakretki ale deszcz mi przeszkodził i musiałem skręcic wszytko
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zastanawia mnie jedna rzecz - na jakiej zasadzie filmy będące na Youtube w jednym kraju są dostępne a w drugim nie.

Jestem ostatnio na etapie puszczania dziecku bajek z Youtube.
    Brzdąc jest jeszcze mały więc w rachubę wchodzą takie tytuły jak Świnka Peppa czy "nieśmiertelny" Krecik. Oczywiście oglądanie konkretnych tytułów przychodzi etapami więc:

- najpierw był miłośnikiem Świnki Peppy, z dnia na dzień zniknęły prawie wszystkie filmy z tą świnką z internetu. Kiedyś wpisywałem "Świnka Peppa" i pojawiało mi się kilkanaście jak nie kilkadziesiąt odcinków po Polsku. Obecnie są 2. Natomiast jeśli wpiszę "Peppa Pig" to tu odcinków pojawia się kilkanaście. Czy to znaczy, że w Polsce jest oglądanie tego przez Youtube nielegalne a w innych krajach tak? Czy może to polski dubbing dołożony jest nielegalny? Ale to dziwne, bo zniknęły filmy zarówno z polskim dubbingiem jak i te z dubbingiem parodiowanym.

- podobnie było z Krecikiem. Kiedyś wpisywałem w wyszukiwarkę "Krecik" i pojawiało się kilkadziesiąt odcinków. Następnie prawie wszystkie zniknęły, pamiętam tylko informację zamiast filmu, że został on usunięty z powodu roszczeń praw przez jakąś polską firmę. Następnie wpisywałem "Krtek" i znajdowałem znów kilkadziesiąt odcinków. Po krótkim czasie one zniknęły. Najdziwniejsze jest to, że gdy wpisuję w wyszukiwarkę "the mole" albo "maulwurf" to mam dostęp do kilkudziesięciu odcinków. Od półtora miesiąca nikt ich nie usuwa z sieci, więc pewnie zostaną. Tu sprawa jest jeszcze dziwniejsza, ponieważ bajka "Krecik" nie jest dubingowana, są tylko odgłosy "akcji" a jedynym słowem jakie pada w całym filmie jest znane "ahoj"

O co w tym chodzi?
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• looker
      RS
      • 2008
      • 1886
      • Octavia II (1Z3)
      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Podłączę się do pytania i rozszerzę: a co z całymi filmami dostępnymi na YT ? To też legal jest ?
      OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
      SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• obrus
        Elegance
        • 2011
        • 783
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Co do świnki Peppy to uważaj. Niedawno mój 7-letni syn zwierzył mi się, że niedawno świnka Peppa oglądana na YT brzydko mówiła. Nie będę pisał, co cytował. Fakt, że sam sobie wyszukuje bajki i pewnie jacyś gówniarze podkładali dźwięki do odcinka, który znalazł.

Komentarz

• TomekRs
          RS
          • 2011
          • 1670

Czasami wlasciciel nagrania zglasza prosbe o usuniecie filmow. Np. jak sa nagrania z tvn szczegolnie umieszczane to od razu usuwaja. Czesto ludzie zakrywaja znak tvn albo pisza, ze to material pogladowy czy cos. Jak nie usuneli tzn. ze albo nie lamie praw autorskich albo jeszcze nie znalezli.

Komentarz

• winni77
            RS
            • 2009
            • 2183
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

klekocix, może Ty masz jakiś filtr/blokadę? Mnie wywala pod hasłem "peppa pig" i "świnka peppa" po 7 stron filmów :roll:

Inna sprawa, że można założyć jakiś temat na zasadzie dzielenia się niepublicznymi linkami do filmów na youtube. Np. ja mam załóżmy serię Pszczółki Mai, wrzucam ją na youtube i podsyłam linki zainteresowanym na PW.
            Mój "Batmobil"

Komentarz

• klekocix
              Rider
              • 2010
              • 479
              • Octavia I combi (1U5)
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez winni77
              klekocix, może Ty masz jakiś filtr/blokadę? Mnie wywala pod hasłem "peppa pig" i "świnka peppa" po 7 stron filmów :roll:

Inna sprawa, że można założyć jakiś temat na zasadzie dzielenia się niepublicznymi linkami do filmów na youtube. Np. ja mam załóżmy serię Pszczółki Mai, wrzucam ją na youtube i podsyłam linki zainteresowanym na PW.
              Jak wpisuję "świnka peppa" to mam informację o 325 stronach z wynikami, ale zobacz ile z tych filmów jest z odcinkami z serialu z kreskówek z Polskim dubbingiem? Przejrzałem do strony 10-tej i znalazłem dosłownie jeden odcinek tej kreskówki w języku Polskim. Reszta to jakieś bzdury z użytymi słowami kluczowymi "świnka peppa" nie mających wiele wspólnego z serialem dla dzieci.

Natomiast wpisując "peppa pig" mam 4070 stron na których co najmniej 1/2 filmików to oryginalne "peppy" po angielsku w różnych jakościach obrazu i pod różnymi tytułami.

Komentarz

• winni77
                RS
                • 2009
                • 2183
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

No fakt. Ja znalazłem "aż" dwie.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

A próbowałeś na innych portalach jak:

Mój "Batmobil"

Komentarz

• dwaoka
                  Elegance
                  • 2010
                  • 927

bajkionline.com
                  bkc+dsg

Komentarz

• klekocix
                    Rider
                    • 2010
                    • 479
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

www.bajki-animowane.pl/swinka-peppa.html
                    Dzięki za linki, ale ciekawostka, wchodzę na maluch.tv, wybieram którykolwiek odcinek a tam info, że albo został on usunięty przez użytkownika albo "Ten film zawiera treść od partnera Koch Entertainment, który zablokował go na mocy praw autorskich"
                    Na bajki-animowane.pl to samo, nie tylko z peppą ale częścią innych kreskówek.
                    Na bajkionline.com też wszystko zniknęło.

Ktoś się wziął za to...

Komentarz

• Hunter
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1655

Panowie sorrki za OT, ale kiedyś rzuciłem okiem na TV jak mój siostrzeniec oglądał i zauważyłem ciekawą rzecz... Mianowicie Świnka Pepa z każdego profilu ma widoczne dwoje oczu :shock:
                      ...nie ma to jak Octavia :drive:
                      >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• TomekRs
                        RS
                        • 2011
                        • 1670

Zamieszczone przez klekocix

www.bajki-animowane.pl/swinka-peppa.html
                        Dzięki za linki, ale ciekawostka, wchodzę na maluch.tv, wybieram którykolwiek odcinek a tam info, że albo został on usunięty przez użytkownika albo "Ten film zawiera treść od partnera Koch Entertainment, który zablokował go na mocy praw autorskich"
                        Na bajki-animowane.pl to samo, nie tylko z peppą ale częścią innych kreskówek.
                        Na bajkionline.com też wszystko zniknęło.

Ktoś się wziął za to...
                        tzn. ze ktos doniosl do wlasciciela, a ten kazal usunac filmy lub zaplacic pieniadze do zaiksu

Komentarz

• winni77
                          RS
                          • 2009
                          • 2183
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Hunter
                          Mianowicie Świnka Pepa z każdego profilu ma widoczne dwoje oczu :shock:
                          Ja zauwazylem cos innego, malo edukacyjnego. Dobrze tylko, ze moja pociecha nie zwrocila na to uwagi. Bylismy akurat na etapie tlumaczenia dlaczego jezdzimy z zapietymi pasami, a tu rodzinka swin jezdzi bez zapietych... inna ciekawostka jest ze w nowych odcinkach juz maja zapiete :twisted:
                          Mój "Batmobil"

Komentarz

• bradley
                            L&K
                            • 2008
                            • 1465

Zamieszczone przez Hunter
                            Panowie sorrki za OT, ale kiedyś rzuciłem okiem na TV jak mój siostrzeniec oglądał i zauważyłem ciekawą rzecz... Mianowicie Świnka Pepa z każdego profilu ma widoczne dwoje oczu :shock:
                            Swinka Chudzinka tez :P
                            VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                            Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                            Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Hunter
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1655

bradley, faktycznie... Świnkę Chudzinkę siostrzeniec też oglądał :shock: :diabelski_usmiech
                              ...nie ma to jak Octavia :drive:
                              >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• eroberto1
                                Rider
                                • 2010
                                • 350

TVN player wpisz w Google tam masz świnke pepe i inne bajki, może dlatego zginęło z yt bo TVN ma prawa do pokazywania w internecie
                                2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

Pracuję...