Nexus6, dzięki, wszystko już jasne :wink:
LG 50PV350
Zwiń
X
-
LG 50PV350
Krótko i na temat:
stary TV (CRT, 29 cali, samsung, 10 lat) szlag trafił parę dni temu - na szczęście nie było u mnie w tym roku "Kevina samego w domu" na święta.
TV służy do oglądania bajek z dvd/divx przez mojego szkraba i mjakmiłość przez drugą połówkę. Oczywisćie czasem jakiś film, planuję dokupić wraz ze zmianą tv jakiś podstawowy pakiet n-ki.
Nie interesuje mnie internet w tv czy 3D
ALe jestem zielony (no, oprócz kilku dni spędzonych w sieci i na forach) jeśli chodzi o tv - poszukiwania zacząłęm od zera - bez negatywnego nastawienia do lcd, plazm, ledów czy jakiejkolwiek marki.
TV musi
być duży - najlepiej 50 cali - odległość oglądania - 4 m
mieć dobry stosunek ceny do jakości obrazu
jednak nie być zbyt drogi
Żona chciałaby kupić takie coś
ale jestem przekonany, że to
powinno w zupełności wystarczyć.
I nie chcę Was koledzu zadręczać pytaniami w stylu: "co mam kupić?", bo jak widzicie, cokolwiek kupię będę zadowlony, bo nie mam zbyt dużych wymagan - osobiście spędzam przed tv jakieś 2 godziny w tygodniu - a w sklepie jeszcze nie byłem, żeby na żywo zobaczyć różnice między led a plazmą.
Chcę zapytać natomiast, czy któryś z Was ma moze plazmę, a najcętniej właśnie
LG50PV350
i jak się spisuje na codzień - czy jest smużenie, powidoki, wypalenia logo stacji tv?
Jak na złość nikt ze znajomych nei ma tv nowszego niż 2-3 lata a i tak są to głównie lcd
W sieci stare komentarze na temat plazm są niepochlebne, czym nowsze tym lepsze, do wręcz ekstatycznych opinii na temat plazm z roku 2011 -oczywiście tych najlepszych :wink:
Jak to jest z tymi plazmami - pytanie do użytkowników.
TV będzie stał plecami do okna, pokój dość jasny, ale w razie czego założę roletę na okno, chciałbym, żeby wytrzymał jakieś 4-5 lat - bo obecnie pewnie technologia galopuje - i za 5 lat trzeba będzie myśleć o dopasowaniu się do nowych trendów.
Dziękuję z góry za Wasze opinie.była: OI 1,9 TDI 170 tys km w dwa lata z hakiem
potem: OII FL 1,9 TDI 17 tys km od 23.04 do 29.07
teraz: Passat B5 1,9 TDI - mimo wszystko wolę Octavki
-
-
jak nie przeszkadza Ci szkło bez jakiejkolwiek warstwy odblaskowej z przodu - to bierz najtańszą plazmę. oprócz tego, że samsungi serii 7000 i 800 wyglądają fajnie z minimalnej grubości ramką, ale cena raczej zaporowa. zwłaszcza, że jak piszesz - dużych wymagań nie masz, więc wszelkie bajery typu 3d, 100Hz, "internet" są Ci zbędne
ps. w sklepie za dużo się nie naoglądasz - światło jest dużo mocniejsze niż w domu, a praktycznie wszystkie TV ustawione na max świecenie, kontrast i nasycenie i do tego podpięte do źródła HD, żeby ogłupić kupującego.
nie jestem fanem plazm ( refleksująca szyba z przodu skutecznie mnie zniechęciła), ale niedawno widziałem jak odbiera jakaś starsza plazma lg42" z 2m na antenie siatkowej na dachu (analog) - do jakości obrazu ciężko się przyczepić
Komentarz
-
-
Te plazmy miały partię egzemplarzy z wadliwą matryca, ciemny trójkąt w lewym dolnym rogu , widoczna na ciemnym tle. Sprawdź na forach czy się z tym uporali , bo ludzie po kilka razy wymieniali matryce bez skutku!!!
"Potwierdzam występowanie problemu wygaszonego narożnika (w moim przypadku dolny lewy) w modelu 50PV350, jak u kolegów Mmaciejewski i Lukbor2. W poniedziałek skontaktuję się z serwisem. Telewizor mam od tygodnia. Do diaska :/
Mam do Was pytanie odnośnie powidoków. Otóż czy właściciele 50PV350 mogą potwierdzić: TVN24 i ich logo z godziną w dolnym lewym rogu- powstaje dobrze widoczny powidok po ok. 2 minutach. Usunięcie go obrazem z innego kanału zajmuje ok 3 minuty."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Matis68Te plazmy miały partię egzemplarzy z wadliwą matryca, ciemny trójkąt w lewym dolnym rogu , widoczna na ciemnym tle. Sprawdź na forach czy się z tym uporali , bo ludzie po kilka razy wymieniali matryce bez skutku!!!
Matis68
dziękuję za opinie - o wadzie matrycy czytałem, sprawdzę przed zakupem, a jeśli będzie faktycznie - a nie będzie zbyt mocno widzoczna - tzn. żona jej nie zauważy :wink: - to pewnie taka zostanie do następnej zmiany TV
czytałem, że plazmę trzeba przez pierwsze 100 godzin wypalać - dam sobie z tym radę - tylko czy po zakończeniu tego procesu jest już jakaś tam pewność że logo stacji będzie się wolniej wypalać przy długotrwałym oglądaniu - a najchętniej, żeby wcale się nie wpalało.
No i to lustro na matrycy - też mnie trochę zniechęca, ale ostatecznie kupię żaluzje...
Ten mocel przekonuje mnie wielkością ekranu, ogólną dobrą opinią użytkowników - mimo wady fabrycznej - i ceną.
Na chwilę obecną LCD odpada, LED w poszukiwanej przeze mnie wielkości jest poza zasięgiem finansowym, a jesli zostaje do wyboru tylko plazma, to chyba własnie ta.
Jakby jeszcze ktoś chciał dorzucić swoje 5 groszy to zapraszam i z góry dziękuję.była: OI 1,9 TDI 170 tys km w dwa lata z hakiem
potem: OII FL 1,9 TDI 17 tys km od 23.04 do 29.07
teraz: Passat B5 1,9 TDI - mimo wszystko wolę Octavki
Komentarz
-
Komentarz