Złom komputerowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

Złom komputerowy

Jabar1975, poszukaj zmywarki która ma dodatkową szufladę na sztućce, mam siemensa która ma taka szufladę i to jest wygodne, piekarnik i mikrofale też mam siemensa, generalnie sprzęt chodzi już 4 lata i nic sie nie dzieje.
    Płyte indukcyjną mam Teki, okap cirako, lodówka wolnostojąca sharpa pralkę samsunga 10kg, nic z tych sprzętów sie nie zepsuło.

Tak jak pisze Staszek, dobrą sprawą jest komora fresh w której jest dokładnie temp. 0, szynka zakupiona w sklepie może leżeć nawet dwa tygodnie i nic sie nie dzieje.
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Złom komputerowy

Zastanawia mnie czemu może służyć słom komputerowy?
    Stare procesory, pamięci, płyty główne. Widzę, że na allegro płacą za to niezłe sumki
    Na przykład: http://allegro.pl/plyty-glowne-100-s...050685823.html

Co w tych uszkodzonych częściach jest, że to tyle jest warte?
    Wiem na pewno, że złoto.
    Kiedyś znajomy (nie żyjący już) jubiler powiedział "przynieś mi tego kilkanaście kilogramów to zrobimy z tego obrączkę dla twojej dziewczyny" Do tej pory mnie to ciekawi... Aż tyle złota jest w tych częściach?
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• utek
      Elegance
      • 2007
      • 867
      • Superb II combi (3T5)
      • APK 2.0 MPI 115 KM

Złoto, platyna, srebro, pallad, miedź.

Komentarz

• klekocix
        Rider
        • 2010
        • 479
        • Octavia I combi (1U5)
        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez utek
        Złoto, platyna, srebro, pallad, miedź.
        Jak rozumiem mając sporą ilość tych części to lepiej sprzedać osobom skupującym niż próbować w domu to uzyskać i truć się?

Komentarz

• utek
          Elegance
          • 2007
          • 867
          • Superb II combi (3T5)
          • APK 2.0 MPI 115 KM

Sprzedać, chyba że jesteś chemikiem i masz warunki do pracy.

Komentarz

• phrix
            L&K
            • 2007
            • 1000
            • Audi
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Do tej pory mnie to ciekawi... Aż tyle złota jest w tych częściach?
            Jestem trochę w temacie, aż tak wielkich ilości metali szlachetnych w sprzęcie odpadowym nie znajdziesz. Zakłady przemysłowe odzyskują do kilku ton złota/srebra w ciągu roku. Sytuacja wygląda tak, że sprzedajesz wszystko w całości płacą jak za mix ew. masz możliwość sprzedania po zrobieniu próby ( materiał jest mielony zostają wybrane reprezentatywne próbki z których odzyskiwane są metale i za taką ilość otrzymujesz zapłatę.) Co się tyczy procesorów to po numerze i oznaczeniu osoba skupująca potrafi określić zawartość cennych metali tw płaci z góry.

Dodam tylko, że wg. moich informacji z roku na rok w biznesie jest coraz gorzej ponieważ nowy sprzet zawiera już śladowe ilości metali szlachetnych - jego przetwarzanie staje się nieopłacalne.
            Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• klekocix
              Rider
              • 2010
              • 479
              • Octavia I combi (1U5)
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez phrix
              Do tej pory mnie to ciekawi... Aż tyle złota jest w tych częściach?
              Jestem trochę w temacie, aż tak wielkich ilości metali szlachetnych w sprzęcie odpadowym nie znajdziesz. Zakłady przemysłowe odzyskują do kilku ton złota/srebra w ciągu roku. Sytuacja wygląda tak, że sprzedajesz wszystko w całości płacą jak za mix ew. masz możliwość sprzedania po zrobieniu próby ( materiał jest mielony zostają wybrane reprezentatywne próbki z których odzyskiwane są metale i za taką ilość otrzymujesz zapłatę.) Co się tyczy procesorów to po numerze i oznaczeniu osoba skupująca potrafi określić zawartość cennych metali tw płaci z góry.

Dodam tylko, że wg. moich informacji z roku na rok w biznesie jest coraz gorzej ponieważ nowy sprzet zawiera już śladowe ilości metali szlachetnych - jego przetwarzanie staje się nieopłacalne.
              Ja mam w tej chwili ok. 50 płyt głównych, w tym ok. 30 pod 486,386 i starsze, do tego ok. 70 kart na ISA, 30 kart na AGP/PCI, ok. 40 procesorów od 386 po P4, ok. 40 elektronik z dysków twardych, ok. 70 RAMów SD/DDR i ok. 50 RAMów starszych.

Będzie z tego parę groszy na nowe opony do Skody? :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...