westwi78, co straciliśmy (możemy stracić), a co zyskaliśmy (możemy zyskać)? Ale w formie cyferek - czysta matematyka, żadnej polityki please...
Ogłoszono kryzys
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez westwi78Agamek w mojej opinii tak. W takiej formie i z takim ich wykorzystaniem zachowujemy sie jak indianie dajacy zloto za paciorki.
Flądry ? Dorsze ? Łosoś nienorweski ? Oscypki i bunc ???
Komentarz
-
-
Mozna przytaczać setki danych, opracowań, opinii autorytetów o tym czy lepiej w unii czy poza unią. Tylko jak wyglądają kraje będące poza unią? Mówię o krajach "postkomunistycznych", bo porównywanie Polski z Norwegią czy Szwajcarią nie ma najmniejszego sensu.
Czy Ukraina, Serbia, Czarnogóra, Albania, Mołdawia itd. rozwijają swoją bankowość i potęzny przemysł? Czy przez brak dotacji lepiej zarządzaja swoimi finansami i budują fantastyczne autostrady?
Weszliśmy do unii w 2004. Bułgaria i Rumunia mogły zobaczyć jaka katastrofa nas czeka.Mimo to , parę lat pózniej , same dołączyły.
Rosja swoich fabryk nie sprzedała zagranicznym koncernom, sprzedała grupie kolesi tzw oligarchom. Łada dalej tłucze swoje "nowoczesne" samochody, dając pracę wielu osobom, a Rosjanie to kupują, bo ich nie stać np. na Octavię. Mozna nie wchodzić do Unii. Ponakładac wysokie cła. Wtedy FSO i FSM nie zwalniały by ludzi, a my pisalibyśmy na Polonez Club Polska :wink:
Ja nie jestem fanem unii. Wiele regulacji unijnych jest bezsensownych, sporo dochodowych fabryk zostało niepotrzebnie, lub zbyt tanio sprzedanych. Tylko z unią jest jak z demokracją: parszywy twór, ale póki co nie wymyślono nic lepszego.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Ale w formie cyferek - czysta matematyka, żadnej polityki please...
[ Dodano: Nie 10 Lut, 13 09:22 ]
Zamieszczone przez Big WojtekMozna nie wchodzić do Unii. Ponakładac wysokie cła
Zresztą, nie ma co się na razie podniecać tymi "300 mld" bo, po pierwsze nie wiadomo czy ten budżet się ostanie w PE (to początek drogi, nie koniec), po drugie zobaczymy czy będziemy mieć na wkład własny do inwestycji, które będą mogły zostać współfinansowane z tego budżetu.
Bo to nie jest tak, że nam przeleją tę kasę i róbcie co chcecie. A chyba nie wszyscy mają tego świadomość.
Przeczytajcie jeszcze to:
Czy te negocjacje to aż taki sukces?
Komentarz
-
-
westwi78, ale to chyba dobrze że Polacy mają możliwość wyjazdu zagranicę i zarabiania tam pieniędzy zamiast siedzenia na bezrobociu?
Kiedyś ludzie z biednych wiosek przyjeżdzali do pracy do Warszawy, a dziś biedni Polacy jeźdzą za chlebem do bogatszych krajów...
Ja nie widzę nic złego w otwarciu granic - 2mln Polaków zarabiających za granicą to z pewnością nie jest argument przeciwko Unii..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pascalProblemem jest ze te 2mln ludzi dorabia nie naszą gospodarkęJest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730
Komentarz
-
-
no dobra odpowiedzcie mi na takie pytanie : czy uważacie ze kraje bogate które są płatnikami netto - czyli wkładają do kasy unijnej więcej niz otrzymują są altruistami i robią to bo mają dobre serce i duzo pieniędzy ? moim zdaniem tak nie jest. każdy ma swoje interesy. i interesem bogatych krajów jest to zeby biedni mieli za co kupic dobra wyprodukowane przez ICH gospodarki. więc tak jak słoń, pisze kasa krąży ale zdecydowanie bardziej krąży w jednym kierunku. to ze Polak pojedzie do Niemiec, zarobi pare groszy , przysle je do Polski a potem kupi wyprodukowane przez koncern niemiecki auto to kto na tym zyskuje najwięcej - bo cos mi sie wydaje ze nie Polacy. ( i tak jest ze wszystkim, zeby nie było ze tylko o samochody mi chodzi)
parasite, radekgw, oczywiscie ze trzeba za cos zyc i gdzies zarabiac i spieprzać przed bezrobociem - ale odpowiedzmy sobie na pytanie jak zlikwidowac bezrobocie - bo na pewno nie poprzez zwiekszanie obciążen fiskalnych co na potęgę robi polski rząd. u nas to nawet jest tak ze jak jakims cudem rzad nie zwiększa podatków np dochodowych bezpośrednio , to zwiększa je pośrdenio zamrazając progi podatkowe itd, itp. jak sie nie odwrócisz dupa zawsze z tyłu. i niestety ale kasa z unii nie jest tu rozwiązaniem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bishopTwoje dane są bardzo nieświeże, aktualne bezrobocie to 14,2% +1 mln ukrytych w rolnictwie + X niezarejestrowanych
Zamieszczone przez pascalno dobra odpowiedzcie mi na takie pytanie : czy uważacie ze kraje bogate które są płatnikami netto - czyli wkładają do kasy unijnej więcej niz otrzymują są altruistami i robią to bo mają dobre serce i duzo pieniędzy ? moim zdaniem tak nie jest. każdy ma swoje interesy. i interesem bogatych krajów jest to zeby biedni mieli za co kupic dobra wyprodukowane przez ICH gospodarki. więc tak jak słoń, pisze kasa krąży ale zdecydowanie bardziej krąży w jednym kierunku. to ze Polak pojedzie do Niemiec, zarobi pare groszy , przysle je do Polski a potem kupi wyprodukowane przez koncern niemiecki auto to kto na tym zyskuje najwięcej - bo cos mi sie wydaje ze nie Polacy. ( i tak jest ze wszystkim, zeby nie było ze tylko o samochody mi chodzi)
Do Twojej wizji brakuje jeszcze tylko tego, ze kupując w Polsce niemieckie auto bardzo często siedzi w nim silnik, tarcze, klocki, tuleje, łożyska itp. wyprodukowane w Polsce więc pośredni my też zyskujemy.
Komentarz
-
-
przy okazji kryzysu, nie chce zakładać nowego tematu, to bardziej kryzys mentalności tych którzy ogłaszają taką akcję i robią z ludzi zwierzęta i tych, którzy tam pójdą. Już była jedna akcja w media, gdzie byli rani, tak się tłoczyli o ile pamiętam....powinni takiego czegoś zabronić im, bo nie da się zapanować nad tłumem w takich chwilach:
Takiej akcji w Media Markt jeszcze nie było. Market elektroniczny właśnie ogłosił konkurs, w którym zwycięzca weźmie ze…
:evil:
żenada to media
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981powinni takiego czegoś zabronić im, bo nie da się zapanować nad tłumem w takich chwilach
Spośród nadesłanych prac komisja konkursowa wyłoni najciekawszą, najbardziej oryginalną odpowiedź i zaprosi jej autora do udziału w Wielkim Finale, który odbędzie się 20 lutego w Media Markt w warszawskich Markach.
I dlaczego idiota?
Komentarz
-
-
Dzisiaj w radio usłyszałem: Burmistrz /mała jakaś gmina/ zajmuje juz stanowisko nieprzerwanie od 14 lat, i opowiadał że czasem politycy pytają go na stronie o radę jak mu się to udaje, a on im odpowiada : to taka mała i biedna gmina że już nieczego nie można ukraść :lol: i nieraz do wyborów stawał jako jedyny.
Ogólnie dobrze gospodarzy i ludzie mają w miarę.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pascalparasite, radekgw, oczywiscie ze trzeba za cos zyc i gdzies zarabiac i spieprzać przed bezrobociem - ale odpowiedzmy sobie na pytanie jak zlikwidowac bezrobocie - bo na pewno nie poprzez zwiekszanie obciążen fiskalnych co na potęgę robi polski rząd. u nas to nawet jest tak ze jak jakims cudem rzad nie zwiększa podatków np dochodowych bezpośrednio , to zwiększa je pośrdenio zamrazając progi podatkowe itd, itp. jak sie nie odwrócisz dupa zawsze z tyłu. i niestety ale kasa z unii nie jest tu rozwiązaniem.
Ja 4. m-c szukam kolejnych osob do zespolu w dzialce telekom (najnowsza technologia) i kompetentnych kandydatow brak.VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
-
idas, O to właśnie chodzi.
Z tych bezrobotnych to 1% chce podjęć pracę, a z tego 1% to znów 1% jest skłonny w jakikolwiek sposób dokształcić się, aby tą pracę dostać. To co się u mnie w robocie przewija to jakaś makabra, masakra, czasami to się chce kurwa usiąść i płakać, bo albo spawacz z papierami na wszystko nie potrafi 2 profili pod kątem prostym zespawać, albo inż elektronik twierdzi, że jak element ma 3 nogi to może to być tylko i wyłącznie tranzystor. Takie jest to bezrobocie i jedyne co to może zmienić to ZOMO ładujące do nyski i wywożące do roboty.
Oczywiście są wyjątki, ale to naprawdę wyjątki (osobiście znam 2 osoby, które pomimo kwalifikacji i chęci do pracy mają jakiś max niefart w jej szukaniu).
A odnośnie prywatyzacji, to owszem, było wiele mega nieprawidlowości, ale zwróćcie koledzy uwagę jak dymani jesteśmy przez firmy państwowe w tej chwili. Jako podatnicy dorzucamy się do tych nierentownych, a w większości są nierentowne, bo po co, jak i tak państwo z naszych podatków dołoży. Tak więc nic niestety nie jest tylko czarne, albo białe...Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pascalsłoń, tylko ze ten strumyczek kasiury idzie głównie na konsumpcję a nie inwestycje
Konsumpcje, która napędza sprzedaż lokalnych firm, a te inwestują
[ Dodano: Pon 11 Lut, 13 08:06 ]
Panowie, w kwestii kryzysu, nie od dzisiaj wiadomo, że pracodawca jak ma zapłacić 1000zł ZUSu od pracownika to mu się rzygać chce, a jak pracownik weźmie zwolnienie na 5 dni od poniedziałku do piątku to już rzyga na pewno.
Dla mnie, żeby zlikwidować część ukrytego bezrobocia i dużą część pracujących na czarno, rząd powinien zrobić dwie rzeczy.
- obniżyć ZUS do poziomu 350-370zł czyli powiedzmy 15% średniego wynagrodzenia pracowników fizycznych, czyli tych którzy najczęściej pracują na czarno. Bo chyba lepiej jak do kasy państwa wpływa co miesiąc te nieco ponad 400zł (łącznie z zaliczką na PD) niż państwo miałoby łożyć na jego świadczenia ubezpieczeniowe.
- zlikwidować płatny urlop zdrowotny za pierwsze 5 dni roboczych. Często się zdarza w firmach, że pracownik idzie do lekarza, zakaszle, zacharczy, poutyka na nogę, oko przed wejściem do gabinetu palcem potrze i lekarz w dupie ma - pisze zwolnienie, bo przecież chory.
A pracodawcę 5 dni jego rzekomej choroby kosztuje średnio 600zł.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4A pracodawcę 5 dni jego rzekomej choroby kosztuje średnio 600zł.
Problem nie jest w płatnym chorobowym, tylko tym , ze państwo oszukuje - 30 dni nie płaci, a składkę bierze.
Zwolnienie powinno być płatne od pierwszego dnia z ZUS + kontrole tych zwolnień.
No, ale tak jest łatwiej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natash1. Wtedy wszyscy będą pracować jako pracownicy fizyczni.
2. W UK to chyba działa bardzo podobnie, że tam do 5 czy 10 dni choroby, nie dostaje się pieniędzy i nikt na katar nie choruje.
http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,...biurowiec.html
Podałem tylko średnie zarobki pracowników fizycznych w sektorach objętych największym odsetkiem zatrudnionych na czarno - budowlanka+usługi.
[ Dodano: Pon 11 Lut, 13 09:13 ]
Zamieszczone przez westwi78Zamieszczone przez kazik4x4A pracodawcę 5 dni jego rzekomej choroby kosztuje średnio 600zł.
Problem nie jest w płatnym chorobowym, tylko tym , ze państwo oszukuje - 30 dni nie płaci, a składkę bierze.
Zwolnienie powinno być płatne od pierwszego dnia z ZUS + kontrole tych zwolnień.
No, ale tak jest łatwiej.
Komentarz
-
Komentarz