Ogłoszono kryzys

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • westwi78
    RS
    • 2008
    • 2940

kazik4x4, liczylismy to u nas w firmie i były kontrole.
    Naprawdę akurat z grypą nikt nie ściemnia, a zdarzało się że co drugi w dziale odpadał.
    Mamy 250 osób na produkcji i to naprawdę jest kłopot.

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Zamieszczone przez westwi78
      kazik4x4, liczylismy to u nas w firmie i były kontrole.
      Naprawdę akurat z grypą nikt nie ściemnia, a zdarzało się że co drugi w dziale odpadał.
      Mamy 250 osób na produkcji i to naprawdę jest kłopot.
      Wiem że jest kłopot Tym bardziej jest kłopot, jak większość pracowników to kobity, które opiekują się dziećmi - dziecko chore, a ona zdrowa tylko lekarz dał zwolnienie.

Reasumując - lepiej być zdrowym niż być chorym!

[ Dodano: Pon 11 Lut, 13 09:34 ]
      W temacie przeziębień - od kiedy zacząłem się ubierać tak, żeby mi było zawsze bardziej chłodno niż ciepło - przestałem mieć przeziębienia zimowe. I tak od kilku lat.
      Podkoszulek/cienka bluzka z długim rękawem - bawełniana, żadne tam oddychające, na to polar (ale ori polartec 200/300 a nie taki z targu) + kurtka z windstoperem. I to mi wystarcza do ok. -15'C, jak jest zimniej to dorzucam na sam spód t-shirt.
      Czapka obowiązkowo od +5'C w dół. No i buty

Komentarz

• natash
        RS
        • 2011
        • 2599

Bo podstawowa zasada czy to dla niemowlaka czy dla dorosłego, nie przegrzewać się. Jak się przegrzejesz to spocisz, zawieje Cię i choróbsko gotowe.

Komentarz

• natash
          RS
          • 2011
          • 2599

Bo podstawowa zasada czy to dla niemowlaka czy dla dorosłego, nie przegrzewać się. Jak się przegrzejesz to spocisz, zawieje Cię i choróbsko gotowe.

Komentarz

• zwolin
            Rider
            • 2010
            • 656

kazik4x4, trudno mieć moim zdaniem, pretensje do kobiety, że siedzi z chorym dzieckiem. Na zdrowiu nie da się zaoszczędzić.

Niemniej, z tego co zauważyłem "współodpowiedzialność" pracowników za zwolnienia z miejsca powoduje lepsze dbanie o zdrowie.
            Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
            O II Tour Combi 1.6
            Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

Kryzys trafił już do Kauflanda, bo postanowili już "zmusić" ludzi do wielkanocnych zakupów :szeroki_usmiech W Kauflandzie na ul. Modlińskiej można już kupować wielkanocne kurczaki, baranki, itp. z czekolady

A tak coś bliżej tematyki kryzysu: dwie znajome pracownie projektowe (spore biura zajmując się tylko dużymi projektami) mają w tej chwili tyle roboty, że przestały przyjmować zamówienia na kolejne roboty Mam nadzieję, że to pierwsze symptomy ożywienia

No i do tematyki ZUS-u i służby zdrowia taka ciekawostka:
              1 lutego 2013r (piątek) przy wypisie żony ze szpitala lekarz wypisał mi zwolnienie na opiekę nad nią w dniach 5.02.2013 - 8.02.2013r. Zwolnienie to (wraz z wnioskiem o wypłatę "zasiłku") dostarczyłem do pracy i myślałem, że wszystko jest OK. Ale NIE: ZUS stwierdził, że to zwolnienie jest wypisane za wcześnie, bo powinno mi być wystawione najwcześniej 2.02.2013 i że nie mogą wypłacić zasiłku! No ja sie kuźwa pytam: jakie ma znaczenie ten jeden dzień???

A już nie będę opisywał procedury związanej ze zdjeciem szwów pooperacyjnych, bo... nóż mi się w kieszeni otwiera - w każdym razie ja się już przestaję dziwić, że NFZ nie ma kasy na leczenie powżnie chorych... :?
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• zwolin
                Rider
                • 2010
                • 656

Agamek12, co Ty wiesz o NFZ :diabelski_usmiech
                Nie nerwujsja ja już bym dawno na łupierz pier......gdybym się każdą głupotą przejmował.
                Ja tam na przykład musiałem nosić kwity potwierdzające, że 3-letnie dziecko rośnie. Kto by się spodziewał......
                O II Tour Combi 1.6
                Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• kazik4x4
                  RS
                  • 2008
                  • 2728

Panowie, ostatnio spotkałem się z przypadkiem, gdzie ojciec mojego kuzyna miał amputowaną nogę. Stawił się do ZUS na komisję która mu przyznała rentę. Na rok.
                  Normalni tam nie siedzą.

Komentarz

• damian1975
                    RS
                    • 2012
                    • 4113
                    • Superb III (3V3)
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

kazik4x4, to jeszcze mało :x jakiś czas temu w telewizorni był reportaż o kobiecie która nie miała rąk i nóg,pani orzecznik z ZUS stwierdziła,że owa kobieta nie dostanie renty i jest zdolna do pracy,a na życie może zarabiać np śpiewaniem :shock: no trzeba mieć napier.. :klnie: w mózgownicy :!: :evil:
                    TAXI 2153 CHYBIE KATOWICE

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8033
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

kazik4x4, liczą na to , że mu odrośnie :?
                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

To juz nie pierwszy raz. Kiedys byl przypadek goscia, ktoremu przyszyto reke od dawcy (jakas pionierska operacja) wiec ZUS w kilka tygodni po zabiegu zawiesil rente.
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• zwolin
                          Rider
                          • 2010
                          • 656

Maicroft, widziałem w tv. Najgorsze, że gość był zwyczajnie uczciwy i wyjątkowo zaradny, więc kazali mu sp....... Tymczasem wrzody na dupie społeczeństwa na lewych rentach leżą do góry brzuchami i patrzą jak im rosną...
                          O II Tour Combi 1.6
                          Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Kazdy z nas na nich oddaje kase.

Bo podobno kazdy zbiera na swoja emeryture, a przy okazji rente. A jak na rente nie pojdzie, to te pieniadze nie laduja na koncie emerytalnym, tylko mowiac prosto - ulatniaja sie. Tzn. one co miesiac sie ulatniaja, a te na naszych kontach to pieniazki wirtualne, ktore do kasy maja za 20-40lat przyniesc nasze dzieci. Zlosliwi twierdze, ze przelew z Londynu czy Oslo moze nie dotrzec
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9943
                              • Ford

Moja ciotka od około 15 lat czasami była na rencie - tzn. w zależności od tego jak w danym momencie dany lekarz orzecznik ją ocenił. A kobieta "od zawsze" zmagała się z astmą, zwyrodnieniem kręgosłupa, stawami biodrowymi i kolanowymi (w końcu udało się jej te stawy zmienić), itp. - i to pomimo (a może z powodu) pracy biurowej jako księgowa. I nie dość, że ta jej rencina była niewielka, to jeszcze nie miała pewności, że będzie ją za klika miesięcy mieć. Teraz jest na emeryturze, ale ta jej emerytra jest chyba najniższa, jaka może być.
                              Adam... Używam:

Komentarz

• idas
                                Elegance
                                • 2006
                                • 828

idas, a może są, tylko za słabe warunki proponujesz?
                                :lol:
                                Tzn. co - 1600zl brutto na m-c to slabo? ;-)

Pisze o braku kompetentnych kandydatkow. Ludzi ktorzy chca robote nie brakuje, ale wymagan nie spelniaja.
                                VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9943
                                  • Ford

Zamieszczone przez idas
                                  idas, a może są, tylko za słabe warunki proponujesz?
                                  :lol:

Pisze o braku kompetentnych kandydatkow. Ludzi ktorzy chca robote nie brakuje, ale wymagan nie spelniaja.
                                  Tysiąc sześćset złotych? To dobra oferta pracy...? 1200zł do ręki na miesiąc... :klnie:
                                  Adam... Używam:

Komentarz

• bohen
                                    L&K
                                    • 2009
                                    • 1260
                                    • Audi
                                    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

idas, i ty chcesz za 1600 zł brutto znaleźć specjalistę w zakresie telekomunikacji?? :shock:

Komentarz

• zwolin
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 656

idas, a ile za cały miesiąc :wink:
                                      O II Tour Combi 1.6
                                      Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Maicroft
                                        Kazdy z nas na nich oddaje kase.

Bo podobno kazdy zbiera na swoja emeryture, a przy okazji rente. A jak na rente nie pojdzie, to te pieniadze nie laduja na koncie emerytalnym, tylko mowiac prosto - ulatniaja sie. Tzn. one co miesiac sie ulatniaja, a te na naszych kontach to pieniazki wirtualne, ktore do kasy maja za 20-40lat przyniesc nasze dzieci. Zlosliwi twierdze, ze przelew z Londynu czy Oslo moze nie dotrzec
                                        Nie każdy, ja nie płacę od około 2 lat ani zlamanego grosza, do lekarza chodzę prywatnie, emerytura? Jaka emerytura...
                                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• misiek^wro
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8321

Żebym miał wybór samodzielnie odkładać sobie na emeryturę niż oddawać tym darmozjadom, dawno bym to uczynił.

Podobnie składki na NFZ - chętnie bym je przeniósł na opieke prywatną ...
                                          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8033
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Chciałbyś za tle pracować sam :shock: ???

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

Co do pensji ... kiedyś robiłem jako serwisant dorywczo u ojca ( outsourcing KP ) i ...

Było nie było, te 2500-3000 miesięcznie miałem. Zap... niesamowity, ale jak za fizolowską robotę to i kasa na studiach przyzwoita. Jednakże jeżdżąc i serwisując te bary i pipidówy słyszało się conieco ... i tak ludzie na wsiach siedzą na bezrobotnym, bo trafiają się fuchy codziennie, za fuche mają i 100 zł ( albo więcej ) i tak ... miesięcznie pracują po 10-15 dni mając większą kasę do ręki niż to co by mieli w spożywczaku, a połowa miecha wolna i można się napić ...

Komentarz

• AdamB
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 8033
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez misiek^wro
                                                bo trafiają się fuchy codziennie, za fuche mają i 100 zł ( albo więcej )
                                                No powiem Ci , że stawki na wsiach za okazyjną robotę są takie, że sam zastanawiam się czy na takie nie przejść. :szeroki_usmiech

Komentarz

• misiek^wro
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 8321

No sam byłem świadkiem, jak zajechał pickup Toyoty, wszedł kierowca, krzyknął że chce 5ciu chłopa do przekopania działki czy coś tam i daje 150 za dniówke + zapewnie chlanie, to wszyscy się zerwali, bo była dopiero 8ma i wszyscy trzeźwi

Komentarz

• AdamB
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 8033
                                                    • Octavia IV (NX3)
                                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez misiek^wro
                                                    No sam byłem świadkiem, jak zajechał pickup Toyoty, wszedł kierowca, krzyknął że chce 5ciu chłopa do przekopania działki czy coś tam i daje 150 za dniówke + zapewnie chlanie, to wszyscy się zerwali, bo była dopiero 8ma i wszyscy trzeźwi

Komentarz

Pracuję...