Kolejna parodia z serii: chory kraj

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • a3maniak
    Classic
    • 2008
    • 5

Zamieszczone przez cool_torun
    Witam
    Ostatnio w serwisie dowiedziałem się że istnieje możliwość :?: włączenia doświetlania zakrętów w mojej Octavce. Pytanko-ktoś to uruchamiał, czy warto i czy to w ogóle prawda?
    Kolego z tego co wiem to opcja SZUKAJ dalej działa i jest tego naprawdę sporo , zanim zadasz pytanie tworząc nowy wątek użyj jej .
    Na forum ten temat był już poruszany wiele razy .
  • sosna1
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 463
    • Octavia II (1Z3)
    • BGU 1.6 MPI 102 KM

Dzisiaj złapała mnie sąsiadka(starowinka z 80 lat) czy jak będę przejeżdżał koło składu węglowego nie kupiłbym jej 1(jednego)worka węgla,jako dobrze wychowany obywatel naszego kraju wsiadłem w samochód i podjechałem(3km)ale jakie było moje zdziwienie kiedy pan(alkohol i płyny do spryskiwaczy to jego przyjaciele) w składzie wyjął plik dokumentów i kazał je wypisywać(numer pesel,adres zameldowania,adres zamieszkania,cel zakupu węgla,gdzie zostanie zużyty i to jeszcze w kilku egzemplarzach,poczułem się jakbym chciał ten worek na kredyt brać) twierdząc,że nasz chory kraj wprowadził taką ewidencję w związku z akcyzą,nie pomagały żadne tłumaczenia dla kogo to kupuję,że ta kobieta ledwo sama się porusza a co dopiero dmuchać po worek węgla 3 kilosy,oczywiście po wielkiej wojnie i moim bronieniem się ustawą o ochronie danych osobowych i nie wyrażaniem zgody na inwigilowanie pan policzył mi więcej za worek i go sprzedał.Ludzie co się dzieje,ten kraj naprawdę idzie ostro na dno te wszystkie rządowe posunięcia doprowadzą do zadymy a za parę dni to chyba nawet chcąc kupić papier toaletowy będziemy wszystkie dane podawać.
    Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• ahmed799
      RS
      • 2009
      • 6871
      • Ford

sosna1, w tygodniu kolega z pracy podjechał na skład węgla, w celu zakupu trzech worków. Koleś powiedział, że nie sprzeda jemu węgla bo nie chce mu się w worki ładować ponieważ więcej pracy będzie miał niż zarobku. W tym kraju to już chyba nigdy nie bezie dobrze.

филип
      Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• sew1981
        RS
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2009
        • 10917
        • Fiat

sosna1, wiesz....ktoś te papiery drukuje, dostarcza itp...na to idą nasze podatki...rączka rączkę myje. Na przepisach nowych można zarobić...przecież, a czy to ma sens to drugorzędna sprawa...niestety
        "Oto Polska właśnie nie elegancja Francja"..........

Komentarz

• shado
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 5315
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Stary temat. Od 1 stycznia zmieniły się przepisy. Niższa jest akcyza dla prywatnych osób, a wyższa dla firm bodajże. Więc żeby płacić mniej trzeba wypełnić papiery, że się jest prywatnym odbiorcą. Część ludzi woli zapłacić parę czy parenaście złotych więcej niż wypełniać głupie papiery.
          Jakby wszystkim podnieśli akcyzę to też by ludzie narzekali...
          Czy potrzebne jest akurat tyle głupich papierów? Pewnie nie...
          Ale teraz decyzja czy je wypełniać należy do każdego osobno...
          W tym kraju i tak się zawsze narzeka, bo to taki sport narodowy...
          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• sosna1
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 463
            • Octavia II (1Z3)
            • BGU 1.6 MPI 102 KM

shado, ale ja chciałem zapłacić więcej,na co uzyskałem odpowiedź,że czy zapłacę akcyzę czy nie to i tak muszę wypełnić te bzdurne,bzdurne i jeszcze raz bzdurne papiery,to jest totalna inwigilacja obywatela. :twisted: przecież jednego worka nie kupuje elektrociepłownia"siekierki" tylko człowiek o minimalnym ilorazie inteligencji by zrozumiał,że to do celów prywatnych.
            Poczytajcie ustawę jak to mało tego musisz przechowywać dokumenty zakupu 5 lat,jak kupiłeś węgiel przed nowym rokiem to musisz prowadzić ewidencję zużycia teraz co kobita ma wpisywać każdą szufeleczkę wsypaną do pieca?
            Niby twierdzą,że człowiek mądrzeje z wiekiem,ale w tym naszym chorym kraju to coraz głupszy się staje.
            Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• Hunter
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1655

sosna1, od kilku tygodni już o tym słychać. Parodia komedii... Z tego co słyszałem to kolejny unijny wynalazek. Chodzi o zdzieranie kasy na akcyzie. Jednak najlepsze jest płacenie podatku od podatku w paliwie... Mistrzostwo Świata a nawet Wszechświata. Biurokracja i papierologia... Płaczą, że lasy znikają, a tu jakieś kretyńskie przepisy wymyślają i produkują makulaturę. Człowiek kupujący wiaderko węgla jest traktowany tak jakby co najmniej prowadził handel na skalę ogólnopolską... Poza tym nie wiem czy nie należałoby tego sprawdzić, jak podawanie takiej ilości danych ma się do ochrony danych osobowych. Kwestia odpowiedniego przechowywania dokumentów z danymi klientów - np. archiwum. Czy to w ogóle zgodne z prawem? Chociaż widząc ten burdel na kółkach człowiek zaczyna wątpić w jakiekolwiek prawo i prawa obywateli :evil:

Tutaj wyjaśnienie - nie do końca z tą akcyzą tylko dla firm:

...nie ma to jak Octavia :drive:
              >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• sew1981
                RS
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2009
                • 10917
                • Fiat

shado, a na h.....tyle papierów wypełniać, to obniżenie jest pozorne, bo i tak te papiery drukarnia musi wyprodukować, kurier dostarczyć itp, itd. Koło się zamyka.
                Wielka mi "obniżka". Moim zdaniem mogłoby to być dużo prościej rozwiązane, np przez podawanie NIPu (wychodzi wtedy jaki rodzaj płatnika) , a nie wypełnianie ton papieru.

Komentarz

• shok
                  RS
                  • 2009
                  • 2070
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

sew1981, mam nadzieje ,że przy wyborach będziesz pamiętać o takich rzeczach.
                  Bo kraj ten w ogóle nie interesuję się społeczeństwem. Wiem bo byłem na spotkaniu z jednym panem który na prawdziwe argumenty zgromadzonych zaczął się śmiać. Potem jak już przestał powiedział bez drgnięcia oka ,że coś mu się przypomniało.A nie było to zebranie przyjaciół stokrotki. Na wyborach pan ten znowu wygrał... Ludzie głosują wbrew swojemu rozumowi

Komentarz

• Mickul
                    RS
                    • 2010
                    • 2847

Kolega sprzedaje węgiel i zastanawia się nad ogłoszeniem upadłości. Teraz najgorsze jest to, że osoba SPRZEDAJĄCA węgiel jest odpowiedzialna za to co przyszły KUPIEC zrobi z tym węglem i w razie czego to on za to odpowiada - stąd te wszystkie papiery i umowy.

Komentarz

• Udesky
                      RS
                      • 2007
                      • 1692
                      • Octavia I (1U2)
                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez shado
                      W tym kraju i tak się zawsze narzeka, bo to taki sport narodowy...
                      Dziwisz się?
                      Zamieszczone przez Mickul
                      osoba SPRZEDAJĄCA węgiel jest odpowiedzialna za to co przyszły KUPIEC zrobi z tym węglem i w razie czego to on za to odpowiada - stąd te wszystkie papiery i umowy.
                      Bo ja nie.
                      Zamieszczone przez Hunter
                      Kwestia odpowiedniego przechowywania dokumentów z danymi klientów - np. archiwum. Czy to w ogóle zgodne z prawem? Chociaż widząc ten burdel na kółkach człowiek zaczyna wątpić w jakiekolwiek prawo i prawa obywateli
                      Przedsmak ACTA. :lol:
                      W Polsce nie ma kryzysu.
                      Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• r2r
                        RS
                        • 2008
                        • 4720
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Gdyby Bareja żył, to miałby multum tematów na conajmniej kilka filmów.
                        Polska to naprawde zdebilałby kraj.
                        Artur

Komentarz

Pracuję...