Zamieszczone przez szkoda
Jaki olej do Renault Scenic II
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez abstinentmike007007
http://megane.com.pl/ :idea:
Komentarz
-
-
Przez trzy lata w swoim "francuzie" (Laguna 2) z silnikiem 1.9 dCI (przebieg 113.500 - 195.000 km) jeździłem na pełnym syntetyku Mobile 1 Turbo Diesel 0W/40. Silnik w idealnym stanie, zero problemów. Wcześniej był fabryczny Elf, potem (krótko) poprzedni właściciel zalał Lotos-em, ale po płukance i zalaniu Mobil-a silnik chodził równo i cicho (nawet przy ostrych mrozach 2 lata temu). Olej wymieniany był co 15.000 km. Z turbinką również nie miałem żadnych problemów.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
mike007007, spokojnie możesz zalac olej o parametrach: 5W40 lub 0W40. To, że Renault zalaca ELF-a nie ma akurat większego znaczenia, bo to oznacza tylko tyle że ELF płaci Renault za wlewanie jego produktów do silników tych aut. Natomiast, to czy wlejesz do silnika olej produkcji ELF, MOBIL, czy Castrol lub Lotos to nie ma większego znaczenia, byleby olej spełniał okreslone paramatry lepkościowe i jakosciowe.
P.S.
Powodzeina i dużo szczęścia z tym silnikiem 8)Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Dziś miało się okazać czy auto ma DPFa czy też nie, ale niestety przy temperaturze -26 scenic rzucił palenie. W swojej OII zalanego mam Liqui Moly top tec 4100 5w40 będzie to dobry wybór pod silnik 1.9 dci? Na forum megane straszą że jak był zalany półsyntetykiem a ja teraz zaleje pełnego to rozszczelni silnik.
Komentarz
-
-
Dzięki za podpowiedź. Podzwoniłem po ASO w okolicy i z trzech tylko w jednym ujawnią mi bez problemu i za darmo historie auta, w pozostałych powiedziano mi że to tajemnica i takie tam ściśle tajne dane… wracając do oleju liqui moly top tec 5w40 nada się do DPFa lub do wersji bez? Wszyscy jak słyszą renault mówią ELF ale jakoś nie przekonuje mnie ten olej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mike007007wracając do oleju liqui moly top tec 5w40 nada się do DPFa lub do wersji bez?O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mike007007Dzięki za podpowiedź. Podzwoniłem po ASO w okolicy i z trzech tylko w jednym ujawnią mi bez problemu i za darmo historie auta, w pozostałych powiedziano mi że to tajemnica i takie tam ściśle tajne dane…
ciekawe :roll:
zresztą przez telefon to zawsze inaczej się gada jak na miejscu
ten dpf jest :?:
Komentarz
-
-
mike007007, po vinie pewno
jak możesz to podeślij, poszukam
albo uklęknij za autem, popatrz pod auto, tak byś widział wydech aż do osłony dolnej silnika. Jeśli we wnęce pod podwoziem, na rurze wydechu, w jej przedniej części, nie zaważysz okrągłej puszki o średnicy 15- 18 cm to dpf-a nie masz
Komentarz
-
-
Muszę polecić ASO w Szczecinie panowie przez telefon podali sporo informacji. Auto nie ma DPFa i nic innego jak 5w40 mam podobno nie lać. Taki olej był zalany ostatnio w 2010 przy przebiegu 260 tys czyli handlarzyna 120 tyś sobie cofnął. Co doradzicie CASTROL turbo diesel 5w40 czy liqui moly top tec 5w40 lub Elf SXR 5w40 serwisant mówił coś o normie lm 710.
Komentarz
-
Komentarz