problem z ubespieczeniem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bierni2010
    Classic
    • 2010
    • 25

problem z ubespieczeniem

Nie mogę wyjść z podziwu...
    Golas27, oczekiwałeś reakcji,że masz rację,sąsiadka jest powalona i chce Cię naciąć na kasę,a jak usłyszałeś coś zgoła innego,to rzucasz w podziękowaniu środkowy palec.
    Chciałem się wypowiedzieć w przedmiocie sprawy jako geodeta,ale po Twoim zachowaniu odpuszczam. Ty masz już swoją tezę i szukasz jej potwierdzenia...
    Żałosne
  • felix1984
    Drive
    • 2008
    • 42

problem z ubespieczeniem

witam mam pytanie otaz moja octavia ma w dowodzie wpisanego wspolwlasciciela jest nim babcia ktora ma 80 lat i ma 60 % znziek ( pzu ) wiec oc w firmie ubespieczeniowej wynosi mnie 299 zł na caly rok w HDI (octavia drive 1,4 rocznik 2004) pytanie moje brzmi wie ktos czy te znizki ze sie tak wyraze na mnie przechodza kiedykolwiek ? dodam ze wspolwasciciel widnieje w dowodzie od 2007 roku moze ktos wie jak to rozwiazac bo babcia jest juz wiekowa i w razie gdyby mialo nadejsc to co kieddys kazdego czeka to mam lipe , prosze o pomoc jezeli temat sie kiedys pojawiał to w gory przepraszam pozdrawiam wszystkich
    dobry kierowca

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Sam zbierasz nowe, ciekawi mnie natomiast to, ze jak masz 27 lat to powinno HDI dorzucic 30% zwyzki za wiek. Jak masz od 2007 roku to po tylu latach juz 40-50% powinienes miec + zwyzka za wiek
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Udesky
        RS
        • 2007
        • 1692
        • Octavia I (1U2)
        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Wiem, że to nie forum poprawnej polszczyzny ale:
        Zamieszczone przez felix1984
        ubespieczeniowej
        ubezpieczeniowej.

Co do zniżek. Jeśli jesteś współwłaścicielem to korzystasz ze zniżek, jednak sam dopiero zbierasz. Nie wiem ile na rok dają 10%? Oczywiście liczą się pełny rok ubezpieczeniowy.
        Oczywiście, że niektórzy pokazują poprzednią polisę, że było 60% i im się to przypisuję. W przypadku gdy kupujesz inne auto i rejestrujesz tylko na siebie. Jednak w razie szkody, gdy TU poprosi cię o udowodnienie tego faktu, to możesz mieć problem na przedstawienie dokumentów. Bo musisz przedstawić papierki o liczbie lat bezszkodowej jazdy w poprzednich TU.
        Przykład: jeśli masz ubezpieczony na siebie pojazd dopiero od 2007r, a w tym czasie były tylko 3 pełne polisy (3 lata) to masz 30% zniżki. O ile jest ona naliczana 10% rocznie, a nie np. 5%.
        Zamieszczone przez Maicroft
        Sam zbierasz nowe, ciekawi mnie natomiast to, ze jak masz 27 lat to powinno HDI dorzucic 30%
        A to taką granicą nie jest 25 lat? Przynajmniej ja się tylko z takimi spotkałem.
        W Polsce nie ma kryzysu.
        Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• bzyq_74
          RS
          • 2008
          • 3467
          • Volkswagen
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zniżki Ci lecą (masz bezszkodowej jazdy 5 lat --> pewnie teraz 30%). Do 10 lat będziesz miał 60 %.
          Nic nie zmieniaj. Gdyby babcia umarła do 5 lat (oby żyła i 100 lat) to dostaniesz zniżkę za swoje lata.
          MARCIN
          Mój szkodnik

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

Może za błędy ortograficzne zabierają jakieś procenty??

Komentarz

• felix1984
              Drive
              • 2008
              • 42

hehe sory za bledy , co do tego co napisałem to auto kupilem w 2004 roku (z salonu) bylo od roku 2004 na mnie rejestrowane i w 2007 przyszla babcia jako wspolwlasciciel prawko mam 12 lat nie wiem jak oni to wyliczyli ze za oc wychodzi na rok 299 zl, nie mialem przez 12 lat zadnej stluczki a babcia tez , wiec z tego co napisaliscie to mam miec znizek 50 % bo ona jest w dowodzie wpisana od 2007 roku czy za tępy na to jestem ?
              dobry kierowca

Komentarz

• BANDIT
                Ambiente
                • 2010
                • 164

Witam
                Ja bym an Twoim miejscu uregulował sprawe własności samochodu.
                W tej chwili jest Twój i Babci.
                Jeśli Babcia umrze - oby żyła długo samochód wchodzi do tzw. masy spadkowej czyli do podziału na wszystkich spadkobierców a moze ich być nie mało.
                Jeśli nie załatwisz darowizny od Babci na Ciebie jej cześci samochodu to przynajmniej niech spisze testament w którym wskazuje Ciebie jako spadkobiercę 'samochodu' w jej częsci - jak sie nie myle już obecie można wskazywac w testamencie nie tylko w jakich czesciach % kto dziedziczy ale juz konkretne przedmioty dla konkretnych osób

pozdr
                pozdr
                Krzysztof
                4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)

Komentarz

• Thundi
                  L&K
                  • 2005
                  • 1157

Zamieszczone przez BANDIT
                  Jeśli Babcia umrze - oby żyła długo samochód wchodzi do tzw. masy spadkowej czyli do podziału na wszystkich spadkobierców a moze ich być nie mało.
                  Tak nie jest jeśli jest współwłaściciel i on żyje. Wtedy taki przedmiot nie wchodzi do masy spadkowej tylko przechodzi automatycznie w ręce współwłaściciela. Oczywiście jeśli istnieje testament i on w jakiś sposób wpływa na dany przedmiot to ma on zastosowanie.

A wracając do tematu niestety zniżek z kogoś na drugą osobę nie przeniesiesz więc jedyne co to w takim wypadku możesz zrobić to szukać innej osoby która ma zniżki i na nią przepisać auto.
                  O ortografie dba FF.
                  Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                  http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• sosna1
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 463
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BGU 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez felix1984
                    hehe sory za bledy , co do tego co napisałem to auto kupilem w 2004 roku (z salonu) bylo od roku 2004 na mnie rejestrowane i w 2007 przyszla babcia jako wspolwlasciciel prawko mam 12 lat nie wiem jak oni to wyliczyli ze za oc wychodzi na rok 299 zl, nie mialem przez 12 lat zadnej stluczki a babcia tez , wiec z tego co napisaliscie to mam miec znizek 50 % bo ona jest w dowodzie wpisana od 2007 roku czy za tępy na to jestem ?
                    Nie liczy się ile lat masz prawo jazdy a ile lat posiadasz na siebie ubezpieczenie,ubezpieczenie może przejść w przypadku śmierci ale tylko w pierwszej linii pokrewieństwa(a babcia nie jest w tej linii) i skąd ta babcia się wzięła jako współwłaściciel w rzekomo twoim samochodzie coś mi się wydaje,że coś tu mieszasz to najpierw płaciłeś większe ubezpieczenia a dopiero po trzech latach wziąłeś sobie babcie?A 299 zł za cały rok ubezpieczenia to jak za darmochę.
                    A i jeszcze jedno jakim cudem w wieku 15 lat posiadałeś prawo jazdy :niewiem
                    Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• dontak
                      Rider
                      • 2008
                      • 586
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Czyli auto masz zarejestrowane na siebie od 8 lat? Po tylu latach to pewnie na siebie masz juz full znizek. Idz do swojego ubezpieczyciela i dowiedz sie po ilu latach masz pelne znizki.
                      OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• BANDIT
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 164

Zamieszczone przez Thundi
                        Zamieszczone przez BANDIT
                        Tak nie jest jeśli jest współwłaściciel i on żyje. Wtedy taki przedmiot nie wchodzi do masy spadkowej tylko przechodzi automatycznie w ręce współwłaściciela. Oczywiście jeśli istnieje testament i on w jakiś sposób wpływa na dany przedmiot to ma on zastosowanie.

A wracając do tematu niestety zniżek z kogoś na drugą osobę nie przeniesiesz więc jedyne co to w takim wypadku możesz zrobić to szukać innej osoby która ma zniżki i na nią przepisać auto.
                        eee ???
                        cos mi tu sie nie zgadza, zeby Twoja Babcia była wpisana do dowodu musi miec okreslony % udzialu w samochodzie badz 1% lub wiecej.
                        Babcia umiera to ten okreslony % wchodzi do spadku - i nie m tu gadania ze byl drugi wspolwlasciciel i z automatu on to dostaje bez zartow

poczytaj na necie zapodaj na pl.soc.prawo to Ci odpisza jak to jest

Dodatkowo nie sprzedasz tego wozu po smierci Babci bez sprawy spadkowej w ktorej okreslone zostanie ze samochod staje sie Twoj.
                        Oczywiscie mozesz sie zabezpieczyc - zrobic dokument darowizny % samochodu ktory posiada Babcia i po jej smierci zalatwic to zanim zosanie zgłoszona jej smierc w urzedzie ale to juz sliska sprawa.

Przepraszam ze tak gdybamy o Twojej Babci ale jakos malo osob mysli o sprawach spadkowych przed smiercia o po to juz problm spadkobiercow a testament zalatwilby wiele pozniejszych sporow i problemow.

pozdr
                        pozdr
                        Krzysztof
                        4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)

Komentarz

• krzysiek80
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 182

witam troszke tu jest namieszane z ubezpieczeniem.ja ubespieczam auta i nie dokonca sie zgadzam z niekturymi wypowiedziami bo wazny jest wiek kierowcy,od kiedy ma prawo jazdy,i jakie ma znizki.jezeli jest wspólwłasciciel to ubespieczenie płaci sie troszke wieksze,a znizki liczy sie tej osoby która ma najwieksza tak ze sie niemartw ubespieczaj autko jak babcia ma znizke i spokojnie jezdzij pozdrawiam a teraz kliknij pomógł

Komentarz

• sosna1
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 463
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BGU 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez krzysiek80
                            witam troszke tu jest namieszane z ubezpieczeniem.ja ubespieczam auta i nie dokonca sie zgadzam z niekturymi wypowiedziami bo wazny jest wiek kierowcy,od kiedy ma prawo jazdy,i jakie ma znizki.jezeli jest wspólwłasciciel to ubespieczenie płaci sie troszke wieksze,a znizki liczy sie tej osoby która ma najwieksza tak ze sie niemartw ubespieczaj autko jak babcia ma znizke i spokojnie jezdzij pozdrawiam a teraz kliknij pomógł
                            :zastrzelic przepraszam w jakiej firmie ubezpieczasz?Tak tylko pytam,żebym tam nigdy nie trafił.
                            Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• dwaoka
                              Elegance
                              • 2010
                              • 927

sosna1,
                              bkc+dsg

Komentarz

• dontak
                                Rider
                                • 2008
                                • 586
                                • Octavia III combi (5E5)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

krzysiek80, :czerwona: :czerwona: :czerwona:
                                OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• Udesky
                                  RS
                                  • 2007
                                  • 1692
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

No chyba sam zjem swój "żółty" papier dysortografii. :lol: :haha:
                                  W Polsce nie ma kryzysu.
                                  Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• felix1984
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 42

kolega bandit ma racje zapomnialem o tym ;/ prawko zdalem w 2001 roku no to mam 11 lat prawko sory pomylka , firma nazywa sie HDI -w niej jest najtaniej jest jeszcze druga Vienna Insurance Group 319 zł , a szkodnik stoi w garazu pod kluczem co nie znaczy ze sie go nie da ukrasc ale jest uzywany sporadycznie wiec nie potrzebuje nic drozszego, dzieki za pomoc pozdrawiam
                                    dobry kierowca

Komentarz

• tomikt
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 391

felix1984,

za kilka dni będzie twój post że ci ukradli albo ze miałeś dzwona i po aucie
                                      nie będziesz pierwszy ani ostatni mądry bez ubezpieczenia

mam mądrego kuzyna
                                      1 auto - tylko OC - ukradli
                                      2 auto - AC ale tylko na kradzież - zasnął , rozwalił na drzewie.
                                      płatna edukacja

a młodszy był kolego od ciebie
                                      ech...
                                      TomikT

Komentarz

• felix1984
                                        Drive
                                        • 2008
                                        • 42

no spoko tylko ja nie napisalem ze nie chce ubespieczyc bo chce przeciez oc jest obowiazkowe , nw ac i assitance tez mam wiec nie rozumiem pozdr
                                        dobry kierowca

Komentarz

• krzysiek80
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 182

witam osobiscie nie pracuje jako agent tylko ubezpieczam auta bo mam ich kilka na stane i stąd ta moja odpowiedz.a teraz mam pytanie czy ja mam zle ubezpieczone auta skoro niektóre są zarejestrowane na współwłasnosc i maja naliczone max zniżki. :?:

Komentarz

Pracuję...