Truck Racing

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • barthezz1014
    Drive
    • 2010
    • 68

Truck Racing

Zamieszczone przez zepter00
    Opiszę wrażenia z jazdy na wąskich (185/65 R15) Continentalach ContiWinterContact TS 830 podczas niedawnego ataku zimy w sobotę 27.10.12. ...............

1. Nigdy w życiu nie jechałem na lepszych oponach zimowych. ....................

2. Na zakrętach wiadomo trzeba ciut zwolnić.

3. Prędkość z jaką jechałem wahała się od 120 do 165 km/h. ................

4..Pierwszy raz wyprzedzałem na (ekspresówce/autostradzie) takie auta jak Mazda 6 MPS, BMW 535, BMW X6, jakiś Jaguar i Aston Martin. :lol: ..................

5.Jako, że błyskał i mnie wkur...ał, przyspieszyłem do 165 i po 10 sekundach zniknął całkowicie z lusterka wstecznego. ..............

6..Kiedy jest hardkorowo, wąska opona zimowa pokazuje pazury.

Ad.1 - A jechałeś kiedyś na nowych zimówkach??

Ad.2 - Serio zwalniasz w zakrętach?? Ty, najlepszy "rajdowiec" który Subaru zagrzał?

Ad.3 - Serio Ci wyciąga 165km/h?

Ad.4 - Notowałeś co wyprzedzasz? A Ci w tych wozach pewnie z politowaniem kiwali głową "kiedy my zwolniliśmy chłopak korzysta z okazji że może wreszcie do CV wpisać że wyprzedzał"

Ad.5. 10 sekund i zniknął? To on pewnie musiał się zatrzymać bo aż tak wielkiego m*s2 to nie masz.

Ad. 6. To były hardkorowe warunki?
  • sew1981
    RS
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2009
    • 10918
    • Fiat

Truck Racing

Jak byłem nastolatkiem zawsze lubiłem oglądać, jak te klocki się ścigają na Eurosporcie
    Ktoś podziela(lał) tę pasję oglądania tych wyścigów?
    Orientujecie się jakie parametry mają te niecodzienne ciężarówki wyścigowe?

to są zapewne też diesle, bo czasem dymek leci czarny, pewnie z wiruskiem i nie tylko

Komentarz

[ Dodano: Nie 19 Lut, 12 12:58 ]

Od trzydziestu lat rozgrywane są w Europie wyścigowe mistrzostwa samochodów ciężarowych. Na wyścigi przychodzi na tor tyle samo kibiców, co na imprezy F1. Bo jest na co popatrzeć: w klasie prototypów, 5—tonowe potwory pędzą z prędkością 160 km/h. Dodać trzeba, że prędkość jest ograniczona elektronicznie, bo 12—litrowe silniki o mocy do 1500 KM mogłyby rozpędzić tę masę do 250 km/h. Emocji nie brak: wyprzedzanie, poślizgi, taranowanie są na porządku dziennym. Auta osiągają 100 km/h w 3,9 s, a 160 km/h — w 8. Tarczowe hamulce chłodzi woda. Znanym mistrzem jest Fin, Harri Luostarinen, jeżdżący zbudowanym w Wielkiej Brytanii prototypem Caterpillar. Wyczynowy Cat ma silnik za kabiną i balast w podwoziu, dzięki czemu na tylną oś przypada 55 procent masy pojazdu. Z 3,5—metrowym rozstawem osi wóz nie należy do najzwrotniejszych, ale Harri mówi, że jego ciężarówkę prowadzi się lepiej niż auto osobowe. zr. CKM

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

Ja ogladałem!!! Chyba nawet nasze Jelcze się przymierzaly, bo w Paryż-Dakar jeździły.
        Za mojej kadencji ogladalności królował niepodzielnie taki zielony Mercedes w barwach BP.

Od kilku lat z kolei jeżdżę do Czech na takie zawody:

Rewelacyjna atmosfera pikniku i niezłe widowisko.

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2009
          • 10918
          • Fiat

kazik4x4, a takie triale też oglądałem na tv często
          a co do tych trucków ciężarowych to jest dobre:
          "moment obrotowy 5 500 Nm".... :twisted: :twisted:

Komentarz

• Skfarek
            RS
            • 2010
            • 4795
            • Octavia I (1U2)
            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez sew1981
            Ktoś podziela(lał) tę pasję oglądania tych wyścigów?
            ja też oglądałem namiętnie
            Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
            6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
            Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• kazik4x4
              RS
              • 2008
              • 2728

Zamieszczone przez sew1981
              kazik4x4, a takie triale też oglądałem na tv często
              Mówię Ci na prawdę warto w twoim przypadku przejechać 1500km w obie strony żeby zobaczyć to na żywo!

Komentarz

Pracuję...