astra,focus czy ceed? 2006-8 rok

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • barthezz1014
    Drive
    • 2010
    • 68

Śruby wymienię przy najbliższej okazji. Dzisiaj niestety za późno o tym pomyślałem, a chciałem w miarę szybko wszystko złożyć do kupy. Boczki pewnie będę w weekend znowu ściągał, bo muszę wymienić jeden ze ślizgów mechanizmu podnoszenia szyby.

No i muszę zamówić diody do zmiany podświetlenia
  • sew1981
    RS
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2009
    • 10918
    • Fiat

Przepraszam z góry za kolejny temat z serii co kupić, ale muszę nabrać wiedzy, chce doradzić i pomóc znajomej w kupnie auta sensownego do 30 tyś.zł przestronnego i ekonomicznego.
    W grę wchodzą trzy kandydatury - ford focus kombi/c-max, opel astra kombi/zafira, kia ceed kombi - auta z lat 2006-8
    I teraz konkretne pytanie do użytkowników, proszę o opinie.
    1. Typowe niedomagania tych aut
    2. Silnik - który najlepiej wybrać (1. jeśli diesel - taki który by przeżył jak najdłużej i nie stwarzał problemu w tych autach - która to odmiana tdcika lub cdtika?, bez dpfów, cudów, wianków, coś ala "nasz agr", jak do tego ma się "kijowy" crdi?. 2. jeśli benzyna to taką, którą można łatwo zagazować i jest w miarę ekonomiczna)
    3. co wam jeszcze przyjdzie tylko do głowy jeśli użytkowaliście któreś z tych aut.
    Za wszelkie rady z góry dziękuje

Komentarz

• Eidos71
      RS
      • 2011
      • 2050
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Podobne tematy już były. Z tych trzech aut (jeżeli to samochód głównie do miasta), nie rozważając dostępności na naszym wtórnym rynku zadbanych używek, brałbym pod uwagę:

1/ Opel Astra III 1.4, lub 1.6 benzyna;
      2/ Ford Focus Mk2 1.4, lub 1.6 benzyna;

Jeżeli auto nie tylko do miasta, ale i do w miarę częstych tras - wtedy diesel 1.7 w Astrze, lub 1.6 w Focusie.

Uważam, że Opel Zafira, lub Ford C-Max to trochę "nieporęczne" auta do miasta dla kobiety...
      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• paweł2
        L&K
        • 2010
        • 1405

Za 30k to najlepiej Yarisa albo Jazza.Albo dolozyc 5k i ma nowke sztuke nowa Pande.
        Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• zepter00
          RS
          • 2008
          • 2304

Właściwości jezdne Focus II ma lepsze... (wielowahaczowe zawieszenie z tyłu vs belka skrętna w Astrze III)
          Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8033
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

sew1981, jak paweł2, radzi za tą kasę to Yarisa 1.33 benzynę . Autko przestronne i idealne dla kobiety i co najważniejsze bezawaryjne. Małżonka ma wprawdzie starą Yarsikę I z 2001 roku ale auto przez 4 lata eksploatacji jeździ bezproblemowo i bezawaryjnie. Ma pełną elektrykę i wszystko działa mimo tylu lat i eksploatacji na krótkich odcinkach i w dodatku po dziurawych nieodśnieżonych bocznych drogach. Teraz przymierza się do Yarisa II i nie chce słyszeć o innych markach.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• sew1981
              RS
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2009
              • 10918
              • Fiat

paweł2, za małe, ma teraz punto.
              Eidos71, czasem robi trasy po 50-60 km, poza jazdą po mieście, stąd lepszy diesel myślę, ewentualnie jakiś benzin większy niż 1.4 plus gaz.
              Zastanawiam się który silnik jest lepszy i mniej awaryjny, czy ten 1.6 tdci (ewentualnie 1.8 tdci) czy 1.7 cdti w astrze - i ma mniej bajerów, filtrów itp. C-max lub Zafira to wyższe centymetrowo odpowiedniki kombi w tych autach (a chce takie auto, bo może rodzina się powiększy).Myślę, że jeśli chodzi o poręczność w mieście nawet ciut lepiej, bo wyżej się siedzi i kobieta to lepiej będzie z góry ogarniać.

[ Dodano: Pon 27 Lut, 12 10:31 ]
              zepter00, o zawiesze już doczytałem, że w focusie bardzo przyjemna. Zresztą kiedyś jechałem c-maxem, prowadziłem, bardzo miło. Tylko teraz kwestia awaryjności, i silników ford vs opel

Komentarz

• barteq
                Rider
                • 2011
                • 309
                • Opel

Zamieszczone przez sew1981
                1.7 cdti w astrze
                Bardzo dobre silniki produkcji ISUZU, chyba od 2005/6 montowali w nich dpf.

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• sew1981
                  RS
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2009
                  • 10918
                  • Fiat

barteq, ma to coś wspólnego ze starymi 1.7 d i 1.7 td co latały w starych astrach? pewnie nie za wiele...bo tamto też były Isuzu.
                  A jest jakiś cdti bez dpfa w roczniku 2006-8? to samo pytanie odnośnie tdci fordowskiego.
                  Tak jak pisałem wyżej szukam takiego odpowiednika skodowskiego agr-asv. Wiem że tdci to common rail już, cdti chyba też, ale chodzi mi własnie o rodzaj turba, dwumas wytrzymałość,dpfy i inne cuda wianki. Może być nawet 90 ps, ważne żeby miał jak najmniej komplikacji, był ekonomiczny i trwały.

Komentarz

• barteq
                    Rider
                    • 2011
                    • 309
                    • Opel

Raczej nie ma za wiele wspólnego ze starymi 1.7 td, ale już w roczniku 2008 w cdti na pewno były dpf i tam był 1.7 110 KM i 125 KM, jeśli chcesz bez dpf i dwumasy to tylko 1.6 crdi z początku produkcji ceeda.

Komentarz

• paweł2
                      L&K
                      • 2010
                      • 1405

Moze Auris 1.4D-4D.
                      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• sew1981
                        RS
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2009
                        • 10918
                        • Fiat

barteq,
                        szkoda ze z 2004:
                        1.7 CDTI, oznaczenie Z17DTL, 80KM, montowane tylko w 2004 roku. Brak dwumasy, jest common-rail, turbo bez zmiennej geometrii.
                        ale odmiany z 2007 tez nie miały dpfa niektóre , np:
                        1.7 CDTI, oznaczenie Z17DTH, 101KM, montowane od 2004 roku, dwumasa, turbo ze zmienną geometrią, common rail, brak dpfa - może to dobry wybór?

Nie wiem jak jest z dwumasą w 1.6 tdci 90 km..dpfa nie ma, to ten silnik co hdi 90 km?
                        Największa internetowa giełda samochodowa na której znajdziesz: używane i nowe samochody osobowe, motocykle, ciężarówki i inne pojazdy, a także części samochodowe. Ponad 28548 ogłoszeń z całej Polski

Może to dobry wybór - 1.6 tdci 90 km? 109 km mają dpfa z tego co wyczytałem.
                        Podobno 1.8 tdci z tamtych lat też nie mają dpfa.
                        nie wiem jak z dwumasem w 1.6 90 km. Bo jak ma to pewnie lepiej 1.8 bez dpfa niz 1.6 bez dpfa. ktoś sie orientuje?

[ Dodano: Pon 27 Lut, 12 17:52 ]
                        a co do benzyny tej? 1.6 w astrze h co sądzicie? da radę do zagazować logicznie, czy wtedy występują jakieś problemy, przez kolektor czy cokolwiek? takie coś znalazłem w pobliżu stąd pytanie:
                        Trójmiejski serwis ogłoszeniowy - dodaj bezpłatne ogłoszenie lub ogłoszenie wyróżnione SMS. Kilkadziesiąt tysięcy ogłoszeń, ogłoszenia o pracy, nieruchomości, motoryzacyjne. Ogłoszenia Gdańsk, Gdynia, Sopot.

Komentarz

• barteq
                          Rider
                          • 2011
                          • 309
                          • Opel

1.7 CDTI, oznaczenie Z17DTH, 101KM
                          polowałem na coś takiego, jedzie to to porównywalnie do BXE, tylko troszkę wyżej ma moment, i w środku błoga cisza w porównaniu do tdi :P

te 1.6 tdci 90 KM nie mają dpf i chyba dwumasu, ten sam silnik był montowany w
                          mazdach 3, mase przedstawicieli jeździ tymi 1.6, lekko tam nie mają heh

a co do benzyny tej? 1.6 w astrze h co sądzicie? da radę do zagazować logicznie
                          Chyba na forum astry czytałem, że nie bardzo chcą się gazować, ale zweryfikuj

Komentarz

• marlej108
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 4976
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

a moze vw golfa V z silnikiem 1.4 80KM ?
                            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sew1981
                              RS
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2009
                              • 10918
                              • Fiat

barteq, faktycznie coś tam piszą o problemach z luzami i niemożliwością wyregulowania tego w 16xer :|
                              to pozostają chyba te dwa:

faktycznie 1.6 tdci 90 km nie ma dwumasy? ktoś wie na 100 procent?
                              bo jak ma to pewnie lepiej uderzyć w 1.8 tdci.

Komentarz

• bl
                                Rider
                                • 2009
                                • 389
                                • BMW
                                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

sew1981, technicznie nie znam tych silników, ale od strony użytkowania:
                                Od roku używam Astry III combi w pracy. Ta z silnikiem 1,3cdti zrobiłem około 20tys. Jest to silnik fiatowski z 6biegową skrzynią. Średnie spalanie z takiego przebiegu między 5,5-6l/100km. Silnik na lancuchu bezobsługowy. Duza turbodziura do 2000 obrotow, ale bardzo chwala go w serwisie i ja rowniez polecam do tego auta mimo ze ma tylko 90PS. Calkiem niezle sobie radzi z combi-buda. Obecny przebieg mam ponad 160 000km i jak do tej pory to tylko czesci eksloatacyjne sa wymieniane + czujnik turbiny, ktory wlaczal mi tryb awaryjny (typowa usterka dla tego silnika przy przebiegu 150 000km). Rocznik auta 2008. Osobiscie uwazam ze to najlepszy silnik do tego auta.

Jezdziłem przez pewien czas ta sama astra ale z 1,7cdti niby ponad 100PS. Skrzynia juz jest 5biegowa, spalanie srednio o 1l wieksze na 100km. Zbiera sie na pewno lepiej, ale szalu nie robi. Przewage ma w dluzszych przelozeniach ale to juz zasluga skrzyni pieciabiegowej.

Jest tez silnik 1,9cdti ale nie mialem z nim doczynienia

Brat miał zastępcza Astrę III 1,6 benzyna w hatchbacku. Przebieg jaki zrobił to około 10 000km i srednie spalanie to minimum 7l/100km, a autostrada nawet do 10l/100km (pedal w deche).

Komentarz

• sew1981
                                  RS
                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                  • 2009
                                  • 10918
                                  • Fiat

zaliczka wpłacona, auto przejrzane przeze mnie, przejechałem się, pod lupą przejrzałem, nawet fajne, lakier ori - przeleciałem czujnikiem - jedno miejsce mogłobyć tylko lekko podmalowane, oczywiście to nie to co nasze skody jeśli idzie o jazdę :wink:
                                  ale całkiem przyzwoite autko i znajoma zadowolona, w czwartek jedzie się przyjrzeć z rodziną i na 99 procent bierze go

Komentarz

• Matis68
                                    Ambiente
                                    • 2006
                                    • 195

Nie zrobiliście złego interesu - mój 1.6 TDCI ma 212.000 i jedyne odkąd go kupiłem (190.000) utrapienie to EGR. Albo zaślepiasz albo robisz programik z firmowym softem EGR-OFF.
                                    http://www.youtube.com/watch?v=qtDOe...eature=related

Komentarz

• sew1981
                                      RS
                                      S_OCP MemberModeratoRS
                                      • 2009
                                      • 10918
                                      • Fiat

Matis68, masz 109 czy 90 km? coś mi babka mówiła że w nich jest napęd rozrządu łancuchowo-paskowy i pasek wymienia się dopiero po 200 tkm. To prawda?
                                      90 ps nie ma dpfa, taki plus. Może programik w przyszłości na te 115 ps się zrobi.

Komentarz

• Matis68
                                        Ambiente
                                        • 2006
                                        • 195

Mam 90. Nie jest to zła opcja , bo turbina Mitsubishi, bez zmiennej geometrii - nie do zajechania. 110 to Garret i już potrafi dać w dupę (słabsze smarowanie). Poza tym nie mam dwumasy. Co do rozrządu to nie wiem jak ci poradzic . W ksiażce 240 tkm, ale większość radzi wymieniać standartowo, czyli co 100-150 tyś. Ja mam w ksiązce wbitą wymianę po 120tkm i teraz powtórzę własnie przy 240 tkm.
                                        http://www.youtube.com/watch?v=qtDOe...eature=related

Komentarz

• natash
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2599

A który z tych bolidów w wersji TDI jest bez dwumasy i VNT oraz który silnik i w jakiej marce pod LPG?

Komentarz

• sew1981
                                            RS
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2009
                                            • 10918
                                            • Fiat

Matis68, mhm....no ten własnie podobno ma dwumasę. Nie wiem po czym to rozpoznać, pewnie po vinie to określają. rok gwarancji jest, dwumasę obejmuje, co do rozrządu dopytam.
                                            natash, 1.6 tdci 90 tki są niektóre z dwumasą, niektóre bez, reszta wszystkie tdci mają dwumasy w focusach tych.

Komentarz

• Skfarek
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 4795
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Matis68
                                              W ksiażce 240 tkm, ale większość radzi wymieniać standartowo, czyli co 100-150 tyś.
                                              Dokładnie 240 tys. km lub 10 lat, znam jednak parę przypadków w Fusionie jak przy 1.4 TDCi pasek poleciał coś przy 180 kkm, więc też proponuję wymienić i mieć święty spokój.
                                              Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                              6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                              Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

Pracuję...