SOK próba wyłudzenia kasy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • łyko73
    Classic
    • 2008
    • 12

Arundill, super fajne autko, gratki! Mnie się nowy Ceed bardzo podoba, design zarówno wewnątrz jak i zewnątrz.

Ja to podobnie jak chłopaki wyżej, nie zdecydowałbym się ze względu na brak mocniejszych silników, a przecież mogliby tak tego 2.0 CRDi z Sorento pakować do Ceeda, 150 KM w serii by mu nie zaszkodziło.

Bezawaryjności i szerokości!
  • hubert78
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1576

A więc sytuacja przedstawia się następująco
    Dojeżdżam do przejazdu kolejowego z sygnalizacja świetlną poza terenem zabudowanym , i dosłownie kilka metrów przed sygnalizatorem zapala się czerwone światło , ni ch... nie dało się wyhamować, a za przejazdem pan z SOK ciach mnie na bok i proponuję mi mandat w wysokości 300 zł za przejazd na czerwonym świetle, tłumaczenia na nic się nie zdały gość rzucił paragrafem i spytał czy przyjmuję czy nie. Wpieniłem sie mocno i nie przyjąłem .

Teraz moje pytanie czy zgodnie z przepisem i ze znakami ustawionymi przed przejazdem

mam jakieś ograniczenie prędkości czy dotyczy mnie 90 km/h ?
    bo rozumiem że muszę zachować ostrożność przed skrzyżowaniem z torami ale czy muszę zwolnić do określonej prędkości ???
    Z tego co pamiętam kiedyś w przepisach był taki zapis ale nie mogę go teraz odszukać.

I pytanie 2 Jakich argumentów do obrony używać przed sądem bo tam sprawa najpewniej zostanie skierowana ?

Komentarz

• okioki
      Rider
      • 2011
      • 360

wydaje mi się że nie masz szans ,ale próbuj. Dowalą ci jeszcze koszta sądowe i dojdzie do tysiaka

Komentarz

• g4cek
        Rider
        • 2011
        • 402

okioki, zgadzam się z Tobą ale życze powodzenia

Komentarz

• TomekRs
          RS
          • 2011
          • 1670

kurde napisalem post i zniknal.
          W skrocie bo nie chce mi sie drugi raz piasac - ludzie boja sie sadow a to nic zlego. Jezeli uwazasz, ze bylbys nieslusznie ukarany to dobrze, ze nie przyjales mandatu. Co najwyzej koszty sadowe, ktore z reguly wynosza 50-90zl. Nie ma zadnego wpisu do KRK itd bo to wykroczenie wiec nie ma sie czego obawiac.
          teraz znowu w skrocie:
          1. jak byl ubrany straznik
          2. co powiedzial podczas kontroli
          3. pokazal Ci jakis dokument czy cos?
          4. przejazd powinien byc monitorowany, byl?
          5. rozporzadzenia Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać skrzyżowania linii kolejowych z drogami publicznymi i ich usytuowanie (Dz. U. z 1996 r. Nr 33 poz. 144 z późn. zm.)
          tutaj poczytaj przepisy bo nie mam teraz czasu, wieczorem moge spojrzec ewentualnie na to w wolnej chwili.
          Co do KRD - na terenie PKP obowiazuje w/w rozporzadzenie i do niego stosuje sie SOK
          6. zwroc uwage na przepisy dot. sygnalizatora bez zapor.
          Ogolnie lubie kontrowersje i takie akcje no ale przepisow w tym wypadku raczej nie da sie nagiac.

Ruch drogowy w obrębie skrzyżowan dróg z liniami kolejowymi:

na podstawie ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.)

Art. 28.
          1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu kolejowego oraz przejeżdżając przez przejazd, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność. Przed wjechaniem na tory jest on obowiązany upewnić się, czy nie zbliża się pojazd szynowy, oraz przedsięwziąć odpowiednie środki ostrożności, zwłaszcza jeżeli wskutek mgły lub z innych powodów przejrzystość powietrza jest zmniejszona.
          2. Kierujący jest obowiązany prowadzić pojazd z taką prędkością, aby mógł go zatrzymać w bezpiecznym miejscu, gdy nadjeżdża pojazd szynowy lub gdy urządzenie zabezpieczające albo dawany sygnał zabrania wjazdu na przejazd.
          zawsze sie na to powolaja i raczej nic nie wymyslisz..

Komentarz

• sosna1
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 463
            • Octavia II (1Z3)
            • BGU 1.6 MPI 102 KM

hubert78, normalnie jak Teresin k/Sochaczewa tam to już im koła w ziemię wrosły,chyba teraz nawet sokiści reperują budżet kierowcami.
            Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• zepter00
              RS
              • 2008
              • 2304

Re: SOK próba wyłudzenia kasy

Zamieszczone przez hubert78
              A więc sytuacja przedstawia się następująco
              Dojeżdżam do przejazdu kolejowego z sygnalizacja świetlną poza terenem zabudowanym , i dosłownie kilka metrów przed sygnalizatorem zapala się czerwone światło , ni ch... nie dało się wyhamować, a za przejazdem pan z SOK ciach mnie na bok i proponuję mi mandat w wysokości 300 zł za przejazd na czerwonym świetle, tłumaczenia na nic się nie zdały gość rzucił paragrafem i spytał czy przyjmuję czy nie. Wpieniłem sie mocno i nie przyjąłem .

Teraz moje pytanie czy zgodnie z przepisem i ze znakami ustawionymi przed przejazdem

mam jakieś ograniczenie prędkości czy dotyczy mnie 90 km/h ?
              bo rozumiem że muszę zachować ostrożność przed skrzyżowaniem z torami ale czy muszę zwolnić do określonej prędkości ???
              Z tego co pamiętam kiedyś w przepisach był taki zapis ale nie mogę go teraz odszukać.

I pytanie 2 Jakich argumentów do obrony używać przed sądem bo tam sprawa najpewniej zostanie skierowana ?
              SOKista był spieszony? Trzeba było się nie zatrzymywać. :wink:
              Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• TomekRs
                RS
                • 2011
                • 1670

poinformowal Cie o mozliwosci odmowy przyjecia mandatu?
                jak chcesz hard core to bierz swiadka i powiesz, ze zapalilo sie w momencie gdy przednia osia juz byles na przejezdzie. Tylko SOKista musialby byc 1

Komentarz

• hubert78
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1576

Przejazd byl z zaporami i z sygnalizacja
                  Dojezdzalem do przejazdu poza terenem zabudowanym mialem jakies max 40 km/h (droga idzie w ksztalcie litery S w stosunku do torow) odruchowo spojrzalem w lewo i w prawo i w momencie kiedy patrzalem w prawo uslyszalem gong przy sygnalizacji bylem jakies 2 metry przed sygnalizatorem kiedy to sie stalo i katem oka zobaczylem czerwone swiatlo, i przejechalem przez przejazd. Przejazd jest stosunkowo dlugi dodatkowo sokista stal za tzw krzakiem i na bank nie mogl widziec momentu kiedy wjezdzalem na przejazd, czas przejazdu przez przejazd to okolo 6 sekund wiec zjezdzajac z przejazdu czerwone sie juz troche palilo. Sokista byl umundurowany prawidlowo, machal lizakiem, poinformowli mnie o mozliwosci odmowy przyje ia mandatu bylo ich dwoje plus praktykantka, dodatkowo spytali mnie czy nie jetem chory psychicznie :| .
                  Ja jechalem sam wiec nie mam swiadkow.
                  Pytanie, skoro tak samo sie traktuje sygnalizacje czerwona na przejezdzie kolejowym jak i na skrzyzowaniu, to czy poczatkowe zapalenie sie swiatel nie moge nterpretowac tego jak sygnal zolty, a wedlug KRD na zoltym mozesz wjechac jesli zapalilo ci sie przed tzw. nosem i nie dalo rady wychamowac.
                  Jutro wrzuce foty i opisze dokladnie bo z telefonu ciezko

Komentarz

• hubert78
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1576

Zamieszczone przez Biszczu
                    hubert78, wszystko zależne jest od tego jak napisał notatkę urzędową SOKista.

-czy SOKista Ci się przedstawił ze stopnia, imienia, nazwiska, jednostki?
                    -czy był w pełnym obowiązującym SOK umundurowaniu?
                    -jak Cię zatrzymał? za pomocą ręki? lizaka?
                    -jak daleko za przejazdem stał SOKista?
                    -dostałeś wezwanie do stawienia się gdzieś?
                    -dostałeś pouczenie?

1 tak
                    2 tak
                    3 lizak
                    4 ok 20 metrow ale tak jak napisalem wczesniej stal w miejscu w ktorym nie widzial wjazdu na przejazd tylko srodek i zjazd
                    5 bylem juz u naczlnika czy jak tam on sie nazywa izzlozylem wyjasnienia co nic nie dalo
                    6 o odmowie przyjecia mandatu tylko

Komentarz

• TomekRs
                      RS
                      • 2011
                      • 1670

musialbys poczytac w tym rozporzadzeniu co Ci podalem odnosnie tego wjezdzania jak sie zapali. Pozostaje Ci obrona wlasnie taka, ze wjechales i jechales powoli dlatego zaczelo migac czerwone i zjechales szybko.

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14891
                        • Octavia IV (NX3)

K...wa - niedługo kółka różańcowe będą na mandatach kasę robić. A ta szczególna ostrożność.... najlepsze są przepisy, które są niemożliwe do zinterpretowania. Nawet jak się czerwone światło zapali 1 metr przed maską jesteśmy przestępcami :roll: bo mogliśmy jechać 5 km/h i wyhamować :evil:
                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8162
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez ruwado
                          K...wa - niedługo kółka różańcowe będą na mandatach kasę robić.
                          dokładnie to samo mi na myśl przyszło tylko ja bym podał przyklad harcerzy :diabelski_usmiech
                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14891
                            • Octavia IV (NX3)

No i jeszcze Rady Osiedli
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• TomekRs
                              RS
                              • 2011
                              • 1670

Komentarz

• hubert78
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1576

Zamieszczone przez octaviars1
                                nie był monitorowany i nie jest w dalszym ciągu
                                Dzięki za podanie ustawy zabieram się za lekturę

Poniżej przesyłam poglądowe zdjęcia.
                                Jak widać na mapce sytuacyjnej jechałem z prawej strony, dojeżdżając sprawdzając lewą potem prawą stronę torów, patrząc w prawo musisz nieźle odchylić głowę bo praktycznie tory idą równolegle do drogi ( a kameleonem nie jestem żeby jednym okiem patrzeć prosto a drugim za siebie ) dodatkowo między torami a drogą rośnie las i widać jest cokolwiek dopiero 8-12 metrów przed sygnalizatorem , więc w takiej odległości można dopiero zobaczyć tory.
                                Dodatkowo funkcjonariusz SOK stał w miejscu które jest na drugim zdjęciu więc nie mógł widzieć mojego wjazdu na tory , ocenić mojej prędkości i i zachowania. Jak już wspomniałem wcześniej widzi samochód dopiero jak on znajduje się na przejeździe.

Wstępne przesłuchanie W SOK się już odbyło ,swoje argumenty podałem ale i tak skierowali sprawę do sądu.
                                Załączone pliki

Komentarz

• 4x4BKF
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1279

Super mapa!

Ja bym się bronił w taki sposób:

Wjechałem na kiedy nie było czerwonego. Ponieważ od sygnalizatora do torów jest spory dystans przejechałeś go wolno i ostrożnie - tu dodaj koniecznie "w związku z ostatnią katastrofą kolejowa na śląsku zachowywałem nadzwyczajną ostrożność"
                                  W tym czasie a ze względu na specyfikę przejazdu przejazd trwał dosyć długo zaświeciło się czerwone ta ty zgodnie z przepisami o ruchu drogowym NIE MOGŁEŚ przebywać pomiędzy sygnalizatorami :!: :!: :!: bo przecież pojazd na czas przejazdu pociągu przy opuszczonych zaporach/czynnej sygnalizacji nie może przebywać na odcinku pomiędzy torem a zaporą :!: :!:

Skoro SOKista stał tak daleko i był na tyle bezczelny że zapytał Cię o zdrowie psychiczne to ty to koniecznie przywołaj ten fakt i zapytaj czy SOKista na dzień kontroli miał aktualne badanie psychotechniczne (ocena odległości itp) potwierdzające zdolność do wykonywania pracy.
                                  Podnieś fakt że czujesz się szczególnie nieobiektywnie potraktowany bo musieli przy praktykantce "wykazać się".

Ogólnie to się nie martw, co najwyżej koszty zapłacisz.

Koniecznie do sądu mapka, zdjecia itp.
                                  4x4

Komentarz

• tomikt
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 391

to skoista może mnie zatrzymać ?
                                    a skąd ja mam wiedzieć ze to sokista?
                                    ja bym nie stanął
                                    ech...
                                    TomikT

Komentarz

• TomekRs
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1670

Na terenie PKP moze. Ba, na terenie PKP obowiazuja odzielne przepisy, ktore ustala w/w ustawa i/lub rozporzadzenie.
                                      Powinien miec pelne umundurowanie, lizak itd.
                                      Co do obrony - tak jak mowilem na poczatku, wjechales jak nie palilo sie i przejezdzales powoli, poniwaz sa nierownosci a nie chcesz uszkodzic kola, zawieszenia itp. Malo tego. Będac na przejezdzie nie byles w stanie zobaczyc, ze zapalila sie sygnalizacja, jedynie opuszczajacy sie szlaban dal Ci to do zrozumienia.

Komentarz

• Bartolomeo
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 267

A ja tak z boku się tylko zapytam, pociąg w ogóle przejechał po tym jak Cię zatrzymali, bo nigdzie tego nie napisałeś?

Usługi tokarskie, frezarskie
                                        Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.

Komentarz

• hubert78
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1576

octaviars1,
                                          W ustawie ktora mi podales § 7.1. Jest napisane ze kat skrzyzowania osi drogi do torow nie moze byc mniejszy niz 60 stopni a jak nalozylem na mapke powyzej kot to wyszlo nawet mniej jak 45 st.

Czy moge to zastosowac jako argument podczas rozprawy?

[ Dodano: Pią 16 Mar, 12 19:14 ]
                                          Bartolomeo,
                                          Przejechal ale jakie to ma znaczenie, jak na zwyklym skrzyzowaniu nie przejedzie zadne auto a ty masz czerwone to tez nie mozesz wjechac

[ Dodano: Pią 16 Mar, 12 19:16 ]
                                          Zamieszczone przez octaviars1
                                          Na terenie PKP moze. Ba, na terenie PKP obowiazuja odzielne przepisy, ktore ustala w/w ustawa i/lub rozporzadzenie.
                                          Powinien miec pelne umundurowanie, lizak itd.
                                          Co do obrony - tak jak mowilem na poczatku, wjechales jak nie palilo sie i przejezdzales powoli, poniwaz sa nierownosci a nie chcesz uszkodzic kola, zawieszenia itp. Malo tego. Będac na przejezdzie nie byles w stanie zobaczyc, ze zapalila sie sygnalizacja, jedynie opuszczajacy sie szlaban dal Ci to do zrozumienia.
                                          Uslyszalem tylko gong szlaban zaczal sie zamykac jak juz oposcilem przejazd

Komentarz

• TomekRs
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 1670

jechalem sobie wczoraj wieczorem do poznania, wjezdzam na przejazd w slupcy i wszystko ok, jestem w polowie i widze, ze z boku (taki przejazd w ksztalie litery T), ze cos mi mruga po prawej stronie, patrze a to swiatlo. W momencie gdy bylem na srodku przejazdu zaczely mrugac swiatla i opuszczac sie rogatki.
                                            Ewidentnie powiedz, ze zachowywales szczegolna ostroznosc i dostosowales predkosc do warunkow itd i dlatego w polowie drogi wlaczyly Ci sie sygnalizatory swietlne i dzwiekowe i niech sie w dupe pocaluja pajace jedne.

Komentarz

• hubert78
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1576

Właśnie wróciłem ze sprawy
                                              Sprawa została odroczona do 13 czerwca , generalnie standard funkcionariusze SOK nic nie pamiętali, poprosili o odczytanie swoich zeznań, udało mi się podważyć większość z ich zeznań czyli
                                              - miejsce postoju ich auta
                                              - odległość ich auta od początku przejazdu ( twierdzili że stali 10 metrów od przejazdu ) a ja na podstawie zdjęć ze skalą z google udowodniłem że to było około 100 metrów od przejazdu
                                              - czas palenia się czerwonego światła zanim zaczną opadać szlabany - zupełnie inny podali niż jest w rzeczywistości
                                              - widoczność na przejeździe - twierdzili że jest super itd. ja na podstawie zdjęć pokazałem że wcale tak różowo nie jest i w zasadzie to gówno widać
                                              - oskarżyciel non stop coś kręcił i jak go "prostowałem" to zaraz przepraszał "Wysoki Sąd" i mówił że się pomylił.

Martwi mnie jedynie że sąd wezwał na świadków 2-je z trzech funkcionariuszy ( ten co mnie zatrzymywał nie został wezwany) chodzi o to że znają już moją linie obrony ktora opierała się na podważeniu miejsca w którym stali SOK - a co za tym idzie nie mogli widzieć wjazdu na przejazd a jedynie wyjazd . A przy następnej rozprawie 3-ci z SOK może nagle doznać olśnienia i przedstawic sytuację zupełnie inaczej oczywiści na moją niekorzyść ( bo pozostali nie pamiętają )

Jeśli macie jeszcze jakieś sugestię to z chęcią wysłucham

Komentarz

• Zorr
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2110

hubert78, pojechać tam jeszcze raz i nagrać filmik z funkcjonowania, widoczności itp przejazdu...???
                                                a i jeszcze... dałem w sekcji humor na forum, ale część z tych argumentów możesz spróbować wykorzystać
                                                Najlepsze komentarze i cięte riposty z polskich forów oraz zaskakujące skriny z innych stron

(chodzi np.: o iluzje, że tak naprawdę za 100m to sokiście nawet pewnie nie widzieli czy już jesteś na przejeździe czy przed, z jaką prędkością jedziesz, właściwie to nic nie widzieli)

PS Wg mnie poszło Ci bardzo dobrze i więcej nie będzie problemów,
                                                ten 3 się nie pojawił, bo pewnie musiałby naginać fakty, więc go pewnie nie powołują.

PS2 Dlaczego odnoszę wrażenie że to wszystko było ukartowane przez Sokistów, którzy ręcznie włączali czerwone światło i kasowali naiwnych?
                                                Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                                Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• hubert78
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1576

Zamieszczone przez Zorr
                                                  ten 3 się nie pojawił,
                                                  Chodzi o to że to Sąd( w sensie Sędzina) która prowadzi sprawę po zapoznaniu sie aktami wzywa na świadków wg swojej oceny a pech chciał że nie wezwała gościa który mi najbardziej by sie przydał, bo jeśli gość byłby w dniu dzisiejszym to prawdopodobnie by mnie od razu uniewinnili ponieważ byłoby 3-cie sprzeczne zeznanie
                                                  Zamieszczone przez Zorr
                                                  pojechać tam jeszcze raz i nagrać filmik z funkcjonowania, widoczności itp przejazdu...???
                                                  Ależ ja miałem przygotowany filmik ale Sędzina stwierdziła że " nie chce oglądać seriali - a jak będzie chciała to se powoła biegłego który jej film nakręci profesjonalnie "

Komentarz

Pracuję...