Fotelik dziecka na przednim siedzeniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jar
    Classic
    • 2010
    • 24

blackrs, ale jak auto jeździ i ma 360kkm to chyba obiektywnie przyznasz, że to bardzo dobrze świadczący o autach przebieg...?
  • Evil
    Rider
    • 2009
    • 721

Mogę wrzucić fotelik dziecięcy na przednie siedzenie przodem do kierunku jazdy w przypadku kiedy poduszka nie jest wyłączona (jest aktywny airbag) ?
    Teraz fotelik jest na tylnej kanapie przodem do kierunku jazdy, za kierowcą.
    Fotelik do 36kg, dziecko ma 13/14 miesięcy.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Zamieszczone przez Evil
      Mogę wrzucić fotelik dziecięcy na przednie siedzenie przodem do kierunku jazdy w przypadku kiedy poduszka nie jest wyłączona (jest aktywny airbag)
      możesz.

Komentarz

• Evil
        Rider
        • 2009
        • 721

Ktoś jeszcze się zgadza ?
        Bo ja mam ciągle wahania, że jakby się poduszka otwarła to co wtedy, raczej nie sięgnie fotelika, pod warunkiem, że nie będzie fotel przysunięty.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

westwi78, teoretycznie możesz. Pytanie tylko jaki to fotelik, bo dla 13-14 miesięcy to raczej odpowiedni byłby 9-18 kg. Nie znam twojego modelu więc piszę teoretycznie...
          Zazwyczaj w 36kg nie ma dodatkowych pasów, dziecko razem z fotelikiem przytrzymywane jest pasami samochodu ( mocowanie 3 punktowe ) co jak dla mnie jest trochę słabe przy rocznym dziecku; 9-18 kg mają zazwyczaj pasy 5-ci punktowe. Ale jak już musi być 36kg i sadzasz dziecko w takim foteliku z przodu z włączoną poduchą to zwróć uwagę, żeby dziecko nie dostawało nogami do deski rozdzielczej ( żeby nie kładło tam nóg ) i żeby nogi dziecka były zgięte w kolanach ( żeby zwisały w dół ). Nie wiem czy masz regulację wysokości fotela pasażera, ale jak założysz na niego fotelik i posadzisz w nim dziecko to najbezpieczniej było by, żeby wyprostowane nogi dziecka "wypadały" poniżej zasięgu dolnej krawędzi poduszki ( mniej więcej na wysokości schowka ).
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• westwi78
            RS
            • 2008
            • 2940

Zamieszczone przez kowal 2002
            westwi78, teoretycznie możesz.
            nie no pewnie - pisałem z formalnego punktu widzenia czyli że to nie jest zabronione.

Komentarz

• dontak
              Rider
              • 2008
              • 586
              • Octavia III combi (5E5)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Na pewno możesz. Mój kolega i ja również mieliśmy podobny dylemat. Po konsultacji w wydziale ruchu drogowego okazało się że można. Dezaktywacja poduchy musi być tylko jeżeli dziecko podróżuje tyłem do kierunku jazdy.
              kowal 2002,
              Moje dziecko ma fotelik do 36kg i są 5-cio punktowe pasy. Wszystko zależy od fotelika.
              OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• Evil
                Rider
                • 2009
                • 721

kowal 2002, Mój fotelik ma pasy swoje. A pasami bezpieczeństwa fotelik jest przyłapany do fotela samochodu. Siedzenie mam z możliwością regulacji góra/dół także wyregulować się da. Nóżki nie zwisają.

Tylko w robocie słyszę same negatywne opinie, każdy jest zdania że gdyby poduszka wystrzeliła to dziecko nią dostaję co może się nieprzyjemnie skończyć.
                Ja jestem zdania, że poduszka aż tak daleko nie sięga.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

Zamieszczone przez Evil
                  kowal 2002, Mój fotelik ma pasy swoje. ...
                  Dlatego napisałem zazwyczaj :wink: .

Co do uderzenia dziecka przez Airbag to nie ma szansy, pod warunkiem, że fotel nie jest przysunięty za bardzo do przodu a dziecko jest odpowiednio przypięte pasami ( ściśle, tak by nie mogło się wychylać do przodu ).
                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Evil
                    Rider
                    • 2009
                    • 721

kowal 2002, w domu też na spokojnie pooglądałem kilka crashtestów z różnych samochodów, m.in. z Octavi I i faktycznie poduszka pasażera się otwiera tak na oko na jakąś 1/3 powierzchni między deską a oparciem... a w pracy próbowali mi wmówić, że poduszka sięga samej głowy i stąd te ich sprzeciwy.
                    Będę miał czas, przetestuje, wrzucę fotelik na przód i zobaczę jak młody będzie jeździł.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

Pracuję...