ford mondeo tdci? prosze o fachowe opinie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • barthezz1014
    Drive
    • 2010
    • 68

Zamieszczone przez blackrs
    milo że wpadłeś sory że sie jakoś nie przejąłem za bardzo twoim autem ale jak sam widziałeś mogłem myśleć o czym innym ...
    Spoko spoko, normalna sprawa że w takiej sytuacji nie myślałeś o moim aucie - tak samo
    kolega Bohen który Tobie pomagał - w sumie mi też na początku poświęciliście trochę uwagi,
    za co Wam również dzięki a byliście po prostu najkrócej i dlatego nie mieliście jak się bliżej
    przyjrzeć mojemu autu. Koledzy Hubert i Suchy wsiedli ze mną i się przejechaliśmy kawałek,
    pokazałem im wtedy wszystkie najpoważniejsze rzeczy które wg mnie są usterkami - no i
    koledzy przyznali mi niestety rację że powinienem zgłaszać to wszystko do serwisu. Mam tu
    na myśli piski w sprzęgle, ogrzewanie, falowanie obrotów na gazie, skrzypienie zawieszenia przy
    nierównościach, przygasanie światła. Piszę "niestety" bo sam miałem nadzieję że może trochę przesadzam i że nie
    da się żeby było wszystko idealnie - jednak to roczny samochód i to wszystko nie powinno się
    dziać.

Według wczorajszych porad kolegów - nie jechałem z tymi bolączkami już znowu na Maczka tylko wstawiłem
    dzisiaj auto do serwisu w Krupnikach - opisałem i pokazałem szczegółowo wszystkie nieprawidłowości
    i o dalszej reakcji tego serwisu na pewno będę tu pisał. Niech nawet kilka dni go trzymają,
    oby zrobili co trzeba. Muszę przyznać, że od razu zaskoczyło mnie bardzo poważne
    i właściwe podejście do klienta - tak jak mówili wczoraj mi Hubert i Suchy że w Krupnikach
    jest w ogóle inaczej niż na Maczka - zgadzam się w zupełności.
    Przede wszystkim przy żadnej prezentowanej nieprawidłowości nie usłyszałem że "TEN TYP TAK MA".
    Po dzisiejszej wizycie na dzień dzisiejszy mam podejście że będę serwisował moją Skodę tylko w Krupnikach,
    obym się nie zawiódł. Szczerze mówiąc w żadnym ASO do tej pory nie
    potraktowano mnie tak konkretnie i bez olewania. Tak więc na dzień dzisiejszy jak najbardziej ASO Krupniki polecam.

Życzcie mi żeby wszystko mi naprawili w Krupnikach w ramach gwarancji - tak jak powinno być i żebym się więcej z tymi usterkami nie musiał ciągać
  • sew1981
    Moderator
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2009
    • 10986
    • Fiat

Mam koledzy i koleżanki kolejne pytanie do tych, którzy mieli do czynienia z fordem mondeo przedostatniej generacji. Kolega napalił się na ten egzemplarz:

Jak to jest z ostatnimi wypustami tej serii i silnikami tdci w nich? Bo wiem że te fordziki z lat 2004-5 miały spore problemy z układem wtryskowym, który padał, jak to jest z tymi z końca produkcji, czyli właśnie z 2007 roku? i który silnik dieslowski jest w nich najbezpieczniejszy?
    m.in. po waszych poradach znajoma kupiła focusa 1.6 tdci z 08 i chwali, może też lepszym wyjściem będzie szukanie takieh foki niż takiego mondeo?

Komentarz

• mikolaj
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 366
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

sew1981, miałem między octawkami mondeo 2005 r 2.0 tdci 115 km wersja Ghia i mogę powiedzieć że auto super na trasy, w mieście więcej pali niż O2 1.9 i do tego ciężko znaleźć miejsce parkingowe
      Auto do tej pory używa brat i ma już na liczniku około 230 tyś. i praktycznie nic nie robił, Układ wtryskowy faktycznie jest czuły i zalecam lanie tylko tej droższej ropy bo dwa razy zdarzyło się po tankowaniu na stacji Shell że auto gasło i nie chciało jechać, ale po dolaniu lepszej i dodatku do ropy auto zaczęło jeździć.
      Więc ja osobiście polecam.

Komentarz

• maxpaynemm
        RS
        • 2008
        • 1764
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

sew1981, ja mam jednego znajomego który ma takie własnie auto i jedyne co słysze to to że ciagle sie psuje i ze chce sie go jak najszybciej pozbyć. Ale to tyle słyszałem i nie mam informacji czy to dotyczy calej serii Forda czy akurat moj znajomy ma z nim problem :|
        Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

TDCI... Powiem tak... W czasie, gdy ja kupowałem Tojtojkę, to nasi przyjaciele kupili Mondeo kombi TDCI i... zaraz po zakupie musieli regenerować/wymieniać wtryski za... 4kzł. Ale od tamtej pory jakoś nie "chwalili" się, że coś im padło. Z kolei koleżanka również "razem" ze mną kupiła niemal identyczne MDO, ale od kilku tygodni narzeka, że przy zapalaniu i na zimnym silniku strasznie kopci na czarno.
          Reasumując: dwa "znane" mi TDCI pokazują, ze nie są to motory bezproblemowe. Z drugiej strony na forum Mondeo silniki te nie są jakoś szczególnie odradzane...
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• mikolaj
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 366
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Agamek12, Tdci tak jak w ogłoszeniu

Komentarz

• sew1981
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2009
              • 10986
              • Fiat

hm rozumiem, czyli lepiej jednak unikać? ale mi chodzi o tę końcówkę serii tego wypustu dokładnie z 2007 roku, myślicie że coś poprawili w nich czy do końca "tłukli" na produkcji te szułe układy wtryskowe?

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9943
                • Ford

sew1981, z tym TDCI jest pewnie tak, jak z "naszym" 2.0TDI. Ten, co go nigdy nie miał ma z nim najwięcej problemów - a ten co nim jeździ, kłopotów nie ma żadnych.
                Cóż, ja bym nie kupił, ale ja poprostu "boję" się wszystkich diesli i moja opinia nie moze być brana pod uwagę :szeroki_usmiech
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• QBA
                  RS
                  • 2004
                  • 2646

Za każdym razem jak jeżdżę do swojego mechanika, to stoi jakiś MkIII TDCI czekający na wymianę silnika I on sam (mechanik) mówi, że to najgorsze gówno z możliwych :diabelski_usmiech No ale dzięki temu ma pracę

Komentarz

• sebastian7905
                    RS
                    • 2009
                    • 3580
                    • Volkswagen
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                    sew1981, z tym TDCI jest pewnie tak, jak z "naszym" 2.0TDI. Ten, co go nigdy nie miał ma z nim najwięcej problemów - a ten co nim jeździ, kłopotów nie ma żadnych.
                    Tak właśnie jest jeśli chodzi o ten tdci to podobno (tak słyszałem) lepiej ten 115 kuni niż 130 bo właśnie w nim są problemy ,ale ja myślę, że problemy ma ten, co se ich narobi, inaczej jak dbasz tak masz. Ja mam 2.0 tdi BKD jak dotąd, to fakt wymieniłem dwumasę ,ale tak poza tym nic więcej
                    Sebastian
                    Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                    Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                    Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                    Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• QBA
                      RS
                      • 2004
                      • 2646

Tylko niestety często w przypadku używanego samochodu zasada "jak dbasz, tak masz" sprawdza się dopiero po wsadzeniu w niego kilku, jeżeli nie kilkunastu koła papieru :roll: Czyli naprawieniu wszystkich zaniedbań poprzedniego klienta...

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Miałem MK III 2.0 TDDI ( jeszcze na pompie) wersja GHIA ...zawieszenie superrr, auto duże, wygodne, bagażnik ogromny, fotele - wg mnie wygodniejsze niż w O2. Z tym silnikiem miałem ZERO problemów ale mój szef ma MK III 2.0 TDCI z 2004/5 i silnik był już reanimowany - układ wtryskowy czuły na jakość paliwa.
                        Zamieszczone przez sew1981
                        Jak to jest z ostatnimi wypustami tej serii i silnikami tdci w nich? Bo wiem że te fordziki z lat 2004-5 miały spore problemy z układem wtryskowym
                        zgadza się Ford poprawił układ zasilania w dieslach...tylko pytanie czy silnik który Ciebie interesuje ta poprawka już objęła czy jeszcze nie.
                        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• janusz101
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 196
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Pod koniec produkcji Mk3 czyli w 2007 Ford brał już diesle od koncernu PSA (HDI bodajże),
                          które podobno były-są już mniej problematyczne.

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

sew1981, zapytaj kolegów Sandokan4 i Andrzej39. Jeden ma takiego właśnie Mondeo TDCI z 2007 r. wsadził w niego już dobrych parę tys. zł i ma go już serdecznie dość (będzie sprzedawał). Drugi miał takie Mondeo TDCI, tez wsadził w niego parę tys zł po czym sprzedał i kupił Octavię.

[ Dodano: Wto 20 Mar, 12 08:39 ]
                            hm rozumiem, czyli lepiej jednak unikać?
                            Unikać i to jak ognia !! Jesli Mondeo z tych lat, to tylko z benzyną pod maską.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• kabi_007
                              Rider
                              • 2011
                              • 412
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Osobiście nie miałem takiego mondka, ale pamiętam jeszcze z czasów studenckich jak jeden profesor często nie dojeżdżał na wykłady bo mu gdzieś ford padł po drodze :szeroki_usmiech Nie wiem dokładnie co mu dolegało, ale dymił on strasznie.
                              Po 2 latach profesorek zmądrzał i kupił sobie Subaru Forestera.
                              O1-->O3--> ?

Komentarz

• Puchacz
                                Moderator
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 1192
                                • Superb III (3V3)

Braciak ma 2.0 TDCI 130 KM z 2003 czy 2004 roku, czyli to wczesniejsze. Pozniej podobno wtryski poprawili. Ale zazwyczaj padaja okolo 150 tkm, a wina podobno lezy tez po stronie pompy, ktora wydala z siebie opilki. Z reszta ASO wymienialo wtryski na gwarancji bez problemow.

Kwestia tego, ze podobno to poprawili w ktoryms roku. Druga sprawa pozniej zaczeli montowac francuskie diesle z PSA. I takiego IMO warto kupic. Na pewno 2.0 136 KM to jest ten francuski, nie wiem jak ten 115 KM bo fordowski mial 130 KM. Jest jeszcze 2.2 155KM, ktory chyba najlepiej pasuje do gabarytow auta. Kumpel ma nalatane takim grubo ponad 300 tkm i zero problemow. Z innych wad, padaja łożyska tylnych kół, nie wiem czy tylko w kombiakach czy w sedanach tez, ale znana przypadlosc. Koszt nie jest duzy bo dobry zamiennik ~300 zl + robota.

Generalnie w srodku lekkie topory, ale zawieszeniowo bija O2 na glowe. Do tego swietne wyciszenie od dzwiekow klekota i praktycznie nie slychac tego okropnego metalicznego klekotania. Fajniejsza klima no i podgrzewana przednia szyba to tez przewaga nad O2. Ale mimo wszystko w srodku lekko ascetycznie moim zdaniem, nie mowie o Ghia w skorze bo tam to bajka.
                                Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• MiroTDI
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 104

Zamieszczone przez Puchacz
                                  zazwyczaj padaja okolo 150 tkm, a wina podobno lezy tez po stronie pompy, ktora wydala z siebie opilki.
                                  Koledze to właśnie się stało. Mondek z 2005r,przebieg 190tys. Naprawa ponad 3 tysiaki...

Komentarz

• sew1981
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2009
                                    • 10986
                                    • Fiat

dziękuje wam serdecznie za opinie, dziś się z nim spotykam.
                                    Będę starał się go namawiać do Foki kombi jednak :wink:

Komentarz

• Flame
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 898

Ty go zacznij namawiać do jakiejś normalnej marki przede wszystkim :lol:
                                      ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• Puchacz
                                        Moderator
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 1192
                                        • Superb III (3V3)

Dziwne, ze nikt jeszcze u nas nie naprawia tych wtryskow. No ale plus jest tez taki, ze w sumie to jedyna bolaczka. Droga bo droga, ale zawsze. Chociaz w sumie to rownowartosc dwumasy i regeneracji turbiny w BKD. Wiec w takim BKD wiadomo ze nas czeka przy przebiegu 100-200tkm turbina, dwumas, zwlaszcza przy DSG, klapka gaszaca, no i ewentualnie glowica. Porownujac to do zaledwie wtryskow i pompy w Mondeo to nie taki znowu dramat z tą "nienormalna marką".
                                        Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• BADYL
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2398
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Puchacz, no i po ch...mnie stresujesz :P :lol: przeciez ja dopiero z przegladu wróciłem (1zł) i jest wszystko OK :roll: (odpukać) Ale generalnie masz rację tzn. co z tego ze ktos tam wydał w mondeo 3k przeciez jak wsponniałeś turbina dwumasa czy też wtryski w skodzie też się kiedyś posypią i będzie trzeba słono zabulić :evil: ale czy octavia złe auto :?:

ps. juz kiedyś pisałem, ale powtorzę...miałem fiestę 1.6TDCI 2005r. i auto było super :!: zero problemów, a teraz jeździ nim teściowa i jest zadowolona
                                          nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• kmink
                                            L&K
                                            • 2007
                                            • 1360
                                            • Superb III (3V3)

Niech czasami nie kupuje wersji 2.0TDCI 115/125/130KM z DPF(chyba jako jedyny w Polsce wyłączam DPFy w tych samochodach ale powiedzmy w 95% przypadków, problem jest z wersjami 130km)
                                            Inne, częste usterki dotyczą:
                                            - problemem jest EGR, który kosztuje ok 1500zł,
                                            - sterownik od turbiny
                                            - wtryski
                                            :diabelski_usmiech
                                            O inny silnikach Ci nic nie powiem bo nie przyjeżdżają do nas :wink:
                                            Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                            https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                            www.dpfserwis.pl

Komentarz

• Puchacz
                                              Moderator
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 1192
                                              • Superb III (3V3)

BADYL, nie ma co sie stresowac. Masz 2007 wiec juz z nowa glowica. Zrobilem rozeznanie i wtryski nas tak nie dotycza jak w Passatach i innych VW, chociaz czasem padaja.

A reszta, no coz. Bezawaryjny to jest small block Chevy V8 350 cu i bliźniaczy 305 cu, czyli 5.7L i 5.0L, no i pare innych V8. Ale nie porownujmy slinikow gdzie mamy niecałe 50 koni z litra do silnikow które generują ponad 100 koni z litra przy nieco mniejszym spalaniu.

Biorąc pod uwagę ile jeździ u nas po ulicach Mondeo i Octavii to chyba nie ma dramatu z tą awaryjnością. Ja całkiem świadomie wybrałem BKD.
                                              Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• sew1981
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratoRS
                                                • 2009
                                                • 10986
                                                • Fiat

znalazł takie coś i się napalił, powiedziałem, żeby po vinie dobrze to sprawdził, bo to jedzie handlarzem, auto w dobrej wersji widać i dobry znany z mondka silnik 2.0 benzin , gaz bez problemu można pakować w to prawda?
                                                no zobaczymy co z tego wyjdzie, mi się nie podobają jakby zaparowane czy brudne lampy od środka, ale może to kwestia tych zdjęć, z bliska można autko oblookać i po vinie sprawdzić tą jego podobno niewiarygodną historię.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

znalazł takie coś i się napalił
                                                  hmmm to żeby Ciebie "dobić" powiem tylko, że wczoraj szef z pracy mojej żony sprzedał 3 Octavki II z 1,8 benzyną (serwisowane w ASO, rocznik 2006r, fakt,że firmowe ale zadbane, nie bite....cena 12 tys zł jak dla mnie (tz dla pracownika -żony) ...tak ,tak 12 tys na łapę za Octavkę z 2006r :lol: . (sam się zastanawiałem czy ich nie kupić....) a faktycznie poszły wszystkie trzy w minutę po 13,5 tys - gościu kupił od razu wszystkie 3 sztuki ...czyli można coś poszukać ciekawego :wink:
                                                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

Pracuję...