Powinna startować na para olimpiadzie
Nowe motory w OIII
Zwiń
X
-
hmm... niby prima aprilis... ale takie jednostki [poza 1.2tsi] w zasadzie istnieją.
Ford Focus już jest w sprzedaży z silnikiem 1.0 EcoBoost o mocy 125KM... i to od dwóch miesięcy. Zresztą ludzie z Forda już się chwalili że z tego "motorku" wyciągnęli prawie 180KM.
1.6TSI 185 KM IMHO raczej nie powstanie... bo jest 1.8TSI... ale w Focusie jest 1.6EcoBoost o mocy 182KM ;-) Zresztą miałem okazje takim pojeździć trochę.
Czas na trochę kontrowersji. Wyobraźcie sobie niemieckiego kompakta, sedana klasy C. Bogato wyposażonego, zarówno pod względem komfortu, jak i bezpieczeństwa. Samochód z silnikiem o pojemności 1596 centymetrów sześciennych, kosztujący trochę ponad 115 tysięcy złotych.
pzdrAdam
Komentarz
-
-
b707, ja tam nie wierze w takie wynalazki narazie i ich trwałość...najlepszy przykład 1.4 tsi twincharged o mocy 160 koni z vw....co się z nim działo każdy wie. ta moc jest możliwa, ale co z tego? to wyżyłowany do granic możliwości mały motorek. To tak samo jak w serii byśmy otrzymywali od fabryki w serii auto na granicy wytrzymałości jednostki napędowej, do tej pory zawsze był bezpieczny zapas dla naszej fantazji. Czyli z tych "sokowirówek małolitrażowych" fani "dłubania" i tunerzy poprostu już nic nie wyciągną modyfikacją softu, a po drugie zanim nawet za to się zabiorą w jakikolwiek sposób pewnie to się rozleci.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RafalekMb707, ciekawi mnie trwałość takiego cuda 1.0 180 KM... Jak w motocyklu. Jeszcze trochę czasu i supersporty będą mniej mocy z litra pojemności wyciągać.
Jesteśmy w o tyle lepszej sytuacji, że nasze będą mieć moc x2.
A tak na serio, te trendy wydają się być modą. Dlaczego do ciężarówek nagle nie zaczeli wkładać silników 6l tdi 420KM?? Mocy by wystarczyło, momentu przy nowych skrzyniach biegów np (powershift) też by spokojnie obstało. Nie wiem czy taki silnik zrobił by pod patelnią 100kkm.4x4
Komentarz
-
Komentarz