Przeczytałem cały temat o wyjeździe do Włoch i się rozmarzyłem, ale to najwcześniej za rok.
Natomiast w tym roku chcemy się wybrać z rocznym dzieckiem nad jezioro. Myślimy o okolicach Zielonej Góry, Świętokrzyskim lub Mazurach ale inne rejony Polski też mogą być.
Chodzi generalnie o sprawdzone miejsce, które spełnia następujące wymagania:
- czysty pokój z łazienką
- smaczne obiady na miejscu (śniadania i kolacje też mogłyby być)
- brak komarów
- brak głośno imprezującego towarzystwa
- czyste jezioro z piaszczystą plażą
- las mile widziany
Generalnie chodzi o miejsce dla rodziców z małymi dziećmi a nie dla balującej młodzieży.
Jeśli ktoś z Was zna takie miejsce, to poproszę o namiary i wrażenia z pobytu.
Yacca pogadaj z kolegą makog on był w moich stronach i chyba był zadowolony pojezierze zachodniopomorskie. Jest gdzie powędkować są też inne atrakcje i dużo lasów
Potwierdzam, polecam domki nad rudnem, laadne, czyste schludne i gospodarze bardzo mili, jak cos to pisz na pw, jak sie powolasz na mnie to masz znizki. A przy okazji poznasz pawelka !! Same domki polozone troszke na uboczu walcza w cichej i spokojnej okolicy, niedaleko lasu i jeziora, moge polecic smialo !!
Yacca, w Świętokrzyskiem nie za bardzo widzę miejsce do takiego wypoczynku. Wprawdzie jest kompleks ośrodków w Sielpi gdzie jest spory zalew z czystą woda, z tym że może byc tam sporo browarnianej młodziezy.
A poza tym jest to zupełna czarna dupa w zakresie atrakcji turystycznych w promieniu 35-40km.
Inny spory zalew w świętokrzyskiem to Chańcza - dużo mniejsza infrastruktura, reszta podobnie jak w Sielpi. Zbiornik Wióry, Rejów, Brody Iłzeckie - beznadzieja na dłużej niż popołudnie nad woda.
Jak to aktualnie wygląda z komarami w sezonie letnim ?
W tym roku z powodu wysokich cen paliwa komary latają tylko od 20 tej do 24 tej i na wysokim pułapie bo mniejsze spalanie :P
Yacca
Wracając do tematu również jak koledzy wyżej polecam Tobie pojezierze drawskie, ja byłem ostatnio nad jeziorem Siecino, cisza spokój (zakaz pływania na wszelkiego rodzaju silnikach) woda czysta, ośrodków jest parę a jeśli potrzebujesz większego spokoju to polecam jakieś gospodarstwo agro-turystyczne.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Szkoda, że tu nie ma przycisku "pomógł".
Widzę, że najlepiej byłoby wybrać się dość daleko na północ - oczywiście z małym dzieckiem jest to daleko. Musimy to przemyśleć.
Naszła mnie też myśl, że może by trochę zmienić plany i zamiast uroków jeziora nastawić się na inne hobby jakim są zdalnie sterowane modele szybowców. Do latania potrzebne są warunki takie jak do paralotni. W bliskiej okolicy (<50km) Krakowa znam tylko jedno dobre miejsce do latania. Na lepsze trzeba już pojechać dalej, najlepiej z noclegiem. Może więc w ramach urlopu udałoby się trochę poszybować - tak mi się marzy.
Ciekawe czy ktoś tu na forum ma podobną pasję?
ja olałem wakacje w PL i robię wypad do Włoch ...mam dosyć martwienia się czy będzie słoneczna pogoda na wakacje :roll:
Zamieszczone przez Yacca
chcemy się wybrać z rocznym dzieckiem nad jezioro. Myślimy o okolicach Zielonej Góry
jak chcesz mogę podać Tobie namiary nad jeziorem Głębokim w Międzyrzeczu (mam sprawdzony świetny domek, wyposażony konkretnie we wszystko, cena z właścicielem do negocjacji ale chyba nie będzie porażająca ja płaciłem w zeszłym roku 130 zł za cały domek :wink: ) i polecam wypoczynek nad jeziorem Lubikowskim!
Zamieszczone przez Yacca
- czysty pokój z łazienką
- smaczne obiady na miejscu (śniadania i kolacje też mogłyby być)
- brak komarów
- brak głośno imprezującego towarzystwa
- czyste jezioro z piaszczystą plażą
- las mile widziany
Włochy piękne, ale ma max drogie :shock: - ja znam zarówna z wyjazdów zimowych na narty jaki i latem. :lol:
Drogie?? W Polsce dzien na nartach to:
- przejazdy 80-120zł zaleznie gdzie jeździsz
- nocleg 150zł - można i za 70zeta ale jedzie się chyba odpocząc
- zarcie na stoku - 30-50zł - można tez brac kanapki z domu i w bufecie tylko herbatę
- kolacja 40-80zł
- obowiązkowa żołądkaowa mietowa - 25pln
U makaronów za te same pieniądze masz przynajmniej góry, snieg i infrastrukturę na europejskim poziomie
4x4BKF, W tym roku wyjątkowo byłem w Polsce na nartach. Początkowo kupiliśmy wyjazd do Włoch (2 osoby dorosłe + 2 dzieci do 6 lat więc dzieci free) 820 EUR za nocleg, śniadanie i obiadokolacja (od 19:30 :cry: ) + szkółka dla dzieci po 450 zł + skipass dla dorosłych po 170 EUR dzieci free - i to była jedna z najtańszych opcji. Dzieci się pochorowały 2 dni przed wyjazdem - kuzyna synek zachorował na ospę :evil: Na szczęście wykupiliśmy ubezpieczenie od kosztów rezygnacji - zwrócili 80%. Jak dzieciaki wyzdrowiały to pod koniec marca pojechaliśmy do Białki Tatrzańskiej (pensjonat MARYNA POLECAM) dorośli 90 zł dzieci 70 zł nocleg ze śniadaniem i obiadokolacją. Skipas 6 dni dorośli 390 zł czyli porównywalnie cenowo. Oczywiście infrastrukturę i długości tras nie ma co porównywać, ale celem wyjazdu było nauczenie 6 latków jazdy na nartach osiągnięty w 100% :diabelski_usmiech
Natomiast Włochy, pięknie, szeroko, przyjaźnie, ale browarek na stoku 0,3L 4 EUR, kiełbaska + frytki 6 EUR pizza od 10 EUR w górę itp itd. Doliczysz do tego koszt przejazdu - u mnie 1400 km Włochy, Białka 700 km i robi się drogo.
Komentarz