Skuter na miasto...?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariag10
    Classic
    • 2011
    • 5

Skuter na miasto...?

a znasz inne źródło - polujesz na skrzynię do seata i tyle.
    to tak samo jak polowanie na bluetooth czy moduł CH, niby nie ma a się jednak trafiają
    poza tym nikt Ci nie powie czy ta czy tamta skrzynia będą ok, to jest Twoje ryzyko i Twoje pieniądze.
    Mariag
  • xxxmikey
    Rider
    • 2010
    • 351

Skuter na miasto...?

Cześć!
    Tematu, ktory pomoże mi w rozwiązaniu rozterek nie znalazłem. Pozwalam sobie więc założyć nowy... Do rzeczy:
    Tak się zastanawiam... Do pracy mam jakieś 3 km, po piwko do sklepu bliżej, ale nie zawsze chce się chodzić...
    Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia ze skuterami?
    Prawko mam jedynie na kategorię "B", więc pozostaje coś do 50ccm. Mam jakieś 186 cm wzrostu, więc maleństwo to to raczej być nie może.
    Może możecie coś polecić? Chodzi generalnie o w miarę bezawaryjną eksploatację, szybsze mijanie korków i łatwiejsze parkowanie.
    Kwota - im mniej tym lepiej. Uda się coś za ok. 1,5k pln kupić? Byle nie chińszczyzna, która się rozleci w rękach lub na pierwszej dziurze... Rzecz jasna nówka to to być nie musi. Wręcz się pewnie nówki nie znajdzie za podobną kwotę.
    Proszę o jakieś wskazówki, ponieważ jedyne dwa kółka, z którymi miałem doświadczenie, to rower.
    Pozdrawiam
    Moja toczka -> tu

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Eeee cięzko coś Ci poradzić, bo dobry rower kosztuje więcej jak 1,5 tysia, a skutery w Eleclerku są po 2,3-2,5 tyś, więc chyba nie tędy droga jeżeli to ma jeździć na co dzień do pracy.

Mój ojciec miesiąc temu kupił nowe Kymco za prawie 4 kPLN. Więc nawet jeżeli coś znajdziesz za 1,5 tysiąca to będzie loteria jak. . . . . :roll:

EDITolecam forum skutery net, sporo przydatnych infomacji, a także testów.

Komentarz

• QBA
        RS
        • 2004
        • 2646

Mój znajomy właśnie tydzień temu się wyleczył z 2oo do jazdy codziennej po mieście, jak go jakiś wieśniak zepchnął na torowisko na Jana Pawła w Warszawie (zaliczył glebę) i uciekł. Dobrze, że Straż Wiejska była obok i w końcu się do czegoś przydali, to złapali chama.

Komentarz

• xxxmikey
          Rider
          • 2010
          • 351

Dzida, przy 1500 zł upierać się nie będę. Chcialbym jednak wiedzieć, czego w ogóle szukać. Nie mam zielonego pojęcia o skuterach, a wydaje się to byc niezłą koncepcją ops:
          Moja toczka -> tu

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9941
            • Ford

Dzida, w TESCO widziałem w zeszłym tygodniu jakiś skuter za 1799zł :shock: Ale fakt, wygląd i wykonanie przetandetne.
            Myślę, że kwota 1500zł to jednak zdecydowanie zbyt mało na cos, co ma być niezawodne i codziennie wozić do pracy.
            Adam... Używam:
            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

xxxmikey, wobec z tego od początku.

1. Chcesz latać czymś większym, to zrób prawko na A i droga stoi otworem do wszelakich suzuki burgmanów, yamaszek majesty itp.
              2. Chcesz zostać przy 50-ce, to popatrz w internecie czy bardziej podoba Ci się skuter w stylu retro (czyt. Vespa 50 albo Kymco Like), czy coś bardziej nowocześniejszego (np. Kymco Bet&Win, albo jakaś Yamaha Aerox).
              3. W zależności od potrzeb/upodobań, wybieramy model nas interesujący i sprawdzmy czy mamy na niego kasę.

Komentarz

• xxxmikey
                Rider
                • 2010
                • 351

Zamieszczone przez Dzida
                1. Chcesz latać czymś większym, to zrób prawko na A i droga stoi otworem do wszelakich suzuki burgmanów, yamaszek majesty itp.
                Droga stoi otworem, ale i koszta nieco większe :P Reasumując - chętnie, ale nie teraz.
                Zamieszczone przez Dzida
                2. Chcesz zostać przy 50-ce, to popatrz w internecie czy bardziej podoba Ci się skuter w stylu retro (czyt. Vespa 50 albo Kymco Like), czy coś bardziej nowocześniejszego (np. Kymco Bet&Win, albo jakaś Yamaha Aerox).
                Wygląd tak na serio, nie ma dla mnie większego znaczenia. Jedyne co w tej kwestii mógłbym wymagać, to żebym manetek kolanami nie dotykał...
                3. W zależności od potrzeb/upodobań, wybieramy model nas interesujący i sprawdzmy czy mamy na niego kasę.
                A ja pytam od drugiej strony. Czyli przy 1,5 k pln się nie upieram, ale pytam, czy jest cos sensownego wśród uzywek, co możecie polecić.
                Moja toczka -> tu

Komentarz

• g4cek
                  Rider
                  • 2011
                  • 402

te marketowe to marne są, lepiej abyś kupił coś markowego używanego, najlepiej honda peugeot yamaha, nie będziesz miał problemu z częściami

Komentarz

• xxxmikey
                    Rider
                    • 2010
                    • 351

g4cek, a jakieś konkretniejsze modele możesz polecić? Tak, żebym się w nie zmieścł :szeroki_usmiech
                    Moja toczka -> tu

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

a co do stylu retro to znajomy nabył coś takiego podobnego, ciekawy design:

i jezdzi to fajnie, tylko wiadomo cenowo to pewnie coś 3 tysie będzie minimum nóweczka.

Komentarz

• xxxmikey
                        Rider
                        • 2010
                        • 351

sew1981
                        Cena detaliczna brutto: 2660.80 zł
                        troszkę dużo...
                        Moja toczka -> tu

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9941
                          • Ford

xxxmikey, mój dość wysoki sąsiad przez jakieś 2-3 sezony jeździł do pracy (jakieś 25km x2 dziennie) Zipp Quantum GT5 - jakoś nie narzekał na awaryjność (coś tam czasem grzebał w weekendy, ale jeździł każdego dnia).
                          I pewnie za mniej niż 2kzł można taką używkę kupić...
                          Adam... Używam:

Komentarz

• xxxmikey
                            Rider
                            • 2010
                            • 351

Agamek12, z ceną masz rację. Idzie coś na allegro znaleźć. Markowe używki są w podobnej cenie, ale... o parę lat starsze. Zipp, o którym piszesz jest made in China. I tu pojawia się pytanie ile czasu i kasy poświęcić bym musiał na utrzymanie go w stanie jezdnym. Choć moje dzienne przebiegi raczej nie przekraczałyby 10 km...
                            Moja toczka -> tu

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9941
                              • Ford

xxxmikey, coś mie się obiło o uszy, że ZIPP składany jest w PL - ale głowy nie dam sobie uciąć...
                              Adam... Używam:

Komentarz

• g4cek
                                Rider
                                • 2011
                                • 402

Peugeot Speedfight
                                Peugeot Speedfight 2
                                Honda X8R
                                Yamaha aerox
                                Yamaha Neos

[ Dodano: Czw 12 Kwi, 12 21:43 ]
                                jeśli chodzi o zipy też są ok ale są małe, chłop ma 186cm wzrostu, wyglądał by na tym skuterze jak słoń na hulajnodze

Komentarz

• xxxmikey
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 351

g4cek, słoń na hulajnodze mnie pokonał. Modele, które wymieniłeś, są sporo droższe...

A jesteście mi w stanie powiedzieć jak przedstawiają się koszta eksploatacji skuterów? Nie mam tu na myśli awarii, czy spalania, a jedynie koszta wymian rzeczy eksploatacyjnych.
                                  Moja toczka -> tu

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9941
                                    • Ford

g4cek, quantum jest duży - sam mając 184cm się do niego przymierzałem i nawet byłem w stanie wyciągnąć nogi i oprzeć je na "owiewce"...
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• kamil92x
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 701
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Jak chcesz duży skuter to polecam Kymco S9, Kymco Bet&Win, Gilere Runner. Jak na 50 mają przyzwoite osiągi i wygodne nawet dla dwóch osób spalanie ok 4l/100
                                      A jak chcesz coś z małym spalaniem to Kymco S8, osiągi słabsze od tych wcześniejszych bo silnik 4T, ale wciągnie ok 3l/100.
                                      Jest jeszcze mozliwośc przyzwoitych osiągów z niskim spalaniem wtedy rozejżyj się za Aprilią SR Di-Tech, albo Peugeotem Jet Force TSDI, te modele są w dwu suwie ale na wtrysku i dużo ludzi boi się tego bo cięzko znaleźć w PL na to mechanika wrazie awari wtrysku, ale jak kupisz zadbany egzemplarz i będziesz lał dobre paliwo to się odwdzięczy spalaniem ok 2-2,5 l/100
                                      Wszystkie poza S8 mają chłodzenie cieczą także wyprawa za miasto w upalne dni im nie straszna
                                      Octavia ASZ/RS
                                      Jetta A5

Komentarz

• g4cek
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 402

Agamek12, tobie chyba chodzi o jakiś marketowy zipp ja mówię o Piaggio ZIP
                                        xxxmikey, poszukaj dobrze na allegro, można trafić w tych pieniążkach lub niewiele większych taki skuter, wiadomo może mieć owiewkę złamaną lub lakier zdarty po szlifie ale mechanicznie chodzi aby mechanicznie był sprawny, wygląd zewnętrzny można sobie zrobić niewielkim kosztem

Komentarz

• CIS73
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 522

xxxmikey, słuchaj ja w tamtym roku też chorowałem na skuter w podobnej kasie jak ty (dojazd do pracy około 4km u mnie typem była yamaha booster tylko że dobry egzemplarz to koszt około2,5 koła za 1500 to już takie zmęczone) ale po tym jakie było lato 2011 (zimno i deszcz ) wybór padł na coś z dachem w podobnych pieniądzach
                                          za 1700 pln http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866 siadasz jedziesz lato zima słońce czy deszcz i co najważniejsze bez orzecha na bani
                                          CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
                                          CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

franca zapodał jakiegoś kiłeja z tesco, zrobił nim 16kkm, potem sprzedał kolesiowi do rozwożenia pizzy, który dobił 40kkm i jest git.
                                            teraz w selgrosie są jakieś po 1400PLN, nie ma się co podniecać, że to chińszczyzna bo to wszystką w większości nią jest.

ja będę niedługo polował na Benelli Pepe, Aprilię Scarabeo, Keeway'a Goccia, Yamahę Why, coś takiego, duże koła to podstawa :idea:

[ Dodano: Pią 13 Kwi, 12 07:22 ]
                                            CIS73, wszystko ok, Polo jest zajebiste, no ale to albo ktoś chce skuter albo samochód (który zresztą już chyba ma)
                                            saport techniczny baj DGW
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm
                                            no i nie ma :-)

Komentarz

• Walt
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1065
                                              • Seat

Zamieszczone przez szkoda
                                              albo ktoś chce skuter albo samochód
                                              To może od razu cinquecento z gazem? Koszt na 100km pewnie nie większy niż skutera :szeroki_usmiech
                                              SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez Walt
                                                albo ktoś chce skuter albo samochód
                                                To może od razu cinquecento z gazem? Koszt na 100km pewnie nie większy niż skutera :szeroki_usmiech
                                                z pewnością wielokrotnie większy -> ubezpieczenie i eksploatacja
                                                saport techniczny baj DGW
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm
                                                no i nie ma :-)

Komentarz

• CIS73
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 522

CIS73, wszystko ok, Polo jest zajebiste, no ale to albo ktoś chce skuter albo samochód (który zresztą już chyba ma)
                                                  ale pisałem że tez chciałem kupić skuter i pomimo że mam skodę zdecydowałem się na drugie auto czego nie żałuję mimo że długo się zastanawiałem czy 2 czy 4 kólka jednak w skuterze znalazłem tylko 1 zaletę - szybsze poruszanie się w korkach
                                                  jak ktoś chce marznąć i moknąć na skuterku proszę bardzo ja dałem tylko pomysł na alternatywę dla skutera
                                                  CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
                                                  CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

Pracuję...