Cennik O3 (ale czy oficjalny?)
Jaki subwoofer do kina domowego (mały pokój)
Zwiń
X
-
Jaki subwoofer do kina domowego (mały pokój)
Planuję zakupić suba do kina domowego. Pokój 12-13m2, 50% muzyka (różna), 50% kino. Skłaniam się ku wharfedale, ale nie wiem jaki model. Najpierw myślałem o power cube 8, ale on ma 20 cm głośnik, a z tego co wyczytałem to 20 cm głośnik będzie kiepsko chodził pod kinem domowym. Power cube 12 ma 30 cm, schodzi na 30 Hz, ale boję się, że będzie grał jeszcze gorzej w tak małym pokoju. Co radzicie wybrać?
-
-
Subaru, problem jest w tym, że jak masz za mały pokój, to zamiast basu uzyskasz dudnienie, albo charczenie, albo jedno i drugie. Policz sobie długość fali dla tych kilkudziesięciu Hz i porównaj w wymiarami pokoju. Z fizyką nie wygrasz. Moim zdaniem jeśli masz zamiar słuchać na tym też muzyki, to pomyśl o zmianie frontów na lepsze.
Pamiętaj, że dane producentów to jedno, a brzmienie to drugie. Moje fronty zaczynające się gdzieś ok 40 Hz grają o wiele lepiej od tych mających pasmo od 20. Dlaczego? Bo to zwykli kłamcy są.
Spróbuj może pogadać z kimś od dobrego sprzętu audio, żeby Ci wypożychył sprzęt do odsłuchu, bo tak to można pisać długo i namiętnie, a to i tak dla Ciebie ma dobrze brzmieć, a nie na papierze ładnie wyglądać.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Nexus6Subaru, power cube 8 do 15 m^2 spokojnie Ci wystarczy, chyba ze ma to napier...ac, a nie uzupełniać pasmo dźwiękuoctaviars1jaki masz sprzet ? sub aktywny czy pasywny? Moze warto zainwestowac w dobre glosniki
. Głośniki przednie mam Altus 110. Nie bardzo mogę zmienić, bo nie jestem w stanie upchnąć w pokoju stojących. Muszą leżeć poziomo na regale. Mam amplituner Panasonic SA-HE90. On obcina pewne częstotliwości z głównych i wypluwa na suba. Główne głośniki mają bas dopiero jak ustawione jest stereo, a jak włączę pro logic to basu na głównych nie ma
Zależy mi na tym, aby było czuć suba przede wszystkim na filmach i boję się czy 8" głośnik wystarczy. Oczywiście muzyki także będę słuchać, ale jak już wcześniej mówiłem zależy mi na filmach. Boję się że taki mały sub nie uderzy za mocno podczas akcji
Komentarz
-
-
Altusy chyba nie nadaja sie do kina, sam mam 110 i 140 i jak podlaczalem u siebie do kina to tez jakos slabo to gralo. Jednak pod stereo napi***la az milo
Najlepiej idz do jakiegos salonu audio video i tam Ci doradza. W Warszawie napewno macie sporo takich. Tylko nie do MM czy AGD-RTV tylko do normalnego salonu, bo tam sie znaja. Mozesz przywiezc swoj amplituner i podlaczyc pod konkretne glosniki i zobaczyc jak to dziala.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez octaviars1Altusy chyba nie nadaja sie do kina, sam mam 110 i 140 i jak podlaczalem u siebie do kina to tez jakos slabo to gralo. Jednak pod stereo napi***la az milo
Nie chcę telepać całym blokiem w rytm umcia umcia. Gdyby chodziło tylko o muzykę na 100% wziąłbym małego suba i po sprawie. Ale jak już mówiłem, nie wiem jak to zagada pod jakimś filmem dzie są wybuchy itd, zależałoby mi aby wtedy zatrzęsło konkretnie.
Kolejne pytanie: Jak daleko muszę odsunąć suba od ściany? Z tyłu 2 bass refleksy (w przypadku tego większego 30cm i 1 bass refleks w przypadku małego 20 cm)
Komentarz
-
-
Subaru, ja mam dobre kolumny na frontach, na tyłach też w miarę, a jak zapodaje kinko lub koncercik , to lekko wzbogacam bas tym:
nie jest bardzo mocny, ale spokojnie to efektów kinowych (bez trzęsienia kanapami) i portami wystarczy, szczególnie do małego pomieszczenia. Czasem są promocje na niego, ja jeszcze taniej kupiłem jakieś pół roku temu.
Komentarz
-
Komentarz