Jaki subwoofer do kina domowego (mały pokój)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mrykot
    Drive
    • 2005
    • 85

Cennik O3 (ale czy oficjalny?)
  • Subaru
    Rider
    • 2005
    • 640

Planuję zakupić suba do kina domowego. Pokój 12-13m2, 50% muzyka (różna), 50% kino. Skłaniam się ku wharfedale, ale nie wiem jaki model. Najpierw myślałem o power cube 8, ale on ma 20 cm głośnik, a z tego co wyczytałem to 20 cm głośnik będzie kiepsko chodził pod kinem domowym. Power cube 12 ma 30 cm, schodzi na 30 Hz, ale boję się, że będzie grał jeszcze gorzej w tak małym pokoju. Co radzicie wybrać?
    Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• zwolin
      Rider
      • 2010
      • 656

Subaru, problem jest w tym, że jak masz za mały pokój, to zamiast basu uzyskasz dudnienie, albo charczenie, albo jedno i drugie. Policz sobie długość fali dla tych kilkudziesięciu Hz i porównaj w wymiarami pokoju. Z fizyką nie wygrasz. Moim zdaniem jeśli masz zamiar słuchać na tym też muzyki, to pomyśl o zmianie frontów na lepsze.
      Pamiętaj, że dane producentów to jedno, a brzmienie to drugie. Moje fronty zaczynające się gdzieś ok 40 Hz grają o wiele lepiej od tych mających pasmo od 20. Dlaczego? Bo to zwykli kłamcy są.
      Spróbuj może pogadać z kimś od dobrego sprzętu audio, żeby Ci wypożychył sprzęt do odsłuchu, bo tak to można pisać długo i namiętnie, a to i tak dla Ciebie ma dobrze brzmieć, a nie na papierze ładnie wyglądać.
      Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
      O II Tour Combi 1.6
      Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• TomekRs
        RS
        • 2011
        • 1670

jaki masz sprzet ? sub aktywny czy pasywny? Moze warto zainwestowac w dobre glosniki

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

Subaru, power cube 8 do 15 m^2 spokojnie Ci wystarczy, chyba ze ma to napier...ac, a nie uzupełniać pasmo dźwięku
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Subaru
            Rider
            • 2005
            • 640

Zamieszczone przez Nexus6
            Subaru, power cube 8 do 15 m^2 spokojnie Ci wystarczy, chyba ze ma to napier...ac, a nie uzupełniać pasmo dźwięku
            W pełni się z tym zgadzam, ale czy w przypadku kina także zda egzamin, czy będzie może czegoś brakować?
            octaviars1jaki masz sprzet ? sub aktywny czy pasywny? Moze warto zainwestowac w dobre glosniki
            Ma być aktywny
            . Głośniki przednie mam Altus 110. Nie bardzo mogę zmienić, bo nie jestem w stanie upchnąć w pokoju stojących. Muszą leżeć poziomo na regale. Mam amplituner Panasonic SA-HE90. On obcina pewne częstotliwości z głównych i wypluwa na suba. Główne głośniki mają bas dopiero jak ustawione jest stereo, a jak włączę pro logic to basu na głównych nie ma

Zależy mi na tym, aby było czuć suba przede wszystkim na filmach i boję się czy 8" głośnik wystarczy. Oczywiście muzyki także będę słuchać, ale jak już wcześniej mówiłem zależy mi na filmach. Boję się że taki mały sub nie uderzy za mocno podczas akcji

Komentarz

• TomekRs
              RS
              • 2011
              • 1670

Altusy chyba nie nadaja sie do kina, sam mam 110 i 140 i jak podlaczalem u siebie do kina to tez jakos slabo to gralo. Jednak pod stereo napi***la az milo
              Najlepiej idz do jakiegos salonu audio video i tam Ci doradza. W Warszawie napewno macie sporo takich. Tylko nie do MM czy AGD-RTV tylko do normalnego salonu, bo tam sie znaja. Mozesz przywiezc swoj amplituner i podlaczyc pod konkretne glosniki i zobaczyc jak to dziala.

Komentarz

• Subaru
                Rider
                • 2005
                • 640

Zamieszczone przez octaviars1
                Altusy chyba nie nadaja sie do kina, sam mam 110 i 140 i jak podlaczalem u siebie do kina to tez jakos slabo to gralo. Jednak pod stereo napi***la az milo
                Zgadza się, dlatego że gdy ustawiasz amplituner na stereo wtedy wszystkie dźwięki idą na altusy, jak usatwiasz pro logic to najniższe tony są obcinane przez co efekt lipny, a cały bas jest podawany na suba. Najpierw w ogóle nie miałem suba przez co myślałem że z amplitunerem jest coś nie halo. Znajomy powiedział mi, że miał podobnie i że jak podłączę subwoofer będzie gicior, więc zrobiłem taką prowizorkę jak mam teraz, a na chwilę obecną chcę wsadzić coś z prawdziwego zdarzenia.

Nie chcę telepać całym blokiem w rytm umcia umcia. Gdyby chodziło tylko o muzykę na 100% wziąłbym małego suba i po sprawie. Ale jak już mówiłem, nie wiem jak to zagada pod jakimś filmem dzie są wybuchy itd, zależałoby mi aby wtedy zatrzęsło konkretnie.

Kolejne pytanie: Jak daleko muszę odsunąć suba od ściany? Z tyłu 2 bass refleksy (w przypadku tego większego 30cm i 1 bass refleks w przypadku małego 20 cm)

Komentarz

• sew1981
                  RS
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2009
                  • 10917
                  • Fiat

Subaru, ja mam dobre kolumny na frontach, na tyłach też w miarę, a jak zapodaje kinko lub koncercik , to lekko wzbogacam bas tym:

nie jest bardzo mocny, ale spokojnie to efektów kinowych (bez trzęsienia kanapami) i portami wystarczy, szczególnie do małego pomieszczenia. Czasem są promocje na niego, ja jeszcze taniej kupiłem jakieś pół roku temu.

Komentarz

Pracuję...