pstrykacz, a które to niby te sponsorowane testy, sprawdziłeś w ogóle czy tak po prostu piszesz sobie?
A może dasz alternatywę i porównanym z innym aparatem?
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
No ja bym wierzył koledze pstrykaczowi bo widziałem jaki ma sprzęt do robienia fotek i widziałem jakie robi fotki. On tym żyje panowie więc raczej się chłopak zna na rzeczy :wink:
No ja bym wierzył koledze pstrykaczowi bo widziałem jaki ma sprzęt do robienia fotek i widziałem jakie robi fotki. On tym żyje panowie więc raczej się chłopak zna na rzeczy :wink:
ano właśnie, żyje z tego i najprawdopodobniej ma sprzęt z zupełnie innej półki niż Ty chcesz kupić. Faktycznie wyżej żądzą Canon i Nikon (ja nawet nie wrzuciłem na listę paru dobrze ocenionych modeli, bo masz 1500-2000zł na sprzęt a nie > 10 000zł.
Nikon D800E --> 14999zł
Nikon D800 --> 12600zł
Canon EOS 5D Mark III --> 12400zł
Z całego serca mogę polecić te aparaty + oczywiście odpowiednie szkło, tylko czy Cię stać na nie i czy Ci są one potrzebne?
Chciałbym kupić aparat fotograficzny, ale fajnie jakby miał funkcję nagrywania filmów, może ktoś coś powiedzieć o tym modelu czy dobrze wybieram?
Canon EOS 1100D
w sumie dobrze wybierasz
obejrzy porównania tych 4 aparatów:
Nikon D3100
Canon EOS 1100D (najsłabsze filmy)
Pentax K-R
Sony Alpha 37 3D (tutaj nie znam żadnych testów, bo stosunkowo nowy aparat, ale ma najlepszą specyfikację do filmów FullHD 1900x1080(p))
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
The Latest on Digital Cameras, New Cameras, Scanners, Printers, & More. Current Digital Camera Reviews, Specifications and Comparison Shopping!
jak będziesz chciał więcej to podrzucę.
PS a tak poza tym to w zasadzie dowolny będzie dobry, jestem pewien, iż niewiele osób na świecie jest w stanie odróżnić zdjęcia wakacyjne między tymi aparatami biorąc pod uwagę zdjęcia w jpg'u + modyfikacja jaką zwyczajowo robią fotolaby.
Nikon d3200 jest bardzo drogi jak na swoją klasę(najniższy EL). Natomiast polecić można d5100 z genialną matrycą, a do tego AFS18-105VR jako uniweralny obiektyw.
Cenowo to pewnie już drogo wyjdzie, ale aparat na lata będzie.
Czytałem recenzję i 600 nie bardzo się różni od 550, a tak jest zawsze, że 200-300 złotych więcej i można mieć coś lepszego i tak można brnąć, szukam używki do 2000.
za optyczne główne różnice miedzy 550 i 600 to:
"Mowa o bezprzewodowym systemie sterowania zewnętrznymi lampami błyskowymi, który po raz pierwszy został zastosowany w 7D, oraz uchylnym i obrotowym wyświetlaczu LCD, który 600D odziedziczył po starszym bracie 60D"
a jeżeli szukasz używki to
- sprawdzaj przebieg (migawki) bo mogą być różne
- może uda Ci się znaleźć w zestawie z lepszym obiektywem w zbliżonej cenie
(w sklepie 550D jest za 2300zł może lepiej nowy?)
Teraz zauważyłem, że 600D, ma obrotowy wyświetlacz i w sumie to mi się sprawdzało w mojej małpce, w trudno dostępnych miejscach foto dało radę zrobić. Muszę przemyśleć, dziś znajomy pożyczy mi na 2-3 dni 550D, to się nią pobawię przez weekend.
Arundill ale to jest lustrzanka, a lustro bez odpowiedniego osprzętu ( a ten kosztuje więcej jak aparat) nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, tym bardziej dla amatora :wink:
Conan, czy ja wiem czy nie dla amatora wlasnie najlepiej zaczynac z takim sprzetem przygode z pstrykaniem. Jest bardzo latwy w obsludze a potrafi naprawde robic fajne fotkiB-) tak minus lustrzanek to ich wielkosc ale cos z cos;-) Pozdrawiam
conan, te podstawowe lustra to spokojnie nadają się dla amatorów,
a odkąd zagościła opcja Live View to już w zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie dla amatora.
Kosztowo zaczyna się zabawa jak przestaje Ci wystarczać podstawowy obiektyw.
Nikon d3200 jest bardzo drogi jak na swoją klasę(najniższy EL)
Swieżynka na rynku, cena spadnie z czasem
Zamieszczone przez Arundill
Ja polecam Nikona d3100
Też go mam, wkurza mnie brak IR do pilota - co za o;dschool i brak wyjścia na zewnętrzny mikrofon, tak to spoko sprzęt. Rozwinął skrzydła po dokupieniu Sabinki. Wcześniej nawet ze stałką 1.8 nie ogarniał we wnętrzach ruchliwego dziecka :diabelski_usmiech Docelowo wpadnie jeszcze YN460 i będzie zabawa w strobist
Odpuść sobie torby tego typu, dokupisz sobie lampę i już nie będziesz mial gdzie jej zapakować ( ja tak miałem ) . Tamrac System3 - wchodzi D3100 +18-105 +35mm plus SB600 filtry pierdółki :lol:
Tak, szukam właśnie torby i zastanawiam się pomiędzy Case logic SLRC200 czy trochę większą SLRC201?
Może ktoś coś poleci? Narazie aparat z kitowym obiektywem 18-55, ale pewnie z czasem poszerzę zestaw
Polecam cos z rodziny stealt reporter np. d300 to fajna torba miekka , dopasowuje sie do biodra , jest tez bardzo lekka i z pokrowcem przeciwsedszczowym i gornym zamkiem tak ze mozesz cos szybko wyjac bez otwierznia calosci 2 kieszonki z przodu, ja ja zakladam na baganik rowerowy jako sakwe wejdzie body z obiektwem , dodatkowe 2 obiektwy, lampa, od biedy zapasowe body upchniesz, ale najwygodniej to body z obiektwem i 2 szkla, jesli wiecej to juz sie robi niewygodnie, w ogole to ja uzywam na wycieczki nie torby ale plecak foto, taki przekrecany na 2 szelki aby mozna bylo wyjac aparat bez zdjemowania calosci. Bardzo dobrze sie z nim spaceruje duzo wygodniej niz z torba. Ta sama firma go robi co stealh reportera. Wylacialo mi z glowy jak sie zwie ale znajdziesz na pewno. Mam kika toreb i 2 plecaki foto wiec jak bys mial pytania to wal smialo podpowiem w miare mozliwosci
Ma tez taka zwlete ze nie wyglada jak typowa torba foto,
Co sadzicie na temat kompaktow ze zmienna optyka?chcialbym cos mniejszego od lustrzanki, ale robiacego zdjecia z duza glebia ostrosci,czego mi brakuje w kompaktach.
Co sadzicie na temat kompaktow ze zmienna optyka?chcialbym cos mniejszego od lustrzanki, ale robiacego zdjecia z duza glebia ostrosci,czego mi brakuje w kompaktach.
chyba miałeś na myśli małą głębię ostrości
mam LP1 olympusa i niewielką głębię (pewnie jakieś 1 moze 2m) osiągniesz na długim końcu 50-150 ale to już będzie mocniejsze tele, oddzielenie postaci od tła uzyskasz nawet na 50mm, wiec roznica jest spora w porownaniu z kompaktem ale mniejsza niż w klasycznej lustrzance nikona lub canona.
Jesli do tej pory robiłeś olympusem to identyczne parametry ma matryca w tym ich systemie 4/3 jesli zaś tanszym canonem lub nikonem to ona mają przelicznik 1,6 (olympus ma 2x) w stosunku do pełnej klatki. Wielkość matrycy ma wpływ na małą głebię ostrości innymi słowy używając tego samego obietywu na większej matryca masz mniejszą głębię ostrości.
Jesli do tej pory robiłeś olympusem to identyczne parametry ma matryca w tym ich systemie 4/3 jesli zaś tanszym canonem lub nikonem to ona mają przelicznik 1,6 (olympus ma 2x) w stosunku do pełnej klatki.
Nikon, Sony Pentax mają mnożnik 1,5 a Canon 1,6.
PS Głębia ostrości zależy od
- skali odwzorowania --> stosunek wielkości obrazu do przedmiotu (tutaj mieści się pośrednio odległość obiektu i ogniskowa obiektywu)
- otworu względnego --> jasność obiektywu
- średnicy krążka rozproszenia --> tutaj się mieście wielkość matrycy więcej:http://www.optyczne.pl/28-s%C5%82own...proszenia.html
Komentarz