Zamieszczone przez Big
Autostrada A2 - bramki płatne
Zwiń
X
-
Autostrada A2 - bramki płatne
Witam,
Chciałbym udać się A2 w kierunku Poznania od Emilii koło Łodzi.
Wyczytałem,że odcinek Stryków - Konin jest płatny (nie do uniknięcia) i kosztuje ponad 9 zł. Natomiast dalej w kierunku na Poznań można ominąć bramkę zjeżdżając w miejscowości Sługocin (zjazd Ciążeń) i potem wracając na autostradę. Przed Poznaniem trzeba uciec zjazdem na Wrześnię i szeroką dwupasmówką dobić do Poznania.
Kiedyś Ciążeń testowałem i było OK.
Pytanko czy nadal taki manewr jest aktualny, bo czytałem w necie,że mieli uszczelnić te zjazdy ....
Jechał ktoś ostatnio i korzystał z uroków "bonusów" autostradowych ??
Proszę o czytanie ze zrozumieniem i odpowiedzi na temat :diabelski_usmiech
-
-
Zamieszczone przez 4x4BKFSzklenie dupy i nic więcej.
Za 9 zeta to by mi się nie chciało kierą kręcić, wydeptywać pedałów w aucie i paliwa więcej spalać. Skórka za wyprawkę.Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Konkludując ...
Po pierwsze: pytanie brzmiało czy opcja jest aktualna :?:
Po drugie: jeden woli blondynki a drugi brunetki i nie ma co rozważać opłacalności bo to OT :!:
Po trzecie: warto przypomnieć sobie geografię i poszukać gdzie leżą jakie miasta na drodze Emilia - Poznań i zerknąć na opłaty ops:
Po czwarte: czytać ze zrozumieniem :P
Po piąte: po wykonaniu pierwszych czterech punktów zabrać się za wyliczenia :shock:
I na koniec wyjdzie zysk .... i to na pewno nie będzie 9 złotych :diabelski_usmiech
Dla mnie to będzie prawie 2x100 km za darmo ....... :idea: dla mnie warto
Sorki nie mogłem się powstrzymać od podsumowania z "przymróżeniem oka" w tle :jump:
Komentarz
-
-
Jak ktos jezdzi codziennie to niech kupi sobie winiete.
Czemu cisniecie o wydaniu na skode jak chodzi o odcinek kolejny a nie ten za 9zl? Jest od Konina taka akcja, ze za 30km placisz 13 czy tam 14zl a pozniej za nastepne 70km placisz taka sama cene..
Jak zjedziesz autostrada od Lodzi, wjezdzasz na Konina i zjezdzasz na Ciazen/Slugocin ale chyba tablica jest slugocin. Potem 1 skrzyzowanie w prawo, potem jedziesz zgodnie z pierwszenstwem, potem smigasz w lewo i trasa na Slupce. Dojezdzasz do Slupcy, dalej wjezdzasz na autostrade a potem juz normalnie zjezdzasz we Wrzesni i dalej stara trasa sypiesz.
Komentarz
-
-
w sprawie objazdu bramki k. Sługocina na A2:
osobówką i małą ciężarówką (jest chyba 16t) lepiej objechać bramkę od południa - bardzo mały ruch, krócej, ogólnie szybciej: http://goo.gl/maps/ffvI
od otwarcia S5 aka Wschodnia Obwodnica Poznania można całkiem szybko myknąć dookoła miasta bezpłatnie - czyli we Wrześni zjeżdżamy na 92 i w Kostrzynie wracamy na S5 i potem na A2 (już za bramkami). o tak: http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,25...02a507897b7558
czyli: sunąc z Wawy do zachodniej granicy można spokojnie odpuścić sobie dwie jasiokulczykowe brameczki bez szczególnego uszczerbku na czasie podróży, 28PLN w kieszeni
Komentarz
-
-
Dzięki Czernobyl - dokłanie o to chodzi. Jechałem kiedyś właśnie trasą z Twojego pierwszego linku. I dzięki za podpowiedź jak ominąc Poznań, też ciekawe rozwiązanie.
W zasadzie pomykam w kierunku na Kołobrzeg. Może macie jakieś propozycje dalej od Poznania do Kołobrzegu ?
Jest też droga alternatywna (Łódż-Kołobrzeg) krótsza ze 30 km, ale nie autostradą, prowadzi z Łodzi skąd startuję na Toruń, Bydgoszcz i potem po skosie do Kołobrzegu.
Octaviars1, także dzięki za rzeczową odpowiedź i wyjaśnienie kolegom "syndowmu 9 zł" :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftoctaviars1, U nas nie ma winiet wiec nie masz co wykupowac na zapas.
Przez viaauto raczej cena jest taka sama jak normalnie. Na A4 Katowice-Krakow sa tylko karnety na x przejazdow, ale to praktycznie zadna roznica w cenie4x4
Komentarz
-
Komentarz