Witam, ktos sie orientuje jaka jest dokladna srednica tarcz z tylu w 4x4 1.8 tsi ?? Bo suwmiarka nie wchodzi tak dobrze jak z przodu i wychodzi mi wynik 270-274mm :/ A w zwyklej 1.8 podaja 260mm, ale chyba az tak bardzo bym sie nie pomylil...
Jak inwestujecie?
Zwiń
X
-
Jak inwestujecie?
Witam.
Nie wiem czy jest na forum taki temat,ale poki co nie znalazlem.ciekaw jest jak inni zajmuja sie swoimi finansami,jak je mnoza ,a czasem niestety (nieodloaczne z ryzykownym inwestowaniem)traca.Wiadomo lokaty,fundusze inwestycyjne,gielda,nieruchomosci,zloto,wino itd.Kondziu
OCP
-
-
W moim przypadku po spłaceniu wszystkich leasingów i kredytów mam zamiar inwestować w nieruchomości bo to pewna lokata tym bardziej przy kryzysie gdzie ceny nieruchomości spadają :!:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981lu5asz, polecam Tobie tę książkę,poszerza horyzonty myślowe nt finansów i motywuje. sam przeczytałem , bardzo fajna
po lekturze sam stwierdzisz, gdzie chcesz inwestować
Zadne gieldy mnie nie interesuja,to zbyt duze ryzyko.Z drugiej jednak strony mowia,ze kto nie ryzykuje ten nie wygrywa
No coz...ja wole bezpieczniejsze lokaty kasiory czyt. nieruchomosci.Kondziu
OCP
Komentarz
-
-
lu5asz, inwestując w pewny zysk lokaty itp nie zarobisz, natomiast inwestując w fundusze itp zarobisz jeśli masz trochę pojęcia. Ja inwestowalem w fundusze i wydawało mi się że jestem w to nawet niezły w przeciągu 2 tygodni zarobiłem 1 pensje (1 miesięczne swoje zaarobki na tamte czasy kiedy inwestowałem) następnie zaczołem grubszą kasą obracać aż tu nagle krach! straciłem bardzo dużo kasy i powiem że jest ciężko inswestować a i trzeba mieć troszkę szczęścia, teraz już w to nie wchodze, cięzko jest przewidzieć co będzie jutro z danym funduszem, firmy, banki z dnia na dzień potrafją ogłosić upadłość itp. Jedyną rozsądną inwestycją w jaką mógłbym obecnie wejśc to złoto, jego skup a następnie po jakimś czasie sprzedaż, lub ziemia, są to rzeczy które sa ograniczone i nie jest możliwe ich wyprodukowanie gdy np zabraknie, aczkolwiek jest to długoczasowa inwestcja. Obie te żeczy są drogie w chwili obecnej ale one nigdy nie stanieją (oczywiście mówie tu o kilkunastu latach a nie że dziś kupie jutro sprzedam i strace)
Komentarz
-
-
lu5asz, jezeli tylko masz troche gotowki to inwestuj w nieruchomosci, najlepiej w duzych miastach w kawalerki. Swojego czasu sprzedawalem jako posrednik jednemu z moich klientow kilka kawalerek, ktore kupil na licytacjach komorniczych w naprawde smiesznych pieniadzach. Zrobil remont i na kazdej kawalerce przykosil niezla sumke nawet po zaplaceniu mi 3% prowizji jako posrednikowi. Kawalerka to najlepszy biznes, sa obecnie najdrozsze zarowno pod wzgledem cena/m2 oraz przy czynszu najmu. Jezeli kupujesz pod wynajem to stosuj stara zasade dzielenia przez 120. Kwote, ktora zamierzasz zainwestowac w nieruchomosc podziel przez 120(10 lat najmu), kwota, ktora otrzymasz jako wynik ilorazu powinna byc realna kwota czynszu najmu. Jezeli sredni czynsz najmu w Twojej lokalizacji jest zblizony badz wyzszy od wyniku dzielenia to warto zainwestowac, po 10 latach inwestycja zwraca sie na najmie. A jak sam napisales to wielu ludzi nie stac dzis i w przyszlosci nie bedzie stac na kredyt wiec beda wynajmowac bo innej opcji nie ma.1.9 TDi ASV - seria, Φ 5,5l/100km
Komentarz
-
-
Sarrazin , dzieki.Musze przyznac ,ze swego czasu bylem blisko, aby doksztalcic sie i zostac posrednikiem nieruchomosci.Jakos interesuje mnie ten temat.Co do wynajmu,nie wiedzialem ze jest zasada dzielenia przez 120.Nie wiem czy dobrze rozumiem,ale chodzi tutaj o kwote za wynajem ,czynszu i oplat w to nie wliczam tak?Czyli mieskanie kupie powiedzmy za 150.000 / 120 to bedzie 1250zl.Moim zdaniem w obecnych czasach jest to nie do przejscia,za drogo.Gdyby to byla cena z czynszem to jeszcze rozumiem.No chyba,ze dorwac w dobrych pieniadzach mieszkanie,odswiezyc jej i wtedy wynajac.Kondziu
OCP
Komentarz
-
-
lu5asz, zależy jaka jest sytuacja na danym lokalnym rynku. Tak jak wyliczyłeś, tyle powinnieneś dostawać od najemców czynszu przy inwestycji 150kzł. Opłaty najczęściej najemcy pokrywają sami. A czynsz do spółdzielni/wspólnoty przy tak małych nieruchomościach jest bardzo niski( w Warszawie czasami zdażało się, że za 24m2 kawalerki właściciel płacił do spółdzielni jakieś 120-150zł/mc).
Moim zdaniem, jeżeli jesteś zainteresowany inwestycją w nieruchomości, powinieneś się zainteresować tymi licytacjami o których wspominałem. Ludzie naprawdę bardzo dobrze z tego żyją. Nakład w remont kawalerki też nie jest strasznie duży a taką odremontowaną kawalerkę można ładnie sprzedać - duży popyt na tego typu nieruchomości.1.9 TDi ASV - seria, Φ 5,5l/100km
Komentarz
-
-
natash, w zeszłym roku weszło prawo, że informacje o wszystkich licytacjach muszą być obowiązkowo zamieszkane w Internecie - strona Krajowej Izby Komorniczej www.licytacje.komornik.pl.
Poza tym informacje o takich licytacjach można zawsze znaleźć w budynku sądu albo w budynku organu gminy w danym mieście i w różnych dziennkikach lokalnych1.9 TDi ASV - seria, Φ 5,5l/100km
Komentarz
-
-
natash , wystarczy wpisac w wyszukiwarce komornik i dane miasto i od razu masz liste .Ja raz sie tak nacialem,pojechalem oladac mieszkanie ,ktore lada dzien ma byc licytowane ,wchodze a w srodku jakas pani z dzieckiem.Okazalo sie ze kupic mieszkanie mozna,ale z lokatorami.Tak wiec licytacje komornicze to okazje,ale trzeba wszystko dokladnie sprawdzic.Kondziu
OCP
Komentarz
-
Komentarz