Cześć chcę zmienić procesor w komputerze:
W chwili obecnej posiadam:
- 8Gb RAM 1600 MHZ
-Plytę główną AS Rock n68c-GS
-Kartę graficzną Asus GF 440GT
-Dysk podłączony przes SATA II
Poszukuję czegoś do 400 zł (AMD) - W grę wchodzą tylko nowe procesory. Jeżeli będzie to lekko ponad 400 zł to jestem w stanie dopłacić. Ogólnie nie widzę sensu wydawania większej kwoty, biorąc pod uwagę resztę komponentów.
Komputer głównie używany do internetu, do gier mam PS3. Ale czasem zdarza sie, że zagram w strzelanki na komputerze.
Jeżeli macie jakieś propozycje, to chętnie dowiem się również, dlaczego "ta" a nie inna.
Pozdrawiam
Bartek
Radio:C90r+XDP210EQ Kable:Opt,Skyline,50 mm Wzm:XES M1+FP 1.800 Glosniki:SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Ciężko jest sesnownie doradzić... Masz stary socket - AM2, na którym generalnie procek pod AM3 powinien prawidłowo chodzić (obecnie w sprzedaży nie ma już nowych procesorów pod AM2). Dostępne obecnie w sprzedaży procesory AM3 mają o dwie nóżki mniej, niż AM2, ale pasują do podstawki AM2. Nie wiem, co jest przyczyną, że poszukujesz nowego procesora - po wymianie nie odczujesz jakiegoś przyrostu mocy komputera, zwłaszcza użytkując go tak, jak opisałeś. Jeżeli jednak ma to być procesor AMD do 400 PLN,-, to zadowoli Cię procesor AMD Athlon II X4 651 3.0GHz w wersji BOX (z chłodzeniem) za ok. 340 PLN,-, lub każdy inny Athlon II - sam musisz zdecydować, czy potrzebny Ci jest procesor 4-rdzeniowy, czy wystarczy 2-, lub 3-rdzeniowy...
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Zmieniam, bo stary się zjarał podczas burzy było wielkie boom i koniec
Płyta obsługuje am3 oraz am3+ wg. specyfikacji.
Chodzi mi o to, żeby w miarę dawał ew. radę w Call of Duty: MW
Niestety nie umiem grać w takie gry na PS3
Radio:C90r+XDP210EQ Kable:Opt,Skyline,50 mm Wzm:XES M1+FP 1.800 Glosniki:SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Płyta jest nowa, bo stara się zjarała
Zobaczę jak się będzie spisywał GT440. Ogólnie zbyt wiele nie chcę ładować w sprzęt.
Przesiadłem się z: 3GB ram 667 Mhz, GeForce 9600GT, i Athlona bodajże 5700 2 rdzeniowego. Jakaś różnica może będzie...
Grafika w zupełności wystarczy do Twoich potrzeb - CoD będzie na tym chodził bez problemu, skoro na Radeonie HD6750 (porównywalnym do GT440) też idzie. Jeżeli chodzi o procka - przesiadka z 2 na 4 rdzenie nie będzie specjalnie odczuwalna, przynajmniej w Twoich zastosowaniach Ale warto mieć lekki zapas mocy w procku :wink: A na pewno odczujesz zmianę wydajności nowego zestawu, w porównaniu do starego. No i oczywiście dobej marki zasilacz przynajmniej 450 W
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Płyta jest nowa, bo stara się zjarała
Zobaczę jak się będzie spisywał GT440. Ogólnie zbyt wiele nie chcę ładować w sprzęt.
Przesiadłem się z: 3GB ram 667 Mhz, GeForce 9600GT, i Athlona bodajże 5700 2 rdzeniowego. Jakaś różnica może będzie...
Szkoda że wcześniej zanim płytę kupiłeś nie napisałeś...
Opis płyty:
- Support up to 95W Socket AM2+* / AM2 processors: AMD Phenom™ FX / Phenom / Athlon 64 FX / Athlon 64 X2 Dual-Core / Athlon X2 Dual-Core / Athlon 64 / Sempron processor
- Support up to 95W Socket AM3 processors*: AMD Phenom™ II X6 / X4 / X3 / X2 / Athlon II X4 / X3 / X2 / Sempron processors
co do procka to
AMD PHENOM II X6 1045T - 2.7 GHz, BOX, AM3 --> 510 zł
AMD PHENOM II X4 965 - 3.4 GHz, BOX / Black Ed., AM3 --> 409 zł
AMD ATHLON II X3 460 - 3.4 GHz, BOX, AM3 --> 310 zł
PS Pamięci Ci pasują ze starego systemu, sprawdziłeś to?
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Pamięci mam nowe 2x4GB 1600 Mhz DDR3 - starych nie będę wkładał wcale.
Jeżeli chodzi o procesor, to chyba zdecyduję się na ten:
AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition,BOX za 409 PLN w tym, że w specyfikacji piszą o 125 W nie 95 W
Pamięci mam nowe 2x4GB 1600 Mhz DDR3 - starych nie będę wkładał wcale.
Jeżeli chodzi o procesor, to chyba zdecyduję się na ten:
AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition,BOX za 409 PLN w tym, że w specyfikacji piszą o 125 W nie 95 W
to może poszukaj trochę słabszej wersji (może będzie tańsza) a tym sklepie którym patrzyłem to jej po prostu nie ma.
Jeżeli nic nie znajdziesz to zapytałbym na stronie producenta płyty o wsparcie dla procków:
AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition,BOX (HDZ965FBGMBOX) oraz jest jeszcze taki ciekawy procek AMD X6 FX-4100 s.AM3+ BOX. (FD4100WMGUSBX) za 435zł
Doszedłem do wniosku, że nie będę szalał zbytnio i zakupiłem Athlona
Odnosząc się do poniższego obrazka (zrzutu)
Dokupienie szybszego HDD na system pozwoli mi odczuć większą różnicę w szybkości działania systemu? Jeżeli tak, to na jaki HDD warto zwrócić uwagę?
A więc jednak 2-rdzeniówka...? Uważam, że w zupełności wystarczy Nie jest może super wydajny, ale przynajmniej cena niska
Jeżeli chodzi o HDD, to szukaj dysku o buforze pamięci 64 MB i obrotach 7200 / min. Chociaż, jeżeli potrzebujesz typowo systemowego, wydajnego i szybkiego dysku, pomyśl lepiej nad SSD - za 60 GB dysk (np. Kingston SVP200S3) zapłacisz niecałe 300 PLN,-.
I o to mi chodziło Konkretna odpowiedź.
Jeżeli chodzi o odczucia, to różnica kolosalna w szybkości działania
Mi w zupełności wystarcza
Odpaliłem kilka gierek i na pewno chodzą szybciej (dużo chyba dała zmiana RAMu)
Czyli SSD jest w stanie wiele zmienić dobrze to czytać
w laptopach bardzo bardzo poprawiają pracę, w stacjonarnych już mniej.
Jeżeli zależy Ci na szybkości otwierania Windowsa, czasu otwarcia przeglądarki, poczty, dokumentów offica to SSD pomoże. Niestety mają za małą pojemność, aby trzymać na nich większą ilość gier, filmów, zdjęć więc tutaj zmian nie będzie.
Zorr, odnośnie Sata II to absolutnie się zgadzam. Jednakże odnośnie,
w laptopach bardzo bardzo poprawiają pracę, w stacjonarnych już mniej.
to już jednak nie do końca. Dyski flaszowe znacząco przyśpieszają dostęp do plików. Zatem twoja teoria jest słaba w tym wypadku. Wszystko zależy od zastosowań komputera/laptopa. Posiadanie dysku flaszowego także może niewiele wnieść jeśli chodzi o laptopa, jeśli komuś on służy do przeglądania internetu czy gier. Jednakże jeśli pracujesz w branży związanej z oprogramowaniem, zwłaszcza Dev/QA to dyski flaszowe dają ostrego kopa zwłaszcza na PC (nie widzę siebie abym miał pracować na 17-20 calowym pojedynczym monitorze laptopa).
Może pokrótce,
to co dostajemy jako dysk HDD w laptopach jest bardzo wolne (z reguły 5400obr i jeszcze "low energy") i odczuwalny przeskok jest spory. Dodatkowa rzecz, to w laptopach siłą rzeczy z reguły wszystko mamy na tym jednym dysku SSD i wszystko fajnie się nam otwiera.
W stacjonarnych domowych, sprawa wygląda troszkę inaczej. Nie dość że pojedynczy dysk jest szybszy niż ten laptopowy to jeszcze mamy opcje macierzy raid itp... Przeskakując z takich konfiguracji już nie ma takiego dużego "wow" jak to było przy laptopie. Poza tym na tych stacjonarnych często konfiguracja jest SSD pod system i HDD pod inne pliki. W efekcie odczucia własne z pracy na takim systemie nie są tak diametralnie lepsze jak to było z laptopem (bo część elementów nadal jest na HDD)
I w zasadzie o to mi chodziło tylko. (odczucia związane z przejściem)
PS Oczywiście sporo zależy od tego co się właściwie robi na komputerze.
Komentarz