Tak jak w temacie, potrzebuję komputera stacjonarnego ( samej jednostki ) do programów graficznych. Kwota jaką chcę wydać to ok. 5 kzł.
Czy ktoś z OCP-ków mógłby mi doradzić w tej kwestii ?
Była : Skoda Octavia I '04 1,4 16V 75 KM
Był : Opel Vectra C 1.9 CDTI 150KM
Jest : Seat Cordoba 1.9 TDI 101 KM
Jest: Skoda Octavia 1.9 TDI 105 KM
Za resztę kasy bym dorzucił jeszcze ze 4 GB RAMu, jeśli przyjmie.
Plusy:
- szybki dysk SSD na system i aplikacje graficzne, + aktualna prace. A oddzielny zwykly dysk na reszte.
- karta graficzna typowo dla grafików
- szybki RAM
Troche wypadłem ostatnio z rynku, bo dawno nic nie składałem, minusem może być cena. Możliwe, że to żadna okazja.
[Edit]
Natomiast, jesli w przewazajacej wiekszosci robisz web design to nie ma potrzeby pakowac takiej karty i tradycyjny sprzet tez sie sprawdzi. Wtedy 16 GB RAM najszybszego, mocny proc ze 4 rdzenie i mocna karta graficzna, płyta oby dobra i stabilna była, a nie jakaś zwykła chińszczyzna.
Tak, tak to ma być PC. Głównie będzie działał Photoshop i inne tego typu programy. Czekam nadal na jakieś rozwiązania, bądź pomoc w konfiguracji :wink:
Była : Skoda Octavia I '04 1,4 16V 75 KM
Był : Opel Vectra C 1.9 CDTI 150KM
Jest : Seat Cordoba 1.9 TDI 101 KM
Jest: Skoda Octavia 1.9 TDI 105 KM
abc_rlz., monitor ma sie rozumieć masz już a tablet graficzny
ja właśnie przygotowuje biznes plan pod stacje graficzną do Photoshopa wraz z oprogramowaniem i monitorem nie mogę zejść poniżej 15 tys zł
bardzo dużo ramu, na system dysk SSD, najlepiej coś szybkiego - np. intele 330 180GB- np. tu masz test: http://www.frazpc.pl/artykuly/921559...yskow_SSD.html
a na dane jakiś szybki talerzowiec
---
co do karty graficznej - celujesz w jakieś obróbki grafiki rastrowej czy bardziej 3d? w przypadku fotoszopingów i w ogóle 2d nie nastawiałbym się na jakiś kop wydajnościowy z okazji posiadania rewelacyjnej (=drogiej) karty grafiki
----
ok. zabawiłem się w konfigurator w prolajnie (wcale nie najtańszy sklep na rynku, ale mają działający w miarę konfigurator..)
czyli:
cpu: core i7 - nic szybszego w okolicy nie ma
płyta główna - coś na intelu, gigabyte robi ogólnie niezłe i nieprzepłacone płyty główne
ram: w sumie 16gb ddr3-1600, MZ nie ma co przepłacać za "markę" i radiatorki
grafika - tu leżę, coś ze średniej półki, wybór nieco przypadkowy; ostatecznie mogłem zostawić tylko zintegrowaną grafikę na płycie
ssd: wspomniany intel 330
magazyn: hdd samsunga, pomimo 5400 rpm samsung robi szybkie i niezawodne dyski, najwyraźniej mam pecha seagate czy wd trafiają mi się same głośne i awaryjne, a o samsungu nie mam prawa powiedzieć złego słowa. jeśli nie zależy Ci na pojemności a bardziej na prędkości, to weź samsunga 502HJ - na pewno jeden z najszybszych i jednocześnie najcichszych dysków talerzowych 7200rpm. tam, gdzie wd "green" budził mnie w nocy (dysk w obudowie alu+router nad łóżkiem), to samsunga 502HJ ledwo słychać z 30cm
obudowa: najtańszy coolermaster - porządna firma
zasilanie: thermaltake - ekstraklasa zasilania, bez obaw o przegrzanie, spalenie itp itd
napęd optyczny: wszystkie są takie same badziewne z plastikowymi mechanizmami :P
system: w7hp - chyba, że potrzebujesz w jakimś celu w7pro (możliwość downgrade do xp) lub ultimate
i wyszło mi za tanio poniżej 4300
oczywiście to zestaw na b. szybko, na pewno da się dopieścić albo wrzucić coś innego-lepszego. na pewno przygotuj sobie przed ew. wycieczką po sklepach własne zestawy oraz włącz 222% asertywności, bo sprzedawcy będą chcieli wciskać to, co im zalega/na czym mają max. marżę
Intel Core i5-3570K 3,4 GHz 6MB cache s. 1155 Box.
albo od razu i7
MSI Z77A-GD55 Intel Z77 LGA 1155.
Corsair Vengeance 2x4GB, DIMM,1600MHz, DDR3, CL8, XMP,Non-ECC, with Heatsink.
GeForce with CUDA GTX 560 Asus DCII OC 1GB DVI&HDMI (PCI-E)
Corsair CMPSU-620HXEU - 620W
SSD - min. 160GB
Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB
SilentiumPC Regnum RG-L50 Pure Black - bez zasilacza
Lite-ON Super AllWrite DVD+/-RW iHAS124-19 bulk black (Serial ATA)
Thermalright HR-02 Macho Rev. 2.
ew. dodatkowo do obudowy
SilentiumPC Zephyr 120 mm
Do tego OS - pewnie W7Pro
Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
kazik4x4, ale w jabłkach nie masz niestety takiego wyboru profesjonalnego oprogramowania jak na PC rozeznaje temat od ponad pół roku i jedyne sensowne narzędzie na Jabłka to Photoshop Creative Suite ale koszt to koło 6 tys zł za sam soft komp 8 koła a gdzie peryferia jak tablet
a ja polece nowszą platforme LGA2011 Komp za 8400
i żeby zmieścic sie w cenie ok 5k zmieniamy:
: grafike na jakiegoś GTX 560 za ok 750 zł (już mamy zestaw za 7000 zł)
: zamiast bluray'a normalna spawara DVD (6700)
: wypasiona zasiłka też potrzebna nie będzie starczy BQ pure Power 630W za 333 zł ( zkonfigu za 4000)
: chłodzenie moze zostac ori
Ja zajmuje sie obrobka grafiki ale nie nie wiem chyba nie sprecyzowales jaka grafike chces obrabiac czy 3d czy bitmapy bo to sa 2 zupelnie inne konfiguracje. Jesli bitmapy to najwazniejszym elementem jest monitor graficzny ( a w zasadzie 2 ) no i taki ktory ma sprzetowa kalibracje kolorow plus oczywiscie kalibrator, sama jednostka centralna to standard, procesory i7 intela sa najszybsze im wiecej rdzeni tym lepiej ale tez bez kosztow, ram 8 gb starczy natomiast warto pojsc nieco w koszty i kupic szybki dysk ssd. Karta grafiki nie ma zadnego znaczenia wedlug mnie moze byc nawet wbudowana, wazne tylko aby dalo sie skonfiguraowac stanowisko pod 2 monitory, (lub 3)
.p.s. A ta kwota 5 tys. to starczy na 1 monitor tylko i to raczej 22calowy, niestety profesjonalny monitor graficzny to nie jest taki lcd za 1000zl do tego kalibrator najtanszy eye one display 2 na allegro mozesz kupic od 1000zl
Jesli jest tak jak piszesz ze monitory juz masz to z kupnem jednostki centralnej sa najmniejsze problemy po prostu platforma pod i7 z wbudoeana karta graficzna z 2 wyjsciami hdmi do tego 512 gb ssd i hdd jako magazyn raczej 8 gb ramu a na tablet juz raczej Ci nie straczy bo to kolejne 2000zl ale moze sam zobaczysz czy tablet jest ci w ogole potrzebny. W ogole w przypadku konmputeorow graficznych koszty generuja urzadzenia peryferyjne a nie jednostka centralna , takie jak monitory (jeden jako obszar roboczy a 2 pod palety) skaner tez sie przydaje, kalibrator obowiazkowo, tablet te bardzo pomaga i koszt np. Tabletu graficznego to prWie koszt calej jednostki centralnej, oczywiscie mozna kupic pseudo tablet za 500zl ale to juz lepiej myszka walczyc.
abc_rlz., polecam stacje roboczą np. od HP.
konfiguracje mają tak dobrane ze maszyny są extremalnie wydajne.
nawet starsze modele jak np. HP8510w do dziś są rozchwytywane.
obecnie w pracy mamy maszyny poskładane na bazie konfiguracji HP ale to nie to samo.... przy obróbce modeli 1000+ daje się odczuć brak mocy.
(1000+ oznacza zespół z 1000 i więcej komponentów - brył 3D)
no i warto dodać, że quadro i fire GL do 3D grafiki, bo obrabiają całą bryłę a nie tylko to co widać na ekranie.
Komentarz