Problem z WiFi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

Problem z WiFi

Mam pytanie.Da rade trochę przyśpieszyć nasz spotkanie?Np.19,19.30.Pewnie trochę pogadamy sobie a do Mrągowa mam później kawałek drogi.
    Pozdrowienia dla kolegi z octavii tour widziałem dzisiaj na Brzozowej!
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Problem z WiFi

Czy ktoś z Was mógłby pomóc mi w rozwiązaniu problemu?

Otóż mam router wifi Netgear. Do niego podłączony net DL 30Mb/s, UL 3Mb/s (oczywiście wg. umowy). Stoi on w domu jednorodzinnym na piętrze.

Komputery, która stoją obok niego mają pingi do niego 1ms oraz testowane za pomocą speedtest.net DL 17-24Mb/s i UL 3Mb/s.

Komputery, które stoją na dole na parterze (tuż pod tym routerem) działają już zdecydowanie gorzej.

Jeśli chodzi ping, to jeszcze ok, czyli (podawane w ms): 1-1-1-2-1-1-2-33-1-1-10-2-1-1-14-1-1-upłynął limit czasu żądania -1-1-2-1-1-14-1-2-1-1-płynął limit czasu żądania -1-2-1-3-12-1-18-1-2-1-1 itp

Natomiast co do testów przez stronę speedtest.net wygląda to tak (podawane w Mb/s przy ping'u 12-19ms):
    12 - 3 - 10 - 12 - 8 - 10 - 10 - 12 - 3 - 6 - 6 - 1 (ping 69) - 7 - 4 - 1 (ping 43) - 6 - 1 - 6 - 13 - 2

Co jest grane?
    Prędkość 10 czy 12Mb/s by zdecydowanie wystarczyła ale tylko wtedy gdyby była pewna i stała, a tu spadki do 2 czy 1Mb/s

Co można z tym zrobić? Sprawdzałem na innym routerze wifi Asus i było identycznie.
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Nie masz jakiś poniemieckich hełmów w sufitach?
      A tak na poważnie: W jakim standardzie masz te sieć b/g czy n?
      I jakie karty sieciowe mają te kompy na dole?
      Możesz spróbować je na chwile przenieść w pobliże routera, żeby sprawdzić jak wtedy będzie?

Komentarz

• dato
        L&K
        • 2012
        • 1431

Na 99% problem z zasięgiem i tłumieniem. "N"-ka jest fajna, jeśli pomiędzy odbiornikami nic nie ma poza powietrzem.

Zwiększ zasięg sygnału swojej sieci bezprzewodowej. Korzystaj z sieci Wi-Fi tam, gdzie chcesz, nawet w trudno dostępnych miejscach, i pożegnaj się z martwymi strefami i utraconymi połączeniami.

Powyższe tak na szybko powinno załatwić sprawę.

Komentarz

• klekocix
          Rider
          • 2010
          • 479
          • Octavia I combi (1U5)
          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez westwi78
          Nie masz jakiś poniemieckich hełmów w sufitach?
          A tak na poważnie: W jakim standardzie masz te sieć b/g czy n?
          I jakie karty sieciowe mają te kompy na dole?
          Możesz spróbować je na chwile przenieść w pobliże routera, żeby sprawdzić jak wtedy będzie?
          Dom jest nowy, wybudowany ok. 4 lat temu. Testowałem i w standardzie g i n, w g trochę lepiej.

Karty sieciowe Atheros w 3 przypadkach (netbook Asus, laptop Asus i stacjonarny).

Znajdując się w pobliżu routera z netbookiem wszystko jest w porządku, im dalej od niego tym gorzej. Dalej - znaczy 3-4 metry w linii prostej, z tym, że przez strop lub 1 ściana i strop.

Komentarz

• westwi78
            RS
            • 2008
            • 2940

Próbowałeś zmienić kanał?

Komentarz

• klekocix
              Rider
              • 2010
              • 479
              • Octavia I combi (1U5)
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Kanał jest na AUTO, ma przypisać mu któryś konkretny?

Komentarz

• abstinent
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4842
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja obecnie też mam netgara (WPN824) i sobie chwalę, z tym że mam ustawiony na b wtedy największy zasięg jest, 11Mb może dać z tym że do mojego neta dość jest
                jaki masz konkretnie model i jak jest ustawiony (pion, poziom) bo to ma duże znaczenie :!:
                może z kanałami coś poustawiaj :idea:

Komentarz

• dato
                  L&K
                  • 2012
                  • 1431

Zamieszczone przez klekocix
                  Kanał jest na AUTO, ma przypisać mu któryś konkretny?
                  Tak, poszukaj skanerem za 15 tys., który najlepszy
                  A na serio - zrób jak mówiłem, a jak nie wierzysz, to ustaw sobie lapka na wifi "b" i porób testy prędkości na speedtest.net

Potem porównaj wyniki na górze i na dole.
                  Potem przyznasz mi rację.
                  Potem kup extender, albo zrób świetlik...

Komentarz

• loru
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4286
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

klekocix,
                    WiFi to niezły kawałek chleba aby to skonfigurować porządnie, ale od początku.
                    - użyj programu : http://www.metageek.net/products/inssider/ bardzo ładnie pokazuje zasięg i pasmo , oraz czy coś tego nie zakłóca
                    - nie podałeś konkretnych modeli ale sprawdź czy karty i ruter można przełączyć na 40MHz zamiast na 20MHz jak jest domyślnie, teoretycznie nawet stare karty powinny to zobaczyć pod warunkiem, że nadajesz na na 2,4 GHz
                    - jak będziesz sprawdzał ich parametr to sprawdź dodatkowo czy karty i ruter obsługi 5GHz jeżeli tak to bez namysłu przenoś się na ten zakres i będzie o wiele lepiej
                    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Zorr
                      RS
                      • 2011
                      • 2110

Zamieszczone przez dato
                      Na 99% problem z zasięgiem i tłumieniem. "N"-ka jest fajna, jeśli pomiędzy odbiornikami nic nie ma poza powietrzem.
                      u mnie są dwie ściany żelbetonowe pod ostrym kątem i bez problemów daje rade

klekocix odniosłem wrażenie że masz więcej komputerów, jak będziesz sprawdzał wyłącz wszystkie oprócz jednego. Najlepiej zostaw sobie laptopa i pochodź z włączonym i programem do monitoringu siły po mieszkaniu.
                      Spróbuj też router poprzemieszczać, oczywiście w granicach możliwości.
                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• klekocix
                        Rider
                        • 2010
                        • 479
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Zorr
                        Zamieszczone przez dato

klekocix odniosłem wrażenie że masz więcej komputerów, jak będziesz sprawdzał wyłącz wszystkie oprócz jednego. Najlepiej zostaw sobie laptopa i pochodź z włączonym i programem do monitoringu siły po mieszkaniu.
                        Spróbuj też router poprzemieszczać, oczywiście w granicach możliwości.

Router, który jest na piętrze to Netgear, nie posiada anteny zewnętrznej, tylko wbudowaną. Próby ustawiania go w pionie czy w poziomie w różnych konfiguracjach nic nie dają. Próbowałem podłączyć drugi router, aby "odciążyć" pierwszy. Niestety, ani to nie polepszyło jakości sygnału ani nie pogorszyło. Czyli absolutnie bez zmian.

Do tego internet łapie straszne lagi. Niezależnie, czy testuję to stroną speedtest.net czy też ściągam jakiś plik - zwykle dochodzi do 20-40% z prędkościami do 700kb/s a następnie prędkość spada do zera i stoi.

A tu pingi jakie daje router gdy bezprzewodowo staram się z nim łączyć:

Komentarz

• dato
                          L&K
                          • 2012
                          • 1431

Ogólnie netgear to dobra marka, aczkolwiek urządzenia bez anteny zewnętrznej ogólnie kwalifikują się do... Jednego małego pomieszczenia

Zaktualizuj firmware w ruterku, wyresetuj go i zrób konfigurację od zera po domyślnych parametrach. Zwykle autowybieranie kanałów działa dobrze, nie trzeba psuć. W żelbetowe ściany Zorr'a i ich brak wpływu na sygnał (szczególnie "N") nie wierzę, praw fizyki Pan nie zmienisz, prędzej tam gdzie miałby być żelbet może być g/gk

Weź laptopa, sprawdź czy masz aktualne sterowniki sieci, powyłączaj wszystkie karty sieciowe (BT, lan, vpn, etc) poza wifi, wyłącz wszystkie zapory i antywirusy. Podłącz go jako jedyny odbiornik i będąc w tym samym pokoju co ruter puść na 5 min ping do ruterka i do netu, przerwij i sprawdź statystyki. Porób testy prędkości łącza, jeśli komunikacja będzie ok to wiesz, że ruter skonfigurowany ok, zakłóceń brak. Potem z działającym pingiem się poprzemieszczaj i zobaczysz, gdzie tracisz sygnał. Jeśli nie znajdziesz sensownego co do zasięgu miejsca (centralnie) na postawienie rutera to zmiana urządzenia i/lub extendery.

A może okaże się, że faktycznie są zakłócenia i trzeba kombinować z pasmem lub kanałami ??? Możliwe, ale mało prawdopodobne. Na 99% po prostu za dużą chatę kupiłeś

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja miałem problem z moim laptopem, jak jakieś syfy załapał
                            wyczyściłem i chodziło ok
                            właśnie przy ściąganiu z neta strasznie skakało łącze

mój netgear też ma wbudowane anteny, ponoć jest ich aż siedem :lol:

Komentarz

• klekocix
                              Rider
                              • 2010
                              • 479
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez dato
                              Ogólnie netgear to dobra marka, aczkolwiek urządzenia bez anteny zewnętrznej ogólnie kwalifikują się do... Jednego małego pomieszczenia
                              (...)

A może okaże się, że faktycznie są zakłócenia i trzeba kombinować z pasmem lub kanałami ??? Możliwe, ale mało prawdopodobne. Na 99% po prostu za dużą chatę kupiłeś
                              Router Netgear był resetowany kilka razy. Tak samo zamiast Netgear'a podłączałem Asus'a, żadnych różnic (oprócz tego, że Netgear działa na 100Mb/s a Asus tylko 10Mb/s, zasięg identyczny mimo, że ten drugi ma antenę zewnętrzną, niestety, nie wymienialną).

Natomiast co do odległości między routerem a laptopem jest 4 czy 5 metrów max, a sygnał ma ok. -70dBm.

Komentarz

• dato
                                L&K
                                • 2012
                                • 1431

To weź od sąsiada innego laptopa i zobacz, czy zachowuje się tak samo źle...

Komentarz

• klekocix
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 479
                                  • Octavia I combi (1U5)
                                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez dato
                                  To weź od sąsiada innego laptopa i zobacz, czy zachowuje się tak samo źle...
                                  Zaraz ma w tej sprawie się pojawić

A przy okazji, są 3 komputery na dole "pod" wifi, netbook, laptop i stacjonarny i wszystkie mają podobne problemy...

Komentarz

• czernobyl
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1276
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

klekocix, czy jesteś pewien, że masz ustawioną moc rozgłaszania sygnału na 100% w routerze? o ile dobrze rozumiem, to już kilka metrów od routera zaczynają się problemy - tak beznadziejny nawet livebox od neostrady nie jest jeśli wszystkie kompy o 1 poziom niżej mają problemy, to zdecydowanie Twój router ma jakiś problem. koniecznie sprawdź, czy moc radia to 100%, ew. dla wzmocnienia przejdź na kraj "US" i wtedy daj 100% (europa ma max. 24dBm, USA 30dBm)

btw. jakbyś miał jakiś router z anteną (lub komp-klienta z anteną), to tu jest najlepsza z praktycznie bezpłatnych anten kierunkowych: http://www.wikihow.com/Make-a-Wi-Fi-...nly-a-Beer-Can

Komentarz

• Nexus6
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 4847
                                      • Volkswagen

klekocix, mozna pogratulowac dobrze uzbrojonego stropu miedzy parterem i pietrem :diabelski_usmiech
                                      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• loru
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4286
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez klekocix
                                        Router Netgear był resetowany kilka razy. Tak samo zamiast Netgear'a podłączałem Asus'a, żadnych różnic (oprócz tego, że Netgear działa na 100Mb/s a Asus tylko 10Mb/s, zasięg identyczny mimo, że ten drugi ma antenę zewnętrzną, niestety, nie wymienialną).
                                        skoro masz dwa i problemy z działaniem WiFi na parterze to jednego postaw na piętrze drugiego na parterze połącz je skrętką i będziesz miał dwie sieci WiFi ale działające
                                        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Zorr
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2110

Zamieszczone przez dato
                                          W żelbetowe ściany Zorr'a i ich brak wpływu na sygnał (szczególnie "N") nie wierzę, praw fizyki Pan nie zmienisz, prędzej tam gdzie miałby być żelbet może być g/gk
                                          a gdzie napisałem że żelbetonowe ściany nie mają wpływu?
                                          czytaj ze zrozumieniem...

wracając do tematu, jeżeli masz na 3 komputerach ten sam problem to stawiam na problem z routerem. Nie wiem czy jest nowy czy starszy, ale może być problem z zasilaczem, kondensatorami itp...

Chodzi o to, że pingi masz OK a potem następuje zerwanie połączenia i znowu OK i ponowne zerwanie, to jest albo oprogramowanie routera albo jego wnętrzności.
                                          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• dato
                                            L&K
                                            • 2012
                                            • 1431

Zamieszczone przez Zorr
                                            Zamieszczone przez dato
                                            W żelbetowe ściany Zorr'a i ich brak wpływu na sygnał (szczególnie "N") nie wierzę, praw fizyki Pan nie zmienisz, prędzej tam gdzie miałby być żelbet może być g/gk
                                            a gdzie napisałem że żelbetonowe ściany nie mają wpływu?
                                            czytaj ze zrozumieniem...
                                            Czytam... Nie spinaj się tak, szkoda zwieracza:
                                            Zamieszczone przez Zorr
                                            Piszesz "bez problemu", a wątek jest o lagach w "N" piętro pod ruterkiem, a nie o braku transmisji, ergo u Ciebie nie mają wpływu... Bo, jak rozumiem, te Twoje ściany oddzielają ruter od odbiornika (standard N wykorzystuje rozproszony sygnał i potrafi działac z odbicia, ale ma kiepską przenikalność przez lite mury, ale to na pewno wiesz.

Zamieszczone przez Zorr
                                            wracając do tematu, jeżeli masz na 3 komputerach ten sam problem to stawiam na problem z routerem. Nie wiem czy jest nowy czy starszy, ale może być problem z zasilaczem, kondensatorami itp...
                                            Chodzi o to, że pingi masz OK a potem następuje zerwanie połączenia i znowu OK i ponowne zerwanie, to jest albo oprogramowanie routera albo jego wnętrzności.
                                            No wracając do tematu możesz mieć rację, a możesz nie mieć, powodów może być 100, a obstawiam tłumienie stropu. Kolega pisał o 3 innych odbiornikach piętro niżej, a relacji z testów z innym komputerem póki co brak. Czytaj ze zrozumieniem :diabelski_usmiech

PS: Zorr, tylko bez napinki

Komentarz

Pracuję...