Koledzy prosze o wsparcie merytoryczne, ponieważ trochę wypadłem z "tematu"
Ale na początku proszę osoby, które mi napisza po co ci PC kup sobie konsolę, aby tego nie pisały. Warunek jest jeden - po prostu ma byc PC! Dziekuję!
Koledzy chciałbym zbodować sobie solidna ale nie rujnujacą portwela platformę PC! Chodzi mi o to żeby była wydajna równiez w grach typu "strzelanki".
Powiedzmy ze dysk, obudowę i bardzo dobry zasilacz już mam wiec prosze o doradzenie w zakupie takich rzeczy jak:
1. Procesor Intel albo AMD
2. Płyta główna - nie musi być z wodotryskami typu "heat pipe" (wybaczcie za błedy ) ale żeby nie ograniczała procka grrafiki i pamieci. Jesli bedzie miała łatwe nażędzia do zwiekszania wydajnosci procka to OK
3. RAM - minimum 4GB
4. Karta graficzna - noo i tu wielka niewiadoma - chce coś wydajnego co obsłuży dobrze gry typu COD, MOH, BF itp. ale.... no wlasnie żeby była w miarę mozliwosci niskobudźetowa.
Niestety wypadlem troche z tej dziedziny i z tego co widzialem to już sie nawet sockety do grafiki zmieniły.
Sprawa nr 2
Poszukuje też grafiki wydajnej ale w przyzwoitej cenie, która zabangla pod zestawem:
Procek max 1000 myśle tu o prockach I5 albo I3
Płyta max 500
pamiec - nie wiem ale żeby dawala pod to radę ale minimum 4gb
Grafika dobrze jak by była max do 1000zł.
Kurczę sam nie wiem.... a co polecisz w rozsądnej cenie ??
Procesor - CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX (czyli z układem chłodzenia i pastą, gotowy do montażu na płycie);
Płyta główna - GIGABYTE GA-P67A-D3-B3 Intel P67 LGA 1155 (2xPCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE);
Pamięć RAM - GEIL DDR3 2GB 1600MHZ VALUE PLUS CL8 razy dwa;
Karta graficzna - GIGABYTE GeForce GTX 560 Ti 1024MB DDR5/256bit DVI/HDMI PCI-E (900/4000) (wer. OC)
Cenowo każdy podzespół stoi nieco niżej, niż wyznaczone przez Ciebie granice. Oszczędność możesz ewentualnie przeznaczyć na kolejne 4 GB RAM. Z tym, że do tego zestawu potrzebujesz zasilacza 500 W.
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Intel Core i5-3570K 3,4 GHz 6MB cache s. 1155 Box.
Zamieszczone przez Eidos71
CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX
Ktoś moze mi przybliżyć "znaczące" dla wydajności różnice pomiędzy tymi prockami?? Cena prawie jednakowa :roll:
Różnica w cenie rzeczywiście jest niewielka między tymi prockami - ok. 70 PLN,-. Core I5-3570K różni się tym, że wytworzony jest w procesie technologicznym 22 nm (I5-2500 w 32 nm), ma mniejszy pobór mocy (77 W vs. 95 W I5-2500K), ma minimalnie wyższą częstotliwość taktowania (3,4 GHz vs. 3,3 GHz), no i sporo wyższą częstotliwość magistrali (1600 MHz vs. 333 MHz). Ogólnie - jest nowszym i wydajniejszym procesorem w podobnej cenie, co jego starszy brat. Rzeczywiście - Andrzej.P ma rację, jeżeli chodzi o dobór procka
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Komentarz