wakacje złote piaski

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bierni2010
    Classic
    • 2010
    • 25

wakacje złote piaski

Hmm, poszedlem dzis na spacer do Sopotu z Oliwy z psem. W ramach pochodu 1-majowego powiedzmy ;-)

Za cel wedrowki obralem polozony na krancu Sopotu (a dokladnie przy stacji Sopot Kamienny Potok) salon Skody. To ode mnie z domu piechota gdzies 8 kilometrow w jedna strone.

No i nie wiem kto pracuje w dziale PR Skody, ale wyraznie mozna bylo wyczytac, ze do obejrzenia kombi bedzie na poczatku czerwca. Z kolei pracownik Skoda Plichta Gdansk przekonywal mnie przy prezentacji Superba, ze O3 kombi bedzie u nich albo pod koniec czerwca, albo raczej w lipcu.

Swietnie. Nie ma to jak sprawdzone i pewne informacje... ktora sa nieprawdziwe, bo...
    ... w salonie w Sopocie juz jest ... O3 kombi, ktora sobie dzis obejrzalem z zewnatrz. Jutro ma byc otwarte to moze w ramach wolnego i zboczenia motoryzacyjnego sobie obejrze tez wewnatrz bagaznik, bo wnetrze jest przeciez to samo co w limuzynie.

Wrazenia - ladne, imho troche ladniejsze od limuzyny. Niestety ta wersja co jest, to nie ma chromow wokol szyb, ale z chromami wokol szyb ten samochod bardzo przypomina Superba kombi a jednoczesnie ma chyba bardziej proporcjonalna sylwetke dzieki temu ze jest krotszy.

Tyl bagaznika z wcieciem na zywo nie przeszkadza (czego sie obawialem) i chyba wzorowany jest na Audi A4 i nowym A6 (tam to jest w sedanie dopiero wyciecie).

Powiem szczerze, podoba mi sie z zewnatrz O3 kombi, nawet bardzo mi sie podoba. W srodku tak jak limuzyna tez mi sie podoba, poza slynnymi (z)boczkami i pozycja na tylnej kanapie.

Jesli tylko cenowo od limuzyny nie bedzie za duza roznica (czyli max. jakies 3k zl), to przypuszczam, ze kombi moze sie od niej lepiej sprzedawac.
  • felix1984
    Drive
    • 2008
    • 42

wakacje złote piaski

witam wszystkich wybieramy sie na 1 auto na wakacje w 6 osob wyjezdzamy z tarnowa (małopolska) mam prosbe prosze mi napisać moze ktos byl nie dawno ktoredy jechac , jak wygalda sytuacja w rumuni (gdzie ewentualnie nocować moze ktos ma namiary na motel wrumuni w przystenej cenie chodzi przeciez o to zeby tylko przekimac ) ceny , winiet (zaczynajac od slowacji , wegry , rumunia , bulgaria ) ceny jedzenia w rumuni , no i oczywiscie ceny paliw bo auto raczej lubiące pić chrysler voyager 3,3 benzyna bede bardzo wdzieczny za kazde info pozdrawiam
    dobry kierowca

Komentarz

• czernobyl
      L&K
      • 2008
      • 1276
      • Octavia III (5E3)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

felix1984,
      zakładam, że to będzie na Tarnów-Gorlice-Presov-Koszyce-Miszkolc-Debreczyn-Rumunia , to na słowacji chyba nie opłaca się kupować winiety dla 29km autostrady idącej równolegle do "krajówki" i dodatkowo nie objeżdżającej żadnego miasta - obwodnica Koszyc to już zwykłe dwa pasy w ruchu miejskim.
      Na Węgrzech na pewno warto - autostrada zaczyna się zaraz przed Miszkolcem, więc masz te miasto "z głowy", winiety kupujesz na praktycznie każdej stacji benzynowej - nie są to żadne nalepki jak np. w Czechach, tylko podajesz nr rej. auta i dostajesz kwitek do okazania w razie ew. kontroli. rok temu winieta na 10 dni kosztowała dla osobówki równowartość ok. 60pln
      dalej nie wiem, Rumunię widziałem w 2001 jaką wędrowca pieszy

ceny paliw w SK i HU - drożej niż u nas, w SK jakieś okolice 1PLN/L, na Węgrzech - kilkadziesiąt groszy

z drogowych: CB radio na kanale 28 - tirowcy jak kraju podadzą miejsca polowań miśków; nie doświadczyłem nigdy, ale podobno Słowacy i Węgrzy mają policję bardzo mocno wyczuloną na prędkość i nie ma gadania (i faktycznie trudniej niż u nas znaleźć jeżdżących więcej niż 110km). pamiętaj o limicie 0,0 promila.

tu ładna ściąga z europy: http://www.pzmtravel.com.pl/informac...drogowych.html

Komentarz

• rufus1777
        Rider
        • 2009
        • 639
        • Octavia III combi (5E5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • BKD 2.0 TDI 140 KM
        • DPCA 1.5 TSI 150 KM

felix1984 co do cen paliwa to teraz się nie wypowiem bo jechałem w zeszłym roku, ale w Rumuni było drożej niż w Polsce, w jedną stronę jechałem bez noclegu a z powrotem nocowałem w tym zajeździe www.rustiq.ro , całkiem przyjemne miejsce i tak mi się wydawało że cena też spoko
        Był - Czarny rodzinny szkodnik by rufus1777 - 155,7 KM/346,6 Nm

Jest - Octavia II 2.0 TDI by rufus1777

Komentarz

• TomekRs
          RS
          • 2011
          • 1670

Ja tam jakos nie lubie rozpic przystankow. Chyba, ze z koniecznosci na toalete albo tankowanie. Tak to laduje ile sie da. Lepiej dupe moczyc w morzu niz spac po jakis hotelach w rumuni
          Zwlaszcza, ze w 6 osob jedziecie

Komentarz

• bzyq_74
            RS
            • 2008
            • 3467
            • Volkswagen
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Poczytaj --> http://www.bulgaricus.com/forum/index.php (zakładka "Dojazd")

Przykładowa trasa
            Można skorygować trasę, aby nie płacić winietek na Słowacji i Węgrzech.
            Nie jechać odcinkiem Oradea-Deva bo dziury
            MARCIN
            Mój szkodnik

Komentarz

• Voit
              Elegance
              • 2010
              • 816

Informację o opłatach drogowych w Europie znajdziesz na stronach pezetmotu:

Możesz również kupić u nich winiety.
              Polecam, zwłaszcza w przypadku winiety na Słowację.
              U nich na granicy jest spory problem z zakupem winiet.
              Dwa lata temu przejechałem pół Słowacji, zanim znalazłem stację benzynową, na której mieli winiety.
              ...Oczywiście, jak przyjdzie do kontroli, to Policji słowackiej nie będzie interesowało, że chciałeś kupić, ale akurat nigdzie nie mieli.
              W tym roku kupiłem winiety w biurze PZM.

Komentarz

• zwolin
                Rider
                • 2010
                • 656

Zamieszczone przez Voit
                Oczywiście, jak przyjdzie do kontroli, to Policji słowackiej nie będzie interesowało, że chciałeś kupić, ale akurat nigdzie nie mieli.
                za to Cię sk...syny zatrzymają dopiero przy bankomacie, żebyś się nie tłumaczył, że kasy nie masz :evil:
                Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                O II Tour Combi 1.6
                Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Dzida
                  RS
                  • 2006
                  • 2253

Zamieszczone przez zwolin
                  za to Cię sk...syny zatrzymają dopiero przy bankomacie, żebyś się nie tłumaczył, że kasy nie masz :evil:
                  Oooo czyżby sąsiad miał jakieś nieprzyjemne doświadczenia w tym temacie?

Komentarz

• zwolin
                    Rider
                    • 2010
                    • 656

Zamieszczone przez Dzida
                    Oooo czyżby sąsiad miał jakieś nieprzyjemne doświadczenia w tym temacie?
                    Uhmmmm. Tylko, że chodziło o jakąś tabliczkę w ichniejszym języku pod jakimś innym znakiem (nie pamiętam dokladnie). Za to pamiętam, że jachali za nami ze 2 km, żeby zatrzymać nas dopiero naprzeciwko bankomatu. Za to nazwa mandatu rewelka - "kartu na pokutu"
                    Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                    O II Tour Combi 1.6
                    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• felix1984
                      Drive
                      • 2008
                      • 42

witajcie dzieki za odpowiedzi co do noclegu to raczej trzeba bo kierowcy juz nie mlodzi maja odpowienio 48 , 50 lat wiec jakby mieli polowe mniej to nie ma problemu w tym wieku nie ma co ryzykowac a poza tym jest tez odpowiedzialnosc nie wioza drewno tylko ludzi jakby ktos cos sobiebie przypomnial piszcie pozdrawiam
                      dobry kierowca

Komentarz

• Lashlo
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1455

zwolin, a ile pokuta kosztowala? ;-)

Komentarz

• sew1981
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2009
                          • 10986
                          • Fiat

octaviars1, tzn jakby było ze 2200 jak np do Rzymu z Gdańska, parę razy jechałem, to faktycznie nocowanko w miłych hotelu przy autostradzie po około 1000 km wskazane.
                          Ale jak mówisz, tutaj kiedy jest do zrobienia 1300 km,gorszymi trasami oczywiście, ale nie widzę imho sensu tego noclegu w rumunii. Bym wyjechał bardzo wcześnie (4-5 godzina) i na bardzo późny wieczór (typu 24) może by się udało dojechać, bez zbędnego pośpiechu. Nie wiem jak tam granice wyglądają w tamtych rewirach.

Komentarz

• czernobyl
                            L&K
                            • 2008
                            • 1276
                            • Octavia III (5E3)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez felix1984
                            witajcie dzieki za odpowiedzi co do noclegu to raczej trzeba bo kierowcy juz nie mlodzi maja odpowienio 48 , 50 lat wiec jakby mieli polowe mniej to nie ma problemu w tym wieku nie ma co ryzykowac a poza tym jest tez odpowiedzialnosc nie wioza drewno tylko ludzi jakby ktos cos sobiebie przypomnial piszcie pozdrawiam
                            MZ słusznie - nie czują się na siłach, to nie, pośpiech to jest wskazany przy łapaniu pcheł

1300KM z czego ze 150 wypada po autostradach - to nawet trudno byłoby w jeden dzień w PL zrobić. zdarzyło mi się kiedyś zrobić 1040km w Polsce w ciągu 18h, ale pomimo że większość pokonanych wtedy dróg znałem, to byłem na koniec wy***ny jak koń po westernie. A tu trzeba by jeszcze zdobyć sił na 300 kolejnych kilometrów.

wersja dla hardkorów - w Rumunii można było (trzeba sprawdzić, czy nadal takie jest prawo) biwakować wszędzie na terenach wyraźnie nie oznaczonych, ogrodzonych itp. Czyli: jazda do zmroku, łąka, jebs namiociki, o 6 zwijanko i jazda dalej. profit: 6 osobonoclegów :diabelski_usmiech
                            tu na szybko potwierdzenie: http://www.odyssei.com/forum/index.p...4&#entry942804

Komentarz

• Jacomelli
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 501

Nie proponuj takiego rozwiązania koledze. Niech lepiej zapłaci parę groszy i ma spokojną noc. Bo w polu to może potem zostać gwiazdą wiadomości jak pewne para niemieckich turystów, którym zachciało się nocować w W-wie w kamperze :twisted: .

Szerokiej drogi i napisz relację z podróży
                              Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                              Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• felix1984
                                Drive
                                • 2008
                                • 42

no raczej nie tym bardziej ze sie zenie i jest to prezent dla naszych rodzicow cala ta wycieczka na złote piaski w ramach podziekowan i nie mam zamiaru ich pchac w jakies łaki itp (ale pomysl dobry dla mlodych ludzi ) dzieki jeszcze raz na odpowiedzi szkoda ze ta krowa nie jest na gaz wtedy by bylo zamiast 80 zł to 40 na 100 km ale coz , aha nie wyslalem ich samolotem bo tyle kasy nie mam :P pozdr mozna zamaykac
                                dobry kierowca

Komentarz

• sew1981
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                  • 2009
                                  • 10986
                                  • Fiat

felix1984, mój brat miał takiego w wersji grand, ale z sekwencją. Rok temu byliśmy w 6 w Danii - Legoland z bratankami. Mały dość zbiornik lpg, stykał na 250-300 maks km, walił te 15-16 gazu na 100 km/h, przy prędkości 120-130 km/h na autobahnie.

Komentarz

Pracuję...