Pidziek, troszkę tych tematów już jest :P Również jestem w podobnej sytuacji co Ty z tym, że ja muszę kupić dla niemowlaka tj. 0-13kg i tu kupiłem produkt maxi-cosi cabrio fix....z bazą family fix :wink: do tej samej bazy przewidywany jest fotelik Maxi-Cosi PEARL (9-18kg) czyli baza służyc mi będzie na cztery lata Podaję Ci przykładowy link z bazą i fotelikami http://www.wozki-foteliki.pl/go/_info/?id=3439 pozdrawiam :wink:
Potwierdzam - tylko Maxi-Cosi. Dojeżdżam już drugi fotelik tej firmy i naprawdę polecam. Co prawda nie należą do tanich, ale za jakość i bezpieczeństwo warto zapłacić.
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Ja polecam Maxi-Cosi... Nie wiem, czy są najlepsze (nie mam doświadczenia z innymi), ale za chwilę będę kupował już 4 z kolei (tym razem Rodi)...
PS: za chwilę będę sprzedawał Maxi Cosi Priori 9-18kg w kolorze różowym i stanie niemal idealnym (używany tylko na jeden wyjazd tygodniowo) - ktoś chętny?
Ja właśnie zakupiłem drugi fotelik firmy Maxi-Cosi i również polecam. Wejdź sobie na stronę http://fotelik.info/, przeglądnij testy ADAC i wybierz przede wszystkim bezpieczny fotelik.
ja używam recaro young sport 9-36 i polecam, byłem w kilku długich trasach i mały nie męczył sie za bardzo. Łatwy montaż, solidna konstrukcja, rośnie z dzieckiem, dobry oddychający materiał, łatwo spieralny (sprawdzałem parę razy po niespodziewanych akcjach - po dwóch latach nie widać śladów używania. 5 punktowe pasy - Łatwo się je reguluje, ale konieczne sa 2 ręce, co czasami przeszkadza - to na mały minus. I drugi mały minus ciężko zmienić pozycję na półleżącą - trzeba dziecko wyjąć z fotelika.
Bezpieczeństwa na szczęście nie było mi dane sprawdzać.
Za tą cenę (niecałe 800pln) jest to bardzo dobry zakup i fotelik będzie służył jeszcze przez lata. Uważam też, że nie ma co kombinować z dwoma fotelikami (9-18, 15-36), wydajesz 2 razy kasę dziecko i tak nie odczuje różnicy, a na bezpieczeństwie nie ucierpi - ale to jest moje zdanie.
Paweł Kurpiewski - twórca fotelik.info zaprasza do punktu w Otwocku. Wspólnie wybierzemy najlepszy fotelik samochodowy dla Ciebie, Twojego dziecka i samochodu.
Masz tutaj porównania fotelików i testy adac. Ja z tego korzystałem jak wybierałem fotelik.
Poczytaj ranking fotelików przeprowadzony przez ADAC. Przez pierwsze 12m-cy używaliśmy fotelik Jane. Teraz zainwestowałem w CYBEX - prosty w eksploatacji, łatwy w montażu, a zarazem najbezpieczniejszy (wg ADAC). Proponuje kupić wersje 9 - 36kg. Ten fotelik "rośnie" z dzieckiem wiec czeka Ciebie tylko jeden zakup.
Przypuszczam, że każdy będzie miał swoje zdanie co do wyboru fotelika. Prawda jest taka, że trzeba wybrać z testów kilka modeli, podjechać do jakiegoś sklepu i "przymierzyć" dziecko do fotelików. Wybrać ten w którym dziecko najlepiej się czuje.
bebeconfort iseos safe side. szerokie boki=dobra ochrona boczna, b. duży zakres regulacji pochylenia oraz szerokości fotela - to akurat rzadko który posiada.
córa bardzo dobrze jeździła iseosem, teraz synuś (dziś się urodził ) na pewno za ok. 9-10mc dostanie iseosa jako fotel 9-18kg.
Pamiętajcie, że foteliki 9-36kg to może i są fajne (bo jednym fotelikiem "pokrywa" się zakres stosowania dwóch), ale ich problemem jest to, że znacznie utrudniona (w porównaniu z 9-18kg) jest w nich regulacja do pozycji "leżącej" (w większosci odbywa się to po wyjęciu dziecka z fotelika, co przy jego uśnięciu podczas jazdy praktycznie uniemożliwia zmianę pozycji fotelika). Ja, jako "dośwadczony" foteliko-wybieracz" zdecydowanie odradzam wersję 9-36kg i zachęcam do zakupu dwóch fotelików, tj. 9-18kg i 15-36kg... Sam (po raz drugi) tak robię.
[ Dodano: Nie 12 Sie, 12 20:47 ]
Aha, fotelik koniecznie przymierzyć należy w samochodzie! Pamiętam jak dziś, że obecny fotelik 15-36kg mojej starszej córki był tak skonstruowany, że w O1 kombi pasy nie chciały się zwijać. Tego problemu nie ma z kolei w O1 sedan (i obecnej T25)...
(dotyczy fotelików, w których dziecko zapina "zwykłe" pasy)
Ja, jako "dośwadczony" foteliko-wybieracz" zdecydowanie odradzam wersję 9-36kg i zachęcam do zakupu dwóch fotelików, tj. 9-18kg i 15-36kg... Sam (po raz drugi) tak robię.
Zawsze mi sie podobaly te foteliki recaro. Fajny taki akcent, szczegolnie jak sa jakies dobre auta i taki fotelik fajnie sie komponuje. Na szczescie ja jeszcze nie stoje przed takim wyborem
zazwyczaj b. ładne i bezpieczne oraz cena adekwatnie do ficzersów, designu oraz oczywiście podatek od nazwy
dla leniwszych: tegoroczny test fotelików by ADAC: http://fotelik.info/pl/testy/2012/gr...aco/index.html
maxi cosi robi dobre foteliki, ale ja osobiscie jestem zwolennikiem jazdy tyłem jak najdłużej się da (chodzi o wiek dziecka). Dlatego jak wybierałem fotelik to ten priori, który kupiłeś od razu u mnie odpadł.
Po prostu argumenty za jazdą tyłem do mnie przemawiają bardziej niż za jazda przodem.
maxi cosi robi dobre foteliki, ale ja osobiscie jestem zwolennikiem jazdy tyłem jak najdłużej się da (chodzi o wiek dziecka). Dlatego jak wybierałem fotelik to ten priori, który kupiłeś od razu u mnie odpadł.
Po prostu argumenty za jazdą tyłem do mnie przemawiają bardziej niż za jazda przodem.
Dokładnie jestem tego samego zdania!
Jak nasz maluch jeździł jeszcze w foteliku O (nosidełko), mieliśmy okazję wziąć udział w warsztatach dla rodziców. Był tam też komponent dot. bezpieczeństwa, pierwszej pomocy dla dzieci etc. Omówione zostały iedzy innymi przykłady wypadków z udziałem dzieci i konieczność stosowania fotelików. Od tamtej pory jestem zwolennikiem tezy że IM DŁUŻEJ DZIECKO JEŹDZI TYLEM DO KIERUNKU JAZDY TYM LEPIEJ.
Mój mały ma 3,5 roku i jeździ dalej tyłem. Niebawem wyrośnie z fotelika (do 18 kg) i wtedy będzie trzeba go usadzić przodem, bo na naszym rynku jeszcze nie widziałem fotelików w klasie 18-36 tylem do kierunku jazdy..W Skandynawii, w której ludzie mają fioła na punkcie bezpieczeństwa foteliki są dostępne i tyłem jeżdżą 5-6 latki.
FOtelik który używamy to be safe izi kid isofix X3. Duży, wygodny, materiały śwetnej jakości. I ta świadomość że dziecko dobrą ochronę
Mankament - gabaryty, po wpieciu w OI na przednim fotelu mało miejsca (żona na szczęście jest niska). No i cena ok 1,5 tyś....
Teraz mam dylemat jaki kolejny fotelik wybrać. A to jeszcze przed zimą muszę zrobić.
Była: O1 2003 .19 TDI ASV
Jest Vectra 1.9CDTI 2008
Moja córka właśnie z takiego wyrosła. Bardzo dobry fotelik.
Zamieszczone przez Jacomelli
Teraz mam dylemat jaki kolejny fotelik wybrać.
Ja ostatnio zakupiłem Maxi-Cosi Rodi Air Protect. Jak na razie fotelik jest super i nie wiem czy jest coś lepszego w tym przedziale wagowym i bez IsoFixa.
FOtelik który używamy to be safe izi kid isofix X3. Duży, wygodny, materiały śwetnej jakości. I ta świadomość że dziecko dobrą ochronę
mam dokładnie ten sam, wpięty tyłem w isofix
Ostatnio zona mnie namawiała zeby przepiac, coby mała przodem do kierunku jazdy siedziała, ale powiedzialem nie i tyle. Mała ma ponad 2 latka i zamierzam jak najdłużej ją tak wozić.
Przyznaję, że kupuję używki na ogłoszeniach allegro... itp do bólu. Jeżeli wytrzymał przewożenie jednego dziecka i się nie rozpadł to świadczy, że dobrej firmy. Nie wyobrażam sobie przewożenia dziecka bez fotelika. Widziałem, gdzieś opis wypadku, jak luźny śrubokręt, siedział w siedzeniu wbity jak nóż! :shock:
Człowiek po to ma samochód, aby wygodnie siedzieć stojąc w korkach.
mam dokładnie ten sam, wpięty tyłem w isofix
Ostatnio zona mnie namawiała zeby przepiac, coby mała przodem do kierunku jazdy siedziała, ale powiedzialem nie i tyle. Mała ma ponad 2 latka i zamierzam jak najdłużej ją tak wozić.
I tak trzymaj Mój ma 3,5 roku i jeszcze się mieści - gabarytowo i wagowo, do tego jest mu wygodnie. Niektórzy się dziwią że dziecko jedzie ze zgiętymi nogami i pewnie jest mu niewygodnie,a jest .... dokładnie odwrotnie. Może oprzeć nogi o siedzenie i dzięki temu ma podparcie,a w foteliku przodem do kierunku jazdy nóżki wiszą w powietrzu i po jakimś czasie zaczynają po prostu boleć. A tak sobie nimi majta jak chce;p
Była: O1 2003 .19 TDI ASV
Jest Vectra 1.9CDTI 2008
Komentarz