Trasa W-wa -Szczecin

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • munio599
    Classic
    • 2009
    • 29

Trasa W-wa -Szczecin

ja również dziękuje zażyczenia
    munio
  • Jacomelli
    Rider
    S_OCP Member
    • 2008
    • 501

Trasa W-wa -Szczecin

Koledzy

W piątek wieczorem albo sobote z rana wybieram się z W-wy do Szczecina.
    Mam prośbę o podpowiedzi.

Którą trasę wybrać?

A2 czy 10?
    Jak wygląda terazA2- jedzie się czy są remonty?
    Czy do samego szczecina dojeżdża się?
    Jak z opłatami?
    Jakieś odcinkowe pomiary prędkości etc?

10 ostatnio jechałem do Torunia i tragedii nie było.
    Była: O1 2003 .19 TDI ASV
    Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• dato
      L&K
      • 2012
      • 1431

Kolego ok. 60 zł kosztuje w jedną stronę osobówką do zjazdu Trzciel. Pojechałbym A2.

Komentarz

• Puchacz
        Moderator
        S_OCP Member
        • 2004
        • 1192
        • Superb III (3V3)

Jacomelli, trasa 10tką jest naprawde w porządku (nawierzchnia dobra, ruch niezbyt duzy) jeśli zależy Ci na ekonomii. W dwie strony 120-160 zł oszczędności na opłatach to pół baku.

Jeśli liczy się czas to A2. Zwlaszcza, ze juz w Wawie mozna na nia wskoczyc. Jak nie bylo jeszcze odcinka do Strykowa to olewalem A2, teraz juz bym sie zastanowil.
        Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• dato
          L&K
          • 2012
          • 1431

Jak nie zależy Ci na ekonomii to 2,5h z Ząbek do Trzciela :diabelski_usmiech

Komentarz

• Jacomelli
            Rider
            S_OCP Member
            • 2008
            • 501

Hehe
            No właśnie.Zastawiam się bo A2odkąd stała się przejezdna do Strykowa nie miałem okazji jechać,a 10 wiem, że jest OK.

W których miejscach bramki z poborami opłat i czy od Poznania do Szczecina do autostrada czy ekspresówka?

Strasznie ale to strasznie mnie wkrowia system autostrad w PL. Brak spójnych informacji o opłatach, brak winiet etc. DO tego te bramki - kurna już na A1 zaliczyłem raz stanie na 1,5 godz. i to co nadrobiłem na autostradzie to straciłem na bramkach.
            Była: O1 2003 .19 TDI ASV
            Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• dato
              L&K
              • 2012
              • 1431

Od Poznania do Szczecina to chyba kiła jest, a nie trasa, ale niech się wypowiedzą miejscowi, ja tam nie jeżdżę. Poza tym Poznań trzeba cały przelecieć, zależy w jakich godzinach... Jechałbym A2 do Trzciel-Międzyrzecz-bokiem Gorzowa wlkp i na S3 do Szczecina.

Albo ryzykując odcinek A2-Gorzów przez Sulęcin (tego nie znam, może jutro potestuję w drodze powrotnej) jeszcze dalej - A2 do węzła Torzym (?) i prosto w górę na Gorzów i dalej S3...

Odpal targeo.pl tam jest najbardziej według gddkia aktualna mapa polskich dróg i łatwo się wstawia punkty pośrednie - trasa Wwa - A2 Torzym - Sulęcin - Gorzów Wielkopolski E65/S3 - Szczecin wychodzi 605km / 5h 41min :!: A liczy zgodnie z przepisami :!:

Ew. hardkorowo nach Berlin

Aha ! Zwężka 1 pas równe 30km pod Łódź, ale to taki spowalniacz jeszcze tam w korku nie stałem (jechałem 6x w różnych godzinach odkąd zaczęli remont po euro).

EDIT/Update: Właśnie wróciłem do domu i gorąco polecam powyższą trasę. Tylko koniecznie tak, jak na mapce - nie przez Lubniewice (miejscowi twierdzą, że jest dużo gorzej). Sprawdziłem dziś odcinek Gorzów => A2 (węzeł Torzym) jest bajka - rzuca umiarkowanie, pusto i wystarczająco szeroko do wyprzedzania. Od Gorzowa S3 na Szczecin. Jeśli tylko "ekonomia" puści na opłaty i spalanie autostradowe (i +80km) to "stara" trasa Toruń Bydgoszcz się chowa... W aucie, które pojedzie przelotową od 150kmh będzie (w zależności od pory dnia) ze 2-3h do przodu. A to w cholerę dużo jak na 600km...

Komentarz

Pracuję...