Laptop z jakim prockiem wybrac?i3,i5 czy AMD 4-rdzeniowy?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lucek12
    Drive
    • 2010
    • 56

cieslo, byłem skorzystałem, jestem zadowolony, 5 minut przed wyjazdem sprawdzałem czy działają 2 wentylatory - działały, podjeżdżam na Towarową już nie działa, mimo to nabiłem i zostałem poinformowany, że muszę to zrobić, okazało się, że wtyczka się wypięła
  • fan
    Elegance
    • 2009
    • 760

W zwiazku z tym,ze przymierzam sie do zmiany laptopa mam taki dylemat odnosnie procesora a mianowicie nie wiem jaki procek wybrac,czy i3 lub i5 czy moze cos z 4-rdzeniowych AMD(nie wiem jakie sa wydajne w stosunku do mojego obecnego,teraz uzywam laptopa z i3 CPU M 350 2.27GHz).p.s.Moze macie jakies ciekawe cenowo propozycje laptopow(bez wypasionej karty graficznej bo nie gram w gry).I Jeszcze jedno,jak sprawdzaja sie w codziennym uzytkowaniu 17' laptopy bo tez sie zastanawiam miedzy 15' a 17'.
    Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Eidos71
      RS
      • 2011
      • 2050
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

fan - jeżeli nie korzystasz z aplikacji, które wymagają mocnej grafiki, to po co chcesz zmieniać sprzęt tylko ze względu na procesor ? Do aplikacji biurowych i przeglądania internetu wystarczy w zupełności Twój procesor.
      Jeżeli chodzi o przekątną matrycy, to 17" są większe i cięższe od 15". Komfort korzystania z notebooka z większą matrycą jest większy (to chyba normalne, gdyż wielkość ekranu ma wpływ na wielkość obrazu i jego szczegółów - pomijam jakość matrycy), ale korzystanie z notebooka jako z typowo mobilnego urządzenia jest bardziej komfortowe przy 15".
      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• wodan
        Rider
        • 2012
        • 417
        • Octavia I combi (1U5)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

W zasadzie do aplikacji stricte biurowych nie potrzeba Ci jakiś super wypaśnych procesorów. Działałem w podobnych warunkach na i7 (Samsung RF511) teraz mam po wymianie i5 (Lenovo Y570) i większych różnic nie widzę (za wyjątkiem stabilności pracy).

Co do matrycy - do samej pracy 15" jest wystarczające, a przy przenoszeniu będzie Ci znacznie lżej. Warto jednak poszukać czegoś z pełna klawiaturą - komfort pracy w exelach i tym podobnych wzrośnie.
        Pozdrawiam
        Wodan

Szkodnik: O1 1.9 TDI AXR kombi

Komentarz

• fan
          Elegance
          • 2009
          • 760

Zamieszczone przez Eidos71
          fan - jeżeli nie korzystasz z aplikacji, które wymagają mocnej grafiki, to po co chcesz zmieniać sprzęt tylko ze względu na procesor ?
          Potrzebuje wiekszego dysku,bo w tej chwili mam "tylko" 320gb.Jesli mam kupic dysk zewnetrzny za kilkaset zl to wole ta kwote dorzucic do nowego laptopa(dopoki za ten ktory obecnie posiadam moge dostac jeszcze dobre pieniazki)i nabyc lepszy sprzecik(lepszy procek,wiecej RAM-u,obecnie mam 3GB,wiekszy dysk,moze wieksza matryca itd)
          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• wodan
            Rider
            • 2012
            • 417
            • Octavia I combi (1U5)
            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Jeżeli pozostałe parametry posiadanego laptopa masz do zaakceptowania, to może rozważ jedynie dołożenie RAM-u oraz zmianę dysku. Może okazać się to niezłym rozwiązaniem, jeżeli z laptopem nic złego się nie dzieje.
            Pozdrawiam
            Wodan

Szkodnik: O1 1.9 TDI AXR kombi

Komentarz

• fan
              Elegance
              • 2009
              • 760

Zamieszczone przez wodan
              Jeżeli pozostałe parametry posiadanego laptopa masz do zaakceptowania, to może rozważ jedynie dołożenie RAM-u oraz zmianę dysku. Może okazać się to niezłym rozwiązaniem, jeżeli z laptopem nic złego się nie dzieje.
              Chyba juz wole kupic nowy sprzecik.
              Respect All,Fear No One!

Komentarz

• ziutsane
                RS
                • 2007
                • 2376

Ja mam tego i polecam ! Bateria trzyma mi 5.5h.

Wykonany z alu
                nie mam się czego przyczepić

Radio: C90r+XDP210EQ
                Kable:Opt,Skyline,50 mm
                Wzm:XES M1+FP 1.800
                Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• RafalekM
                  Rider
                  • 2009
                  • 362

fan, IMO za cenę nowego dysku 2,5" i to co uzyskasz ze sprzedaży swojego obecnego komputera nie dostaniesz nic drastycznie lepszego. Jeśli obecny sprzęt dobrze Ci służy po prostu wymień dysk. RAM też nie jest wybitnie drogi, więc jeśli będzie potrzebny po prostu wymień, ale pamiętaj, że 32 bitowy system nie obsłuży więcej niż 4GB RAM.

Jeśli często przenosisz komputer posiadanie modelu z 17 calową matrycą będzie dość uciążliwe. 15-stki to według mnie maksimum, które da się wygodnie zabierać ze sobą. Zmiana dla zmiany jest bez sensu.

Komentarz

Pracuję...