ZUS i przeliczenie emerytury

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • coobin
    Ambiente
    • 2009
    • 181

Do tego na sygnałach :twisted:
  • macherstudio
    RS
    S_OCP Member
    • 2008
    • 2378
    • Mitshibishi
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Może nie tutaj powinienem ale ...

Złożyłem wniosek o przeliczenie emerytury, w I dec. ZUS przyjął z uwagi na brak dokumentów 7 lat pracy pracownika z najniższym wynagrodzeniem, udało się pozyskać ww. dokumenty płacowe za ten okres, średnio pensja była 3 razy wyższa niż najniższe wynagrodzenie, a różnica z przeliczenia to 20 pln !!!!

Co radzicie, raz jeszcze składać wniosek (teraz sąd) od decyzji ustalającej, a może od decyzji o przeliczeniu kapitału początkowego ?
    www.prostetorodo.pl

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Kupic duza skarpete i placic najnizszy zus jaki mozliwy 8)
      Spritmonitor.de

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

macherstudio, złóż wniosek w różnych placówkach a najlepiej w różnych miejscowościach to wtedy zobaczysz jakie wyjdą ci róznice w emeryturze.

Najciekawsze jest to że nikt nie jest wstanie wyliczyc ci jaka będziesz miał wysoka emeryture za te 20lat i to jest chore :!:

Tak więc jestem zatrudniony za granicą i w dupie mam polski zus :wink:
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Wojtas_Poznań
          RS
          • 2010
          • 2822

Zamieszczone przez piramida
          Najciekawsze jest to że nikt nie jest wstanie wyliczyc ci jaka będziesz miał wysoka emeryture za te 20lat i to jest chore
          oj tam oj tam.... wszystko jest dobrze przemyślane służba zdrowia coraz gorsza, do specjalisty czeka się miesiącami w kolejkach, do tego wydłużenie wieku emerytalnego.... nie dożyjesz pan do emerytury to i po co cokolwiek wyliczać ? :P :diabelski_usmiech
          SPOT Poznań:
          .....
          ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• kbjanek
            Rider
            • 2009
            • 381

złóż wniosek w różnych placówkach a najlepiej w różnych miejscowościach to wtedy zobaczysz jakie wyjdą ci róznice w emeryturze
            nie trzeba moj kolega pracowal w ZUS,
            jeszcze 2 lata temu (nie wiem czy zmieniali) mieli taki system ze wpisujac te same dane dotyczace tej samej osoby, system przeliczal o godzinie 9:00 jedna wartosc,
            o godzinie 15:00 druhga wartosc, a nastepnego dnia znow inna wartosc emerytury.
            nie byly to duze roznice ledwie kilka zlotych, ale ich byc nie powinno.

ps
            moj tesc teraz wygral sprawe z ZUS, nie uznali mu warunkow szkodliwych, ZUS przegral proces, tesc dostal emeryture. zanizaja ja wg prawnikow o 30% wiec sprawa znow do ZUS. na ten urzad to tylko kancelaria Ci pomoze, sam sie od dzwi poodbijasz

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

kbjanek, ZUS to jest najbardziej skurwiała instytucja w kraju :!: Wyższego co miesięcznego podatku jak do zusu to sie chyba juz nigdzie nie odprowadza, przepraszam, odprowadza, mandaty drogowe które nie mają nic wspólnego z poprawą bezpieczeństwa.

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• macherstudio
                RS
                S_OCP Member
                • 2008
                • 2378
                • Mitshibishi
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Składam odwołanie od decyzji dot. przeliczenia, w odwołaniu zaznaczę że wymaga to przeliczenia kapitału, dodatkowo nie mam papierów dot. okresu pobierania renty - ale ciekawe co było podstawą jej obliczenia, czy wynagrodzenie, czy np. najniższe wynagrodzenie - bo chyba i to może mieć wpływ na wysokość świadczenia - bo zakładam że ten okres też uwzględnili ?
                www.prostetorodo.pl

Komentarz

• natash
                  RS
                  • 2011
                  • 2599

macherstudio, złóż wniosek w różnych placówkach a najlepiej w różnych miejscowościach to wtedy zobaczysz jakie wyjdą ci róznice w emeryturze.

Najciekawsze jest to że nikt nie jest wstanie wyliczyc ci jaka będziesz miał wysoka emeryture za te 20lat i to jest chore :!:

Rozszerz swoje ostatnie zdanie jak możesz?

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez natash

Rozszerz swoje ostatnie zdanie jak możesz?
                    Prowadzę działalność gosp. w polsce ale jestem zatrudniony na część etatu za granicą, niniejszym jestem zwolniony z płacenia ubezpieczenia społecznego :wink:
                    Jak tylko zakończę pracę za granicą muszę od razu poinformować zus o tym fakcie co by mogi dalej ze mnie ściągągać haracz :evil: ale póki co dodatkowa praca na Słowacji mi odpowiada więc nie przewiduję innych ruchów chyba że zus coś nowego wykombinuję :wink:

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Mozna tak samo na umowe zlecenie pracowac u kogos w UK i tam placic kilka funtow tygodniowo ubezpieczenie spolecznego.
                      W razie czego jakies grosze z tego beda, pewnie porownywalne po przeliczeniu z tymi naszymi, z tym ze teraz placi sie 100zl msc jako max, a nie od ~500zl w gore
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
                        RS
                        • 2008
                        • 2728

Prowadzę działalność gosp. w polsce ale jestem zatrudniony na część etatu za granicą, niniejszym jestem zwolniony z płacenia ubezpieczenia społecznego :wink:
                        Jak tylko zakończę pracę za granicą muszę od razu poinformować zus o tym fakcie co by mogi dalej ze mnie ściągągać haracz :evil: ale póki co dodatkowa praca na Słowacji mi odpowiada więc nie przewiduję innych ruchów chyba że zus coś nowego wykombinuję :wink:
                        A na Słowacji jakie koszty ponosisz? Ile to Ci daje oszczędności?

Komentarz

Pracuję...