stara Samara jeszcze jakoś to przetrwa, ale maska Octavki :?
Weksel in blanco wypełniony w złej wierze
Zwiń
X
-
Weksel in blanco wypełniony w złej wierze
1. kredyt
2. poręczenie
3. poręczyciel spłaca część zadłużenia
4. bank pisemnie informuje, iż pozostała część będzie dochodzona od dłużnika nie od poręczyciela
5. poręczyciel uzyskuje regresowy nakaz zapłaty wszczyna postępowanie egzekucyjne
6. nagle staje się znowu dłużnikiem z weksla in blanco ! ! !
Jak obronić poręczyciela:
- sprzeciwu od NZ nie złożę za późno
- na ksero weksla widzę datę wypełnienia 19-06-2009
- termin płatności określono na 24-01-2011
- nie widzę deklaracji wekslowej
- nie było (najprawdopodobniej) informacji o sprzedaży wierzytelności (weksel jest na zlecenie os. trzeciej a nie już banku)
Teorie
- dług nie został spłacony bank sprzedał wierzytelność podmiotowi trzeciemu
- czy abstrakcyjność zobow.weksl. pozwala na jego wypełnienie na kwotę równowartości zadłużenia sprzeda dokonania częściowej spłaty ?
Na razie głośno myślę .... teraz przepisy ... ale w międzyczasie może ktoś mi skróci moje "męczarnie".
- czy to aby nie bank powinien uzupełnić weksel
-
-
Trochę chaotycznie to opisałeś.
Jeżeli weksel jest po indosie (a tak to rozumiem - bank przeniósł na osobę trzecią weksel przez indos) to nic z tym nie zrobisz.
Po indosie weksel odrywa się od stosunku podstawowego i staje całkowicie samodzielnym zobowiązaniem - jedyny sposób to zapłata.
Ale czy dobrze rozumiem ?
Komentarz
-
-
Tak tak o złą wiarę mi chodziło, więc
a/ ZW banku czy os.3 ?
b/ wypełnienie weksla niezgodnie z kwotą zadłużenia - może świadczyć o ZW ?
b/ wypełnienie weksla po spłacie zadłużenia o czym wiedziała os.3 świadczy o jej ZW ?
Zła wiara nabywcy zachodzi wówczas, gdy wiedział, że weksel niezupełny został wypełniony niezgodnie z zawartym porozumieniem. Ze złą wiarą zostało zrównane rażące niedbalstwo. Rażące niedbalstwo zachodzi wówczas, kiedy nabywca weksla przy dołożeniu elementarnej staranności mógł się dowiedzieć, że weksel został źle wypełniony niezgodnie z zawartym porozumieniem. Wyżej opisane sytuacje muszą dotyczyć rzeczywistej chwili nabycia weksla; na pewno nie chodzi tu o chwilę dochodzenia roszczenia wekslowego.
Czyli mam udowodnić złą wiarę - posiadacza nabywcy - pięknie ale nie mam porozumienia (deklaracji wekslowej?) Jak patrzę na weksel widzę, żę weksel na zlecenie (imię i nazwisko) oraz kwoty są wpisane przez osobę 3. zakłądam że nie bank
Komentarz
-
-
W Twojej sprawie najważniejszy jest moment indosu.
Jeżeli osoba trzecia nabyła weksel wiedząc, że został on wypełniony niezgodnie z deklaracją (pomimo zapłaty) to działała w złej wierze i wówczas można bronić się zarzutami ze stosunku podstawowego (deklaracji wekslowej).
Jeżeli osoba trzecia nie działała w złej wierze to należy jej zapłacić za weksel i o odszkodowanie ciągnąć bank.
Pamiętej, że jest domieniamie dobrej wiary.
Polecam komentarz do art. 10 prawa wekslowego.
Komentarz
-
-
loyd, tylko za co odszkodowanie od banku, jeśli indos był prawidłowy, obawiam się, że zbycie poszło w momencie kiedy nie był spłacony cały dług. Jedyne co to mam podstawę przypuszczać, iż kwota z weksla nie pokrywa się z kwotą zadłużenia na dzień indosu - ale o tym mógł nie wiedzieć nabywca - posiadacz. Swoją drogą gdzie szukać info nt tego na jaką kwotę powinien być weksel (nie mam dekl.weksl.a kwotę wpisał posiadacz - inny charakter pisma na wekslu przy kwocie i np. przy adresie wystawcy który zawiera te same cyfry)
1. pismo do banku z pyt.:
- o datę zbycia weksla
- doręczenie odpisu deklaracji wekslowej
- określenie kwoty wartości wierzytelności na dzień indosu
coś jeszcze ?
Komentarz
-
-
loyd, ost. pytanie techniczne - jeśli ów weksel jest związany z umową kredytową z 1999 r. to dlaczego widnieje na nim wpis
Miejscowość dnia 19 czerwca 2009 r. (skreślone jest na formularzu 19 ...) data zapłaty to 24 stycznia 2011 -
Dziwna rzecz kredyt był z Kredyt Banku SA a na wekslu widnieje Płatny Prosper Bank S.A.
Czy ja czegoś nie wiem w pozwie czytam:
Powód posiada weksel bez protestu wystawiony w dniu 19 czerwca 2009 przez X a poręczony przez Y ..... jakby to był osoby weksel niczym nie związany nie wynikający z Umowy Kredytowej z 1999 r
X - to nie jest Bank !!!
Y - to poręczyciel z umowy z 1999
[ Dodano: Pią 31 Sie, 12 15:44 ]
art. 887
Jeżeli wierzyciel wyzbył się zabezpieczenia wierzytelności albo środków dowodowych, ponosi on względem poręczyciela odpowiedzialność za wynikłą stąd szkodę.
Jeśli BANK wyzbył się weksla po spełnieniu świadczenia w części przez poręczyciela czy aby nie mamy do czynienia z ww. przypadkiem ? Czy też musiałbym dojść, iż w momencie indosu wierzytelność została zaspokojona - i dopiero wtedy mamy do czynienia z możliwością pociągnięcia do odp.Bank ?
Ostatnia gorąca myśl - czy aby nie WYŁĄCZA odp. solidarnej - oświadczenie BANKU, o tym, iż pozostałą część należności głównej, dochodził będzie już tylko od dłużnika a nie od poręczyciela ?
Komentarz
-
Komentarz