Jaka dobra pralke kupic?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Agamek12
    odpowiedział(a)
    Korzystając z faktu "odkotletowania" tego jakże męskiego tematu zapytam: ma ktoś doświadczenia z pralką z funkcją suszarki? Warto kupić taki kombajn (zastrzegam jednocześnie, że nie mam miejsca na oddzielną suszarkę)?

Zostaw komentarz:

• paweł2
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez avocado
    jaka pralke do 1000zł polecicie?
    Np najprostrzego Siemensa.

Zostaw komentarz:

• ahmed799
    odpowiedział(a)
    avocado, może o ok 200 zł więcej niż Twój budżet ale Electroluxa bym brał a i szukaj na ceneo lub innym portalu ceny o wiele niższe niż w sklepach

Zostaw komentarz:

• avocado
    odpowiedział(a)
    jaka pralke do 1000zł polecicie?

Zostaw komentarz:

• alfee
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez rafall79
    Mam male dziecko, wiec pralka chodzi praktycznie co 2-3 dni
    :shock: :shock: :shock: Przy małym dziecku co 2-3 dni??? :shock: :shock: :shock: U mnie przy jednym Ariston chodził przez 20 godzin na dobę przez 6 lat. A teraz przy trójce Bosch miesza non stop i jest o 1000 razy lepszy i cichszy od Aristona.

Zostaw komentarz:

• elektryk22
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez rafall79
    nikt nie pisze o Gorenje, ktore np u mnie sie sprawuje 5 lat. Mam male dziecko, wiec pralka chodzi praktycznie co 2-3 dni. Poza tym jest bardzo cichutka. Model 43121.
    Nie polecam pralek Gorenje, po 8 latach nie szło już dostać części do tej pralki ( nie pamiętam dokładnie modelu). W tej chili mam AEG i jesteśmy zadowoleni. Wybór był też Miele ale niestety cena była kluczowym wyznacznikiem. Po za tym dzisiejszy sprzęt AGD robiony jest tak aby wytrzymał określony czas i potem ma się nie opłacać naprawa lub nie będzie jej można dokonać z powodu braku części.

Zostaw komentarz:

• rafall79
    odpowiedział(a)
    nikt nie pisze o Gorenje, ktore np u mnie sie sprawuje 5 lat. Mam male dziecko, wiec pralka chodzi praktycznie co 2-3 dni. Poza tym jest bardzo cichutka. Model 43121.

Zostaw komentarz:

• ziutsane
    odpowiedział(a)
    Ja miałem siemensa i bez zarzutów przez 4 lata. Teściowa kupiła pralkę boscha i się zamieniłem. Dodam, że siemens przetrwał obecność małego dziecka (częste prania). Teraz testuję 7kg boscha (drugie dziecko ma teraz 3 miesiące) + pierwszy syn ma teraz lekko ponad 3 lata. Pralki chodzą bez zarzutów (siemens jest teraz u teściowej i również nie ma problemu) <-- rozwinięcie mojej myśli z 1 strony

Zostaw komentarz:

• Kejup
    odpowiedział(a)
    Jak kupowałem sprzęt do nowego domu to dużo czytałem na różnych forach internetowych o sprzęcie agd i tak jak piszą koledzy nr.1 to MIELE tylko ceny kosmos potem nr.2 BOSCH i SIEMENS a dalej to już cała reszta ponoć.
    Ja zdecydowałem się na BOSCH i jestem bardzo zadowolony. Wszystko działa tak jak należy a jeśli chodzi o pralkę to żona zadowolona bo prosta w obsłudze i ponoć bardzo dobrze pierze :wink:
    Słyszałem też opinie żeby lepiej omijać np. w lodówkach te bajery elektroniczne bo one lubią się psuć, im sprzęt prostszy tym trwalszy :roll:

Zostaw komentarz:

• kabanos
    odpowiedział(a)
    Ja mam już ponad 4 lata pralkę HOOVER i jestem bardzo zadowolony.

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez shok
    Zamieszczone przez djczas
    kowal 2002, zapomniałeś jeszcze dodać że zapomnij przy częstym używaniu o małym rachunku za prąd
    chyba ,że ktoś pracuje w energetyce ... prąd mają za darmo
    No trochę prądu zżera ( u mnie chyba coś koło 3,3 kWh na jedno suszenie ), średnio 3 suszenia w tygodniu to daje ok. 40 kWh, czyli jakieś maks. 30 pln/miesiąc. Jak kogoś stać na wydanie 2 - 2,5 kpln na suszarkę to raczej da radę z tymi 30 pln...

Zostaw komentarz:

• shok
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez djczas
    kowal 2002, zapomniałeś jeszcze dodać że zapomnij przy częstym używaniu o małym rachunku za prąd
    chyba ,że ktoś pracuje w energetyce ... prąd mają za darmo

Zostaw komentarz:

• djczas
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• shok
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kowal 2002
    dla niedowiarków, "na start", polecam wysuszenie grubych ręczników kąpielowych - i porównanie ich z tymi suszonymi tradycyjnie
    satysfakcja gwarantowana :!: szczególnie zimą

Zostaw komentarz:

• djczas
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez xtremesystems
    oj panowie panowie widac ze tylko auta obsługujecie
    to jesteś facetem czy babą bo wychodzi z profilu że facet z wpisu że baba pewnie jeszcze prasujesz,zmywasz,gotujesz :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :wink: :wink:

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    fan, suszarka to zajebista sprawa, ale musi to być suszarka a nie pralko-suszarka. Używam suszarki Boscha od ponad 3 lat i jestem super zadowolony. Oczywiście są pewne ograniczenia jeśli chodzi o możliwość suszenia niektórych ubrań ( kurczą się ), ale w 99% przypadków efekt jest rewelacyjny ( dla niedowiarków, "na start", polecam wysuszenie grubych ręczników kąpielowych - i porównanie ich z tymi suszonymi tradycyjnie ).

Suszarki produkowane są w dwóch opcjach: kondensacyjne i wywiewowe. Ja używam kondensacyjnej. Przy tej opcji musisz pamiętać, że suszarka będzie mocno nagrzewać pomieszczenie w którym stoi ( a im cieplejsze powietrze zasysa z pomieszczenia tym suszenie jest mniej wydajne ). Przy suszarkach wywiewowych pomieszczenie praktycznie się nie nagrzewa, ale wymaga odpowiedniej wentylacji, co w zimie może powodować wychładzanie domu ( a przynajmniej pomieszczenia w którym stoi ).

Zostaw komentarz:

• shok
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez fan
    Teraz pytanie odnosnie suszarki do prania,czy warto kupowac takie urzadzenie?czy sie sprawdza,jesli tak to ktora wybrac?
    Ja mam i moim zdaniem warto jeżeli potrzebujesz coś wyprać i za godzinę ubrać. Posiadam Miele.Ale jeśli chodzi o inne pytania to nie odpowiem bo praniem zajmuje się żona.

Zostaw komentarz:

• kabi_007
    odpowiedział(a)
    A propos prania, warto pamiętać o okresowym odkamienianiu pralki. No chyba że ktoś ma miękką wodę to spoks. W sprzedaży dostępne są specjalne środki firmowane przez Boscha i Elektroluxa. Ja mam sprawdzoną metodę od serwisanta: 6 paczek kwasku cytrynowego prosto do bębna i program na 60 stopni, ma się pobełtać sama woda, rurę spustową radzę do miski odprowadzić bo kamienia i mazi będzie sporo. Potem program na płukanie i spoko - pół roku do następnego zabiegu. Jest jeszcze metoda z octem, ale nie polecam bo w niektórych pralkach gumowy fartuch i plastki przechodzą octem i lipa.

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez octaviars1
    Pytanie w dziedzinie: mam 3 przegrodki, 1 duza, 1 mala "z kwiatkiem" i 1 duza. Gdzie co wlewam? Bo do tej z kwiatkiem podobno jakis zmiekczac sie wlewa czy cos a moge tam plyn do plukania wlewac? Do duzych naturalnie proszek/plyn do prania.
    w małą wsypujesz proszek jesli uzywasz programu z praniem wstepnym
    z kwiatkiem wlewasz plyn do plukania.
    w duza wsypujesz proszek do prania zasadniczego

oj panowie panowie widac ze tylko auta obsługujecie

[ Dodano: Nie 02 Wrz, 12 20:04 ]
    Zamieszczone przez kabi_007
    2) Jak ktoś lubi solidne pralki z bajerami to polecam AEG Lavamat.
    mam wlasnie AEG Lavamat. zajebista i nie do zdarcia

[ Dodano: Nie 02 Wrz, 12 20:05 ]
    Zamieszczone przez okioki
    ma program który pierze w 15 min
    to program odswierzania a nie prania

Zostaw komentarz:

• okioki
    odpowiedział(a)
    miałem candy 13 lat padła nieżywa całkowicie
    pół roku temu kupiłem bosha
    podobno fajna tak mówi żona ja się nie znam
    ma program który pierze w 15 min
    energooszczędna i cicha tyle wiem

Zostaw komentarz:

• kabi_007
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez fan
    Teraz pytanie odnosnie suszarki do prania,czy warto kupowac takie urzadzenie?czy sie sprawdza,jesli tak to ktora wybrac?
    Znajomi mają suszarkę bo dostali w prezencie ślubnym, ale nie są zadowoleni z tego urządzenia. Niszczy delikatniejsze ubrania a bardziej mocne i grubsze nie dosusza wystarczająco.
    Co do pralek:
    1) Bosch=Siemens - ale trzeba brać Made in Germany lub Made in Poland, pod żadnym pozorem Made in Turkey. Miejsce produkcji napisane na tabliczce znamionowej nie na wlepce!!!
    2) Jak ktoś lubi solidne pralki z bajerami to polecam AEG Lavamat.
    3) Pod żadnym pozorem Beko- Chińczyk składany w Turcji :evil:
    4) Żadnej włoszczyzny.

Zostaw komentarz:

• fan
    odpowiedział(a)
    Wlasnie znalazlem Hotpoint Ariston 8kg wsadu 1400obrotow z 5-letnia gwarancja klasa A+++ za okolo 1300zl wiec chyba ta wybiore.Zawsze to 5lat spokoju,wiec mam w nosie czy sie popsuje czy nie.co do pralek(sprzetu)firmy MIELE to podobno sa najlepsze i niezawodne,ale ceny sa z kosmosu,pralki kosztuja nawet 10tys zl i wiecej.

Zostaw komentarz:

• Marcello01
    odpowiedział(a)
    Bosh alternatywa Mastercok ma te same graty w środku wystrzegaj się włoskich np Ariston nie opłaca się tego naprawiać

Zostaw komentarz:

• djczas
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez LUKI
    AEG

Miele
    dokładnie mam AEG nie do zdarcia simens padł silnik w tej pralce którą miałem po 25 latach katowania a tv Phillips kineskop padł po 27 latach użytkowania kiedyś to były sprzęty

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez sebastian7905
    Hotpoint ariston hmm bez komentarza
    Możesz rozwinąć myśl?? Taką pralkę użytkuje od trzech lat bezproblemowo. Więc ??? :roll:

Zostaw komentarz:

Pracuję...