Gratulacje - luksus pełną gębą.
Tokarki
Zwiń
X
-
Tokarki
Witam! :
Mam takie pytanie w sumie, czy jest tu ktoś, kto może z zawodu jest tokarzem, albo ma do czynienia z tokarkami?
Dziś na praktykach sobie troszke toczyliśmy (stożki) a także jakieś tam obtaczenie czy ucinanie materiału
Ale.. mam kilka pytań do osób ogarniętych, ponieważ chciałbym sobie wytoczyć śrubę do garażu
A więc, najpierw chciałbym wytoczyć śrubę do garażu, coś mniej więcej chodziłoby mi o taki wzór -> http://www.conrad.pl/?websale7=conra...ampaign=886938
i tu pytanie, czy te dwa otwory (w moim przypadku będą większę) toczy się jakoś inaczej?
A może po prostu nóż staje się elementem obrotowym, a materiał elementem stałym?
Jak wiadomo, do śruby muszę mieć klucz, jak mniej więcej miałbym to zrobić?
A także, rozwiercanie głowicy, wykonuje się urządzeniem z nożem w pozycji pionowej (coś podobnego do wiertarki pionowej)?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, linki, odsyłanie do innych for
Pozdrawiam :Auto-shop4x4
Klinika4x4.com
NOWE OPONY WSZYSTKICH MAREK! Okazyjne ceny! info PW.
-
-
Jezus..
Ja dopiero zaczynam, nie znam się jeszcze na tym, po prostu chce się uczyć, i czerpać wiedzę też stąd
Klasyczna śruba do garażu, z takim wzorem
A tokarki, normalne.. Gitara, wrzeciono, generalnie urządzenie baaardzo podobne do tego z linku obok -> http://blog-budowlany.com.pl/wp-cont...1801_2009m.jpg
więc jakiekolwiek ciekawostki, porady wszystko jest mile widzianeAuto-shop4x4
Klinika4x4.com
Komentarz
-
-
Ficu, jeżeli zaczynasz się uczyć to proponuje Ci:
1.Z pręt staczasz na fi większe niż średnica zewnętrzna gwintu np. o 1mm dla gwintu M8 (czyli pręt na fi9)
2.Nacinasz gwint M8 narzynką
3. na tokarce obcinasz śrubę
4. Trasujesz, punktujesz i wiercisz otwory.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
AdamB, A możesz rozwinąć mi te słowa:
Zamieszczone przez AdamBnarzynkąZamieszczone przez AdamBwiercisz otwory.
Zamieszczone przez AdamBpunktujesz
Zamieszczone przez AdamBTrasujesz
Rozwijaj takie trudne dla mnie słowa
A jak wykonać klucz? Który jak wiadomo, muszą znajdować sie w nim elementy pasujące do otworów w śrubie?Auto-shop4x4
Klinika4x4.com
Komentarz
-
-
po co kupywać, skoro można zrobić samemu, kwestia cierpliwośći i chęci
Zamieszczone przez AdamBdo tematu wrócimy w następnym półroczu szkolnym.Auto-shop4x4
Klinika4x4.com
Komentarz
-
-
Voit, ops: ops:
Bili, niestety nie mieliśmy czegoś takiego, lub nie występowała taka nazwa (są jakieś inne określające to samo zadanie?)
Generalnie jest to nasz drugi dzień, z czego pierwszy był tydzień temu i ustawialiśmy tylko noże na osi symetrii materiału toczonegoAuto-shop4x4
Klinika4x4.com
Komentarz
-
-
A gdzie na wstępie ślusarstwo-obróbka ręczna :?: :!: I tu właśnie jest temat na trasowanie, punktowanie, wiercenie, stosowanie narzynek i gwintowników :!:
Ślusarstwo ręczne powinno trwać w szkole co najmniej jeden semestr aby się czegoś nauczyć konkretnego. Tokarki frezarki, rewolwerówki to temat na kolejny rok nauki :!:
Tak kiedyś było w szkołach o profilu mechanicznym, elektrycznym, samochodowym :!:
Podstawa to obróbka ślusarstwa ręcznego :!:O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez FicuMam takie pytanie w sumie, czy jest tu ktoś, kto może z zawodu jest tokarzem, albo ma do czynienia z tokarkami?
Ficu, Jedna sprawa pamiętaj że z maszyn rozróżniamy tokarkę i frezarkę.
Tokarka to maszyna obrabiająca gdzie to materiał obrabiany wykonuje ruch obrotowy zaś we frezarce ruch obrotowy wykonuje element obrabiający. I tak są rzeczy które zrobisz jednym ale nie zrobisz drugim.
Zamieszczone przez Ficui tu pytanie, czy te dwa otwory (w moim przypadku będą większę) toczy się jakoś inaczej?
Zamieszczone przez FicuJak wiadomo, do śruby muszę mieć klucz, jak mniej więcej miałbym to zrobić?
Narzynka to taki pierścień no wykonywania gwintów zewnętrznych, gwintownikiem wykonujemy wewnętrzne.
Punktak to takie narzędzie pozwalające dokładnie wiercić (lub ustalić miejsce gdzie ma być wiercone)O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ThundiNarzynka to taki pierścień no wykonywania gwintów zewnętrznych, gwintownikiem wykonujemy wewnętrzne.
Punktak to takie narzędzie pozwalające dokładnie wiercić (lub ustalić miejsce gdzie ma być wiercone)
komu ty to tłumaczysz, dyć widzisz , czego teraz w szkołach uczą....
Komentarz
-
-
endryu, dokładnie miałem jak piszesz, najpierw pilnik, potem tokarka i frezarka->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Thundinajlepiej jeszcze do tego dołożyć spawarkę (na płaskowniku wiercisz 2 otwory w które wkładasz pręty i spawasz - tak będzie najprościej i najmniejsza strata materiału)
Ficu, tekie śruby są g... warte. Każdy, kto ma troche oleju w głowie sobie z tym poradzi. Jedyna opcja to płaskie łby bez czegokolwiek, najlepiej utwardzone, ew gerdowy patent z kulką.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dylan80Thundi napisał/a:
Narzynka to taki pierścień no wykonywania gwintów zewnętrznych, gwintownikiem wykonujemy wewnętrzne.
Punktak to takie narzędzie pozwalające dokładnie wiercić (lub ustalić miejsce gdzie ma być wiercone)
...boszeee, widzisz i nie grzmisz....
komu ty to tłumaczysz, dyć widzisz , czego teraz w szkołach uczą....W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Już się ucieszyłem że powstał taki temat, bo to moja profesja, z ciekawością czekałem na otwarcie się linka do śruby. Czytam dalej i ręce opadają.
Synek w zawodówce do której poszedł ma problemy.
Jak chcesz to zrobić CNC to nie w tokarce tylko na centrze, a tu trzeba mieć trochę szkoły i więcej glowy żeby program (a własciwie programik) napisać.
Ale pewnie to będziesz musiał w szkole na egzaminie praktycznym zrobić.
Śrubcyne taką to można na przzedwojennej tokarce wytoczyć. Bierzesz sobie materiał, zapinasz w imak, toczysz najpierw cześć która ma być gwintowana.
Robisz fazkę 1/45' na początku gwintu, skos łba śruby toczysz albo nożem z odpowiednim kątem (np. noż do gwintów lub zwykły nóż prawy) albo możesz też zatoczyć to przecinakiem (ustawiając pod odpowiednim kątem imak) którego i tak bedziesz musiał użyć do odcięcia utoczonej już śruby z pręta.
Teraz robisz gwint - ktoś tam wcześniej napisał bzdurę, że na M8 dorzucasz 1mm
Na M8 robisz co najwyżej 8.05-8.1mm.
Gwint możesz zrobić na dwa sposoby:
- Narzynkę w imaku zapinasz na koniku i przy obrotach ca. 20/min nacinasz gwint
- robisz gwint tocząc go nożem do gwintów - ale Ty tego za chuja nie zrobisz bo aż tak bystry to nie jesteś
Jak odetniesz utoczoną już śrubę, zapinasz ją bardzo delikatnie w uchwyt częścią gwintowaną.
Zataczasz (lub pilnikiem na obrotach) delikatne fazki na łbie śruby i nożem na łbie śruby zaznaczasz delikatny okrag - jego średnica ma być taka sama jak rozstaw osi otworów w tej śrubie.
Zatrzymujesz tokarkę, dojeżdżasz nożem do materiału, delikatnie dosuwasz nóż do śruby i korbką posuwu poprzecznego przesuwasz nóż do przodu. Nóż przechodząc po powierzchni łba śruby robi rysę która przecinając zatoczony wcześniej okrąg wyznacza Ci punkty w których masz wiercić otwory w łbie tej śruby.
Srubę wyjmujesz z tokarki. teraz najlepiej mieć sam uchwyt tokarski i zapiąć śrubę w min tak, żeby można było przewiercić na wiertarce stołowej.
W miejscach które nożem zarysowałeś na łbie sruby robisz punktakiem ślady w któtych potem wiercisz.
Po przewierceniu fazujesz, gradujesz i po krzyku.
Zrobienie klucza do tego - to już inna śpiewka, zwłaszcza jeśli mialby to byc klucz nasadowo-sztorcowy. Ale też podobnie mógłbyś go sobie wytoczyć.
Trzeba było iść do liceum.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4Synek w zawodówce do której poszedł ma problemy
dla przypomnienia wczoraj odbyłem 5 godzin "praktyk"
łącznie było ich 10, więc nie wiem czego się spodziewałeś
Zamieszczone przez kazik4x4Jak chcesz to zrobić CNC
Zamieszczone przez kazik4x4Trzeba było iść do liceum
Jakby nie patrzeć dopiero zaczynam, i idąc tokiem programu nauczania, w czwartej klasie będę dobrze przygotowany do matury, egzaminu a z praktyki będzie dupa blada, bo przecież teoria najważniejsza :roll:
Dlatego założyłem ten temat, bo może chciałbym się czegoś poduczyć, potpatrzeć, posłuchać rad
Generalnie to chciałem podziękować wszystkim za wypowiedzi, bo jak widać jak sie chce to się da coś komuś wytłumaczyć, a wszelakie chęci pomocy zostały dostrzeżone, natomiast wejść w temat, napisać jak to osoba pisząca temat jest beznadziejna i pójść do piaskownicy bawić się dalej pozostawiam bez komentarza (forum onetu polecam ) :lol: :lol:
Dlatego podejście do tematu kolegi kazik4x4, AdamB, Thundi, jest prawidłowe a reszta.. stare chłopy a jak w przedszkolu byle dociąć i pokazać kim to sie nie jest
PS. polecam czytać tematy, najlepiej w całości :lol:Auto-shop4x4
Klinika4x4.com
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynolendryu, dokładnie miałem jak piszesz, najpierw pilnik, potem tokarka i frezarkaO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBFicu, Wiesz co, dobra rada, kup je w sklepie, a do tematu wrócimy w następnym półroczu szkolnym.
Zamieszczone przez endryuPodstawa to obróbka ślusarstwa ręcznego
Ficu, żeby zrobić śrube do garażu jak ze zdjęcia, to nie ma problemu, gorzej dorobić do niej klucz :!: bo jakoś pręty muszą wystawać w kluczu co bedą w otwory wchodzić.
więc znów rysunek się kłania i tolerancje - zapraszam na korepetycje
Komentarz
-
Komentarz