Dziwne pytanie nie o samochód ]:P ale o łóżko

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alx
    Drive
    • 2011
    • 51

rOBERTO795, Mam pytanko jak się spisuje ten odkurzacz?
  • fryta1979
    Ambiente
    • 2010
    • 188

Witam Pany i Panie!

Pisze z takim nietypowym pytaniem, albowiem potrzebuje opinii kogoś ze zmysłem technicznym i na myśl przyszło mi od razu nasze forum ])
    Otóż sprawa jest następująca. Chce dziecku kupić łózko na antresoli, a ponieważ z takich czy innych powodów, o których nie chce tu dyskutować, nie możemy z żona znaleźć odpowiedniego, wiec kombinujemy.
    Dzis w IKEA znalazłem fajne i tanie łóżko, jeno niestety nie na antresoli tylko piętrowe. A piętrowe mi nie potrzebne. Stad tez moje pytanie, czy jak kupie to łózko i zmontuje je wycinając części, które na rysunku poniżej, zaznaczyłem na czerwono, nie będzie wielkiej szkody dla stabilności tej konstrukcji. Dodam ze moje dziecko ma w tym momencie 15KG i nie sadze żeby w najbliższym czasie przekroczyło 40-50, bo o taka mniej więcej wagę pytam.
    Pomyślałem te, ze nawet jeśli było by mało stabilne, można je kołkami, w miejscach gdzie na rysunku zaznaczyłem czerwone kropki, po prostu przytwierdzić do ściany, gdyż przy takowej będzie stało.
    Co Wy na to?
    Załączone pliki

Komentarz

• Bartek.K
      Rider
      • 2012
      • 396

Tych elementów nie trzeba wycinać,ponieważ są one przykręcane na wkręty,jedynie element czolowy trzeba by było odciąć przy drabince. Jeśli chodzi o stabilność to po wyjęciu belek na których leży materac nie bedze problemu. Niestabilność może spowodować usuniecie elementu czlowego zaznaczonego na czerwono. Ale jak by jakoś sensownie to wzmocnić to myśle ze nie bedzie problemu.
      Nie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.

Komentarz

• Wally
        RS
        • 2012
        • 3790
        • Volkswagen

1. Temat do offtopicu
        2. chłopiec czy dziewczynka?
        3.np :
        TUTAJ
        4. lub
        TUTAJ
        5. wycięcie dolnych elementów może osłabić konstrukcję chyba, że zachowasz główny element... ale to trochę bez sensu, więc
        6. lepiej poszukać takiego piętrowego ale pojedyńczego--->google i szukaj :diabelski_usmiech
        Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
        => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
        => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
        "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• cysterniarz
          RS
          • 2008
          • 1887
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

fryta1979, masz od takich tematów dział - Off topic bo Cię zaraz adminy zmasakrują :wink:
          Jeżeli chodzi o konstrukcję, to jeżeli wytniesz belkę czołową, to koniecznie wstaw drugą nogę pod drabiną bo będą za duże naprężenia przy wchodzeniu. Reszta powinna być ok, ale osobiście powiązałbym przednie nogi lekką kantówką po podłodze (pod tą belką co zamierzasz wyciąć), żeby lewa noga nie odjeżdżała.

Komentarz

• Marian 2
            L&K
            • 2007
            • 1085
            • Octavia I combi (1U5)
            • AQY 2.0 MPI 115 KM

A ja poprostu podpowiem, kupić piętrowe i nic nie robić. Na przyszłość jak znalazł, bo w "tej dziedzinie" nigdy nic nie wiadomo, może za rok będzie potrzebne piętrowe
            A pomijając wszystko, takie piętro napewno będzie przydatne na składowanie rożnego wyposażenia delikwenta/delikwentki, który na razie jest sam. Co nieco o tym wiem.

Komentarz

• trooper
              Rider
              • 2011
              • 525
              • Octavia III combi (5E5)
              • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Beli poprzeczne nie są elementem konstrukcyjnym, jedynie wzdłużna belka przez całą długość (ta do drabinki) którą również zaznaczyłeś... nie myślałeś może żeby na dole zrobić jakieś szuflady itp?
              Moja Balbina

Komentarz

• Eidos71
                RS
                • 2011
                • 2050
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

fryta1979 - chyba w ubiegłym roku, w Ikei kupiłem tego typu łóżko, z tym, że bez dolnej "pryczy", a za to z namiotem montowanym nad łóżkiem na górze. Dzięki temu, że dołu nie ma, dało się tam wstawić kosze z zabawkami i ikeowską szafkę :-) To łóżko to Kura :-D, a tu masz link: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80123993/
                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• fryta1979
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 188

Dzieki za opinie Panowie chyba faktycznie odpuszcze ten temat :-(

Komentarz

Pracuję...