Witam dziś dostałem mandat z czerwca z "głównego inspektoratu transportu drogowego " miałem 106km na 70km dostałem 300zł i 6 pkt. miejsce Stobiecko Szlacheckie E75 1 tuż obok Radomska jakoś nie mogę sobie przypomnieć takiego radaru . I tu moje pytanie przysłali plik papierów ale zdjęcia tam nie ma ?
Raz już miałem mandat w Skoczowie chyba od straży miejskiej ale przysłali fotke ,a tutaj go nie ma czy ktoś już też tak miał że dostał mandat bez zdjęcia?
Normalna procedura w ITD, mandat bez fotki. Dużo przecież było o tym gadki, masz 3 opcje do wyboru, zapłacić i tak zapłacisz.
1 to przyznajesz się do popełnionego wykroczenia i przyjmujesz mandat wraz z punktami
2 to nie przyjmujesz mandatu ponieważ autem kierował/a inny kierowca, musisz go wskazać, wtedy mandat idzie na jego konto.
3 to masz amnezje i nie pamiętasz kiedy to było z kim jechałeś, prawdopodobnie autem kierował tata, dziadek babcia i pies i nie wiesz kto w danym momencie przekroczył prędkość gdzie była cyknięta fotka i przyjmujesz mandat, w tej opcji zapłacisz ale nie dostaniesz punktów karnych :wink:
Szkoda było by czarno na białym kto jechał , teraz moge gdybać czy to byłem ja czy któryś z moich pracowników , no cóż muszę wziąć to na siebie za cholere sobie nie przypomnę w tamtym okresie często tam jeździliśmy.
Dzięki
A co jesli wlasciciel samochodu odmowi, poniewaz nie prowadzi rejestru kierowcow (osoba prywatna nie ma takiego obowiazku), a chce miec dokument, bo nie ma zadnej pewnosci kto jechal autem. W ten sposob, to ja nie widze zadnej postawy zeby placic za cokolwiek. Za chwile okaze sie ze beda mandaty wystawiac na inne auta niz tablice itd. Innymi slowy wyludzenie
A co jesli wlasciciel samochodu odmowi, poniewaz nie prowadzi rejestru kierowcow (osoba prywatna nie ma takiego obowiazku), a chce miec dokument, bo nie ma zadnej pewnosci kto jechal autem. W ten sposob, to ja nie widze zadnej postawy zeby placic za cokolwiek. Za chwile okaze sie ze beda mandaty wystawiac na inne auta niz tablice itd. Innymi slowy wyludzenie
Jest taka możliwość ale trzeba stawić się w Warszawie osobiście no i sądy itp i jeszcze do tego pewnie się dopłaci trzy razy
a ja do Warszawy mam 400km
Wojciech Cejrowski na swoim profilu na Facebooku odniósł się do sytuacji polskich kierowców. Publicysta napisał, że władza zamiast zwiększać prędkość naszego podróżowania budując drogi, utrudnia życie i stawia kolejne setki fotoradarów. Jego zdaniem w tej sytuacji trzeba sobie jakoś radzić.
Spróbuj tego najpierw jako odwołanie I piszę to całkiem serio,a nie żeby się naśmiewać.Zbyt dużo Cię to nie będzie kosztowało a może się uda
"Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."
"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)
bws34, bylo to juz na forum i sporo rzeczy tam to po prostu belkot. Nie mniej napewno sie odwolaj i nie przyjmuj mandatu bo na jakiej podstawie niby? Pozwalasz sobie wmowic, ze przekroczyles predkosc jak nie ma zadnego dowodu?
bws34, bylo to juz na forum i sporo rzeczy tam to po prostu belkot. Nie mniej napewno sie odwolaj i nie przyjmuj mandatu bo na jakiej podstawie niby? Pozwalasz sobie wmowic, ze przekroczyles predkosc jak nie ma zadnego dowodu?
dowody są ale dlaczego nie przyślą zdjęcia byłbym pewniejszy
Bandyci i tyle i to w świetle prawa. Masakra :evil: Bez dowodu karać?
Idąc tym tropem to niech wyślą wszystkim kierowcom w całej Polsce.
Patrząc na miejsce zamieszkania mają 50% ściągalności za nic
Pewnie nic ci to nie pomoże ale na przyszłość należy uważać w tym miejscu ponieważ tam bardzo często ten fotoradar jest aktywny. Jeżeli nie kojarzysz miejsca mogę podpowiedzieć, że jest tam dość duże skrzyżowanie ze światłami. Po jednej stronie jest motel "Yoko" i stacja Orlen a po drugiej stronie motel "AS" i stacja Lotos. Wiem coś na ten temat bo mieszkam w pobliżu.
Pewnie nic ci to nie pomoże ale na przyszłość należy uważać w tym miejscu ponieważ tam bardzo często ten fotoradar jest aktywny. Jeżeli nie kojarzysz miejsca mogę podpowiedzieć, że jest tam dość duże skrzyżowanie ze światłami. Po jednej stronie jest motel "Yoko" i stacja Orlen a po drugiej stronie motel "AS" i stacja Lotos. Wiem coś na ten temat bo mieszkam w pobliżu.
dzięki już chyba coś sobie przypominam .
jest tam ten stary typ fotoradaru?
- Przepis mówiący o gromadzeniu danych i obrazów z fotoradarów przez Inspekcję Transportu Drogowego jest niezgodny z konstytucją - twierdzi Rzecznik Praw Obywat...
Wczoraj uslyszalem w TV,ze ITD nie ma uprawnien do karania za przekroczenia predkosci(np. za zdjecia z fotoradaru),ze to niby niezgodne z prawem.Prawnie cos nie jest dopiete do konca,ale nie uslyszalem dokladnie o co chodzilo,wypowiadal sie jakis specjalista od prawa konstytucyjnego.A tutaj ciekawostka odnosnie zdjec z fotoradarow http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/art...AT07/121009559
O tym pisalem,ze mandaty z fotoradarow sa niezgodne z konstytucja http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Ma...wiadomosc.html
Ten FR sieje w paśmie K.
AR z 500m spokojnie go łapie.
Trzeba uważać bo czasem przestawiają go i strzela w plecy jadącym w kierunku Łodzi,
głównie ustawiony na cykanie jadącym do Częstochowy.
Co jeszcze? Od kiedy ITD przejęła FRy ten jest aktywny w zasadzie na okrągło.
Wiem - bo jeżdżę tamtędy co kilka dni
Była O1 kombi ALH++ 150/340
Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200
Podstawa jest zapis w PRD, art.78 ust. 4&5 mowiacy ze wlasciciel jest zobowiazany wskazac na zadanie organu uprawnionego komu powierzyl pojazd do kierowania lub uzytkowania w oznaczonym czasie. Jesli tego nie zrobi, to art. 93p3 KW.
Nie musisz prowadzić rejestru, ale musisz wskazać kto prowadził. A jesli nie to bierzesz winę na siebie. Taki będzie efekt - tyle że punktów nie dostaniesz. Sam ćwiczyłem to u siebie w firmie
Za siedzenie za biurkiem dostałem 300 zł mandatu (na szczęście bez punktów)
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
kazik4x4, Ale ja sie pytam po raz kolejny na podstawie czego ma sobie to wskazac. Proroctwa. Dalem auto, trasa byla dluga jechalo dwoch kierowcow. Obu wpisze. Obaj dostana zapytanie, obaj powiedza ze nie wiedza - kto dostanie mandat.
Wujek Sam z USA ??
Papier na fotoradar przysylaja?? Zgode na uzywanie w tym miejscu tez maja ??
kazik4x4, Ale ja sie pytam po raz kolejny na podstawie czego ma sobie to wskazac. Proroctwa. Dalem auto, trasa byla dluga jechalo dwoch kierowcow. Obu wpisze. Obaj dostana zapytanie, obaj powiedza ze nie wiedza - kto dostanie mandat.
Wujek Sam z USA ??
Papier na fotoradar przysylaja?? Zgode na uzywanie w tym miejscu tez maja ??
W tym przypadku, kiedy obaj zgodnie powiedza ze nie jechali, mandat dostaje wlasciciel pojazdu, bo wedlug przepisow PRD to on jest odpowiedzialny za to kto i w jaki sposob uzytkuje auto.
jesli mandat byl z ITD, to byl ze stacjonarnego radaru wiec jest to budowla posadowiona w pasie drogowym wiec ma na 99% papierologie dopieta. Legalizacja tez pewnie OK bo przy tej liczbie radarow firma zewnetrzna o to dba
W tym przypadku, kiedy obaj zgodnie powiedza ze nie jechali, mandat dostaje wlasciciel pojazdu, bo wedlug przepisow PRD to on jest odpowiedzialny za to kto i w jaki sposob uzytkuje auto.
podaj podstawę prawną do tego twierdzenia.
bo bzdury piszesz i ludzi w błąd wprowadzasz.
Bzdury powiadasz?
To zrób jak pisze Maicroft, niech dwóch kolegów zaprzecza że jechało twoim autem i zobaczysz jaka jest podstawa prawna.
Są takie magicze formułki jak np: "w imię interesu społecznego" itp. które pozwalają uzasadnić zastosowanie każdego przepisu, nawet kiedy on nie do końca pasuje do danej sytuacji, ale jest z nią zbieżny.
To czy przed sadem będzie Ci sie chciało obalać tą tezę, będzie zależeć tylko od Ciebie.
Komentarz