Podatek od używania samochodu firmowego do celów prywatnych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michael230
    Classic
    • 2014
    • 9

radio marki radio
    lepsze to niz znikający dźwięk przy każdej dziurze w drodze w dodatku na jednym głośniku
    poprawi się niebawem - budżet
  • spc
    Elegance
    • 2012
    • 825
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zasłyszane dziś w radiowej Trójce:

Ministerstwo Gospodarki proponuje, aby każdy pracownik, który jeździ służbowym autem po godzinach pracy płacił zryczałtowany, 50-złotowy podatek. Ale nie wie, czy obowiązek ten będzie dotyczył także parlamentarzystów.

Używanie firmowego samochodu do celów prywatnych, to zyskanie nieodpłatnego przychodu. Obowiązek podatkowy istnieje, ale która firma taki podatek płaci?

W radiowej Trójce przekonywał, że ludzie są z natury uczciwi i będą go płacić.

- Jeżeli organ skarbowy w trakcie kontroli ustali, że samochód był używany do celów prywatnych, a od tego ten ryczałt nie jest płacony, to w moim przekonaniu jest to ustalenie niezgodności z przepisami – tłumaczył.

Jeżeli ktoś zadeklaruje, że nie używa samochodu służbowego do celów prywatnych, to nie będzie musiał go płacił.

Nic tylko zaciskać pasa i odkładać kolejne złocisze dla fiskusa... A przecież jeśli pracodawca pozwala mi korzystać z JEGO samochodu do celów prywatnych, to państwu nie powinno się należeć nic tej kasy, bo pracodawca ponosi te koszty. Więc jeśli ja mam płacić ten podatek, to niech o tyle zmniejszą opodatkowanie pracodawcy.

Link do strony z artykułem http://www.polskieradio.pl/9/302/Artykul/704373/ - jest również odnośnik do całej audycji - jeśli ktoś ma czas, polecam posłuchać zwłaszcza początku, jak przedstawiciel ministerstwa przekonuje do tego pomysłu.

Aha - te 50zł to nie rocznie a miesięcznie.
    Piter
    tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
    KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• beaviso
      Elegance
      • 2010
      • 767
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Sprawa wałkowana już od kilku lat. Tym razem powraca w wyjątkowo łagodnej postaci.
      W mojej byłej firmie, już w 2009, dopłacali nam 100 zł miesięcznie do umówionej pensji po to, aby je od razu potrącić tytułem użytkowania samochodu firmowego do celów prywatnych. Już wtedy mówiło się, że to forma zabezpieczenia się na wypadek rychłej zmiany przepisów podatkowych.

M.
      666 4U

Komentarz

• piotrek_gdy
        RS
        • 2008
        • 7723
        • Volkswagen
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

spc, Ja nie mam firmowki
        Tym samym muszę ponosić koszty których ty nie ponosisz i to bynajmniej niemałe bo w skali roku jakieś 10tys co najmniej(ubezpieczenie, przeglądy, naprawy, paliwo)
        Poza tym pracodawca odlicza sobie wszystkie koszty pojazdu w tym ubezpieczenie i amortyzację więc czemu ronisz łzy?
        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• obrus
          Elegance
          • 2011
          • 783
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Może mi się dostanie, ale wk.. mnie, jak widzę np. auto firmowe, którym podjechała sobie w niedzielę nad Jezioro Czorsztyńskie rodzinka, albo właściciel niewielkiego zakładu opowiada, jak to na firmowej fabii uczyły się jeździć wszystkie jego dzieci... Jest to tak powszechne, że nikt już na to nie zwraca uwagi a potem się ludzie burzą, że Rostowski szuka pieniędzy wszędzie, gdzie się da.

Komentarz

• dato
            L&K
            • 2012
            • 1431

Zamieszczone przez spc
            Ministerstwo Gospodarki proponuje, aby każdy pracownik, który jeździ służbowym autem po godzinach pracy płacił zryczałtowany, 50-złotowy podatek. Ale nie wie, czy obowiązek ten będzie dotyczył także parlamentarzystów.

Używanie firmowego samochodu do celów prywatnych, to zyskanie nieodpłatnego przychodu. Obowiązek podatkowy istnieje, ale która firma taki podatek płaci?
            Może wróćmy do meritum.
            Po pierwsze mówiąc bardzo łagodnie, parlamentarzyści nie są jedynymi ludźmi, którzy mają mniej normowany czas pracy. Więc nie rozumiem wątpliwości, czy miałoby ich objąć, czy nie ? Bo niby z jakiego powodu nie ?
            Po drugie w drugim zdaniu jest przekłamanie - skoro jest to przychód pracownika, to z jakiej paki taki obowiązek miałby ciążyć na firmie ? Ano pewnie z takiej, że z Pracownika byłby ściągalny równie dobrze, jak abonament rtv...

Komentarz

• spc
              Elegance
              • 2012
              • 825
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piotrek_gdy
              spc, Ja nie mam firmowki
              Tym samym muszę ponosić koszty których ty nie ponosisz i to bynajmniej niemałe bo w skali roku jakieś 10tys co najmniej(ubezpieczenie, przeglądy, naprawy, paliwo)
              Poza tym pracodawca odlicza sobie wszystkie koszty pojazdu w tym ubezpieczenie i amortyzację więc czemu ronisz łzy?
              Albo nie doczytałeś do końca co napisałem, albo tego nie zrozumiałeś. Napisałem:

A przecież jeśli pracodawca pozwala mi korzystać z JEGO samochodu do celów prywatnych, to państwu nie powinno się należeć nic tej kasy, bo pracodawca ponosi te koszty. Więc jeśli ja mam płacić ten podatek, to niech o tyle zmniejszą opodatkowanie pracodawcy.

Po pierwsze nie traktuję firmówki jak daru z nieba, czy zabawki którą trzeba wykorzystać na maxa. Po drugie, od kilku lat pracodawca potrąca mi z wypłaty ryczałt na użytkowanie samochodu, na zasadach takich jak pisał beaviso. Po trzecie, wykazuję prywatne przebiegi w miesięcznym rozliczeniu i płacę za nie. I uprzedzając - tak, wpisuję rzetelnie i rzeczywiste przebiegi, bo wychodzę z założenia że jeśli pracodawca nie robi mi problemów za korzystanie z samochodu, to nie będę go robił w wała. Poza tym, jeśli korzystam z auta firmowego do swoich celów, to jest to z reguły kilka - kilkanaście km w tygodniu, kiedy nie chce mi się wyjeżdżać moim prywatnym autem z garażu a potrzebuję skoczyć do sklepu, a firmówka stoi pod drzwiami.
              Podsumowując:
              - Mam dodatek do pensji który jest ściągany ryczałtowo za używanie samochodu - bilans wychodzi na zero.
              - Płacę firmie za prywatne kilometry, więc zwracam za to, z czego korzystam.
              - Jeśli jeszcze dostanę do zapłaty podatek, to będę płacił podwójnie - i o to się rozchodzi.

Prywatne auto też mam i też płacę za przeglądy, OC, AC, paliwo, naprawy itd. więc nie pisz, że ja tych kosztów nie ponoszę.
              Piter
              KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

Zamieszczone przez spc
                Po trzecie, wykazuję prywatne przebiegi w miesięcznym rozliczeniu i płacę za nie.
                Czy pracodawca wystawia Ci za to paragon/fakturę?

- Mam dodatek do pensji który jest ściągany ryczałtowo za używanie samochodu - bilans wychodzi na zero
                więc pewnie to jest opodatkowane a więc nie ma problemu.

- Jeśli jeszcze dostanę do zapłaty podatek, to będę płacił podwójnie - i o to się rozchodzi.
                w Twoim przypadku pewnie tego nie będzie.

Komentarz

• spc
                  Elegance
                  • 2012
                  • 825
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez obrus
                  Może mi się dostanie, ale wk.. mnie, jak widzę np. auto firmowe, którym podjechała sobie w niedzielę nad Jezioro Czorsztyńskie rodzinka, albo właściciel niewielkiego zakładu opowiada, jak to na firmowej fabii uczyły się jeździć wszystkie jego dzieci... Jest to tak powszechne, że nikt już na to nie zwraca uwagi a potem się ludzie burzą, że Rostowski szuka pieniędzy wszędzie, gdzie się da.
                  Znam takich ludzi, ale tu jest podejście typu: "skoro dostałem, to wykorzystam na maxa i wyciągnę z tego co się da". Jeden z handlowców od nas jeździł ze Szczecina do Gliwic 2 razy w miesiącu kantując przy rozliczeniu - już dawno nie pracuje.

Zamieszczone przez westwi78
                  Zamieszczone przez spc
                  Po trzecie, wykazuję prywatne przebiegi w miesięcznym rozliczeniu i płacę za nie.
                  Czy pracodawca wystawia Ci za to paragon/fakturę?
                  Tak. Mam wszystkie faktury z 6 lat odkąd zacząłem pracować.

w Twoim przypadku pewnie tego nie będzie.
                  Co do tego to nie jest pewne, bo nie wiadomo jak ustawodawca podejdzie do sprawy. Znając naszych, to nie wiadomo czy nie opodatkują opodatkowania i od całości jeszcze nie ściągną podatku
                  Piter
                  KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

Zamieszczone przez spc
                    Tak. Mam wszystkie faktury z 6 lat odkąd zacząłem pracować
                    W takiej sytuacji Ty i pracodawca jesteście czyści.
                    Tylko w takim razie po co jeszcze ten "ryczałt"?

Komentarz

• spc
                      Elegance
                      • 2012
                      • 825
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez spc
                      Tak. Mam wszystkie faktury z 6 lat odkąd zacząłem pracować
                      W takiej sytuacji Ty i pracodawca jesteście czyści.
                      Tylko w takim razie po co jeszcze ten "ryczałt"?
                      Nie wiem, nie znam się aż tak na przepisach. Było wprowadzane przy okazji jednej z poprzednich akcji opodatkowania pracowników za korzystanie z aut do celów prywatnych. Teraz to zostało chyba dla spokoju. A może już nie ma, na konto wpływa to samo, więc nawet jak to zlikwidowali, to nie wiem.
                      Piter
                      KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• pleban
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 580

widzę spore poparcie dla fiskalnych zapędów Rostowskiego

Ciekawe, czy jak firma będzie odciągać nam abonament RTV, podatek za oddychanie, ekologiczny za ogrzewanie atmosfery ziemskiej (statystycznie jakiś bączek w pracy może się zdarzyć) to poparcie będzie równie duże

Ja się tylko zastanawiam, dlaczego ściąga się kasę na podstawie takich pomysłów jakie wpadają do głowy prosto z d....y, a od dawna bez echa przechodzą:
                        -podatek obrotowy dla marketów/sieci wyprowadzających zysk za granicę (dochodowego i tak nie płacą, więc można go zamienić)
                        -podatek płacony jako Karta Podatkowa czy ryczałt - raj dla chcących wystawiać faktury kosztowe. Jak dla mnie równy ale mniejszy podatek i nie ma kombinowania

o innych możliwościach wyprowadzania kasy nie mam czasu pisać, a trochę tego jest (nie jestem finansistą)
                        była O1 1,6 102 KM
                        była O1 1,9 TDI 90 KM
                        była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                        był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                        jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• hubert78
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1576

spc, Ja nie mam firmowki
                          Pracodawca rowniez placi to oczym wspomniales,

Komentarz

• piotrek_gdy
                            RS
                            • 2008
                            • 7723
                            • Volkswagen

hubert78, Co konkretnie?

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• piotrek_gdy
                              RS
                              • 2008
                              • 7723
                              • Volkswagen

hubert78, Co konkretnie?

Komentarz

• westwi78
                                RS
                                • 2008
                                • 2940

Ja się tylko zastanawiam, dlaczego ściąga się kasę na podstawie takich pomysłów jakie wpadają do głowy prosto z d....y, a od dawna bez echa przechodzą
                                to nie jest polski wynalazek.

Komentarz

• loru
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4286
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Cytat:
                                  Ja się tylko zastanawiam, dlaczego ściąga się kasę na podstawie takich pomysłów jakie wpadają do głowy prosto z d....y, a od dawna bez echa przechodzą

to nie jest polski wynalazek.
                                  i nie do końca takie z dupy, przykład moja sąsiadka, zmieniła prace na lepiej płatna ale zapomniała wynegocjować auta służbowego a teraz narzeka, że całą podwyżkę zżera jej utrzymanie auta, osoby posiadajcie służbówki nie doceniają tego albo nie chcą wiedzieć jakie to są koszta dojazdu do pracy nie służbowym autem, notabene te służbówki po pośrednio kosztują podatników, przedsiębiorąc odlicza sobie koszta exploatacji, ubezpieczenia itp od dochodu przez co my podatnicy "musimy" dopłacić do budżetu te brakujące pieniądze w "innych" podatkach, jeżeli kogoś tak boli te 100 dawane przez pracodawce i zaraz zabierane to przecież może zostawiać auto pod firmą i do domku wracać komunikacją/własnym autem
                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• słoń
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 777

tki podatek powinien być,uprościłby wiele spraw,np.ciągłe podjazdy pod VAT od samochodów służbowych i paliwa do nich

Komentarz

• pleban
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 580

Zamieszczone przez słoń
                                      tki podatek powinien być,uprościłby wiele spraw,np.ciągłe podjazdy pod VAT od samochodów służbowych i paliwa do nich
                                      powinno być jeszcze z 15 nowych podatkó,oczywiście upraszczających wszystko co związane z 1. chodzeniem po zakupy
                                      2. poranną kupą
                                      3. grą w piłkę na "państwowych" orlikach
                                      etc.

gdzie, jak gdzie ale tutaj nie spodziweałem się przeczytać takich rzeczy

Nie rozumiecie, że te 600 pln rocznie zostanie wydanych przez kierowcę służbówki bezpośrednio do innego przedsiębiorcy (sklepikarza itp.). Zamiasat tego trafi do budżetu, a rząd "dobrze wyda" tą kasę
                                      była O1 1,6 102 KM
                                      była O1 1,9 TDI 90 KM

Komentarz

• piotrek_gdy
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 7723
                                        • Volkswagen

pleban, Przemawia przez ciebie gorycz bo nie twoja opcja rządzi?
                                        Podatki są potrzebne i nawet ojciec dyrektor opodatkowuje swoją trzodę
                                        Akurat ten nie jest specjalnie szkodliwy dla przeciętnego obywatela tylko dotknie tych którzy mają firmówki

Tu ciekawostka
                                        Osoby korzystające ze służbowego samochodu do celów prywatnych, muszą płacić z tego tytułu podatek. Takie jest prawo. Nie obowiązuje jednak ono naszych ministrów - czytamy w najnowszej "Rzeczpospolitej".

Komentarz

• hubert78
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1576

hubert78, Co konkretnie?
                                          1. Paliwo
                                          2. ubezpieczenie
                                          3. przeglądy, naprawy

Ze wszystkich powyższych odprowadzane są podatki akcyzy i inne
                                          Więc dlaczego użytkujący pojazd służbowy powinien dodatkowo płacić ?

Komentarz

• piotrek_gdy
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 7723
                                            • Volkswagen

hubert78, Bo te wszystkie koszty idą w koszty prowadzonej działalności
                                            Czyli właściciel odlicza sobie to od przychodu

A ty jako użytkownik służbowego auta poniekąd oszczędzasz
                                            Przeczytaj artykuł do którego link wkleiłem

Komentarz

• pleban
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 580

piotrek_gdy, nie przemawia przeze mnie żadna gorycz

moja opcja nie rządzi? Ja chcę sam sobą rządzić, żaden pan mi nie jest potrzebny
                                              była O1 1,6 102 KM
                                              była O1 1,9 TDI 90 KM

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 7723
                                                • Volkswagen

pleban, tylko Korwin-Mikke ci pomoże :wink:

Komentarz

• pleban
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 580

nie ze wszystkim się zgadzam, jednak w dużej części masz rację :szeroki_usmiech
                                                  była O1 1,6 102 KM
                                                  była O1 1,9 TDI 90 KM

Komentarz

Pracuję...