Monitoring do firmy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plik77
    Drive
    • 2010
    • 71

Monitoring do firmy

Pomijajac konfiguracje to czy mozna miec "zdefiniowane" 2 telefony w radiu ? czy trzeba rekonfigurować to jakś skomplikowanie aby zmienic telefon ?

Można prosić o więcej informacji w tej materii.

Interesuje mnie TYLKO funkcjonalnosc pamiętania połączenia do 2ch telefonów - ( zadne kontakty etc.. to juz nie )
  • kazik4x4
    RS
    • 2008
    • 2728

Monitoring do firmy

Nastały kurewskie czasy, że nawet własnemu pracownikowi trzeba na łapy patrzeć...
    Nie wiem czy już się tak rozzuchwalili, że kradną na wydrę, czy też są takimi debilami, że myślą, że nie zauważę towaru który z firmy na przyczepce ktoś wywozi
    Chłopaki pracują u mnie między 8 a 10 lat i szkoda zmieniać. W tym co robią są nieźli, ale chyba albo im palma bije albo za mało zarabiają.... Do tej pory zaufanie było do tego stopnia duże, że towar w ogóle nie był liczony szczegółowo, a ogólnie z całości z uwzględnieniem marginesu na braki itp.

Ad rem: potrzebuję założyć monitoring na dwóch halach. Sprawa jest o tyle prosta, że wystarczy umiejscowić po jednej kamerze przy drzwiach wjazdowo/wejściowych na halę i jest git.
    Dodatkowo monitoring w biurze - 1cam, magazynie- 2cam, plac -2cam+jedna na wjazd.
    W sumie nie więcej niż 8.

Może mi ktoś podpowiedzieć, dać kilka wskazówek jaki sprzęt zamonotwać, jakiej rozdzielczości kamery itp??
    Okres przechowywania danych nie dłuższy niż 2 tygodnie.

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

kazik4x4, z doświadczenia: zleć to komuś, bo się sam będziesz potem bujał z kablami, niedziałającymi kamerami, rejestratorem tanim który nic nie rejestruje.

Druga sprawa określ co masz widzieć - ogół czy szczegół. Bo to zasadnicza różnica w rozmieszczaniu kamer. Czy to ma straszyć czy służyć kiedyś za jakiś dowód.
      8 kamer to już nie taka znowu mało realizacja.
      Czy to ma być po IP czy konwencjonalnie?

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

Zamieszczone przez westwi78
        kazik4x4, z doświadczenia: zleć to komuś, bo się sam będziesz potem bujał z kablami, niedziałającymi kamerami, rejestratorem tanim który nic nie rejestruje.

Druga sprawa określ co masz widzieć - ogół czy szczegół. Bo to zasadnicza różnica w rozmieszczaniu kamer. Czy to ma straszyć czy służyć kiedyś za jakiś dowód.
        8 kamer to już nie taka znowu mało realizacja.
        Czy to ma być po IP czy konwencjonalnie?
        Sam to tego się raczej nie podejmuję montować. Trzy kamery mają być konkretnie ukierunkowane - dwie będą montowane w drzwiach hal, a jedna na wjeździe centralnie ma zczytywać auto które ewentualnie wjeżdża.
        Szczegół? Nie chodzi mi o czytanie smsów pracowników, ale bardziej o to co w danej chwili robią lub gdzie się przemieszczają pracownicy.
        Po taniości nie chcę lecieć, ale też nie chcę wydać kasy na sprzęt przerastający moje potrzeby.
        IP? Nie potrzebuję ogarniać kilku obiektów/posesji oddalonych od siebie, mam wszystko na jednym placu, więc analog wystarczy, aczkolwiek nie wiem jaka by była różnica w cenie, jak nie więcej niż 20-25% to chyba pójdę perspektywicznie

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

kazik4x4, dostęp IP przyda Ci się jak będziesz chciał podejrzeć co się dzieje w firmie gdy nie ma Cię na miejscu ( zdalnie z kompa lub z komórki ). Kiedyś kupowałem fajny rejestrator od jednego z kolegów z forum ( wiem, że miał też resztę gratów do monitoringu - wszystko w naprawdę niezłych cenach; może się odezwie, bo za cholerę nie mogę sobie przypomnieć nicka ).
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

Zamieszczone przez kowal 2002
            kazik4x4, dostęp IP przyda Ci się jak będziesz chciał podejrzeć co się dzieje w firmie gdy nie ma Cię na miejscu ( zdalnie z kompa lub z komórki ). Kiedyś kupowałem fajny rejestrator od jednego z kolegów z forum ( wiem, że miał też resztę gratów do monitoringu - wszystko w naprawdę niezłych cenach; może się odezwie, bo za cholerę nie mogę sobie przypomnieć nicka ).
            Dostęp do monitoringu przez komórkę lub kompa z domu/laptopa mogę mieć też jeśli nie jest to wszystko w IP, wystarczy analog - rejestrator z możliwością spięcia z kompem, net ze stałym IP (nie neostrada brrr...) i chodzi jak trzeba.

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

kazik4x4, sorki, źle się zrozumieliśmy... Oczywiście kamerki analogowe ( nie IP ), rejestrator cyfrowy z dyskiem, możliwością podłączenia do sieci Ethernet ( czyli jeśli masz u siebie zewnętrzne stałe IP to będziesz mógł podejrzeć obraz z dowolnej kamery lub odtworzyć nagranie archiwalne ).
              Jeśli nie chodzi Ci o jakąś ekstra szczegółowość obrazu tylko raczej ogólny pogląd na "teren" to raczej nie pchałbym bym się w jakiś super sprzęty, bo szkoda na to kasy ( no chyba, że pracownicy wynoszą jakąś drobnicę w kieszeniach ).

Wstępnie ( ceny brutto ):
              - 8-kan. rejestrator ok. 1000 pln + dysk HDD jakieś 300-400 pln.
              - Kamery od jakiś 250-300 pln/szt. wzwyż ( tu już musiałbyś dokładnie określić gdzie ma wisieć i co ma widzieć - nie musisz od razu kupować wszystkich 8 szt. ),
              - Jakiś dobry UPS, który pociągnie całość jakiś dłuższy czas w razie zaniku zasilania 600 pln ( chyba, że nie zależy Ci na długim podtrzymaniu to wystarczy zwykły mały UPS za 200 pln ).
              - Zasilacz do kamer najlepiej zintegrowany ze skrzynką bezpiecznikową ( każda kamera zasilana z oddzielnego bezpiecznika ) jakieś 100 - 150 pln.
              - Przewody do kamer 2,5 - 3 pln/mb
              - Złączki BNC ( 2 szt / kamerę ) ok. 3-4 pln/szt, wtyki zasilające do kamer ok. 3pln/szt

Reszta to robocizna ( ceny nie znam ).
              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• cysterniarz
                RS
                • 2008
                • 1887
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

żeby nie zakładać nowego tematu

Jak wyglądają kwestie prawne dot. obszaru monitorowanego?
                Mam monitoring prywatny - widzę swoją posesję + kawałek drogi publicznej z bramą wjazdową.

Pytanie: czy mogę nagrywać teren ogólnodostępny publicznie - droga gminna ?
                Nie rozpowszechniam tego oczywiście, nagrania na własny użytek w razie "w". Nie widzę działek prywatnych sąsiadów, jedynie kam. sięga dalej na drogę bo chcę widzieć bramę wjazdową. Sąsiadów mam normalnych, wiedzą i widzą, jest ok, ale co gdy trafi się obcy typ i zacznie robić zadymę, że idąc drogą nie chce być nagrywany ??

Nic nie znalazłem w regulacjach dot. monitoringu prywatnego, prawo jest niedopracowane i różnie interpretowane a nagrywanie miejsc publicznych wzbudza wiele kontrowersji.

westwi78, może masz wiedzę na ten temat?

Komentarz

• westwi78
                  RS
                  • 2008
                  • 2940

Dosyć dobrze sprawę opisuje ten art. który mi na prv posłałeś.

Nie ma wprost przepisów które by to określały (ale coś tam mają grzebać ponoć) - ale może to i dobrze, nie da sie kazuistycznie wszystkiego opisać.

Moim zdaniem taki monitoring jak Twój bez problemu może funkcjonować. Ochrony danych osobowych bym się nie bał. bo trudno na jego podstawie będzie kogoś zidentyfikować.

Komentarz

• cysterniarz
                    RS
                    • 2008
                    • 1887
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

westwi78, dzięki za ekspress
                    No jest to kompletnie nieuregulowane. Też tak to rozumiem, kam. specjalnie nie podgląda przechadzających się sąsiadek po ulicy :wink: a jej zadaniem jest obserwacja granic działki z ogrodzeniem i bramą a drogę publiczną przez to też w części chwyci. Mogę to oczywiście przestawić ale wtedy do nie ma sensu bo w przypadku wtargnięcia zobaczę tylko czubek łysiny albo kaptur sprawcy :?
                    Dla chcących poczytać wrzucam link co wysłałem westwi na priv:
                    Monitoring prywatny - instalowany na prywatnych posesjach - często obejmuje swoim zasięgiem miejsca publiczne.  Jakie przepisy regulują funkcjonowanie monitoruingu prywatnego? W artykule m.in.:  Kiedy informacje z kamer stanowią dane osobowe w rozumieniu ustawy o ochornie danych osobowych? Odpowiedzialność karna za zastosowanie prywatnego monitoringu? Czy można publikować materiały zarejestrowane przez prywatny monitoring i kiedy?

westwi78,

Komentarz

• westwi78
                      RS
                      • 2008
                      • 2940

Zamieszczone przez cysterniarz
                      No jest to kompletnie nieuregulowane
                      ale to dobrze, moim zdaniem przepisów w Polsce jest za dużo
                      Gdyby ich zlikwidować połowę, prawdopodobnie nikt by się nie zorientował.

A większość rzeczy da się wyinterpretować z przepisów, od szczególnych do ogólnych.

Komentarz

Pracuję...