OS Windows 8 - wrażenia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • genia123
    Classic
    • 2011
    • 25

OS Windows 8 - wrażenia

Czyli co ten olej pomimo oznaczeń 5W40 nie jest syntetykiem i ma parametry minerała 15W40?
  • czto
    Rider
    • 2010
    • 546
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

OS Windows 8 - wrażenia

Używa już ktoś nowego OS'u Microsoftu? Jak wrażenia?
    Pytam, bo moja Vista doprowadza mnie już do szału. Myślałem o zakupie Win7, ale pojawił się właśnie Win8 z dużo niższą ceną od siódemki. Wiem, że 7 jest sprawdzona i fajnie hula, natomiast 8 ma różne opinie.
    2004 Renault Thalia 1.4 RT,
    2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
    2009 Renault Clio MTV 1.4
    2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
    2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• eaglemirek
      RS
      • 2010
      • 14109
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

czto, 8 bawiłem się chwilkę będąc w Vobis i jakoś mi na pierwszy rzut nie leży w przeciwieństwie do 7 którą mam od pierwszego dnia jak ukazała się w PL. Wcześniej jeszcze miałem wersję RC i ta od razu przypadła mi do gustu. Miałem na lapku XP MC i to mi nie leżało jeszcze bardziej niż Vista u żonki. Może zbyt krótko się bawiłem a może jednak jest coś w stwierdzeniu że dobra jest co druga winda (mówię o tych popularnych)
      Gdybym teraz kupował lapka no to wiadomo że z 8 ale jeśli tylko zmienić system to jednak tylko na 7. Pytanie jak ze współpracą 8 z oprogramowaniem, peryferiami :?:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• macherstudio
        RS
        S_OCP Member
        • 2008
        • 2378
        • Mitshibishi
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Win 3.11 prosty łatwy i tylko 11 dyskietek
        www.prostetorodo.pl

Komentarz

• eaglemirek
          RS
          • 2010
          • 14109
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

macherstudio, A masz jeszcze FDD :?: :diabelski_usmiech

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Mr0czny
            Elegance
            • 2009
            • 948
            • Octavia III (5E3)
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

używam 8 od dnia premiery i nie narzekam co prawda z małym usprawnieniem w postaci

Start8

Komentarz

• maxpaynemm
              RS
              • 2008
              • 1764
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja mam WIN7 i jestem zadowolony zwłaszcza że działa mi na 3 kompach jako orginał - wersja OEM oczywiście
              Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• grajewiak
                Rider
                • 2010
                • 582
                • Jeep

Jak możesz kupuj Win 8.

Przed nowościami nie uciekniemy, a im szybciej się przyzwyczaisz do nowego interfejsu tym lepiej. Bo zaraz tablety, telefony o podobnym UI.
                Win * to naprawdę dobry system - małymiękki ma naprawdę przemyślane rozwiązania :diabelski_usmiech aczkolwiek bardziej do dotyku to pasuje ale to chyba kwestia przyzwyczajenia też...

Co do działania programów to u mnie działa nawet Symfonia do fakturowania, a to swoje lata ma...

PS. Jest dużo nowości w obsłudze i warto poczytać jakiś poradnik bo samemu ciężko wpaść - np dzielenie ekranu
                Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
                Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• dato
                  L&K
                  • 2012
                  • 1431

Zamieszczone przez Mr0czny
                  używam 8 od dnia premiery i nie narzekam co prawda z małym usprawnieniem w postaci

Start8
                  O! Podziękował, tego mi jednak brakuje. Odczucia z Win8 pozytywne. Jest szybciej i sprawniej, a metro - kwestia gustu. Ostatnio jak sprawdzałem nie działał VCDS. Wszystko inne póki co chodzi.

Komentarz

• bradley
                    L&K
                    • 2008
                    • 1465

Kwestia przyzwyczajenia. Co jest na wielki plus to szybkosc dzialania. Nie ma w zasadzie roznicy przy wlaczeniu komptera od zera, a z hibernacji czy uspienia. Glupie jest to, ze zeby miec "dostep do zaawansowanych ustawien" trzeba stworzyc konto na msn czy podobnym serwerze. Rozrywek to fajnie dziala dotykowy ekran i gry jak rozne odmiany pasjansa czy przestrzenny mahjong. Duzo gestow popularnych z telefonow. W zasadzie to taki system, ktory zywcem przeniosony jest z telefonu i mamy duzy telefon z klawiatura (laptop).
                    Na tradycyjnym pulpicie (po kliknieciu kafelki) nie ma przycisku start, jest on schowany po najechaniu myszka w lewy dolny rog. Bardzo, bardzo irytujace rozwiazanie. No i jak mozna przypuszczac nie ma juz rozwijanej listy aplikacji po kliknieciu start tylko sa wlasnie te kafelki ktore mozna dowolnie sobie przesuwac, zmieniac, organizowac. Chyba, ze...

.
                    Zamieszczone przez Mr0czny

Start8
                    Dobrze wiedziec, ze cos takiego jest

Ja jednak zostane przy 7mce bo cholera wie co 8 obsluguje,a jesli np VCDS nie dzialal zawsze zostawala wirtualna maszyna, a w niej XP mode.
                    VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                    Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                    Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

W 8-ce z tego co pobieznie patrzylem, mozna wrocic do klasycznego wygladu na pulpicie - pewnie mozna zrezygnowac z kafelek na start i uruchamiac normalny pulpit. Nie wiem jak z perferiami.

Znam wielu, co nawet w 7-ce korzystaja z pulpitu w stylu W2k 8)

Najwazniejsze, to generalnie to jest system dla dotykowych ekranow i wtedy dziala najlepiej, a tak myszka to juz powoli faktycznie traci myszka
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• tomekjmopl
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1187
                        • Opel
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Maicroft, już wolę myszkę poczciwinę niż wieczne odciski palców na ekranie ...

Komentarz

• dato
                          L&K
                          • 2012
                          • 1431

Zamieszczone przez bradley
                          Glupie jest to, ze zeby miec "dostep do zaawansowanych ustawien" trzeba stworzyc konto na msn czy podobnym serwerze.
                          :shock: A skąd taki wniosek ??? :roll:

Komentarz

• Andrzej.P
                            RS
                            • 2011
                            • 1516
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                            Znam wielu, co nawet w 7-ce korzystaja z pulpitu w stylu W2k
                            W7, wygląd klasyczny, classic shell, efekty i bajery wyłączone --> mi tam więcej nie potrzeba, to ma stabilnie pracować a nie wyglądać.
                            W robocie mam kompa z 2GB RAMu, tam to nadal XP - w domu zmieniłem, bo RAMu deczko więcej

Na netbooku z racji sterowników jest W7, ale 32bit - też jako "klasyczny windows"

Do W8 mam dostęp przez MSAA, ale na razie nie widzę potrzeby instalowania tego cudaka - ustawiony odpowiednio W7 mi wystarcza.
                            Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                            FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• bradley
                              L&K
                              • 2008
                              • 1465

Zamieszczone przez dato
                              Zamieszczone przez bradley
                              Glupie jest to, ze zeby miec "dostep do zaawansowanych ustawien" trzeba stworzyc konto na msn czy podobnym serwerze.
                              :shock: A skąd taki wniosek ??? :roll:
                              Bo tak "pisalo" w ustawieniach ekranu. Chcialem powiekszyc ikony. Pozniej sie okazalo, ze ekran nie obsluguje tego :lol:.
                              Ale za to w ustawieniach rozdzielczosci ekranu jest juz tradycyjne ustawienie rozmiaru tekstu z suwaczkiem dpi.
                              VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                              Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                              Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• krzysn
                                Rider
                                • 2007
                                • 515

A ja szczerze polecam linuxa. Od wielu lat używam ubuntu i debiana (wersji testowej). Moim zdaniem nie ma lepszego systemu operacyjnego. Prosty interfejs (używam gnome), dość szybki start, multum oprogramowania ZA DARMO, zero wirusów.
                                I nie ma się co obawiać, obecnie dystrybucje linuksa są bardzo dopracowane i w codziennej pracy proste w obsłudze. Niezdecydowani mogą spróbować wersji live, system startuje z płytki cd.

Sprawa się komplikuje, gdy zależy nam na grach, wtedy windows konieczny... A jaki numerek - moim zdaniem bez znaczenia. Lepiej brać nowsze windows 8, choć poza wizualnymi bajerami i większymi wymogami sprzętowymi nic więcej nie dostaniesz.

Ciekawostka: instalacja ubuntu z sieci, łącze ok. 10MB, trwa poniżej 2 godzin, po zakończeniu 1 restart komputera i system gotowy (ma już zainstalowanego open office i sporo innych programów uzytkowych). Ile czasu trwa instalacja windowsa i ile razy podczas instalacji system się resetuje ?
                                Windows to zło :wink:

Komentarz

• dato
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1431

Krzyś... 15 minut się instaluje i raz restartuje.
                                  Potem pół nocy wgrywania softu. Powiedz krok po kroku, w jaki sposób mam użyć excela, PS, ERP z Comarch, a potem firmowego Exchange i Sharepoint w Twojej ulubionej dystrybucji to się zastanowię.

Różne rozwiązania do różnych zastosowań wiesz ? Nie każdy ma kompa tylko do netu i żeby ładnie wyglądał dla sąsiadów

Debian z modami na gejtłeja instaluje się (nie sam) ze 30 minut i co z tego ?
                                  Tyłek wozimy szkodnikiem, ale palety już nie, zgadza się ? :P

Komentarz

• Mr0czny
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 948
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

krzysn, instalacja Windowsa 8 na dysku SSD to ok 10 minut nie pamiętam dokladnie i 1 albo 2 restarty

Komentarz

• krzysn
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 515

Dato, słusznie, zależy do czego potrzebny jest komputer. Ale mylisz się, jeśli uważasz że linux nadaje się tylko do surfowania po internecie.

Open office jest prawie taki sam jak office microsoftu. Masz tam arkusz kalkulacyjny, odpowiednik powerpointa i edytor tekstu. Trochę inaczej pisze się równania matematyczne, ale jeśli ktoś miał styczność z TeX-em szybko sobie poradzi.
                                      Spróbuj zainstalować pod windą gromacsa albo coś innego do dynamiki molekularnej ;-)
                                      pozarządzaj zdalnie komputerem...
                                      Ogromna większość serwerów obliczeniowych z listy top 500 stoi na linuksie. Nie jest to argument za instalacją na komputerze desktop, a ale świadczy o ogromnych możliwościach systemu.
                                      Nie używam komputera do netu, w pracy mam windę i ubuntu na dwóch partycjach. Windę uruchamiam raz na kilka miesięcy.
                                      Może nie jestem na bieżąco z windows ale mam na nie lekką alergię. To mielenie dyskiem mimo włączonego indeksowania, zgroza ;-)

Warto wiedzieć, że jest dobra alternatywa dla windows, bardziej niezawodna i za darmo.

Komentarz

• djczas
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 9612

tomekjmopl, i dlatego Logitech wypuścił touchpabda T650 z pojemnościową powłoką dotykową aktualnie tesutje i recenzja będzie na http://potrzebujeto.pl sprzęt dotarł wczoraj do mnie i po jednm dniu z nim nie chce go oddawać
                                        Co do Win8 nie przemawia do mnie ani trochę

Komentarz

• zwolin
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 656

krzysn, Linux ma wiele plusów, ale powiedz mi proszę Cię bardzo jak mam pod linuxem zainstalować ACada, Inventora itp?
                                          Co do OO, to też jest lipa, boi teraz wielu nierozgarniętych urzyszkodników korzystających z nowych pakietów microsoftu zapisuje je w idiotycznym formacie z x na końcu i pozamiatane.
                                          Chociaż ja akurat używam OO i jak mi ktos to g... przyśle, to grzecznie proszę, żeby przysłał w normalnym formacie, chyba, że chce na najbliższej fakturze mieć uwzględnione koszty dostosowania się do jego fanaberii :wink:
                                          Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                          O II Tour Combi 1.6
                                          Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• dato
                                            L&K
                                            • 2012
                                            • 1431

Zamieszczone przez krzysn
                                            Dato, słusznie, zależy do czego potrzebny jest komputer. Ale mylisz się, jeśli uważasz że linux nadaje się tylko do surfowania po internecie.
                                            Nie podnoś mi ciśnienia, bo w moim wieku jest to niebezpieczne - jak kojfne to możesz mieć zarzuty
                                            Nie imputuj mi tu czegoś, co nie powiedziałem, bo mnie to bardzobardzo wqrwia...
                                            Nie napisałem, że linux jest wyłącznie do surfowania. Napisałem, że sam używam do GW i dodam, że jest niezastąpiony. Wytłumacz moim Klientom, że mają mi wysyłać kalkulacje i predykcje w projektach w formacie open office...

Skoda wozi dupę, a Transporter palety...

Dynamiki molekularnej nie używam, a zarządzam przez RDP. Nie wywołuj na forum motoryzacyjnym świętej wojny o systemy operacyjne qfa...

Zamieszczone przez krzysn
                                            Może nie jestem na bieżąco z windows ale mam na nie lekką alergię. To mielenie dyskiem mimo włączonego indeksowania, zgroza
                                            Wiem, że chciałeś napisać "WYŁĄCZONEGO". No wiem. A alergie są uleczalne, a przynajmniej da się je kontrolować. Kontroluj swoją.

Odpuść dalszą głupią dyskusję i nie nawracaj...

Komentarz

• macluke
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 875

Koledzy, skończcie te bezsensowne dyskusje - to jest nie na temat.
                                              Czto zapytał:
                                              Pytam, bo moja Vista doprowadza mnie już do szału. Myślałem o zakupie Win7, ale pojawił się właśnie Win8 z dużo niższą ceną od siódemki. Wiem, że 7 jest sprawdzona i fajnie hula, natomiast 8 ma różne opinie.
                                              i komentarze typu 'ja mam win7 i sobie chwalę' czy 'a ja używam linuxa' albo 'windows jest generalnie be bo zamula' są nic nie wnoszące do tego wątku o windows8.
                                              Też się przymierzam do Win8 i chętnie poczytam opinie osób, które z tego korzystają a nie kolejne wywody o wyższości jednego systemu na drugim. Za chwilę włączą się fanboye iOSa i się zacznie.
                                              Merytorycznie, proszę

Komentarz

• loru
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 4286
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez czto
                                                tam używałem trochę, trzeba się przyzwyczaić do tego interfejs i bez dotykowego ekranu trochę ciężko ale się da z myszką, jak masz laptopa i używasz tochpada to jest tragedia, inna kwestia to fakt, ze kafelki to oddzielne programy do muzyki,video, foto itd, przy odpaleniu pyta czego chcesz używać , trochę denerwujące bo masz np windows media player i dodatkowo aplikację do odtwarzania video w kafelkach, sporo elementów poprzenosili i trochę sie naszukałem zanim znalazłem opcję szukaj, jest pod prawym klawiszem w lewym dolnym rogu :roll: itd, cześć elementów nie jest dostępnych z pod kafelków , trzeba przełączyć się na pulpit z niego wygrzebać to co potrzeba, chociaż by ustawienia tcp/ip
                                                Szybkość działania porównywalna z w7, co do startu to cześć usług odpala się w tle po odpaleniu już interfejsu usera , tak samo jak w w7 ale tu zoptymalizowali to i jest trochę szybciej.
                                                Sterowniki od w7 podchodzą , przynajmniej u mnie z 64bit wersji w8 nie protestowała.
                                                Generalnie jeżeli miał bym kupić lic to taką która pozwala na downgrade systemu i postawił w7 w czekając na kolejny system operacyjny od MS, nie pisaną prawdą jest, że co drugi jest ok.
                                                O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• luzik
                                                  Classic
                                                  • 2011
                                                  • 10

No cóż.. Ja Win8 używam w domu już od ponad 2 miesięcy jako mój główny system.
                                                  i dopiero po takim okresie, mogę powiedzieć, że jeśli miałbym wybór kupienia licencji, to do Win7 bym już pewnie nie wrócił.

Nie mam ekranu dotykowego, korzystam z systemu jak zdecydowana większość użytkowników - klawiaturą i myszką i mi w żaden sposób ekran kafelkowy nie przeszkadza. Tak samo nie przeszkadza mi menu start, bo i dlaczego by miał mi przeszkadzać jego brak ? :> nowym menu start jest ekran kafelkowy i tyle.

Jedną z najbardziej użytecznych rzeczy, jakie były w Win7 (i chyba w Vista wcześniej tez), to wlaśnie pole wyszukiwania w menu Start. najszybszy sposób na wyszukanie jakiejś aplikacji, to była naciśnięcie na klawiaturze przycisku Win i wpisanie nazwy programu, ot co.

I w Win8 to też działa, identycznie, tylko zamiast małego okienka wyskakuje ekran kafelków.. Do tego naprawdę idzie się przyzwyczaić

Nie znalazłem jeszcze czegoś, co by mi przeszkadzało w użytkowaniu systemu w porównaniu do Win7. Wystarczy poświęcić kilka godzin na podstawowe poznanie systemu, reszta wyjdzie w praniu

Dla każdego, który się boi kafelków, niech uważa je jako nowe, "troszkę" większe Menu Start A poza tym to z nich w ogóle korzystać nie musi

Komentarz

Pracuję...