Zakup lutownicy.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zibi72
    Classic
    • 2012
    • 22

Zakup lutownicy.

Mnie to chyba po cygaretach gardło wysiaodło, ale spoko, nie rozchorowołem się.
    Szkoda, że mom auto co pali 10/100 bo bych do Wos przyjechoł na spota :|
  • alxxx
    RS
    • 2010
    • 1823
    • Octavia I (1U2)
    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Zakup lutownicy.

Powitać :szeroki_usmiech

Jak w temacie chciałbym kupić jakąś sprytną lutownice, która przyda się do czegoś konkretnego typu wlutowanie diód np ale także zlutowanie zwykłych kabli w octavii. Mam zwykłą transformatorową ale "to" to trzeba trzymać z daleka od rzeczy wymagających precyzji.

Pytanie w sumie kierowane do forumowych speców.
    Cena.. Nie chce złomu ale wystarczającą do domowo-hobbystycznego użytkowania. 200-400pln? Jak przestrzeliłem z ceną to sorry...
    VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
    Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• ploter
      Drive
      • 2010
      • 50

Mam stację lutowniczą Zhaoxin kupioną za 105zł nagrzewa się w 30 sekund do 400*C i ma wymienne groty może do kabli grubych trochę słaba ale do elektroniki użytkowej i kabelków w sam raz

Komentarz

• Bartek.K
        Rider
        • 2012
        • 396

Za taka cenę jak podałeś to można kupić dobrego hotaira,ale do twojego zastosowania to mija się z celem. Ja polecam STACJA LUTOWNICZA ZD 9830C, zaplacilem za nia chyba 60zł i działa dzielnie juz 3 lata,a lekko nie ma :diabelski_usmiech
        Nie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.

Komentarz

• alxxx
          RS
          • 2010
          • 1823
          • Octavia I (1U2)
          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Zamieszczone przez Bartek.K
          kupić dobrego hotaira
          właśnie dlatego pisałem o cenie :P chodzi o to żeby to pochodziło "trochę" i dobrze grzało..

Komentarz

• ploter
            Drive
            • 2010
            • 50

Też mam taką samą tylko w tej denerwuje mnie szybkość nagrzewania i trzebabyło dość mocno nagrzać by lutować po kolei 150 punktów lutowniczych a hotairem nie polutujesz kabli przynajmniej nie tak szybko jak kolbówką czy transformatorówką

Ty dałeś za ZD9830 60zł a ja za Zhaoxina 936D 105 ;D

wymienne groty o rożnych końcówkach

Bo za 200-400zł jak to ALXXX napisał to mozna mieć

http://allegro.pl/stacja-lutownicza-...845288833.html hotair i kolbówka w jednym z automatyczną regulacją temperatury a i tak bym do tego dokupił

bo już lutowałem na zewnatrz kable to na wietrze nawet transformatorówka traciła ciepło dopiero porządnie rozgrzana stara kolbowa załatwiła sprawę ;D

ALXXX przemyśl do czego dokładnie potrzebujesz tej lutowniczy czy stacja czy transformatorówka czy kolbowa oporowa

Komentarz

• alxxx
              RS
              • 2010
              • 1823
              • Octavia I (1U2)
              • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

ploter, całkiem ładna ale to przerost formy nad treścią :szeroki_usmiech

Pewnie poszukam tego Zhaoxina do max 150-200 i koniec tematu bedzie

Komentarz

• adiwaw
                Ambiente
                • 2009
                • 167

używam lutownicy niemalże codziennie w pracy i powiem ci, że do prac jakich potrzebujesz to wystarczy ci lutownica za 30zł. Dokładnie taką mam i nie ma na co narzekać. kupujesz z trafo 40w po naciśnięciu 120w i nada się do precyzyjnego lutowania. Lutuję często 1mm, elementy na płytkach drukowanych i nawet standardowy grot mi nie przeszkadza.
                Jak chcesz już lepiej i do auta to polecam lutownicę gazową ale koniecznie z własnym zapalnikiem. Kosztuje kilka razy więcej ale jest poręczna bo nie trzeba szukać kontaktu.

Komentarz

• spc
                  Elegance
                  • 2012
                  • 825
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja używam zwykłej kolbowej, jakiś noname 40W bodajże. Przelutowałem nią całą elektronikę we wzmacniaczu gitarowym, trochę kabli też się zdarzyło. Grzeje bodajże do 500 stopni. Kosztowała - uwaga - 18zł 8) Dla moich hobbystyczno - domowych potrzeb wystarcza. Jedyny mankament to krótki kabel. Ostatnio pożyczyłem znajomemu, coś grzebał przy instalacji w samochodzie, też był zadowolony.
                  Piter
                  tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                  KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• zwolin
                    Rider
                    • 2010
                    • 656

alxxx, powiem tak: Naucz się robić dobre groty do transformatorówki i nie wydziwiaj Tym naprawdę da się sporo polutować i przy dłubaniu w samochodach i okolicach nie powinno być problemów. Podstawa to oczywiście topnik i dobra cyna. Ogromnym plusem transformatorówki jest to, że grzeje na maksa. Taka ze stacją potrafi za szybko stygnąć jak masz przeciąg, czy zimno w garażu i lipa niestety.
                    No i szybko stygnie, więc mniejsze prawdopodobieństwo przyjarania czegoś w okolicy.

Druga opcja - jak dla mnie ideał lutownicy - kiedyś katowany dzień w dzień na przeróżnych instalacjach w poprzedniej robocie - gazówka Portasol super pro.
                    Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                    O II Tour Combi 1.6
                    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• spacewalker
                      Elegance
                      • 2012
                      • 941

Groty grotami a ta lutownica http://allegro.pl/cyfrowa-stacja-lut...835034489.html jest całkiem ok. Smiało mozesz to kupic. Mam cos takiego juz 3 lata i zadnego grota, a lutuje w autach niemal cały rok. Zaczniesz precyzyjniej dłubac, wyminisz grocik na mniejszy, transformatowókę trzymaj do grubszych kabli, bo ta sobie nie poradzi z kablami 3mm2, ale takich w aucie pewnie nie lutujesz

Komentarz

• trooper
                        Rider
                        • 2011
                        • 525
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Stacja do lutowania kabli w aucie, a czy to jest poręczne?
                        Może masz coś takiego:

Groty w takich lutkach są rzeczywiście niewygodne, ale w takich:
                        Lutownica; transformatorowa; LT 100P; 100W; 230V; ZDZ w sklepie elektronicznym Firmy Piekarz.

to już zupełnie inna bajka, może lepiej wziąć z grotem miedzianym?
                        Moja Balbina

Komentarz

Pracuję...