SMS Premium który nie został wysłany

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Damian.S
    Drive
    • 2009
    • 77

Witam Panowie potrzebuję rady mam 2.0 BKD(bez DPF) 90k ostatnio miałem zalany Motul Specific 505.01 teraz mój sprzedawca mocno mnie namawia na Millers Oils xf longlife 5w40. Podpowiecie? Motul Millers coś innego?
    Od 1997 roku Skoda. 97-99 Felicia 1.3 99-01 Octavia 1.9 TDI 90KM 01-08 Octavia 1.9 TDI 110KM 09-.. Superb 1.8 TSI & Octavia 1.6 Mint
    www.gprk.pl
  • aro_40
    RS
    • 2007
    • 1529
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Cześć,
    Staramy się wraz z żoną być świadomi tego co czynimy.
    Siedzimy sobie przed TV oglądając dzisiejsze wiadomości, a 7-letnia córcia gra na telefonie mojej lepszej połowy (nie pierwszy już raz gra w tę grę pobrana ze strony Orange, gdzie też mamy numer).
    W trakcie gry córci przyszedł SMS i żona zajrzała kogóż niesie o takiej porze z SMS-ami. Ze zdziwieniem odkryła, że to info od Orange iż konto premium to ponad 30 PLNów !!! Z lekka zagotowaliśmy sie i pilny telefon do BOA. Tam uzyskaliśmy info, że dziś o 19.06 wysłaliśmy 3 SMS-y premium po 11 PLN każdy.
    Szybkie śledztwo w domu wykazało, że córcia w trakcie gry nie wysłała żadnego SMS-a (gra nic takiego nie żąda). Zresztą, jak już pisąłem, grała w nią nie po raz pierwszy. Co więcej, w skrzynce smsów wysłanych nie ma jakiegokolwiek smsa wysłanego o tej porze i pod podany w BOA numer.
    Numer pod jaki wysłane zostały smsy należy do Creative Team / Wapster.pl

Pytania: czy ktoś miał podobną sytuację. Czy jest możliwe, że kto inny wysłał a mi przypisano tę usługę? Co zrobić, aby udowodnić Orange że nie wysłaliśmy tych smsów?
    If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• zwolin
      Rider
      • 2010
      • 656

aro_40, po pierwsze zablokuj możliwość wysyłania takich sms. Nie wiem jak to w orange zrobić, bo mam tel w innej sieci, ale pewnie jakoś się da.
      Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
      O II Tour Combi 1.6
      Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• blind_walker
        RS
        • 2010
        • 4533
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

aro_40, koleżanka miała w PLAY przypadek, że "nabiło" jej 540zł za korzystanie z internetu. Co ciekawe, limit, który miała opłacony (200mega) nie został w pełni wykorzystany(zostało 130mega). Napisała odwołanie, ze skanem bilingów z internetu i po tygodniu dostała odpowiedź, że suma zostanie anulowana.
        Ktoś chyba próbuje wyciągnąć klika złotówek od klientów...
        mkII 20VT (600h worked)
        Roooooomster

Komentarz

• dontak
          Rider
          • 2008
          • 586
          • Octavia III combi (5E5)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

aro_40, tak jak pisze zwolin zablokuj smsy specjalne. Można to zrobić na orange online. A nie dostałeś jakiś smsów nie wiadomo skąd? Bywa tak że za otrzymane smsy trzeba płacić. Sprawdź na orange online. Możesz sobie tam wyświetlić całą historię.
          OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8160
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

aro_40, tez tak kiedys miałem z tel.... 9-cio latek chciał pograć, a tam było cos takiego ze sie niby gre pobierało i miałem 20 zl x 3 = 60 zeta. Przyszedł wtedy sms, ze jakis kod do gry to..... - wiec wygląda na to samo. Tak na zaś wejdz sobie w gry i wykasuj, te, które sie pobiera
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• aro_40
              RS
              • 2007
              • 1529
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

pierwsza rzecz co zrobiłem to blokada na wszystkie telefony. Po godzinie zadzwoniłem ponownie i okazało się, że inteligentna inaczej obsługa BOA założyła blokadę na przychodzące SMS-y, podczas gdy wyraźnie mówiłem, że były to SMS-y wychodzące... Na szczęście i ta możliwość została zablokowana.
              dontak, nie dostaliśmy żadnych smsów na które trzeba opowiadać. Jak pisałem to rzekomo wysłaliśmy sms-y. Jest to widoczne w systemie Orange a nie ma wśród wysłanych na telefonie z którego miałoby rzekomo byc wysłane.
              piotrek_os gra była pobrana z Orange i zapłacone. To było jakieś miesiąc - 2 miesiące temu. Córka grała w tę grę już wielokrotnie. Sprawdziliśmy wyciągi 2 m-ce wstecz i nie ma takich sms-ów specjalnych. więc nie jest to wina gry (na szczęście).

Komentarz

• bohen
                L&K
                • 2009
                • 1260
                • Audi
                • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

aro_40, ponieważ zajmuje się tego typu sprawami, można powiedzieć zawodowo to opisze ci co i jak.
                Na 100% naliczone SMS-y Premium są związane z grą. Na rynku jest bardzo dużo tego typu gier (zarówno dostępnych na stronach operatorów jak i portalach niezależnych), które wykorzystują SMS-y Premium jako sposób zapłaty za dodatkowe opcje gry. Może tu chodzić np. o dostęp do dodatkowych poziomów, dodatkowych "żyć", itp. W trakcie grania użytkownik otrzymuje pytanie czy chce skorzystać z jakiegoś bonusa. Zgoda skutkuje automatycznie wysłaniem SMS-a z poziomu gry a nie z poziomu telefonu, stąd na liście w telefonie nie masz tego SMS-a, natomiast operator w systemie bilingowym już tak.
                Ponadto to, że wcześniej nie było tego typu przypadków nie oznacza wcale, iż nie jest to wina gry. Może to znaczyć jedynie tyle, że wcześniej w grze nie trafiła się sytuacja, w której można było skorzystać z takiego "bonusa" lub córka nieświadomie z niej nie skorzystała.
                Najgorsze w tym jest to, że roszczeń możesz dochodzić jedynie w stosunku do "producenta" gry a nie do operatora. Chociaż podejrzewam, że gdzieś w warunkach licencyjnych gry lub regulaminie jest zapis o tych dodatkowych kosztach i wtedy .

P.S. Dodatkowo, można wspomnieć też o różnego rodzaju konkursach i usługach, gdzie użytkownik płaci za SMS-y, które otrzymuje. Także trzeba być czujnym i najlepiej zablokować tego typu usługi na swoim koncie.

Komentarz

• aro_40
                  RS
                  • 2007
                  • 1529
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

bohen, gra była pobrana ze strony operatora. Do tego w grze nie ma żadnej licencji, regulaminu itp., zaś FAQ wymaga łączności z netem, który jest wyłączony.
                  Mimo wszystko będę jak lew walczył z Operatorem, który sprzedaje takie gry i nie informuje o warunkach

Komentarz

• Adrian
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 662
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

nie rozumiem Twojego toku myślenia. Kolega powyżej wszystko Ci wyjaśnił. Dlaczego nie walczysz z dzieckiem że nie zwraca uwagi na to co robi??

Operator jest tylko pośrednikiem udostępnił Ci grę ale nie odpowiada co z nią robisz i w jaki sposób korzystasz. To był Twój świadomy wybór.

Jak dziecko uruchomi Ci internet w telefonie i naliczy rachunek na 500zł to też będziesz miał pretensje do operatora bo regulaminu i instrukcji nie dostałeś?? Zapewniam Cię że nawet jak byś dostał do przeczytania to i tak byś to zlał i podpisał że się zapoznałeś.

Dla pocieszenia dodam tylko że ten operator jedną reklamację rocznie uwzględnia nawet jeśli wina jest po Twojej stronie.
                    PerfectService by DGW
                    Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
                    Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
                    Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• se@l
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 169

Mi córka nabiła 600 zł za internet bo przez przypadek wyłączyło się wifi i włączyło się 3G. Nawet nie interweniowałem bo nic bym nie wskurał. Nie było pakietu wykupionego bo czekałem na nową umowę. Limit miesięczny to 1300 zł i niestety nie da rady go zmniejszyć - próbowałem kilka razy.
                      Teraz wykupiłe pakiet 1 GB bo to i tak taniej niż jakakolwiek wpadka ze strony córki. I nie mam pretensji do niej ani operatora tylko niestety do siebie że na czas nie uruchomiłem. Córka akurat 3 dni wcześniej dostała nowy telefon z androidem no to poszalała na całego a mi przyszło zapłacić :roll:
                      Tak pamiętajcie że niestety musimy sami pilnować interesów.
                      pozdrawiam Krzysztof

Komentarz

• aro_40
                        RS
                        • 2007
                        • 1529
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Adrian
                        nie rozumiem Twojego toku myślenia. Kolega powyżej wszystko Ci wyjaśnił.
                        Cóż, jedni są biernymi klientami i akceptują a priori fakt, że sprzedawcy naciągają. Inni próbują z tym walczyć i ja do nich należę.

Dlaczego nie walczysz z dzieckiem że nie zwraca uwagi na to co robi??
                        i tu jesteś w błedzie - kontroluję to co dziecko robi. I na pewno bez porozumienia z nami nie akceptowała jakiegokolwiek komunikatu.

Operator jest tylko pośrednikiem udostępnił Ci grę ale nie odpowiada co z nią robisz i w jaki sposób korzystasz.
                        Obowiązkiem sprzedawcy (a jest nim Operator) jest uprzedzić o możliwych ewentualnych kosztach, a tego nie uczynił.

Jak dziecko uruchomi Ci internet w telefonie i naliczy rachunek na 500zł to też będziesz miał pretensje do operatora bo regulaminu i instrukcji nie dostałeś??
                        Kiedyś syn zamówił sobie dowcipy przez telefon. Efektem była rozmowa z synem i blokada tego typu usług. Nie miałem pretensji do operatora, bo syn (bez względu ile miał lat) zrobił to świadomie.

Zapewniam Cię że nawet jak byś dostał do przeczytania to i tak byś to zlał i podpisał że się zapoznałeś.
                        a co ma piernik do wiatraka? gdyby było toby mieli jakąś broń w ręku - póki co nie mają.

Komentarz

• octII
                          Ambiente
                          • 2012
                          • 191

Ja raz poszedłem na całego, ale kupiłem pakiet na internet (jednodniowy) i w jeden dzień zniknęła mi stówka z telefonu. Niemal w jednym momencie przyszły informacje o braku środków na koncie i wyczerpaniu pakietu. Dzwoniłem do obsługi klienta i doradzili pisać prośbę o chociaż częściowy zwrot pieniędzy. Pisałem raz i mnie zbyli, pisałem drugi raz i po jakimś czasie cała kasa była spowrotem. Tłumaczenie było takie, że wysyłają informacje do 15 min po wykorzystaniu pakietu, ale przez te 15 min jak widać można sporo stracić. Ja tłumaczyłem się tym, że nie mogłem świadomie decydować o tym czy chcę korzystać z neta bez pakietu bo dwie wiadomości niemal w jednym momencie przyszły a wtedy to już prawie zero na koncie.

Komentarz

Pracuję...