Mam firmowe w mBanku i sobie chwalę. Jedyne co jest płatne, to przelewy - 1 zł. Ma zdefiniowane przelewy do ZUS i US, wybierasz tylko odpowiednie konto i możesz przelewać kasę.
Posiadam w mBanku zarówno osobiste jak i firmowe konto i jestem bardzo zadowolony. W firmowym tak jak Tobi77, napisał przelewy są po 1zł więc jeśli nie będziesz ich wykonywał za dużo a konto jest Ci potrzebne żeby móc otworzyć działalność to chyba najlepsza oferta.
np. PKO BP ma darmowe przelewy ale co miesiąc 30zł (przynajmniej rok temu tak było), więc rocznie wydać 360zł na reklamę z Majewskim to trochę dużo...
Jedyny minus to taki że nie ma zbyt wielu oddziałów mBanku, sam musiałem jechać 40km po odbiór umowy, jednak nie wiem czy są one jeszcze do czegoś potrzebne :wink:
PKOBP nic nie ma darmowego :wink:
Przelew z 1,2 na 1,3 od pewnego czasu podniesiony, jakiś haracz co miesiąc płacę za "konserwację" :wink:
Zdefiniowane i darmowe płatności do ZUS to też chyba standard.
Śmiem twierdzić, że wszędzie coś gdzieś trzeba pod odpowiednią postacią zapłacić za konto. Za darmo chyba dziś nic nie ma. Nawet jak promocje robią (kiedyś było coś takiego jak Lucas Bank i tam miałem rach) to po tej promo, musisz kasiorki coś sypnąć.
Przy wyborze konta pytanie zasadnicze czy to będzie tylko do przelewów/płatności? Czy będziesz potrzebował większych/mniejszych/krótszych/dłuższych kredytów zwał je jak zwał np obrotowymi. Jak tak to tu podpytaj jakie warunki % za uruchomienie, za odnowienia po roku, jakie zabezpieczenia pod takowy z Twojej strony są wymagane, od kiedy możesz o taki sie ubiegać - jesli założyłeś DG bo od razu bez historii wielu nie daje nic "grubszego" , no ile całość będzie Cię wtedy kosztowała.
Jak mieszkasz w małej miejscowości gdzie nie ma bankomatów wielu banków a kilka ma takie same warunki prowadzenia rachunku to np to weź pod uwagę, że ja jest Bankowmat i weźmiesz ten bank - masz pod ręką możliwość wypłaty gotówki.
Szybkość przelewów i dostęp do elektronicznej bankowości to chyba dziś już jest satysfakcjonujący standard. Nawet zacofane straszliwie BS (Banki Spółdzielcze) w krótkim czasie to nadrobiły i dziś masz tam kasę po chwili. A ich warunki i obsługa paru moich znajomych przekonała i się "przenieśli". Obsługa zależy od ludzi, a warunków nie znam choć też muszę porównać i zbaczyć czy mnie mój obecny "kroi" czy jest podobnie rzeczywiście wszędzie
Mam jeszcze w mbanku (teraz już nie korzystam).
Przeniosłem się teraz do Milenium (bez opłat za przelewy), + dostęp do konta/przelewów z komórki ale pewnie za niedługo wszyscy to będą mieli.
Panowie w IDEA banku macie wszystko darmowe. Przelewy do US, ZUS i gdziekolwiek chcecie sa darmowe. Często sa tez dosć ciekawe lokaty. Jednakże jesli chodzi o obsługę konta przez internet, to o wiele lepszy jest w Mbank i Multibank. W ideabank kuleje niestety odświeżanie się stanu konta po wybraniu kasy z bankomatu lub po zaplacie karta. Aha w ideabanku wszystkie bankomaty w Polsce są darmowe.
Pytanie jeszcze czy przy twojej działalności napewno potrzebne jest ci konto firmowe?? Teraz nie ma takiego obowiazku oczywiście w zalezności jaką dzialalność prowadzisz.... Ja miałem i zrezygnowałem bo gdzie nie poszedłem to dowalili jak nie zjednej to z drugiej strony
Nie mam spółki. Działaność jednoosobowa. Babka w Urzędzie powiedziała mi, że musi być firmowe, a brat właśnie miał prywatne. Różnica jest taka, że ja pracuję na pełen etat i dodatkowo będę miał działalność gospodarczą.
Nie mam spółki. Działaność jednoosobowa. Babka w Urzędzie powiedziała mi, że musi być firmowe, a brat właśnie miał prywatne. Różnica jest taka, że ja pracuję na pełen etat i dodatkowo będę miał działalność gospodarczą.
Nie musi.
Jak tylko przelewów parę na "normalne" kwoty (nie dziesiątki czy setki tyś jednorazowo i wiele takich w m-cu) i US/ZUS to podaj tej mądrej pani swój ROR i niech go w papiery wpisze i nic nie zakładaj. Chyba, ze chcesz mieć oddzielny ( np żeby ci Twoja Pani nie lustrowała :wink:- każdy ma rózne układy w rodzinie ) to załóż taki jaki będzie dla Ciebie najkorzystniejszy/najtańszy w utrzymaniu.
Dokładna instrukcja opisująca krok po kroku jak założyć firmę. Zawiera wzory wypełnienia niezbędnych dokumentów. Założenie firmy - co musisz zrobić i w jakiej kolejności.
jeżeli wystawiasz faktury powyżej 15.000 EUR, to należy mieć konto firmowe
ja mam od prawie 2 lat mBiznes w mBanku i:
po podsumowaniu kosztów przelewów (około 15 przelewów na zewnątrz banku miesięcznie) i opłaty za kartę debetową (3,5zł/mc) do konta wychodzi ok 20zł/mc.....
dodatkowo przelew z mBiznes na swój - eKonto (czyli wewnętrzny w mbanku! - kosztuje 1zł).
Z tego wynika że jak będziesz chciał przerzucać między firmowym a prywatnym to koszt będzie rósł....
W Alior Banku masz konto firmowe prawie-darmowe.
Płatne są smsy potwierdzające transakcje 0,2 gr/sms.
Jak dodasz przelew do zaufanych to nie płacisz bo nie trzeba potwierdzać smsem
Poza tym opłata za wpłatę/wypłatę gotówki (do 100tys. zł/msc za free, później jakiś ułamek procenta).
Karta do konta chyba jest płatna, ze 3 zł pewnie, ale ja nie brałem.
Poza tym płacę 5 zł/msc dodatkowo za konto pomocnicze w EUR.
Wg mnie to tanio, najtaniej jak szukałem konta firmowego.
Dla OFPGD Symetria Direct za :
0zł za prowadzenie
0zł za przelewy ZUS i US
0zł za kartę
1zł przelew
1zł wypłata gotówki w bankomatach BPH oraz Euronetu.
0zł za rachunek oszczędnościowy.
Oferta bardzo zbliżona do mBanku, ale mamy dostęp do dużej ilości oddziałów.
No i najważniejsze Doradca, opiekun z OCP :wink:
Panowie a jak z wypłatami gotówki w kasach odziałów z konta firmowego? Są prowizje czy za free. Złodzieje z PKOBP każą za to sobie słono płacić - muszę przerzucać wtedy przez pryw rachunek ale to jest zdzierstwo wg mnie
Panowie a jak z wypłatami gotówki w kasach odziałów z konta firmowego? Są prowizje czy za free. Złodzieje z PKOBP każą za to sobie słono płacić - muszę przerzucać wtedy przez pryw rachunek ale to jest zdzierstwo wg mnie
Zamieszczone przez Michael_1
W Alior Banku masz konto firmowe prawie-darmowe.
Poza tym opłata za wpłatę/wypłatę gotówki (do 100tys. zł/msc za free, później jakiś ułamek procenta).
W BPH przy koncie powyżej wpłata/wypłata 0,5% - jest mało opłacalna. :roll:
Lepiej założyć odrazy także prywatne konto i przelewać, jeżeli w firmowym nie jest ta usługa za free.
Chyba muszę skorzystać z firmowego konta w Mbanku. Czytałem regulamin eKonta i niestety, ale nie można z niego korzystać jeśli będzie miał coś wspólnego z działalnością gospodarczą.
Komentarz