Chciałem zapytać czy ktoś z was być może przefiskalizowywał kase fiskalną która była już kiedyś używana? Problem jest taki, że brat zakończył działalność i została mu praktycznie jak nowa kasa fiskalna. W 95% jest nową. Chcę mi ją odstąpić. Z tego co wiem dał za nią ponad 1000zł więc znowu nie tak mało. Czy procedura ta jest jakoś bardzo skomplikowana, a co gorsza kosztowna?
jesli nie zostal zrobiony jeszcze odczyt modułu fiskalnego, to od tego trzebaby zacząć. jesli zostal zrobiony i kasa jest wyrejestrowana, nie ma nic prostszego jak uderzyc do firmy serwisujacej ta kase i wymienic modul fiskalny, operacja robiona u producenta, koszt od 700 do 900 zl netto.
z doswiadczenia podpowiem, ze przy malych i tanich kasach (a taka z pewnoscia jest kasa za 1000 zl), rzecz calkowicie nieoplacalna. przy zakupie nowej kasy, jesli to Twoja pierwsza, dostaniesz zwrot 90% wartosci netto, nie wiecej niz 700 zl.
Chciałem sprzedać swoją kasę na tzw. wolnym rynku. Jest to nieopłacalne, bo trzeba zmienić moduł fiskalny i mi zaśpiewali 900zł netto. Więc dałem sobie spokój.
Tak jak piszą przedmówcy.
Wymieniasz w serwisie moduł pamięci, do nowego wprowadzasz swoje dane, NIP, adres i nazwę firmy, tak aby automatycznie w nagłówku każdego paragonu te informacje się drukowały.
Z reguły wymiana modułu pamięci jest najdroższą czynnością przy kasach fiskalnych dlatego spytaj w serwisie ile kosztuje taka pamięć z robocizną i porównaj to z ceną zupełnie nowej kasy fiskalnej.
Niestety raz zafiskalizowana kasa fiskalna, staje się w pewnym sensie bezużyteczna dla kogokolwiek innego poza osobą, która ją zafiskalizowała na siebie lub swoją firmę i nawet darmowe "odstąpienie" komu innemu niesie za sobą konieczność zmiany pamięci, co w momencie generuje potężne koszty, dlatego tak jak piszę porównaj cene wymiany pamięci z ceną nówki. Jeśli koszty będą podobne - to się nie opłaca, jeśli uratujesz 200-300zł to gra warta świeczki jeśli mówisz że brat ma "niemal nową" kasę.
Jeżeli komuś się to opłaca oddam w dobrych pieniądzach Elemis Giga . Drukarka nie przedrukowała jednej nawet rolki papieru - szybciej zrezygnowałem z biznesu, który wcześniej prowadziłem
Byłem dzisiaj u serwisanta i koszt tej usługi (wymiany pamięci) to 846zł brutto, natomiast jakbym chciał kupić taką nową to 1356 brutto. Różnica to 500zł więc myślę, że można się pobawić. Jak mi wrócą jeszcze 700zł to nie wiele mnie wyjdzie Szkoda tylko, że jakbym zakończył działalność przed 5 rokiem jej posiadania to będę musiał tą ulgę zwrócić :/
W kasie raz zafiskalizowanej ,nawet po zakończeniu prowadzenia działalności gosp.,trzeba dokonać odczytu pamięci fiskalnej.Robi to zazwyczaj serwis gdzie kasa została kupiona.Następnie należy umówić się z US i złożyć pismo o wyrejestrowanie kasy i podać powód np. zakończenie prowadzenia działalności lub zapełnienie pamięci fiskalnej kasy. Na umówiony termin idziemy wraz z serwisantem który dokonał odczytu , składa rolki lub kartę pamięci kasy...Po jakimś miesiącu US przysyła decyzję w sprawie . Kasę wraz z dokumentami odczytu należy przechowywać przez 5lat ,licząc od początku nowego roku kalendarzowego. Przez ten okres fiskus ma prawo nas wezwać na kontrolę.
Moim zdaniem,każdy powinien kupić sobie nową kasę. Pozdrawiam.
Komentarz