Potyczka z ZUS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blociarz
    Classic
    • 2014
    • 9

Potyczka z ZUS

Przypominam, ze w tescie dlugodystansowym VW Passata (tytul bodajze: Wieczny pacjent) pisali, ze skrzynia dsg potrafila w zime miec problem z wrzuceniem biegu...

oni to nazwali "sezonowym ubytkiem komfortu"... qrwa nać... niesamowite... nie chce ruszyc z miejsca, ale nie - to nie usterka. to "sezonowy ubytek komfortu"... w koncu zima trwa w Polsce tylko jedna trzecia roku, no max. pol roku... ;-)

test jest na stronach auto-swiata - wystarczy poszukac w dlugodystans.testach aut.
  • wola_ksw
    Classic
    • 2012
    • 35

Potyczka z ZUS

Panie i Panowie,

Być może ktoś będzie w stanie mi pomóc, gdyż średnio znam się na zawisłościach prawnych.
    W dniu 29.09.2012 zawiesiłem działalność gospodarczą, ostatnią składkę ZUS opłaciłem 09.09.2012. I tu nagle wchodzę dzisiaj na konto a tam Zajęcie egzekucyjne na kwotę ponad 1200 zł na rzecz ZUS za nieopłacone składki ...

Powiedźcie mi proszę na jakiej zasadzie to działa i czy jest to moje niedopatrzenie czy może szanowny Zakład Ubezpieczeń Społecznych chce mnie wydymać na ponad 1200 zł
    Skoda Octavia 1,9 TDI, 2004/2005, ASV

Chętnie i bezpłatnie pomogę w diagnostyce VAG - Kraków/Dębica

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Po datach to wychodzi, ze skladke ostatni raz trzeba bylo zaplacic do 15 pazdziernika za wrzesien. Placi sie za miesiac poprzedni, a nie z gory za nastepny

Druga sprawa, czy zawieszenie dzialalnosci powoduje wstrzymanie obowiazku placenia zusu - chyba nie. Jedynie zamkniecie dzialalnosci. Tak to kazdy budowlaniec i nie tylko na zime by dzialanosc zawieszal.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• kamel1980
        Rider
        • 2009
        • 304

wola_ksw w urzędzie miasta/gminy powinieneś złożyć CEiDG-1, a urząd załatwia resztę w ZUS i US.
        Druga sprawa - czy zatrudniałeś pracowników? Jeśli tak, to ZUS nie wyrejestruje działalności i nadal naliczane są składki.
        No i trzecia sprawa - wg mnie brakuje Ci składki za październik, a to, co opłaciłeś to składka za 09/2012.

Najprościej będzie jeśli zgłosisz się do swojego O/ZUS i poprosisz o rozmowę z osobą prowadzącą Twoje konto. Wtedy uzyskasz dokładne informacje co i jak. Przed osobistym stawiennictwem spróbuj tam zadzwonić i dowiedzieć się kto prowadzi Twoje konto i na początek porozmawiać z tą osobą telefonicznie. Być może uda Ci się to załatwić bez konieczności osobistego stawiennictwa.

Zerknij sobie też tu: http://e-inspektorat.zus.pl/sprawy.a...wy=367&pomoc=3

Komentarz

• wola_ksw
          Classic
          • 2012
          • 35

Faktycznie, przeanalizowałem wpłaty i opłaciłem składkę za sierpień a w październiku miała być za wrzesień. Muszę to jutro wyprostować

Co do zawieszenia działalności, zrobiłem to w Urzędzie Miasta składając właściwy wniosek. Poinformowano mnie przy tym, że płacenie składek zostaje zawieszone do dnia aż działalność nie zostanie odwieszona.

Komentarz

• Eidos71
            RS
            • 2011
            • 2050
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Maicroft
            Druga sprawa, czy zawieszenie dzialalnosci powoduje wstrzymanie obowiazku placenia zusu - chyba nie. Jedynie zamkniecie dzialalnosci. Tak to kazdy budowlaniec i nie tylko na zime by dzialanosc zawieszal.
            Zamieszczone przez wola_ksw
            Co do zawieszenia działalności, zrobiłem to w Urzędzie Miasta składając właściwy wniosek. Poinformowano mnie przy tym, że płacenie składek zostaje zawieszone do dnia aż działalność nie zostanie odwieszona.
            Racja. Zgodnie z nowymi przepisami, obowiązującymi od 2010 r., zawieszenie działalności - maks. na 24 miesiące - powoduje zawieszenie w obowiązku opłacania składek ZUS.
            Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
            MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• dontak
              Rider
              • 2008
              • 586
              • Octavia III combi (5E5)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

W moim przypadku kiedy zawiesiłem DG niby też miało być załatwione przez urząd miasta. Okazało się że ani ZUS ani US nie dostał informacji od urzędu miasta i byłem ścigany przez obie instytucje. Musiałem udać się osobiście do US i ZUS złożyć oświadczenie o zawieszeniu DG. Na szczęście wszystko udało się załatwić pozytywnie. Panie w obu urzędach były bardzo miłe i pomocne.
              A tak a propos to faktycznie brakuje Ci jednej składki za wrzesień.
              OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Eidos71, To juz od 3 lat taki dobrobyt mamy - nie wiedzialem. Dzieki.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• wola_ksw
                  Classic
                  • 2012
                  • 35

Zamieszczone przez dontak
                  W moim przypadku kiedy zawiesiłem DG niby też miało być załatwione przez urząd miasta. Okazało się że ani ZUS ani US nie dostał informacji od urzędu miasta i byłem ścigany przez obie instytucje. Musiałem udać się osobiście do US i ZUS złożyć oświadczenie o zawieszeniu DG. Na szczęście wszystko udało się załatwić pozytywnie. Panie w obu urzędach były bardzo miłe i pomocne.
                  A tak a propos to faktycznie brakuje Ci jednej składki za wrzesień.
                  W naszym kraju jest wszystko możliwe
                  Tak, przeoczyłem jedną składkę i stąd te ponaglenia. Udało się wszystko załatwić bez większych problemów.

Komentarz

• wesol
                    Rider
                    • 2008
                    • 689

i ni ejest wazne ile zalegaleś z naleznosciamim Majac na koncie powiezmy 10 tys zl a zalegasz z 500 zl to i tak ci blokuja cale konto.
                    G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP

Komentarz

Pracuję...