loyd, fakt, sam nie tak dawno z żona przedlądałem zdjęcia i filmy z Cro :wink:
Pytanie z dziedziny Prawa
Zwiń
X
-
Pytanie z dziedziny Prawa
Mam taki problem z sąsiadem i może ktoś mi z was doradzi ,nie chcę od razu iść na policje czy do sądu
Otóż mam dom na wsi który przepisał mi Teść , a za płotem mieszka jego Kuzyn który wykorzystuje dobre serce mojego Teścia i wiecznie wyciąga od niego kasę i wiem na stówę że jej nie oddaje na co nie mam dowodów co gorsza pije wraz ze swoją córką a jak nie ma kasy to pożycz doby wujku a ich problemy zaczęły przenosić się na nasze podwórko , Policja jest tam na okrągło to coś ukradną czy awantury . Miarka się przelała jak pijany pobił wnuka ten na noc schronił się u nas przez co ten w nocy zaczął się włamywać do nas nadawać nam, zgłosiłem to na policje itd.
Następnego dnia poszedłem do nich i dałem im zakaz wejścia na naszą posesje jakiś czas to skutkowało założyłem nawet domofon tyle teściowie ich zaczęli wpuszczać bo im jest ich żal albo się ich boją , A mnie w domu nie ma bo jestem w pracy czy przychodzą nocą bo mieszkam na piętrze nie mogę być ochroniarzem we własnym domu , szlak mnie trafia .
I tu mam pytanie? czy mam prawo jako właściciel dostać od sądu oficjalny zakaz wchodzenia na naszą posesje? czy jest coś takiego? Czy wystarczy policja powinna im to wyperswadować może dzielnicowy?
Za odpowiedzi zg. dzięki
-
-
Zamieszczone przez westwi78kodeks karny:
Art. 193. Kto wdziera się do cudzego domu, mieszkania, lokalu, pomieszczenia albo ogrodzonego terenu albo wbrew żądaniu osoby uprawnionej miejsca takiego nie opuszcza,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Może ktoś z was ma coś podobnego?
Już powoli myślę o Monitoringu..
Komentarz
-
-
Nie, każde takie najście zgłaszaj policji (dzwoń na 997). Muszą interweniować. To, że przychodzą i teść ich wypuszcza to inna sprawa, ale jeśli to Twoja własność to bez znaczenia.
Gadałeś z dzielnicowym?
Policja ich może "leczyć" od tego mandatami albo wnioskami do sądu.
musisz być konsekwentny.
Sądowego zakazu nie dostaniesz, bo nie ma czegoś takiego.
Można też od "cywilnej" strony podchodzić, ale jest nieskuteczna wobec tego typu pacjentów.
Komentarz
-
-
Masz racje najpierw pogadam z dzielnicowym :!:
Nie chce być jakimś tyranem ale z tymi ludźmi nie idzie inaczej 10 lat woziłem im dupy autem pomagałem ale czara goryczy się przelała , ci ludzie są tacy że jak podasz palec to wezmą rękę wraz tułowiem , Nie wspome już że swojego zięcia wrzucił na bruk bez lokalu zastępczego w zimie na mróz z dnia na dzień bez skrupułów , to była jedyna uczciwa tam osoba .
Komentarz
-
-
Obić mordę komu? emerytowanemu pijakowi raz go uderzę i albo zabije albo pójdę za kraty, czy tej jego córce pijaczce co pod sklepem za piwo obc....a ?ona to cwaniara zaraz był bym w sądzie i płacił grzywnę.
Najgorsze jest to że mojemu Teściowi nie przemówisz on jest ślepy ona u niego to wzór cnót a jak by mu oddała wszyskie pieniądze co pożyczyła to by sobie do Egiptu poleciał na dwa tygodnie .Wiem że to patologia i z takimi najtrudniej normalny człowiek to raz go opierdolisz i masz z nim spokój. Za takie rady Kaziu to ja ci dziękuje
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez okiokiObić mordę komu? emerytowanemu pijakowi raz go uderzę i albo zabije albo pójdę za kraty, czy tej jego córce pijaczce co pod sklepem za piwo obc....a ?ona to cwaniara zaraz był bym w sądzie i płacił grzywnę.
Najgorsze jest to że mojemu Teściowi nie przemówisz on jest ślepy ona u niego to wzór cnót a jak by mu oddała wszyskie pieniądze co pożyczyła to by sobie do Egiptu poleciał na dwa tygodnie .Wiem że to patologia i z takimi najtrudniej normalny człowiek to raz go opierdolisz i masz z nim spokój. Za takie rady Kaziu to ja ci dziękuje
"jak by mu oddała wszyskie pieniądze co pożyczyła to by sobie do Egiptu poleciał na dwa tygodnie"
E, to specjalnie dużo nie wydębiła od niego. Nie ma o co drzeć szmat
Zgłaszaj co chwila na policję. Jak się uzbiera kilka zgłoszeń o zakłóceniu porządku, miru domowego, najść, to złożysz wniosek do sądu o pociągnięcie do odpowiedzialności karnej i ew. ustanowienie sądowego zakazu.
No ale to potrwa trochę, ze dwa-trzy lata jakieś.
Jest szybsza metoda, ale...
Komentarz
-
-
okioki, a rozmawiałeś z teściem ???? Pewnie teściowie mają dożywotkę, a jak mają i chcą i przyjmują tą rodzinę, a oni przychodzą do teściów nie do Ciebie to nie sądzę abyś zgodnie z prawem im coś zrobił.
Jeżeli przychodzą w nocy i zakłócają spokój to możesz jak koledzy napisali do usranej swojej śmierci to zgłaszać na policję a to nie wiele da prawdopodobnie. Niby Policja co im zrobi?? da mandat 100zł, wsadzi na miesiąc do pierdla??? potem wyjdą i znowu będą przychodzić.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBokioki, a rozmawiałeś z teściem ???? Pewnie teściowie mają dożywotkę, a jak mają i chcą i przyjmują tą rodzinę, a oni przychodzą do teściów nie do Ciebie to nie sądzę abyś zgodnie z prawem im coś zrobił.
Jeżeli przychodzą w nocy i zakłócają spokój to możesz jak koledzy napisali do usranej swojej śmierci to zgłaszać na policję a to nie wiele da prawdopodobnie. Niby Policja co im zrobi?? da mandat 100zł, wsadzi na miesiąc do pierdla??? potem wyjdą i znowu będą przychodzić.
Komentarz
-
-
ocp to poradnictwo rodzinne? czy może klub aa?
skupmy się na tym jak pomóc koledze, żeby gość "nie włamywał się" się do niego - tylko od strony formalno-prawnej i niech tacy się wypowiadają, co mają o tym pojęcie.
na marginesie - rodzinne problemy fajnie jakby autor rozwiązywał gdzie indziej, a nie opisywał na forum w szczegółach swoje podejście i wrogość do nich,np:
"czy tej jego córce pijaczce co pod sklepem za piwo obc....a ?" itp. teksty są trochę stronnicze i jakaby nie była, to jednak jakaś Twoja "rodzina" przez teścia i wywalanie ich wad, chamstwa i chorób - bo alkoholizm to choroba, na forum to trochę wiochą trąci...można lepiej ten problem rozwiązywać myślę.
takie me zdanie :wink:
Komentarz
-
-
Dokładnie, jeżeli któryś z mieszkańców wpuszcza czyli godzi się na wejście na t posesję to nic nie możesz zrobić. No chyba że robią jakieś burdy czy wszczynają awantury. Jak ciebie nie ma i teść wpuszcza to policja nic z tym za bardzo nie zrobi. Inna sytuacja jest wtedy jak ty jesteś na miejscu i każesz im opuścić posesję a oni tego nie robią to policja musi przyjąć zgłoszenie bo naruszają twój mir domowy. W takiej sytuacji gdy dobrowolnie nie chcą opuścić posesji można użyć siły fizycznej by ich do9 tego zmusić. Jednak należy pamiętać że różnie może być to potraktowane później. Lepiej jak policja przyjedzie zawsze jakiś tam kwit będziesz miał.
Wyjściem może być wstawienie jakiś zamków, czy odpięcie domofonu tak by teść nie miał możliwości wpuszczenia ich na posesję.
sprawa nie łatwa
[ Dodano: Pon 04 Lut, 13 15:53 ]
ps. może warto zrobić tak by teściowa trzymała kasę tam by dziadek nie miał czego pożyczać. Jak kilka razy zobaczą że nie dal bo nie ma to może przestaną przychodzić.BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
Sew 1981 - rzeczywiście troszkę się zagalopowałem Sorki a to z powodu porannego starcia na języki z wujkiem zza płotu .
W sumie chciałem tylko wiedzieć czy jest coś takiego jak zakaz wejścia na naszą posesje.
Myślę że temat można zamknąć ,pewnie do śmierci teściów ...bądz mojej? nic nie zrobię
Mam dożywocie
Komentarz
-
-
okioki, spoko, fajnie że to widzisz, nie chciałem Ci uwagi zwracać, żeby zwracać, bo rozumiem rozgoryczenie Twoje i sytuacje jakie powodują Ci chorzy na chorobę alkoholową ludzie powiązani z Twoim teściem. Chciałem tylko nakierować na temat pierwotny tą dysputę, ten który jest właściwy i sensowny poprostu :wink:
Komentarz
-
-
okioki, masz jeszcze inne wyjscie raczej ostateczne, wyprowadzić się w pizdu z dala od tych pijackich zagrywek, będziesz zdrowszy :wink:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
Komentarz