Nie chciałbym psuć zabawy, tak sobie gdybam, mamy test 1 wyboru, a pytania/odpowiedzi nie wykluczają się wzajemnie, co innego jakby można było dwie opcje zaznaczyć.
Nie chciałbym psuć zabawy, tak sobie gdybam, mamy test 1 wyboru, a pytania/odpowiedzi nie wykluczają się wzajemnie, co innego jakby można było dwie opcje zaznaczyć.
Nakazane - w pewnych wypadkach dozwolone czy też zakazane w innych/pozostałych :wink:
:P
Nakazane w pewnych wypadkach - musisz w pewnych wypadkach
peace brother
Przepis z dupy to i problemy z interpretacją
PS
Zgodnie z insynuacją w temacie nie zaglądałem w kodeks i odpowiedziałem ( oczywiście źle)
Zorr, Tak zgadza się odpowiedzi się zazębiają bo tak to pytanie wymyślił sobie WORD. Tyle że tu odpowiedzi są takie iż da się łatwo zinterpretować i znając przepis dopasować jedną z nich.
Jak by miał ktoś problem z interpretacją odpowiedzi to:
- Dozwolone - Zawsze możemy użyć bez znaczenia na okoliczności.
- Nakazane - w pewnych wypadkach - Musimy użyć jeśli zachodzi odpowiednie zdarzenie opisane w kodeksie.
- Zakazane - Niewolno używać.
ruwado, Tak nakazane.
W czasie mgły przy manewrze wyprzedzania należy dawać sygnał pulsacyjne klaksonem od początku do końca manewru.
Więc jak wszyscy widzicie prawidłowa jest odpowiedź: Nakazane - w pewnych wypadkach.
Teraz można zacząć się sprzeczać czym jest mgła bo definicja brana z kodeksu na temat używania świateł przeciwmgielnych (bo w nich oprócz nazwy światła nic innego nie ma nic wspólnego z mgłą - należy włączyć jeśli widoczność spadnie poniżej 100metrów bez znaczenia czy to mgła, smog, burza piaskowa czy też silny deszcz.
W czasie mgły przy manewrze wyprzedzania należy dawać sygnał pulsacyjne klaksonem od początku do końca manewru.
Więc jak wszyscy widzicie prawidłowa jest odpowiedź: Nakazane - w pewnych wypadkach.
Dokładnie. Tak właśnie kiedyś uczono na kursach na prawko.
[ Dodano: Nie 17 Lut, 13 11:58 ]
Zamieszczone przez Thundi
Teraz można zacząć się sprzeczać czym jest mgła bo definicja brana z kodeksu na temat używania świateł przeciwmgielnych (bo w nich oprócz nazwy światła nic innego nie ma nic wspólnego z mgłą - należy włączyć jeśli widoczność spadnie poniżej 100 metrów bez znaczenia czy to mgła, smog, burza piaskowa czy też silny deszcz.
Tu się pomyliłeś. Przednie światła przeciwmgielne można włączyć przy zmniejszonej przejrzystości powietrza, niezależnie od poziomu widoczności.
Natomiast tylne światła przeciwmgielne można włączyć tylko wtedy, gdy widoczność spadnie poniżej 50 m
Big, No właśnie o to mi chodzi światła przeciwmgielne można włączyć jeśli jest nie tylko mgła (stąd moje wspomnienie o np: burzy piaskowej (rzadko u nas spotykane) czy mocnym deszczu (to się już zdarza)) ale trąbić w czasie wyprzedzania musimy tylko wtedy gdy jest mgła i na dodatek bez oznaczenia czy ogranicza ona widoczność czy nie, musi po prostu być.
Niby rzeczywiście w pewnych sytuacjach można użyć tego klaksonu ale z tego co co kojarzę przepisy mówią, że uzasadnione jest użycie klaksonu w sytuacjach niebezpiecznych.
Sam zaznaczyłem odpowiedź trzecią bo jakoś nie domyśliłem się, że wyprzedzanie we wspomnianej mgle zalicza się do tych sytuacji.
- Dozwolone - Zawsze możemy użyć bez znaczenia na okoliczności.
trochę naciągane, ogólnie jest dozwolone w sytuacjach niebezpiecznych, czyli wtedy kiedy klaksonu się używa.
PS Ja byłem przekonany, iż mrugnąć światłami albo zatrąbić trzeba przed manewrem wyprzedzania, w celu poinformowania o zamiarze wyprzedzania, a nie podczas wyprzedzania.
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz